Tuntematon paratiisi Krabin ja Phuketin naapurissa – Koh Yaon saarilla on oma rauha ja oma ilmasto

Pienellä saariparilla paistaa usein aurinko, vaikka vastarannalla sataisi kaatamalla.

Iltapäiväaurinko valaisee Krabin siluettia, kun astelemme resortin uima-altaalle. Vesi valuu alas suoraan altaan reunalta.

Altaan reunan jälkeen rinne laskee mereen. Sen meren takana siintävät Krabin karstikivikukkulat. Näky on jylhä, kun tummat sadepilvet liikkuvat kukkuloiden yllä.

Säätiedotuksen mukaan myös toisella puolen olevalla Phuketin saarella on kaatosade. Meidän altaallemme sen sijaan paistaa aurinko.

Keskellä Thaimaan suosituimpia turistialueita on pieni rauhallinen paratiisi, josta monet eivät ole vielä kuulleet.

Koh Yaon saariparilla on paitsi oma rauha myös oma mikroilmasto.

Kun lähiseudun matkailuparatiiseissa lännessä, idässä ja etelässä monsuunit roimivat rantoja, Koh Yao -saarilla saa usein paistatella auringossa.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Phang-Ngan lahti sijaitsee Krabin ja Phuketin välissä. Keskellä lahtea on kaksi pitkulaista saarta, pienempi Koh Yao Noi ja suurempi Koh Yao Yai.

Koh tarkoittaa thai-kielellä saarta ja yao pitkää. Noi puolestaan on pieni ja yai suuri. Suomeksi saaret siis ovat Pieni ja Iso Pitkäsaari. Nimet kuvaavatkin niitä hyvin.

Aivan vieressä sijaitseva Phuket on koko Thaimaan suurin saari. Phuket kuuluu maan suosituimpiin ja vanhimpiin matkailukohteisiin.

Phuketin-matkailu alkoi, kun Vietnamissa taistelleita amerikkalaissotilaita tuotiin saaren paratiisirannoille rentoutumaan. Tuolloin saaren rannoilla oli lähinnä yksittäisiä bungaloweja ja muutamia pieniä kyliä. Tilanne on sittemmin muuttunut.

Phuketin länsipuolella, Phang-Ngan lahden vastarannalla, on tuoreempi turistihoukutin, Krabi. Yhdessä ne muodostavat Thaimaan tämän hetken suosituimman matkailukeskittymän.

Turistimassoilla on lieveil­miönsä, mutta seudun luonto on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.

Phuket on erittäin kaunis saari valkoisine rantoineen ja vehreine kukkuloineen.

Vastarannan Krabin kalkkikivisaaret ja -kukkulat puolestaan ovat ympäri maailman tuttuja matkailumainoksista – ja 007 ja kultainen ase -elokuvasta. Osaa saarista kutsutaankin alueella yleisesti James Bond -saariksi.

Massaturismi on luonut leimansa koko alueelle, mikä on harmillista, sillä leima peittää paljon muuta.

Esimerkiksi Phuketin Patong ja Krabin Ao Nang ovat varsinaisia turismitehtaita, mutta lähiseuduilla on paljon kiinnostavia ja rauhallisia kohteita.

Koh Yao Noin ja Koh Yao Yain saaripari on yksi näistä paikoista.

Karstisaari lähenee veto vedolta. Sää on ollut viime päivät tuulinen, ja aaltojen korkeus on kolmestakymmenestä sentistä puoleen metriin.

Olemme vuokranneet kajakit Koh Yao Noin länsireunalta. Vuokrauspaikka on sikäli poikkeuksellinen koko Kaakkois-Aasian mittakaavassa, että sieltä voi vuokrata oikeita kajakkeja, joiden sisällä istutaan.

Toisin kuin yleensä aurinkorannoilla vuokrattavat päällä istuttavat kajakit, nämä ovat varsin merikelpoisia. Ne on suunniteltu sopimaan myös aloittelijoille, joten ne ovat myös vakaita.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Koh Yao Noi sijaitsee lahdenpohjukassa, jossa vesi on useimmiten varsin rauhallinen. Meri toki elää aina hieman eikä yleensä ole täysin tyyni.

Parinkymmenen tai kolmenkymmenenkin sentin korkuiset laineet ovat melojalle vielä melko maltillisia, mutta juuri sen korkeampia aaltoja ei etenkään kokematon meloja kaipaa. Siksi melontareissu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tuuli ja aallot nousevat useimmiten iltaisin.

Kohtalaisen tyynellä säällä Koh Yao Noin edusta on ihanteellista melontaseutua: maisemat ovat upeat, ja aloittelevakin meloja voi meloa rannan lähellä kilometrien matkan etelään tai pohjoiseen.

Kaatuminen kajakilla on aloittelijallekin harvinaista, mutta jos niin käy, rannan lähellä aallot tuovat melojan kajakkeineen saman tien rantaan. Kajakkiin noustua matka voi jatkua.

Hieman kokeneempi pystyy hyvin melomaan muutaman kilometrin matkan selän yli läheisille karstisaarille, mieluiten kaksin tai isommalla porukalla. Yksin selkää ei koskaan kannata lähteä kajakilla ylittämään sen enempää Thaimaassa kuin Suomessakaan, jollei tiedä tarkkaan, mitä tekee.

Jos melonta sujuu ja sää suosii, lähteminen kannattaa: on upea elämys tarkkailla merestä pystysuoraan nousevia karstiseiniä aivan vierestä ja veden pinnalta.

Samoille paikoille pääsee perinteisesti pitkähäntäveneillä.

Mummot punovat verkkoja.

He katsovat levollisen tarkkaavaisina, kun skootteri pysähtyy tielle ja kuljettaja kaivaa esille kameran. Naiset noteeraavat kuvaajan ja jatkavat rupattelua hyväntuulisen oloisina.

Turisti ottaa kuvan ja jatkaa matkaa skootterillaan. Naiset hymyilevät ja moikkaavat.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Muutaman kilometrin päässä on pieni kylä, jossa muutama nainen myy torituotteita. Matkailijan mukaan lähtee pussillinen vahvaa chiliä, kuivattuina palkoina.

Torien vilinä on tuttua useimmille Thaimaan-matkailijoille. Koh Yao Noilla sekin on rauhallisempaa. Kojuja on siellä täällä pitkin saarta, mutta vilkkaita toreja ei ole.

Kumpikin Koh Yao -saari on sopiva erityisesti rauhaa etsivälle omatoimimatkaajalle. Isommalla Koh Yao Yailla on pääasiassa rauhallisia resortteja.

Koh Yao Yailla etäisyydet ovat pitkähköt, joten saari sopii hyvin resortissa lepäilyyn, jollei sitten halua tutustua skootterilla saaren pikkukyliin. Tiet ovat hyvin rauhallisia, ja skoottereita voi vuokrata resorteista.

Pienempi Koh Yao Noi sopii erityisesti matkailijalle, joka haluaa rentoutumisen lisäksi tutkia lähiympäristöään. Saarelta voi vuokrata skootterien lisäksi polkupyöriä, joilla pystyy hyvin polkemaan saaren ympäri enempää rasittumatta.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Osa matkailijoista viettää aikaa vain toisella, osa molemmilla saarilla. Jotkut pysyvät saarilla pidempään, kun taas monet yhdistävät Koh Yaon saaret lomailuun Phuketissa, Krabissa tai uudemmassa suosikissa Koh Lantassa.

Kaupunkielämää tai varsinaista bilehumua Koh Yaolla ei ole, mutta Phuket ja Krabi ovat vain vajaan parin tunnin lauttamatkan päässä.

Phuket Townin vanhakaupunki on kokemus sinänsä. Histo­rialliset kiinalaiskorttelit ovat iltaisin yhtä suurta valotaideteosta. Kortteleissa on myös lukuisia viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita. Muuten Phuket Townissa voi nauttia miellyttävän rauhallisesta kaupunkitunnelmasta.

Koh Yao Noille ja Koh Yao Yaille kannattaa varata mukaan käteistä rahaa, sillä toimivan pankkiautomaatin löytäminen on kummallakin saarella onnenkauppaa.

Mukaan kannattaa ottaa myös riippumatto ja kirja.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Paljon pieniä saaria


 Etelä-Thaimaassa on lukuisia pieniä saaria, joilla piipahtaminen voi piristää peruslomaa Phuketin tai Krabin seudulla.

 Koh Yao -saarten lisäksi yksi hyvin rauhallinen ja kiinnostava saari on Thaimaan eteläosassa sijaitseva Koh Bulon Leh. Se on pienen venematkan päässä suositulta Koh Lipen saarelta.

 Koh Yao Noille pääsee kätevästi Krabista. Taksilla tai paikallisbussilla voi ajaa Krabin pohjoiseen satamaan, josta pikavene kuljettaa matkailijat saaren päälaiturille.

 Phuketista puolestaan pääsee Koh Yao Yaille linjalautalla suoraan Phuket Townin Rassadan satamasta.

 Lippuja kummallekin saarelle voi ostaa vaikkapa suoraan satamista. Myös lentokentillä ja matkatoimistoissa myydään valmiita kyytipaketteja saarille, mutta ne ovat kalliimpia.

 Koh Yao -saarilla voi kätevästi liikkua skootterilla. Thaimaan laki vaatii skootterikuskilta moottoripyörä- eli A-kortin. Sen lisäksi on oltava kansainvälinen ajokortti, jonka saa esimerkiksi Autoliitosta. Monttuja kannattaa varoa.

 Myös polkupyörä on etenkin Koh Yao Noilla hyvä liikkumisväline.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää