Matka

Tallinna on helppo kohde lapsiperheille – Katso, missä pikkuturistien kanssa kannattaa syödä, juoda ja liikkua

Lasten kanssa Tallinnassa lomailevan ei tarvitse tyytyä perinteiseen ketju- tai perheravintolaan. Vaikka ravintolaan ei aina pääse rattailla, huomioidaan lapset Tallinnassa hyvin. Esittelemme pikkuturisteille parhaat ruokapaikat ja nähtävyydet.

Tallinnaan on helppo matkustaa myös ihan pienten lasten kanssa. Vanhankaupungin mukulakivikaduilla ei kuitenkaan ole aina helppoa liikkua lastenvaunujen kanssa. Sopivia kohteita kannattaakin kartoittaa etukäteen.

Aloitetaan ruokapuolesta. Lasten kanssa matkatessa se on tärkeintä. Telliskiven entisellä teollisuusalueella, nykyisessä putiikki- ja ravintolakeskittymässä sijaitsevaan ravintola Kukekeen (Telliskivi 57) pääsee helposti sisään isojen rattaiden kanssa.

Sitten seuraa yllätys: luvattu lasten leikkinurkkaus sijaitsee ravintolan yläkerrassa korkeiden portaiden päässä. Rattaat on siis jätettävä eteiseen, jossa on juuri ja juuri niille tilaa.

Hauskasti sisustetussa ravintolassa on lounasajan päätyttyä rauhallista, eikä muita lapsi­asiakkaita näy. Pöytä yläkerran leikkinurkkauksen vierestä järjestyy helposti. Kun taapero tutustuu nurkkauksen runsaaseen lelutarjontaan on aikuisilla aikaa syventyä ruokalistaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Listalla on myös lastenannoksia – tarjolla on esimerkiksi lihapullia ja pikkupizzoja. Kukeken lastenlistan erikoisuus on paikan päällä valmistetut vauvan soseet.

Noora Laine-Müller on asunut Tallinnassa miehensä ja puolitoistavuotiaan poikansa kanssa kesästä 2016 lähtien. Laine-Müller arvostaa sitä, että lapset otetaan huomioon yksityiskohdissa, ja jopa soseet tehdään itse, kuten Kukekessa. ”En ole ikinä nähnyt vastaavaa muualla”, hän sanoo.

Usein perheensä kanssa ulkona syövä Laine-Müller kiittelee sitä, että Tallinnan ravintolat panostavat lapsiin.

”Täällä pidetään lastakin asiakkaana”, hän sanoo.

Myös Telliskivessä sijaitsevassa suositussa ravintola F-hoonessa (Telliskivi 60) on pienimmille asiakkaille leikkitila.

Laine-Müllerin mukaan muissakin kuin perheravintoloissa varustukseen kuuluu usein myös joitain leluja ja ainakin syöttötuoli. Monessa ravintolassa on myös lastenlista, jota on oikeasti mietitty.

Perinteisten nauravien nakkien sijaan tallinnalaisella lastenlistalla on usein annoksia, joita on sovellettu aikuisten ruoista.

”Aika moni lapsi haluaa itse asiassa syödä juuri sitä, mitä aikuistenkin lautasella on. Lasten annokset ovat myös täällä monesti tosi nättejä, eikä lautaselle ole vain lätkäisty paria kalapuikkoa ja muusikasaa.”

Lasten kanssa Tallinnassa lomailevan ei siis tarvitse tyytyä ruokapaikkaa valitessaan perinteiseen ketju- tai perheravintolaan. Kaupungissa on runsaasti tasokkaita ravintoloita, jopa fine dining -paikkoja, joissa lapsi­asiakkaat on otettu hienosti huomioon.

Laine-Müllerin omiin suosikkeihin kuuluu venäläisvaikutteista ruokaa modernilla twistillä tarjoava Kohvik Moon Kalamajassa sataman lähellä (Võrgu 3). Moonissa ei ole leikkinurkkausta, mutta lapsille on syöttötuoli ja leluja sekä erinomainen lastenlista.

”Yksivuotiaalle tuotiin automaattisesti sama amuse bouche eli keittiön tervehdys kuin aikuisille. Tosi hienoa!”

Vanhankaupungin ruokapaikoista ainakin Pööbel Toompuiesteella (numero 16) tarjoaa lapsille leikkihuoneen – kunhan vaunujen tai rattaiden kanssa selviää sisäänkäynnin portaista.

Esteettömiä eivät ole myöskään Rataskaevu 16 tai Von Krahli Aed (Rataskaevu 8), mutta niissä pienet lapset otetaan ruoan ja muun palvelun puolesta erinomaisesti huomioon.Kahviloissa viihtyvän kannattaa suunnata vauvan tai taaperon kanssa esimerkiksi keskustan Solaris-ostoskeskuksen Kohvik Komeettaan (Estonia pst 9). Tähän tyylikkääseen kahvilaan pääsee kätevästi hissillä.

Aikuisia ilahduttavat suurista ikkunoista Tallinnan kattojen ylle avautuva näkymä ja herkullinen kakkuvalikoima. Jos tarkoitus on lounastaa, pikkuisille on tarjolla oma lista ja jopa vauvan soseita kuten Kukekessa.

Myös Tallinnan ydinkeskustan ulkopuolella on monia kivoja, lapsiystävällisiä kahviloita. Gourmet Coffee Kadriorgin kaupunginosassa noin kilometrin päässä keskustasta (Koidula 13A) on vierailun arvoinen hyvän kahvin ja kakkujen sekä kevyen lounaan ystäville.

Kahdella terassilla varustettuun kahvilaan on esteetön kulku ramppia pitkin. Sisällä on pienellä pöydällä ja tuoleilla varustettu leikkinurkkaus. Lasten ruokalista on myös värityskuva.

Kadriorgissa sijaitsee myös luomukahvila ja -kauppa NOP (Köleri 1). Viehättävä puutalo ei ole täysin esteetön, ja vaikka vaunujen kanssa onnistuisikin selviytymään sisäänkäynnin parista portaasta, tilaa lapsen kulkupelille on vain vähän.

NOPissa on kuitenkin syöttötuolit, leikkinurkkaus ja kek­seliäs lastenlista, joka on aikuisten ruokalistan tavoin kasvispainotteinen.

Kesällä kakkupala tai lounas kannattaa nauttia NOPin puutarhamaisella sisäpihalla, jonne on näppärä kulku rakennuksen ulkopuolelta. Puiden varjossa nukkuukin usein vaunuissaan ­useampi vauva.

Kun vatsat ovat täynnä, kannattaa suunnata puistoretkelle Kadriorgiin. Sen varsinainen nähtävyys on laaja, Pietari Suuren aikainen puisto. Kadriorgin palatsin, taidemuseo Kumun ja muiden museoiden lisäksi alueella on erityisesti lapsille suunnattua tekemistä.

Puistossa tekolammen ja ruusutarhan välissä on laaja, maksullisen huvipuiston ja kolmen aidatun leikkikentän leikkialue. Leikkikenttien laidalla on matala 1930-luvun puurakennus. Siellä toimii lastenmuseo Miiamilla (Koidula 21).

Kaikkein pienimmät viihtyvät Miiamillan isossa leikkihuoneessa, jossa on muun muassa liukumäellä varustettu iso nukkekoti.

Muissa huoneissa lapset pääsevät itse tutkimaan ja kokeilemaan esimerkiksi vanhaa kassakonetta ja entisajan postin toimintaa. Vanhoilla leluilla saa leikkiä vapaasti. Miiamillan kahvilasta saa keittolounaan pikkurahalla.

Digitaalisen markkinoinnin suunnittelija Noora Karppi Tallinnan kaupungin matkailutoimistosta suosittelee pienille lapsille Miiamillan lisäksi Tallinnan tv-tornia ja eläintarhaa. Merimuseo Lentosatama Kalamajassa on hyvä kohde kaikenikäisille, ja siellä on ulkona kiva leikkialue.

Karpin mukaan myös vanhankaupungin Nuku-nukketeatteri ja -museo on tutustumisen arvoinen.

”Nukun esitykset pienimmille eivät edellytä viron kielen osaamista, joten ne sopivat kaikille.”

Visit Tallinnan nettisivuilla on tarkat tiedot nähtävyyksien esteettömyydestä. Noora Karppi suosittelee Tallinn Cardia. Aikuisen kortilla kaksi 0–6-vuotiasta saa samat edut, eli ilmaisen tai alennetun pääsymaksun moneen kohteeseen.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Kantoreppu mukaan vauvalle


 Alle kouluikäiset lapset ja alle 3-vuotiaan lapsen kanssa liikkuvat aikuiset matkustavat Tallinnan joukkoliikenteessä ilmaiseksi.

 Lastenvaunujen kuljettaminen voi tuottaa ongelmia. Raitiovaunuista esteettömiä ovat vain uudet punavalkoiset ratikat ja vanhan kaluston harvoin kulkevat matalalattiavaunut. Uusistakin vaunuista pudotus pysäkille on paikoin suuri.

 Vauva- ja taaperoperheen kannattaa pakata Tallinnaan kaiken varalta kantoliina tai -reppu.

 Visit Tallinnan nettisivuilta (visittallinn.ee) saa tarkempia tietoja nähtävyyksistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Viro
 • Tallinna
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  5. 5

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  6. 6

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  7. 7

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  8. 8

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  9. 9

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää