Matka

Periamerikkalainen Chicago on pilvenpiirtäjien ja pihvien kaupunki – tutustu ainakin näihin paikkoihin Obaman kotikaupungissa

Pilvenpiirtäjien kaupungissa kannattaa kulkea pää kenossa ja maistella periamerikkalaisia herkkuja.

Maanviljelijäpariskunta seisoo vakavana kotinsa edustalla. Miehen puvuntakin alla on riihipaita ja farkkuhaalari. Nainen on suojannut mustan mekkonsa essulla. Mies puristaa kädessään talikkoa.

Grant Woodin Amerikkalaista gotiikkaa -teoksen pariskuntaan tiivistyy niin paljon Yhdysvaltojen historiaa ja symboliikkaa, että sen edessä pakahtuu.


Vuonna 1930 maalattua teosta voi ihailla Chicagon huikeassa Art Institute -taidemuseossa.

Chicago on mestariteoksen tapaan täpötäynnä vähän vakavamielistä, kunnollista perusamerikkalaisuutta. Ollaan niin Yhdysvaltojen ytimessä, ettei tarvitse touhottaa New Yorkin tapaan eikä leijailla pilvissä Los Angelesin tyyliin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ranskalaiset tutkimusmatkailijat saapuivat Chicagojoelle Mi­chiganjärven rannalle 1600-luvulla häiritsemään potawatomi-alkuperäiskansan rauhaa. Turkiskauppapaikasta kasvoi Yhdysvaltojen junaliikenteen ja liha­teollisuuden solmukohta.

Siirtolaisia tuli Saksasta, Itä-Euroopasta, Irlannista ja Italiasta. Heidän jälkeensä saapuivat meksikolaiset ja aasialaiset. Sekoitus on mitä perusamerikkalaisin.

Kun on nauttinut tarpeeksi Art Institutesta ja muista kaupungin huippuluokan museoista, on aika tuulettua kooltaan merta muistuttavan Michiganjärven rannalla. Se onnistuu kävellen, pyöräillen tai rullaluistellen kaupungin itäreunaa kiemurtavalla rantatiellä.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Katse ylös pilviin

Jos jokin rakennus on amerikkalaisuuden symboli, se on pilvenpiirtäjä. Niiden historia alkoi Chicagosta vuonna 1884, jolloin maailman ensimmäinen taivaita kurotteleva torni kohosi kaupunkiin.

Home Insurance Buildingia ei ole enää olemassa, mutta sen jälkeen Chicagoon on noussut huikea kokoelma pilvenpiirtäjäarkkitehtuurin helmiä. Chicagossa on syytä kulkea pää kenossa.

Näitä arkkitehtuurin mestariteoksia pääsee parhaiten ihailemaan Chicago Architecture Foundationin jokilaivaristeilyillä. Puolentoista tunnin kierroksella saa rautaisannoksen kaupungin historiaa ja arkkitehtuuria.

Chicago on myös Yhdysvaltojen ehkä tunnetuimman arkkitehdin Frank Lloyd Wrightin (1867–1959) kaupunki. Paikallisjunamatkan päässä on Oak Park, jossa sijaitsee hänen kotistu­dionsa ja useita hänen suunnittelemiaan rakennuksia.

Vehreä Oak Park on valkoisine lauta-aitoineen ja jättimäisine puuhuviloineen kuin menneiden vuosikymmenien amerikkalaisista elokuvista. Se on käveleskelyn arvoinen, vaikkei arkkitehtuuri niin kiinnostaisikaan.

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Hodareita, pizzoja ja hienoimpia herkkuja

Koska ollaan amerikkalaisuuden ytimessä, Chicago on tietysti kuuluisa hot dogeistaan ja pizzoistaan. Chicagolaisen hodarin nakki on pelkkää naudanlihaa, ja ketsuppi ja kurkkusalaatti hehkuvat amerikkalaisen räikeinä.

Chicagon pizzat ovat 3–4 sentin korkuisia juusto- ja täytejöötejä. Niistä on kaksi versiota, tavanomainen ja täytetty, jossa taikinaa on täytteen päälläkin. Pienimmistäkin riittää usealle, joten pizzatilausta tehdessä maltti on valttia.


Meksikolaisia herkkuja on tarjolla kohtuuhintaisen Velvet Tacon fuusiotacoista kokki Rick Baylessin Topolobamboon, jota pidetään yhtenä Yhdysvaltojen parhaista meksikolaisravintoloista.

Meksikolaista ruokaa on eniten Pilsenin kaupunginosassa. Se oli alun perin saksalais- ja irlantilaissiirtolaisten aluetta mutta meksikolaistui 1950- ja 1960-luvuilla.

Nyt hehkuvien muraalien kaupunginosa gentrifioituu eli keskiluokkaistuu.

 

Chicagon pizzat ovat 3–4 sentin korkuisia juustojöötejä.

Lihateollisuuden keskuksessa täytyy käydä myös arkkiamerikkalaisessa pihviravintolassa. Valkotakkisten tarjoilijoiden, cocktailien ja jättipihvien Gibson’s on klassikko, mutta vaihtoehtoja riittää.

Chicagon keskustasta sanotaan, ettei missään muualla Yhdysvalloissa ole yhtä paljon pihviravintoloita niin pienellä ­alueella.

Kiehtovinta syötävää löytyy kuitenkin uutta kokeilevista, amerikkalaisen estottomasti eri keittiöitä yhdistelevistä ravintoloista.

Kaupungin kuningatar on Grant Achatzin kolmen Michelin-tähden arvoinen Alinea, jossa voi haukkoa esimerkiksi Granny Smith -omenalta maistuvaa heliumia. Ja kyllä, sen jälkeen ääni muuttuu piipitykseksi.

Jos sen sijaan haluaa klassisen amerikkalaisen ravintolakokemuksen, muotisuunnittelija Ralph Laurenin ravintola ydinkeskustassa on ylittämätön.

Taas on olo kuin elokuvissa, kun hummericlubsandwichiä ja caesarsalaattia napsiessa seuraa Chicagon kerman lounastelua. Täällä ei pidä unohtaa Bloody Marya.

Laitakaupunki houkuttelee

West Loopin alueella sijaitseva Fulton Market on hyvää seutua iltadrinkeille ja herkuttelulle. Entisellä tehdasalueella voi nähdä yllin kyllin hipstereitä, jotka ovat Chicagossa muuten melko harvinaisia.

Logan Square pohjoisempana on vauraampaa aluetta, ja sitä markkinoitiin hipsterikaupun­ginosana joitakin vuosia sitten.

On se sitä vieläkin, ainakin Lula Cafen eteen pysäköidyistä polkupyöristä ja Longman & Eagle -ravintolan kukkakaali-linssi-rusina-klassikkoherkusta päätellen.

Chicagossa on hyvin toimiva paikallisjunajärjestelmä ja rajallinen määrä suuria nähtävyyksiä. Siksi kaupunki sopii loistavasti juuri tällaiseen piipahteluun.

Yliopistoalue Hyde Park etelässä on sekin hyvä käveleskelykohde puistoineen ja kampuksineen. Siellä sijaitsee myös Obaman perheen koti, mutta tiukkojen turvatoimien takia sitä ei ainakaan viime vuonna päässyt juuri näkemään.

Kirjakaupan ovella säpsäyttää ei aseita -kyltti, ja kampuksen kadunkulmissa on iltaisia kulkijoita varten hälytysnappeja.

Jos Frank Lloyd Wrightin luomuksia ei jaksa lähteä ihailemaan Oak Parkiin, hänen suunnittelemansa Robie House on Hyde Parkissa.

Junalla Milwaukeehen

Jos 2,8 miljoonan asukkaan Chicago itsessään ei riitä, Yhdysvaltojen junaliikenteen solmukohdassa voi hypätä junaan.

Päiväretkellä ehtii käydä puolentoista tunnin päässä Milwaukeessa. Amtrakin Hiawathaksi kutsuttuun junaan nousua ohjaillaan Chicagon Union Stationilla vähintään yhtä suurieleisesti kuin lentokoneeseen menoa.

Junan ikkunasta näkyvät Wisconsinin maisemat kertovat, että ollaan tukevasti keskilännessä. On valtavia meijereitä, viljapeltoja, karjaa ja vähän nuhjuisia omakotitaloja tasoristeysten lähellä.

Milwaukeessa sijaitsee jättimäinen Millercoorsin panimo. Kierros on hienoa paikallishistoriaa ja panimon mittakaava häkellyttävä. Kaupungin keskustassa voi maistella pienpanimo-oluita ja juustoja, tietysti, sillä Wisconsinia kutsutaan meijeri­osavaltioksi.

Saksalaishenkisen Milwaukeen upein nähtävyys on Michiganjärven rannalla komeileva Santiago Calatravan suunnittelema elegantti taidemuseokeskus.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Suorat lennot Chicagoon


 Finnair lentää suoraan Helsingistä Chicagoon 28.10.2017 asti.

 Yhdellä vaihdolla Chicagoon pääsee useiden lentoyhtiöiden kyydissä.

 Hyödyllisiä nettiosoitteita:

Julkinen liikenne: www.transitchicago.com

Yleisopas kaupunkiin: www.choosechicago.com

Opastusta Chicagon ydinkeskustaan: www.themagnificentmile.com

Ravintolakuvioita seuraa tiiviisti: www.chicago.eater.com

Hyvä yleissanomalehti: www.chicagotribune.com

Opas Chicagon blueskuvioihin: www.chicagobluesguide.com

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Yhdysvallat
 • Chicago
 • Kaupunkiloma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  2. 2

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  5. 5

   Erosta, surusta ja potkuista selviää helpommin, kun ei juokse karkuun – pakeneminen voi pahentaa oloa, sanoo psykoterapeutti

  6. 6

   Latviassa Suomi on ikuisesti cool

  7. 7

   Suomen talous voimistuu rajusti, mutta suuria ongelmia on ainakin kaksi – ”Pitäisi olla malttia antaa tilaa luovalle tuholle”

   Tilaajille
  8. 8

   Työttömän kipu sattuu kuten kenen tahansa hylätyn – miltä tuntuisi yhteiskunta, jossa työttömyysturva ei leimaa ketään?

  9. 9

   Masturbointia, hameen alta kuvaamista, seksiä lainsäädäntöapua vastaan – EU-parlamentti kuohuu seksuaalisen häirinnän syytöksistä, meppijoukko vaatii selvitystä mediapaljastusten jälkeen

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  9. 9

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  9. 9

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää