Kanarian karut kaunottaret Lanzarote ja Fuerteventura – näillä vinkeillä löydät parhaat rannat ja ravintolat

Kanarialla talvilomailevan kannattaa vuokrata auto ja tutustua Fuerteventuran ja Lanzaroten kyliin, kirkasvetisiin rantoihin ja vulkaanisen maaperän kypsyttämiin viineihin.

Karun kaunis Fuerteventura

Tuuli ujeltaa korvissa, ja pikimusta hiekka rahisee askelten alla. Ympärillä avautuu kumpuileva ja karu maisema. Taustalla häämöttää tulivuoren kraatteri, joka ei ole ollut aktiivinen ainakaan 10 000 vuoteen.

Kivien keskellä juoksee vuohia, joihin törmää Kanarian saarten Fuerteventuralla lähes useammin kuin ihmisiin. Tie päättyy tyrskyiseen rantaan, jossa aallot lyövät vaahtopäisinä kiviin ja kallioihin. Pozo Negron rannikolla merenkäynti on raju.

Mutta juuri tuulen vuoksi tänne saavutaan eri puolilta maailmaa. ­Fuerteventura houkuttelee erityisesti surffaajia ja leijasurffaajia, koska saaren lukuisista rannoista riittää sopivia aloittelijalle ja haasteita hakevalle.

Saari vaikuttaa karulta, mutta sen luonto on huikean monimuotoinen. Siellä voi nähdä lukuisia merilintuja ja merikilpikonnia.

Kukkuloiden ja vuortenrinteiden kiviset terassimaiset muodostelmat kertovat maanviljelymenneisyydestä: saarella viljeltiin ennen muun muassa vehnää ja maissia.

Nyt viljely on pienimuotoista. Paikalliset keskittyvät lähinnä tomaatteihin ja perunoihin, joista valmistetaan yksi perinneruoista, papas con mozo.


Karuissa, kuivissa ja tuulisissa oloissa selviävät loistavasti kaktukset ja aloe vera, josta tehtyjä tuotteita voi ostaa halvalla.

Pitkulaisella Fuerteventuralla sijaitsevat Kanariansaarten pisimmät rannat. Jotta syrjäisimmille rannoille pääsee, kannattaa vuokrata auto.

Vuokraus on Manner-Espanjaan verrattuna huiman halpaa. Se kannattaa erityisesti, jos haluaa majoittua turistirysien ja lomakylien ulkopuolella paikallisilla tiloilla, joita espanjalaiset kutsuvat nimellä casa rural.

Airbnb-palvelun ansiosta Kanariansaarilta löytää entistä laajemman valikoiman hinta-laatusuhteeltaan loistavia taloja ja tiloja. Noin sadalla eurolla per yö saa jopa neljä henkeä majoittavan talon upeine maisemineen ja uima-altaineen.

Näin saa myös maistaa paikallista elämää. Malpaís Granden alueella sijaitsevalla aloe- ja oliivitilalla ensimmäisen aamuherätyksen aiheuttaa vuohen määkiminen. Kun seuraan hätääntynyttä ääntä kukkulan yli, huomaan vuohen, joka on jäänyt sarvista kiinni rautalanka-aitaan.

Kun eläin rauhoittuu, saan ensimmäisen sarven vapautettua. Toiseen tarvitaan tilalla työskentelevien apua, mutta vuohi saadaan kuin saadaankin irti.

Illalla paikallisten suosittelemassa Casa Luis -ravintolassa Tiscamanitan kylässä meille suositellaan vuohta kahdella tapaa: patana ja grillattuna.

Vuohenliha on yksi saaren erikoisuuksista merenelävien ja kalojen ohella. Illallinen päättyy hunajarommilasilliseen ja kupilliseen barraquitoa, Kanariansaarille tyypillistä kahvia. Se valmistetaan kahvista, kondensoidusta ja tavallisesta maidosta, kanelista, sitruunasta ja likööristä.

Saarilla oppii seuraamaan tuulta, koska sen suunnan perusteella muun muassa valitaan ranta. Pohjoistuulen puhaltaessa kannattaa suunnata esimerkiksi saaren kaakkoispuolelle Playa de Sotaventoon.

Noin kolme kilometriä pitkän laguunirannan aallot murtuvat maltillisesti hietikolle. Rannalla pidetään leijasurffauksen maailmanmestaruuskisat joka vuosi.

Kun ajaa Sotaventon rannalta koilliseen, pääsee ihailemaan yhtä Fuerteventuran hienoimmista näkymistä. Ylös Mirador Astronómico de Sicasumbren näköalapaikalle kipuamisen ­jälkeen edessä levittäytyvät ­360-asteen näkymänä vuoret, laaksot ja taustalla kimmeltävä meri.

Nimensä mukaan paikka on rakennettu myös tähtien havainnointia varten. Fuerteventura on loistava kohde astronomiasta innostuneille, koska valosaas­tetta on vähän ja yöt ovat kirkkaita.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Saarella ei voi käydä piipahtamatta pohjoispuolen Grandes Playas de Corralejo -rannalla. Kilometrejä pitkä ranta, vaalea hiekka, kristallinkirkas vesi ja ympäröivä luonto houkuttelevat nauttimaan iltapäivästä.

Vaikka tuuli puhaltaisi voimakkaasti, lounas tuoreeseen kalaan ja mereneläviin erikoistuneessa La Tasca -ravintolassa on ajelun arvoinen.

Viininystävän Lanzarote

Fuerteventuran naapurisaarelle Lanzarotelle pääsee helposti Corralejon kaupungista.

Lautta saapuu Puerto del Carmeniin, ja eron kahden saaren välillä huomaa heti Lanzarotelle saavuttua.

Vaikka Fuerteventura on noin sadantuhannen asukkaan saari ja pinta-alaltaan Lanzarotea merkittävästi suurempi, se on silti maaseutumaisempi ja vähemmän moderni.

Ihmiset elävät omassa rytmissään eivätkä kiinnitä huomiota matkailijoihin samalla tavalla kuin Lanzarotella.

Puerto del Carmenissa vilisee enemmän turisteja kuin yhdessäkään Fuerteventuran kaupungissa, ja ravintoloitsijat jutustelevat pitkät tovit.

Lanzaroten rannat ovat ­Fuerteventuraa karumpia ja kivisempiä.

Yksi saaren kauneimmista rannoista on luonnonpuiston keskellä sijaitsevaa Playa de Papagayo.

Sen keskellä kohoavan jyrkänteen yllä on muutama ravintola, ja laguunirannat levittäytyvät molemmin puolin. Jyrkänteen laella sijaitsevan ravintolan terassille kannattaa pysähtyä nauttimaan paikallisesta valkoviinistä ja saaren upeimmasta auringonlaskusta.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Viininystävälle Lanzarote on loistava kohde. Saarella on kymmeniä viinitiloja, ja sieltä ovat peräisin lukuisat kansainvälisesti palkitut viinit.

Hedelmällisessä pikimustassa vulkaanisessa maaperässä loistavat muun ­muassa viinilajikkeet malvasía volcanica ja moscatel.

Monet tilat järjestävät maisteluja ja kierroksia. Arvostetulla El Grifo -viinitilalla on myös viinimuseo, jossa voi perehtyä viininvalmistuksen saloihin vuosisatojen ajalta.

La Graciosan upeat rannat

Lanzarotelta pohjoiseen sijaitsee piskuinen La Graciosan saari. Saarelle pääsee lautalla pohjoisen Orzolan kylästä, ja matka kestää puolisen tuntia.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

La Graciosa ja neljä muuta saarta merialueineen muodostavat yhdessä Pohjois-Lanzaroten kanssa Chinijon luonnonsuojelualueen. Suojellulle saarelle kätkeytyvät lähes koskemattomat, kirkasvetiset rannat, luontopolut ja pari pientä kylää.

Saarella voi vuokrata polkupyöriä edullisesti ja ajella auringon alla.

Jos haluaa päästä helpommalla, voi palkata paikallisen kuljettajan. Hän vie pöllyävää hiekkatietä pitkin seurueen 20 euron meno–paluuhinnalla esimerkiksi Playa Amarilla -rannalle, joka on mahdollisesti upein Kanarialla näkemistäni rannoista.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Saaristo on myös sukeltajien unelma. Alueen vesillä voi nähdä muun muassa pallopäävalaita, delfiinejä, vasarahaita ja sinievätonnikaloja.

Jos paikalle sattuu matkaamaan sesongin ulkopuolella, saa välkehtivien vesien rannoista nauttia lähes yksin.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskuksessa, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  3. 3

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  4. 4

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  5. 5

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  6. 6

   Hälytyskellot eivät Suomessa soineet, kun Mugabe kertoi pelottavista suunnitelmistaan tavattuaan Mauno Koiviston 1981

  7. 7

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  8. 8

   Nordea lopettaa kertaheitolla kolme lähekkäistä konttoria – katso grafiikasta, miten nopeasti pankkikonttorit katoavat

  9. 9

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  10. 10

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  2. 2

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  3. 3

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  6. 6

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  7. 7

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  9. 9

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  10. 10

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää