Tällainen on maaginen Sansibar – eksyimme sokkeloisille kujille ja uimme delfiinien kanssa

Tansanian suurin saari hurmaa rauhallisella elämänrytmillään ja arabivaikutteillaan. Eksyimme Stone Townin sokkeloisille kujille, uimme Kizimkazin delfiinien kanssa, vierailimme Jambianin kylässä ja juttelimme kalastajien kanssa pohjoisen Nungwissa.

Neljän tunnin merimatkan jälkeen rantaviiva muuttuu. Mereen kurkottavien mangrovepuiden ja palmujen takaa nousee rakennusten ääriviivoja.

Kun Flying Horse -alus lähestyy niemen kärkeä, eteen piirtyy Sansibarin pääkaupunki hiekkarantoineen ja kirkontorneineen.

Suurin osa Sansibarille ja tarkemmin Ungujan saarelle saapuvista matkailijoista rantautuu tai lentää Dar es Salaamista Stone Towniin.

Karibu Zanzibar, tervetuloa Sansibarille, toivottavat punaiset kirjaimet terminaalin katolla.

Vuoteen 1964 asti Pembasta, pääsaari Ungujasta ja pienemmistä saarista koostuva Sansibar oli itsenäinen. Se oli Omanin sulttaanikunnan johtama brittien suojelualue.

Afro Shirazi -puolueen johtaman vallankaappauksen jälkeen Sansibar yhdistyi Manner-Tansanian eli Tanganyikan kanssa nykyiseksi Tansaniaksi. Sansibar säilytti kuitenkin ison osan poliittisesta autonomiastaan.

Kauniisti vanheneva Stone Town

Stone Townin kapeilla ja mutkittelevilla kujilla voi tuntea historian lehtien havinan. Kun poistuu ravintoloiden ja turistikauppojen reunustamalta pääkadulta, voi helposti kuvitella, miltä kaupunki on näyttänyt menneinä aikoina: melko lailla samalta.

Rappeutuvat kiviseinät ja koristeellisesti kaiverretut paksut puu­ovet muistuttavat menneiden ­mauste- ja orjakaupan aikojen loistosta.

Sadat kaupungin talot on aikanaan rakennettu rannikolla kasvavasta korallista, joka hapertuessaan vaatii jatkuvaa entisöintiä. Tämä näkyy katukuvassa kotikutoisen näköisinä puisina telineinä ja tukirakenteina.

Elämä on kaduilla. Valkohuntuisiin koulukaapuihin pukeutuneet tytöt kulkevat pienissä ryhmissä kirjat kainalossaan, pojat potkivat palloa, ja naapuruston miehet kokoontuvat rukoushetken jälkeen istuskelemaan rakennusten eteen pitkille baraza-penkeille.

Kuten elämä, myös kuolema on julkista. Nuoren naapurinpojan kuolema moottoripyöräonnettomuudessa tukkii lähikadun moneksi päiväksi, kun ystävät ja sukulaiset kerääntyvät suremaan ja muistamaan vainajaa.

Kivikaupungissa, joka oli vuosisatoja Euroopan, Afrikan ja Aasian välisen vaihdon keskus, todella on jotain erikoislaatuista.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Paras paikka auringonlaskun aikaiselle drinkille on Africa Housen merelle katsova terassi Shangani Streetilla tai Forodhani Gardens -puistoalue, jonka ulkoilmagrillit lämpenevät aina iltaisin Mizingani Roadilla.

Heinäkuussa Stone Townissa järjestetään Sansibarin kansainvälinen elokuvafestivaali, jonka pääesityspaikka on Old Fortin vaikuttava amfiteatteri.

Muina aikoina vanhassa linnoituksessa on käsityöläisten työpisteitä, ravintola ja avulias matkailuinfo, josta voi kysellä esimerkiksi retkistä mausteviljelmille.

Old Fort, Mizingani Rd. Avoinna kello 9–22, ilmainen sisäänpääsy. www.ziff.or.tz

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Kizimkazin kylästä delfiiniretkelle

Sansibar on noin 90 kilometriä pitkä ja noin 40 kilometriä leveä saari, ja sen voi ottaa haltuun melko nopeasti.

Parin tunnin ajomatka dala dala -pikkubussilla vie Stone Townista etelään pieneen ja vehreään Kizimkazin kylään. Se on tunnettu delfiinipopulaatiostaan ja retkistä, joilla matkailijat pääsevät uimaan villien pullonokkien kanssa.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Delfiiniveneen kapteeni Hamid Abdallah, 28, kertoo aloittaneensa työt delfiiniretkillä jo koulupoikana.

Ennen 1990-luvun alkua delfiinien arvoa matkailulle ei tajuttu, ja vielä Abdallahin lapsuudessa verkkoihin jääneet eläimet syötiin tai leikeltiin hain syöteiksi. Nykyään kuolleista delfiineistä ilmoitetaan viranomaisille, ja niiden metsästämisestä rangaistaan.

Päivä on tuulinen, mutta meri on melko rauhallinen. Kevyt perämoottorivene kulkee vasta-aallokkoon ja tömähtää jokaisen tyrskyn harjalta aallon pohjalle.

Äkkiä vedestä nousee harmaa selkäevä. ”Hypätkää veteen!” Abdallah huudahtaa.

Kiskon maskin naamalleni ja kellahdan mereen. Kuplien asettuessa näen viiden pullonokkadelfiinin parven, joka ui suoraan kohti ja sujahtaa sulavasti ohitseni. Tilanne on ohi yhtä nopeasti kuin se alkoikin.

Hetkeen ei näy muuta kuin aaltoja. Pian kapteeni lukitsee katseensa kauemmas, kiihdyttää moottoria, ja pian olemme taas vedessä, tällä kertaa hyvin delfiinien edellä.

Rauhallisemmassa tilanteessa sosiaalisilla eläimillä on aikaa tottua ihmisten läsnäoloon.

Pari niistä jääkin uteliaina uimaan ympärilleni, kunnes päättävät jatkaa matkaa.

Juttu jatkuu videon alapuolella.

Ajatus villieläinten jahtaamisesta moottoriveneellä tuntuu arveluttavalta.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että niin halutessaan delfiinit voisivat helposti ottaa etäisyyttä veneisiin.

”Ilman delfiinejä elämä olisi vaikeaa” Abdallah toteaa. ”Nyt osa kylän miehistä kalastaa ja osa järjestää retkiä.”

”Olemme onnekkaita, että kaikista Sansibarin rannoista juuri meillä on delfiinejä”, hän sanoo.

Delfiiniretken voi varata Stone Townissa toimivien matkanjärjestäjien kautta tai paikan päällä. Kizimkazissa paikallisen yrittäjän kanssa sovittu hinta kahden hengen retkelle on noin 30 euroa. Pandu Said, puh. +255 777 494 704.

Paratiisirantainen Jambiani

Saaren kylät ovat toinen toistaan viehättävämpiä, mutta koillisrannikon Jambiani vastaa ehkä eniten mielikuvien Sansibaria.

Vitivalkoinen ranta viettää loivasti valtamereen, joka kimaltelee häikäisevän turkoosina. Huojuvine kookospalmuineen ranta on paratiisillinen näky.

Sesongin ulkopuolella kylä elää tavallista arkea. Kalastajat nostavat aamulla dhow-veneidensä kolmiopurjeet ja suuntaavat merelle.

Korallista rakennettujen matalien talojen välissä vaeltelee vuohiperhe. Illan jalkapallo-ottelussa kohtaa kaksi saaren koulujoukkuetta, ja koko kylä on katsomossa.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Jambiani on myös suomalaisen startup-yrityksen Duara Travelsin kohdekylä. Duara kutsuu toimintaansa kehittyvän maailman sohvasurffaukseksi.

Sen ajatus on yhdistää matkailijoita paikallisyhteisöihin ja ohjata matkailun tuomia tuloja niin, että ne hyödyttävät koko kyläyhteisöä.

Jos majoittuu jambianilaisessa kodissa, pääsee osallistumaan perheen arkeen ja näkemään, miten turisteille rakennetuissa hotelleissa työskentelevät paikalliset elävät.

Isäntämme Abubakar Abdallah, ”Abuu”, perehdyttää meidät yhden sansibarilaisen keit­tiön kulmakiven hankintaan.

Nuori mies pyöräyttää jalkateriensä ympärille kankaisen liinan ja kiipeää ketterästi palmun runkoa ylös.

Isot hedelmät alkavat tömähdellä hiekkaan, ja pian kookoksia on riittävästi herkullisen mustekalaillallisen pwewa wa nazin tarpeisiin.

Lehvien lomassa kasvavien kookospähkinöiden hankkimisessa täytyy korkean pudotuksen lisäksi varoa latvassa viihtyviä myrkyllisiä käärmeitä.

Illalla suuntaamme rantaan, jonne olemme sopineet tapaamisen dhow-veneen kapteenin Ali Hajin, 60, kanssa. Kolmihenkinen miehistö nostaa tottunein käsin matalikossa odottavan veneen kolmiopurjeen ja asettaa sen sopivasti tuuleen.

Hajin peräsimellä ohjaama Kon Tiki -henkinen vene kantaa meidät aaltojen murtumiskohdassa odottavalle hiekkasärkälle snorklaamaan.

Auringonlasku veneeltä on kaunein saarella näkemämme.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Duara aloitti yhteistyön ensimmäisten tansanialaisten kohdekyliensä kanssa loppuvuodesta 2015.

Majoituksen hinta on 28 euroa 2–3 ensimmäiseltä yöltä ja seuraavilta öiltä hieman halvempi. Hintaan kuuluu kolme ate­riaa päivässä.

www.duaratravels.com Dhow-purjehduksista ja muista retkistä voi sopia Jambiani Super Marketin omistajan Muhyn kanssa, puh. +255 773 093 915.

Merellinen Nungwi

Pohjoisrannikon Nungwi on saaren suosituimpia rantakohteita. Sen valtteja ovat laskuvedestä riippumatta uimasyvyinen ranta, sukellusmatkat pienelle Mnemban saarelle ja rannalle katetut kynttiläillalliset.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Illallispöytien kalmarit, punanapsijat ja hummerit tulevat läheltä. Suurin osa kalastajista suuntaa ulkomerelle iltapäivällä, laskee verkkonsa illalla ja palaa aikaisin aamusta saaliineen takaisin rantaan.

Kylän naiset hakevat kuivattavaksi ne merenelävät, jotka eivät päädy tuoreina ravintoloiden pöytiin ja kalatoreille.

Saaren elämä ja elinkeino todella pyörivät meren ympärillä.

”Kylässä on 700 kalastajaa ja 110 venettä. Eikä meressä ole enää samalla lailla kalaa kuin aiemmin”, kertovat makrillilastiaan purkavat Hamis Moussa, 33, ja Kombo Haji, 20.

”Parikymmentä vuotta sitten kalaa oli meressä niin paljon, että sitä saattoi pyytää suoraan rannalta. Nykyään meidän täytyy lähteä kauas merelle”, Moussa toteaa.

Kun matkustaa Sansibarin kyliin, tajuaa, kuinka paljon saaren elämä ja elinkeino riippuvat kalastuksesta, kauniista rannoista ja merenkäynnistä.

Kuten sansibarilainen sananlasku muistuttaa: ”Ehkä kanoottini on isompi kuin sinun, mutta meri on sama kaikille. Jos kalaa ei ole, näemme molemmat nälkää.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Näin pääset Sansibarille

 Stone Towniin on nopea (1,5 tuntia) ja hidas (4 tuntia) laivayhteys Dar es Salaamista. Nopea Azam-yhtiön katamaraani maksaa 30 euroa, hidas Flying Horse 18 euroa. Azamin laivat kulkevat neljä kertaa päivässä.

 Saarelle voi myös lentää Darista. Yhdensuuntainen Fast Jetin lento pääkaupunki Sansibariin maksaa sesongista riippuen 15–60 euroa

 Dar es Salaamiin ei ole suoraa lentoa Helsingistä. Turkish Airlines lentää Istanbulin ja Qatar Airways Dohan kautta. Molemmat maksavat 700–900 euroa.

 Suomalaisten matkatoimistojen kautta voi varata myös valmismatkoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  4. 4

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  5. 5

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  6. 6

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  7. 7

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  8. 8

   Älä pese alapäätäsi saippualla, älä ajele häpykarvojasi ja vältä pikkuhousunsuojia – Nuorten naisten sukuelinten kosketusarkuus haittaa elämää, mutta sitä voi itse hoitaa, sanoo tutkija

   Tilaajille
  9. 9

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää