Matka

Junalla olisit jo perillä

Kiduttavat lentomatkat tekevät junasta suorastaan houkuttelevan

Tilaajille

Matkustajat ovat äänestäneet jaloillaan sitä mukaa kuin lentomatkustaminen on muuttunut nykyisenlaiseksi kidutukseksi. Monet ovat nousseet lentokoneen sijasta junaan.

Junaan ei tarvitse jonottaa. Junassa ei ole turvatarkastuksia. Kenkiä ja vyötä ei tarvitse muutenkaan riisua. Meikkejään ei joudu kanniskelemaan muovipussissa kaikkien nähden.

Junat myöhästelevät vähemmän kuin lentokoneet ja kiidättävät matkustajansa suoraan kaupungin keskustasta toiseen.

Kun laskee matka-aikaan mukaan kuljetukset lentokentälle ja epämääräisen odottelun, junamatkaan kulunut aika osuu usein yksiin lentämisen kanssa tai alittaakin sen.

Junamatkustajaa ei uhkailla edes päästöverolla.

Junat ovat Suomessa kasvattaneet monta vuotta suosiotaan. Viime vuonna VR:n liikenteen kasvu oli lähes 7 prosenttia, kun lentoliikenteessä kirjattiin vähennystä 5,5 prosenttia. Henkilöautokin jätettiin entistä useammin kotiin.

VR:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen näkee monta syytä tälle trendille. Ensimmäinen ovat asenteet.

"Ympäristöystävällisyys ja ilmastonmuutos auttavat." VR:n mukaan rautatieliikenteen osuus liikenteen päästöistä on vain prosentti.

Toinen syy on kehitys.

"Syyskuussa 2006 Suomen junaliikenteessä tapahtui ratkaisevaa edistystä", Jaatinen sanoo.

"Silloin avattiin Kerava-Lahti oikorata, joka lyhensi matka-aikoja Itä-Suomesta puolesta tunnista tuntiin, Kajaanista jopa puolitoista tuntia." Tarjontaa lisättiin, uutta kalustoa saatiin käyttöön. Aikatauluja rukattiin käyttäjille helpommiksi.

Jaatinen laskee junaliikenteen menestykseen mukaan myös onnistuneen markkinoinnin, Rautatieaseman jäyhien kivimiesten vetämän mainonnan.

Entä myöhästelyt ja ratatyöt, ajolankavauriot ja laiteviat?

"Suomessa on 6000 kilometriä rataverkkoa, jota hallinnoi liikenneministeriön alainen ratahallintokeskus - eduskunnan myöntämin yleensä riittämättömin budjettivaroin", Jaatinen perustelee.

VR suunnittelee lipunhintoihin joustoa samaan tapaan kuin lentoliikenteessä on harrastettu jo kauan.

"Nykyisen kilometrihinnan lisäksi myös tarjonta voisi vaikuttaa hintoihin", Jaatinen ennakoi uudistusta.

Näin vähenisi taas yksi kilpailuetu lentoliikenteeltä. Esimerkiksi Ouluun on oikealla ajoituksella saanut lentolipun junalippua halvemmalla.

Myöhästymisiinkin on VR:llä tilasto valmiina: "Kaukojunista 90,6 prosenttia saapui viime vuonna määräasemalleen viiden minuutin tarkkuudella. Täsmällisyystavoite on tasan 90 prosenttia. Lentoliikenteen täsmällisyysmittari on 15 minuuttia", Antti Jaatinen kehaisee.

Junamatkustaja jää vielä haikailemaan juniin väljyyttä ja ruokatarjoilun remonttia.

Edellä kirjoitettu koskee vain kotimaan liikennettä. Ennen kuin suomalainen pääsee nauttimaan Keski-Euroopan rautateiden ilmapiiristä tai edes Ruotsin junista, on tehtävä pitkä laivamatka tai alistuttava kuitenkin lentämään.

Viron kautta ei auta yrittää.Aikoinaan kylläkin junat kulkivat Varsovasta Tallinnaan, mutta tämä houkutteleva yhteys lopetettiin jo 1990-luvun alussa.

Manner-Euroopassa junien suosio on kasvanut etenkin reiteillä, joilla juna korvaa helposti lentokoneen, kertoo VR:n kansainvälisen myynnin tukihenkilö Eija Kautto.

"Kehitys näkyy varsinkin Saksan sisäisessä liikenteessä. Pariisin ja Brysselin välin taittaa junalla alle puolessatoista tunnissa. Ja sitten on tietenkin Eurostar, Englannin kanaalin alittava yhteys Pariisista tai Brysselistä Lontooseen." Maitse Suomesta pääsee junalla tietenkin itään.

Viime vuonna lyötiin kaikkien aikojen ennätykset, kun Venäjän rajan yli tehtiin 430000 junamatkaa, viidennes enemmän kuin edellisenä vuotena. Helsinki-Pietari-reitin osuus oli siitä noin puolet.

Pietarin-matkoilla pääsee jo Helsingin rautatieasemalla tempautumaan venäläisen junan tunnelmaan.

Tyyli muuttuu, kun nopeat junat Helsingistä Pietariin alkavat liikennöidä jo ensi vuoden lopulla.

Suomalaisvenäläinen kalustoyhtiö Karelian Trains on tilannut Italiasta neljä pendolinotyyppistä junaa. "Uusimman sukupolven pendolinoa", tähdentää toimitusjohtaja Ali Huttunen. Junat ovat saaneet nimekseen Allegro, "nopea".

Matka-aika Helsingistä Pietariin on nyt ratatöiden vuoksi vähän yli 6 tuntia. Uusilla junilla pääsee Pietariin aikanaan vähän yli kolmessa tunnissa.

Pietarin radan pendolinot ovat kaikki toistensa kaltaisia: on business-luokka, ravintolavaunu, invapalvelut ja lemmikkieläinosasto, ihan kuin suomalaisessa junassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää