Matka

München on yksi maailman parhaista pyöräilykaupungeista – ”Onhan tämä omanlainen kuplansa”

Saksan pyöräilypääkaupungiksi julistautuneen Baijerin pääkaupungin koluaa polkuvoimalla parissa päivässä myös talvella.

Ensikosketus Müncheniin on karikkoinen. Askel eksyy jalkakäytävältä pyörätien puolelle ja samassa pyörälähetti pyyhältää hipaisuetäisyydeltä ohi, nyrkkiään heristäen ja huutaen peräänsä baijerilaisia kirouksia.

Läheltä piti -tilannetta seuraa halu astua konfliktin toisen osapuolen kenkiin – tai polkimiin. Onhan München nimennyt itsensä Saksan radlhauptstadtiksi, pyöräilypääkaupungiksi, joten se on koettava pyörän selästä.


Pyörällä museoon

Jopa 80 % müncheniläisistä omistaa polkupyörän. Sellainen löytyykin lainaksi kaupungissa asuvan tutun kellarista. Yhtä vaivatonta on astella pyörävuokraamoon tai rekisteröityä kaupunkipyörän käyttäjäksi.

Satulassa pelin henki selviää nopeasti. Münchenissä on 1 200 kilometriä merkittyjä pyöräteitä, joita voi rullata kevein mielin. Muilla reiteillä pyöräilijät ovat tervetulleita autojen sekaan, eikä polkijan tarvitse pelätä henkensä puolesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalainen tosin kaipaa päähänsä kypärää, mutta täällä se ei tunnu kuuluvan monenkaan tapoihin.

Kaupunkia halkovassa Isar­joessa köllöttävä museosaari, Museumsinsel, on pyörätien varrella ja hyvä lähtöpiste päiväretkelle.

Polkupyörän saa turvallisesti Deutsches Museumin parkkiin. Tekniikkaan ja luonnontieteisiin keskittyvässä museossa on hengästyttävä 100 000 esineen kokoelma, joka kattaa kaikkea merenkulun ja avaruusmatkailun väliltä. Aamupäivä kuluu ihmetellessä.

Museumsinsel 1, deutsches-museum.de  

Markkinahumua ja oluthuoneita

Nälkä yllättää, mutta onneksi Münchenin kuuluisa Viktualienmarkt-tori on vain kilometrin päässä. Perillä kävelykeskustassa pyörä on viisainta napata kainaloon tai lukita parkkiin.

Lounasaikaan torin ruokakojut ja -teltat täyttyvät lähialueen toimisto­väestä. Perinteisten pretzelien ja braatvurstien lisäksi tarjolla on makuja maailman eri kolkista.

Kun pyöräilyn tuottama lämpö haihtuu talvisäähän, alkaa kaivata sisätiloihin. Ikuista Oktoberfestiä viettävään Hofbräuhausiin verrattuna läheinen Weisses Bräuhaus on paikallisempi oluthuone. Perinneasuisten tarjoilijoiden pöytiin kantama tuhti lounas tuntuu ansaitulta, vaikka matka on vasta alussa.

Viktualienmarkt, Viktualienmarkt 3, Weisses Bräuhaus, Tal 7  

Englantilaista eleganssia ja Berliinin henkeä

Iltapäivän reitti kulkee keskustan laitamille valtavaan ­Englischer Garteniin. Puisto on auki vuoden ympäri, mutta talvella silmään ei osu piknik-vieraita tai nudisteja. Lähes neljän neliökilometrin alue on kävellen uuvuttava, mutta pyöräillen juuri sopivan kokoinen. Tunti riittää kiinalaisen tornin ja muiden maamerkkien näkemiseen.

Pyörä vie loppupäiväksi viereiseen Schwabingiin, joka on nuorekas yliopistokaupunginosa.

Türkenstrasse sivukatuineen avautuu elämää sykkivän kaupunkikulttuurin aarreaittana: taidemuseoita, havaijilaisia poke bowleja, vietnamilaista katuruokaa, trendikahviloita, baareja, antikvariaatteja, design-putiikkeja – ja pilvin pimein polkupyöriä.

Tämän lähemmäksi Berliinin tunnelmaa Münchenissä on vaikea päästä, vaikka vauraan Baijerin pääkaupungissa vaihtoehtoisuus tuntuu suhteelliselta.

Katukuvasta päätellen Schwabingissa viihtyvät myös nuoret lapsiperheet. Heitä edustavat myös Riedelit, jotka nyt polkevat vastaan pyöräkärryineen. Työntövoimaa tarjoaa isä Hans, kyydissään vaimo Edith ja puolitoistavuotias Theresa-tytär.

”Onhan tämä omanlainen kuplansa. Täytyy muistaa, että elämää on myös Schwabingin ja Münchenin ulkopuolella”, Hans Riedel nauraa.


Keisarilliset huvit

Toinen päivä valkenee kaupungin pohjoislaidalla Olympiapuistossa, joka on jättänyt taakseen vuoden 1972 surullisenkuuluisien kisojen varjon. Nyt alue on kesä- ja talviurheilun keskus.

Telttamaisesta katostaan tunnetulla stadionilla voi talvisin seurata ulkoilmajääkiekkoa ja kesällä jättiscreeneiltä jalkapallon arvokisoja. Olympiarinteessä laskettiin vielä muutama vuosi sitten alppihiihdon maailmancupia, mutta lumen puute on sittemmin siirtänyt kisat toisaalle. Mäen päälle kannattaa kuitenkin patikoida ihailemaan maisemia.

Huoletonta päiväajelua puistossa, nukkumalähiöitä, liikenteen seassa kikkailua; 5 kilometrin ja 20 minuutin jälkeen saapuu Nymphenburgin linnaan, Baijerin hallitsijasukujen entiseen kesäpalatsiin.

Tunnin linnakierroksen jälkeen pääsee keisarien metsästysmaille ruokkimaan sorsia. Lehtimetsässä vilahtaa valkohäntäpeurapariskunta.

Schloss Nymphenburg 1  

Kylpylästä kaljalle

Reissun pisimmän etapin jaksaa polkea, kun tietää, että sen lopussa odottaa palkinto. Kahdeksan kilometrin matka Nymphenburgista läpi keskustan päättyy lähelle ensimmäisen päivän starttipistettä.

Jokirannan Müller’sches Volksbad on ruumiin ja sielun voimat palauttava julkinen kylpylä vaikuttavassa jugend-linnassa. Parikymppiä maksavalla lipulla tai edullisemmalla iltalipulla voi nauttia uima-altaista, roomalaisista höyryhoidoista ja ”suomalaisesta” saunasta, jossa valot vaihtavat väriä löylynheiton tahtiin.

Palautumisen jälkeen päivä huipentuu Glockenbachin ­alueelle, jonka tyylitietoiselle Holzstrasselle on keskittynyt iltaelämää. Hey Luigi -baarin samppanjacocktailia ja tapas-lautasta maistellessa tuntee jalkansa uupuneiksi mutta ajatuksensa kirkkaaksi.

Müller’sches Volksbad, Rosenheimer Strasse 1 swm.de/english/m-baeder/indoor-pools/volksbad.html Hey Luigi, Holzstrasse 29  

Fakta

Pyöräily Münchenissä


 Kansainvälinen Bicycle Friendly Cities Index 2017 listasi 1,4 miljoonan asukkaan Münchenin maailman 15. parhaaksi kaupungiksi pyöräilylle.

 Münchenissä on kolme kattavaa kaupunkipyöräjärjestelmää: kaupungin liikenneyhtiön MVG, singaporelainen Obike ja Deutsche Bankin Call a Bike.

 Helppokäyttöisessä Call a Bikessa maksat kolmen euron liittymismaksun jälkeen euron jokaiselta alkavalta puolituntiselta.

callabike-interaktiv.de/en/register?

 Pyörävuokraamoista välineiden lisäksi myös opastettuja pyöräretkiä, esim. Mike’s Bike Tours and Rentals. Talvikaudella varaa paikka ennakkoon. mikesbiketours.com/munich.

 Juna-asemilla on hyvät pyöräparkit, mutta pyörän voi viedä myös U- tai S-Bahniin – kunhan ei matkusta ruuhka-aikana ja muistaa ostaa pyörälle lipun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Saksa
 • München

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää