Japanin eteläisin pääsaari Kyushu tarjoaa patikointia tulivuorilla ja nautiskelua kylpylöissä

Kyushu hurmaa tuliperäisellä luonnollaan ja tarjoaa matkailijalle monia aktiviteetteja. Kesäkaudella saarelle on suorat lennot Helsingistä.

Bussi kiemurtelee rinnettä alas kattilalaaksoon. Laakson keskellä kohoaa vuori, jolla on viisi huippua: Neko-, Taka-, Naka-, Eboshi- ja Kishimadake.

Vuori on Aso-san, Japanin suurin aktiivinen tulivuori.

Bussi jatkaa matkaa halki laakson kohti määränpäätämme, tulivuoren kupeessa sijaitsevaa Ason pikkukaupunkia.

Täältä meidän olisi tarkoitus päästä patikoimaan Aso-sanin rinteille.


Aso sijaitsee Japanin eteläisimmän pääsaaren Kyushun keski­osissa Kumamoton prefektuurissa. Ason tuliperäiset rinteet ovat suosittua patikointiseutua. Patikkapolkuja on useita, mutta välillä niille pääsyä rajoittaa savua ja kaasuja ilmaan aika ajoin puskeva tulivuori.

Viimeksi Aso-tulivuori purkautui lokakuussa. Se päästi ilmaan valtavan tuhka- ja savupilven. Kukaan ei loukkaantunut, mutta tuhkaa levisi laajalle ympäristöön ja pääsyä vuorelle jouduttiin rajoittamaan.

Nousu satumaiselle Aso-tulivuorelle

Aurinko pilkistelee esiin pilvien takaa ja lämmittää mukavasti, kun bussi starttaa Ason asemalta kohti tulivuorta.

Kaksi kertaa päivässä tulivuorelle kulkeva kraatteribussi vie kävijöitä ylös Ason tulivuorimuseolle ja Nakadake-kraatterin hissiasemalle.

Molemmista lähtee päiväretkeläisille sopivia patikkapolkuja tulivuorimaastoon.

Sää on mitä mainioin, ja maisema näyttää upealta. Juuri nyt on vaikea uskoa, että aika ajoin luonto näyttää ikävän puolensa ja koettelee alueen asukkaita.

Aso-tulivuoren Nakadake-kraatteri tosin pössyttää savua ilmaan, eikä sen läheisyyteen ole myrkkykaasujen vuoksi tänään asiaa. Kipuaminen sille pitää unohtaa.

Sen sijaan patikkapolku viereiselle Eboshidakelle on auki. Polku lähtee tulivuorimuseon kupeesta, ja nousu huipulle vie vain vajaan tunnin. Kipuamme ensin sille, sitten vielä toiselle huipulle Kishimadakelle, jonne lähtee patikkapolku niin ikään tulivuorimuseolta.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Kylpyhyppelyä Kurokawa Onsenissa

Vulkaanisella Kyushulla voi patikoida satumaisissa tulivuorimaisemissa ja myös nauttia tuliperäisen maan kuumista lähteistä ja niiden päälle rakennetuista kylpylöistä, onseneista.

Yksi hienoimmista onsenpaikoista on luonnonkaunis Kurokawa Onsen. Se sijaitsee Minamiogunin kylpyläkaupungissa 20 kilometriä Aso-vuoresta.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Sen kylpylälista on vaikuttava: pienen kylän onsenkartalla on 24 kohdetta. Kurokawa Onsenin lukuisissa onsen-ryokaneissa eli kylpylämajataloissa tai -hotelleissa voi yöpyä.

Myös päiväkäynnit onseneihin ovat mahdollisia. Sisäänpääsy kylpylään maksaa 500 jeniä eli noin neljä euroa.

Suosittu ajanviete on niin kutsuttu onsenhyppely: 1 300 jenin eli noin kymmenen euron passilla päiväkävijät pääsevät vierailemaan yhteensä kolmessa onsenissa. Kylpylät ovat avoinna aamun puoli yhdeksästä iltayhdeksään.

Yamamizuki-onsen täyttää kaikki odotukset

”Ulkoaltaalta kuljetaan polkua pitkin sisäaltaille alasti”, neuvoo Keiko Nakashima ja kuljettaa sormea kylpylän karttaa pitkin.

Yamamizuki-onsenin vastaanotossa työskentelevä Nakashima antaa päivävieraille ohjeet, miten kylpylässä toimitaan: naiset kulkevat sisään keltaisesta portista ja jättävät vaatteensa ulkoaltaan vieressä sijaitsevaan rakennukseen.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Kehuttu Yamamizuki-onsen sijaitsee hieman sivussa Kurokawa Onsenin keskustasta, mutta sinne pääsee kätevästi kylää kiertävällä ilmaisbussilla.

Jos aikaa on vain yhteen onsenvierailuun, kannattaa valita juuri Yamamizuki, joka täyttää kaikki japanilaiseen onseniin kohdistuvat odotukset:

On kuuma ulkoallas eli rotenburo. On elegantteja kivipolkuja ja puinen kylpylärakennus, jonka allashuoneen suuresta ikkunasta aukeaa näkymä virtaavalle vuoripurolle.

Kylpylän tunnelma on harmoninen, ja upottautuminen rotenburoon tuntuu kalseana kevätpäivänä taivaalliselta.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Maa järisi kaksi kertaa peräkkäin

”Se oli kuin painajaista”, huokaisee Asossa työskentelevä Madoka Sakaguchi, 29.

Sakaguchi on saapunut kollegansa kanssa töiden jälkeen pieneen kuppilaan.

Hän ei puhu lokakuisesta tulivuorenpurkauksesta vaan kahdesta maanjäristyksestä, jotka ravistelivat Kyushun keskiosia viime vuoden huhtikuussa kolmen päivän sisään.

”Vanhempani asuvat Mashiki-machissa, joka oli maanjäristysten keskusaluetta. Jouduin kahdesti pelkäämään heidän kuolleen”, Sakaguchi sanoo.

Maanjäristykset olivat poikkeuksellisen voimakkaita. 49 ihmistä kuoli, ja yli 40 000 ihmistä jouduttiin evakuoimaan kodeistaan.

Maanjäristykset myös aiheuttivat vuorilta maanvyörymän, joka katkaisi prefektuurin pääkaupungin Kumamoton ja Ason välisen radan.

Siksi kaupunkien välillä ei tällä hetkellä ole junayhteyttä, vaan Asoon on mentävä Kumamotosta bussilla.

Kukaan ei tiedä, koska junat alkavat jälleen kulkea, mutta tämänhetkisten arvioiden mukaan siihen menee vielä ainakin pari vuotta.

Paikallisjuna vie länsirannikon Nagasakiin

Kamome-juna kaartaa rantaradalle Kyushun saaren länsipuolella ja jatkaa matkaa rantaviivaa myötäillen kohti Nagasakin kaupunkia.

Pittoreski satamakaupunki sijaitsee kauniilla paikalla vuorten välissä Urakamijoen suulla ja levittäytyy ympäröiville rinteille. Kaduilla kolistelevat raitiovaunut, ja pienillä sivukujilla voi eksyä hauskoihin puoteihin ja baareihin.

Tunnelma vanhassa kauppakaupungissa on kansainvälinen. Kaupungissa on sekä Chinatown, kiinalainen kaupunginosa, että Dutch Slope, ”hollantilainen rinne”, josta voi bongata eurooppalaisten, pääasiassa hollantilaisten, kauppiaiden 1800-luvulla rakennuttamia taloja.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Kansainvälisyyttä kaupunkiin tuo myös laivanrakennusteollisuus, jonka ansiosta Nagasakiin saapuu ulkomaisia laivanrakentajia.

”Ai Suomestako? Täällä käy paljon suomalaisia laivanrakentajia”, innostuvat Yumekujira- eli Unelmavalas-nimisen piskuisen jazzbaarin pitäjät, kun he kuulevat, mistä tulemme.

Sanojensa vakuudeksi he esittelevät baaritiskillä roikkuvaa Loimaa 98 -viiriä, jonka he ovat saaneet joltakin asiakkaaltaan muistoksi.

Vuoden 1945 atomipommi ei unohdu

Vaikka tunnelma Nagasakin kaduilla on kepeä ja aurinkoinen, päivämäärää 9. elokuuta 1945 ei kaupungissa liikkuessa pysty unohtamaan.

Tuona päivänä Yhdysvallat pudotti Nagasakiin atomipommin, joka tappoi välittömästi yli 70 000 ihmistä ja aiheutti valtavasti kärsimystä.

Traagisten tapahtumien kulkua valottaa atomipommimuseo, joka kuuluu kaupungin olennaisiin vierailukohteisiin. Museo sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Nagasakin rautatieasemalta Urakamin kaupunginosassa.

Se on lähellä räjähdyksen keskipistettä, hypocenteriä, jolle sittemmin on rakennettu muistomerkki. Lähellä on myös Peace Park eli Rauhanpuisto.

Menneisyyden tapahtumista huolimatta jälleenrakennettu Nagasaki katsoo eteenpäin ja tarjoaa matkailijalle monenlaista tekemistä.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Esimerkiksi pimeän tullen kannattaa nousta Fuchi-machista lähtevällä köysiratahissillä Inasa-vuorelle, josta avautuvat hienot näkymät yli kaupungin.

Hississä pyörivä opasnauhoite kertoo, että vuonna 2012 Nagasakin yönäkymä valittiin Hongkongin ja Monacon kanssa maailman parhaaksi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Suorilla lennoilla Kyushuun


 Finnair lentää suoraan Helsingistä Kyushun suurimpaan kaupunkiin Fukuokaan 27.4.–28.10.2017 useita kertoja viikossa.

 Kyushuun kannattaa lähteä tutustumaan omatoimisesti joko junalla, bussilla tai vuokra-autolla.

 Jos matkustat paljon junalla, hanki JR Kyushu -junapassi. Passi pitää ostaa etukäteen ennen matkaa. Kolmen päivän passi maksaa 15 000 jeniä (noin 120 euroa) ja viiden päivän passi 18 000 jeniä (noin 150 euroa). Lisätiedot: jrkyushu.co.jp/english

 Bussilla paljon liikkuvan valinta on Sun Q Pass -bussipassi, jota myydään bussiasemilla ympäri Kyushua. Lisätiedot: www.sunqpass.jp/english

 Fukuokasta pääsee Shinkansen-luotijunalla Kumamoton kaupunkiin runsaassa puolessa tunnissa. Kumamoton asemalta on bussiyhteyksiä Asoon. Bussimatka kestää noin kaksi tuntia.

 Nagasakiin vie Kamome-paikallisjuna. 150 kilometrin matka Fukuokasta Nagasakiin kestää kaksi tuntia. Junia kulkee noin puolen tunnin välein.

 Kurokawa Onseniin ei ole junayhteyttä, mutta sinne pääsee bussilla esimerkiksi Fukuokasta tai Asosta.

 Kurokawa Onsenin lisäksi suosittu onsenkohde on Beppun kylpyläkaupunki itärannikolla.

 Aso-vuorelle patikoivien kannattaa tarkistaa etukäteen netistä, onko alueelle kulkurajoituksia. Tietoa saa myös Ason asemalla sijaitsevasta infopisteestä. Lisätiedot: www.aso.ne.jp/~volcano/eng

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys: HS seuraa länsimetron avajaispäivää – metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma

  2. 2

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  3. 3

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  6. 6

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  9. 9

   Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

  10. 10

   Uusi suomalaistähti on syttynyt NHL:ssä –”Pinnoja pitääkin tulla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  10. 10

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää