Matka

Hektiseen Bangkokiin pääsee tutustumaan rauhallisemmin joelta käsin

Bangkokin ympärivuorokautinen syke ja etenkin valtaisat liikenneruuhkat uhkaavat kaupunkilomailijan hermoja. Joki on ruuhkaton vaihtoehto kaupunkiin tutustumiseen.

Liikkuminen lähes kymmenen miljoonan asukkaan Bangkokissa on hidasta. Osa päänähtävyyksistä sijaitsee kävelymatkan päässä toisistaan. Skytrain-juna (BTS) on nopea, mutta etenkin ruuhka-aikoina junanvaunut ovat tupaten täynnä.

Liikenteen seassa puikkelehtivat moottoripyörätaksit ovat takseja nopeampia, mutta liikkumiseen löytyy myös ruuhkaton vaihtoehto, joki.

Monet Bangkokin päänähtävyyksistä, kuten Suuri Palatsi (Grand Palace), Wat Phon temppelin 46-metriä pitkä makaava Buddhan patsas, Wat Traimit -temppelin kultainen Buddha-patsas sekä kiinalainen kaupunginosa (Chinatown) ja kukkamarkkinat (Flower Market, Pak Klong Talat) sijaitsevat kaupungin läpi virtaavan, 372 kilometriä pitkän Chao Phraya -joen varrella. Joenvarren nähtävyyksiin pääsee toki maanteitsekin, mutta nopein, kätevin ja edullisin tapa liikkua on vesibussi. Matka maksaa noin 20–30 bahtia (50–70 senttiä) ja se maksetaan laivalla tai laiturilla käteisellä lipunmyyjälle.

Joen pääsee ylittämään myös ilmaiseksi hotellien omilla pikkuveneillä, joista valtaosa lähtee Saphan Taksin -aseman luota joko aikataulun mukaan tai asiakkaiden saapuessa. Lisäksi joen voi ylittää pienillä lautoilla, jotka kulkevat vain kahden laiturin välillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Chao Phraya -joki on ollut ja on edelleen merkittävä kulku- ja kuljetusreitti. Joki on vilkkaasti liikennöity; matkustajien lisäksi joella kulkee rahtiliikennettä.

Joki kuten koko kaupunkikin on kauneimmillaan auringonlaskun aikaan ja sen jälkeen. Auringonlaskun tienoilla joen varrella olevien lukuisten hotellien kattoterassien baarit täyttyvät ”sundowner” -auringonlaskudrinkeistä ja maisemista nauttijoista.

Aikamatkalle menneen maailman tunnelmiin

Idyllisimpään jokitunnelmaan pääsee pitkähäntäveneen (long-tail boat) kyydissä. Pikkuveneellä kannattaa tehdä tunnin tai kahden pituinen retki Thonburin kanavia pitkin. Veneen voi vuokrata jokilaiturista suoraan kuljettajalta, jolloin hinta on edullisempi kuin hotellin tai matkatoimiston kautta. Kun järjestää kyydin luotettavan tahon, kuten hotellin edustajan kautta, saanee todennäköisemmin sitä mistä maksaa. Suoraan kuljettajan kautta kyydistä sopiessa hinta ja matkan kesto saattavat yllättävästi muuttua.

Thonburi on nykyisin Bangkokin kaupunginosa. Vuosina 1768–1782 se toimi pääkaupunkina, kunnes uusi pääkaupunki Bangkok perustettiin joen toiselle puolelle 21. huhtikuuta 1782. Thonburi säilyi itsenäisenä kaupunkina ja maakuntana vuoteen 1971 asti, jolloin se yhdistettiin osaksi Bangkokia.

Thonburissa on edelleen ainutlaatuinen menneen maailman ilmapiiri. Kapeiden kanavien eli khlongien varrella aika tuntuu pysähtyneen vuosikymmenten taakse. Veteen paalujen päälle rakennettujen talojen terasseilla kuivuvat pyykit ja asukkaat istuvat kiireettömästi ate­rialla ja keskustelemassa sekä katselemassa uteliaana ohikulkevia veneitä.

Katseet kannattaa suunnata myös talojen alle. Hyvällä tuurilla kanavaretkellä voi nähdä useita kanavissa asuvia liskoja. Jopa kaksimetriseksi kasvava parikymmenkiloinen juovavaraani on häkellyttävä näky kivutessaan vedestä laiturin päälle lepäilemään. Samoja jättiläisiä tapaa myös Bangkokin keskustassa Lumpinin puistossa. Juovavaraanit ovat lihansyöjiä, mutta ihmisille vaarattomia.

”Bangkokin Suomenlinna”

Täysin toisenlaista Bangkokia näkee päiväretkellä Pohjois-Bangkokissa sijaitsevalla keinotekoisella Ko Kretin saarella. Saarelle voi matkata vesibussilla Saphan Taksinilta Pak Kretin laituriin, josta lähtee pieni lautta Ko Kretin saarelle.

Ko Kret on hiukan kuin Helsingin Suomenlinna; historiaa henkivä kaunis maalaismiljöö kaupungin kupeessa. Saarella ei ole lainkaan autoja, mutta lauttalaiturista voi vuokrata moottoripyörätaksin.

Saaren ympäri kulkee päällystetty noin kuuden kilometrin mittainen reitti, jonka varrella on niin markkinakojuja kuin kahviloitakin. Välillä kapea tie kulkee vehreiden viljelmien halki. Maanviljelys on edelleen tärkeä elinkeino.

Ko Kretin saari on yksi vanhimmista mon-kansan asuin­alueista Thaimaassa. Burmasta lähtöisin olevan mon-kansan edustajia asuu Thaimaassa edelleen noin 100 000, mutta 500–900-luvuilla Keski-Thaimaassa oli useita mon-kansan kuningaskuntia.

Saarella on myynnissä matkamuistojen lisäksi mon-kansan perinteiden mukaan tehtyjä saviruukkuja.

Ko Kretin saaren päänähtävyyksiin kuuluu Wat Poramai Yikawat -temppelin kymmenmetrinen kullalla päällystetty makaava Buddha.

Patsas on kooltaan vaatimattomampi kuin Bangkokin keskustan neljä kertaa pidempi makaava Buddha. Mutta Ko Kretin rauhallisessa ilmapiirissä tavoittaa aidon temppelin tunnelman toisin kuin turisteja ja pyhiinvaeltajia tungeksivissa keskustatemppeleissä.

Ko Kretiä ei turhaan kutsuta Bangkokin tarkimmin varjelluksi salaisuudeksi. Päiväretken jälkeen tuntuu kuin olisi käynyt virkistäytymässä kaukana maaseudulla.

Hiljaisuuden ystävän on hyvä mennä saarelle arkipäivänä, sillä viikonloppuisin saari on bangkokilaisten suosima retkikohde.


Illallisristeily kannattaa valita tarkoin

Chao Phraya -joenvarren iltavalaistuksen ihailuun tarjoutuu hyvät mahdollisuudet illallisristeilyillä. Niiden hintahaitari on laaja. Halvimmillaan parin tunnin risteilyn saa reilulla 30 eurolla.

Edullisimmilla risteilyillä tunnelma on hektinen, noutopöytä ruuhkainen ja risteilyyn kuuluvan show’n esiintyjän näkee lähinnä vain vilaukselta.

Maisemia katsellakseen on mentävä laivan kannelle, sillä ikkunapöytää on vaikea saada.

Hintavimmilla risteilyillä ­ruuan ja palvelun taso on laadukkaampi, mutta kaikkiin risteilyihin ei kuulu show-esitystä.

Vilkas iltaelämän keskus kauppoineen sekä lukuisine ravintoloineen ja baareineen on joen rantaan rajoittuva Asiatique The Riverfront.

Sen vetonaulana on Bangkokin yhdeksi maamerkiksi muodostunut 60 metriin kohoava Asiatique Sky eli huimia näköaloja tarjoava maailmanpyörä.

Fakta

Panosta tai säästä Bangkokin majoituksessa


 Finnair lentää päivittäin suoraan Bangkokiin. Välilaskullisilla lennoilla kaupunkiin pääsee useilla eri yhtiöillä.

 Majoitusvaihtoehtojen kir­jo on loputon alle kymmenen euron vaatimattomista hostelleista viiden tähden luksushotelleihin. Viiden tähden hotellistakin huoneen voi saada reilusti alle sadalla eurolla yö. Hotellin sijainti on hyvä miet­tiä tarkoin, sillä liikkuminen on ruuhkien takia hidasta.

 Suosituin matkustusaika on viileän kauden aikana marraskuusta helmikuuhun, jolloin päivälämpötilat ovat 25–30 astetta. Kuumalla kaudella maalis-toukokuussa lämpötila nousee 40 asteeseen. Sadekaudella kesä–lokakuussa sade tulee usein kuuroina iltapäivisin ja öisin, muutoin on aurinkoista.

 Ulkoministeriön matkustustiedotteen (15.1.) mukaan poliittinen epävarmuus Thaimaassa jatkuu, mikä voi ilmetä mahdollisesti myös väkivaltana tai pommi-iskuina.

 Rangaistukset huu­ma­us­aineiden hallussapidosta, myynnistä ja valmistuksesta ovat erittäin kovat. Myös esimerkiksi sähkötupakan maahantuonti kuten käyttö, hallussapito ja myynti on kiellettyä.

Majesteettirikoslain tuomiot kuningasperheen jäsenten halventamisesta tai esimerkiksi kuvien turmelemisesta ovat erittäin ankaria.

 Tietoa nähtävyyksistä, majoituksesta ja muun muassa liikkumisesta verkkosivulta bangkok.com.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Thaimaa
 • Bangkok

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää