Matka

Etelä-Kiinan ”tötterövuoret” ja riisipellot kutsuvat pyöräilemään ja patikoimaan – Kännykän käännösohjelmat auttavat omatoimimatkailijaa

Omatoimimatkailu sujuu Kiinassa hyvin, mutta turistilta se vaatii reippautta ja luovuutta. Maaseudulla kännykän käännösohjelmat auttavat kieliongelmissa.

Vaikka laiva on iso, se kallistuu yhtäkkiä. Kannella olevat matkustajat ryntäävät vasemmalle laidalle. Selfie-tikut nousevat ilmaan, kamerat räpsyvät. Li-jokea alavirtaan kulkeva alus on saavuttanut yhden Kiinan ikonisimmista maisemista. Joen rannalla nouseva tötterövuorinäkymä on ikuistettu muun muassa 20 juanin seteliin.

Guilinin ympäristössä levittäytyvä karstivuorialue on Kiinan Koli. Jo puhemies Mao toi arvovieraitaan näihin kansallismaisemiin. Sittemmin taianomaisia vuorinäkymiä ihailemaan on kuskattu muun muassa Yhdysvaltain presidentit Jimmy Carter, George Bush vanhempi ja Bill Clinton.

Karstivuoret ovat meren pohjasta pari sataa miljoonaa vuotta sitten kohonnutta kalkkikivisedimenttiä, jonka tuuli ja sade ovat muotoilleet sokeritoppavuoriksi.

Itse viiden miljoonan asukkaan Guilin näyttää äkkiseltään tyypilliseltä kiinalaiselta provinssikaupungilta, jonka rakentamisessa ja kaupunkisuunnittelussa esteettiset arvot eivät ole olleet päällimmäisinä.

Vanhassa keskustassa olevan Rong-järven rannalla Guilinin charmi avautuu. Skoottereiden ja autojen melu on vaientunut. Järveä ympäröivässä puistossa vanha rouva tekee rauhallisia taiji-liikkeitä. Pagodien valot heijastuvat järven pintaan pimenevässä illassa. Kaukana näkyvät tummina hahmoina kohoavat tötterövuoret.

Kiinalainen nykytodellisuus iskee vastaan heti puistoalueen ulkopuolella. Guilinin huvielämän keskus on kävelykatu ­Zhengyang. Neonvalot vilkkuvat, musiikki raikaa baareista ja peliautomaateista kuuluu räiskintää. Etenkin länsimaalaisille turisteille Guilin on ennen kaikkea lähtöpiste Li-joen risteilylle ja Longjin riisiviljelmille.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maaseudun rauhaa Yangshuossa

Joka iltapäivä Yangshuon satamaan lipuu kymmeniä aamulla Guilinista lähteneitä jokilaivoja täynnä turisteja. Iltaa kohden risteilyalusten armada puskee tyhjänä takaisin Guiliniin. Runsaat neljä tuntia kestävä jokimatka on mahdollista tehdä vain alavirtaan. Päivämatkailijat kuskataan busseilla takaisin Guiliniin.

Guilinia idyllisemmästä Yang­shuosta on viime vuosina tullut suosittu turistikohde. Yang­shuossa on jäljellä pienen maalaispaikkakunnan tunnelmaa, mutta jos haluaa ihailla karstivuoria rauhassa, kannattaa majoittua kaupungin ulkopuolelle.

Li-joen ja sen sivuhaaran Yulongin rantamilla on tunnelmallisia pikkuhotelleja ja majataloja.

Vaikka Li-joki ja karstivuoret ovat yksi Kiinan suosituimmista matkailukohteista, Yangshuon maaseudulla saa nauttia maisemista ilman turistilaumoja. Valtaosa kiinalaisista matkailijoista kulkee oppaan mukana ryhmissä katsomassa vain tärkeimmät nähtävyydet.

Liikuntalomaa Li-joella

Polku seuraa joen rantaa. Vastaan tulee harvakseltaan korihattuisia paikallisia kuokkia ja lapioita kantaen. Rantavedessä köllöttää puhveli.

Lastaamme pyörät lauttaan, joka kuljettaa meidät pikkukylään joen toiselle puolelle. Kylässä on markkinapäivä, ja torilla roikkuvat vierekkäin paahdetut koirat ja ankat. Guangxi on yksi harvoista Kiinan maakunnista, joissa syödään koiraa.

Pyöräily on hyvä tapa nähdä karstivuoria ja Yangshuon ­alueen maaseutua. Jokilaaksoissa kulkee paljon ulkoilureittejä ja pyöräilyyn sopivia pikkuteitä. Majapaikoista saa vuokrata pyöriä ja hotellit järjestävät tarvit­taessa myös englannintaitoisen oppaan.

Opas voi helpottaa turistin elämää merkittävästi, koska jo pelkkä kartan lukeminen on haastavaa. Opas tietää parhaat ja kauneimmat reitit ja vie paikkoihin, joihin ei välttämättä itse osaisi suunnistaa.

Yangshuossa on muutenkin hyvät mahdollisuudet liikunnalliseen lomailuun. Yulong- ja Li-jokia voi laskea lautoilla. Joilla järjestetään myös kanoottiretkiä. Yangshuon ympäristössä on paljon erinomaisia kalliokiipeilypaikkoja.

Kiroileva mummo

Värikkääseen perinneasuun pukeutunut pieni vuoristolaisrouva päästelee suustaan ääniä, jotka tuimasta ilmeestä päätellen ovat kiroilua paikallisella kielellä. Syynä on auton takakontista ilmestyvä matkalaukku, joka rouvan mielestä on ilmeisesti harmittavan iso.

Longjin riisiterassien keskellä olevaan Ping’anin kylään ei ole autotietä. Vuoren rinteelle rakennettuun sokkeloiseen kylään pääsee ainoastaan kipuamalla puolisen kilometriä jyrkkää ja kapeaa kinttupolkua parkkipaikalta. Useimmat turistit palkkaavat kyläläisen kantamaan laukkunsa.

Painava laukku ja paahtava helle eivät tunnu hidastavan kantajarouvan menoa. Supermummo katoaa näkyvistä. Tavataan hotellissa!

Oletetusta kiroilusta huolimatta rouva on ilmeisen tyytyväinen puolen tunnin kantokeikkaansa. 50 juania, reilut kuusi euroa, olisi Kiinan maaseudulla jopa kelpo päiväpalkka.

Ping’anissa kantopalvelut eivät rajoitu matka­tavaroihin. ­Mäessä vastaan tulee tyytyväisen näköinen kiinalais­turisti, jota kaksi hikeä valuvaa miestä kuljettaa kantotuolissa. Perinteinen kulkuväline vaikuttaa olevan kotimaan matkaajien suo­siossa.

Longjin riisipeltojen keskellä kulkee hienoja kävelyreittejä. Ping’anin kylästä kapuaa runsaassa puolessa tunnissa Yhdeksän lohikäärmeen ja viiden tiikerin näköalapaikalle, josta avautuu upea maisema riisirinteille ja alas laaksoon.

Ping’anista voi myös patikoida naapurikylään Dazhaihin noin neljässä tunnissa. Takaisin pääsee myös bussilla tai taksilla.

Paikalliset vähemmistökansat ovat kasvattaneet riisiä Longjin vuorten rinteillä vuosisatoja. Longjin tunnettuus kasvoi 1990, kun valokuvaaja Li Yashi muutti alueelle.

Yashin kuvat maagisen kauniista riisiterasseista levisivät maailmalle ja nostivat Longjin turistikartoille.

Mikään turistirysä Longji ei vielä ole. Piang’anissa on ravintoloita ja hotelleja, mutta kylä elää edelleen myös omaa elämäänsä. Illalla kylä taas hiljenee.

Moni tulee Longjiin päiväretkelle. Muutaman tunnin vierailulla ehtii ottamaan selfiet riisiterasseilla, mutta paremmin tunnelmaan pääsee viipymällä pari päivää. Auringon nousu ja lasku riisiterasseilla vaikuttavat.

Halu oppia on kova

”Go back to dinner”, eli menkää takaisin illalliselle ilmestyy tarjoilijan kännykän näyttöön. Tarkoitus on varmaan toivottaa hyvää ruokahalua, mutta käännösohjelmillekin sattuu kömmähdyksiä.

Pekingin olympialaisten aikaan kiinalaiset passitettiin kielikouluun ja ihmisille opetettiin englantia. Isoissa kaupungeissa palveluammateissa työskentelevät osaavatkin usein englantia jonkin verran, mutta maaseudulla se on harvinaisempaa.

Yritteliäimmät eivät anna kielitaidottomuuden hidastaa. Matkapuhelimien käännösohjelmat ovat aktiivisessa käytössä.

Kännykälle puhutaan kiinaa, ja teksti ilmestyy näytölle englanniksi, yleensä ymmärrettävässä muodossa. Elekieli hoitaa loput.

Länsimaalaisten turismi Kiinan kansallismaisemiin on vasta alkamassa. Kaikkea ei vielä osata, mutta halu oppia on kova.

Maaseutuhotellin ravintolassa on hyllyssä laaja valikoima erilaisia viinilaseja ja jopa karahveja.

Pyydämme aterian kanssa viiniä. Se tuottaa henkilökunnalle hämmennystä.

Lopulta keittiön kaapista löytyy paikallista Great Wall -punaviiniä. Kukaan ei tosin osaa avata pulloa. Tarjoudumme auttamaan ja apu otetaan kiitollisuudella vastaan. Tarjoilijat seuraavat herkeämättä pullon avaamista ja kuvaavat sen kännykkäkameralla. Seuraavana iltana viinipullo aukeaakin jo moitteetta.

Omatoimimatkailu Kiinassa vaatii joskus luovuutta ja kärsivällisyyttä. Vastineeksi saa elämyksiä ja pääsee paikkoihin, joita turistibussit eivät vielä tuki.

Vinkkejä omatoimimatkailijalle

Netti

Netti toimii Kiinassa huonosti. Useat länsimaalaiset sivut on estetty tai ne ovat hitaita. Myös lento- ja hotellivaraussivustojen kanssa on ongelmia. Ainoa takuuvarmasti toimiva varaussivusto on kiinalaisten omistama Ctrip (ctrip.com), josta saa hotellit, lennot ja junaliput.

Hotelleilla on omaan käyttöönsä melko varmasti vpn-yhteys, jonka kautta pääsee myös ulkomaalaisille sivustoille. Kokemuksen mukaan pyytämällä saa hotellin oman Wifi-yhteyden salasanan. Jos Kiinassa käyttää omalla kännykällä tai läppärillä esimerkiksi Facebookia tai Googlen hakupalvelua, kannattaa ennen maahan menoa asentaa laitteeseen vpn-ohjelma. Kaikki vpn-ohjelmat eivät välttämättä aina toimi Manner-Kiinassa. Toimivuutta voi selvitellä esimerkiksi googlailemalla.

Osoitteet kiinaksi

Metropolikaupunkien ulkopuolella englantia taitava taksikuski on harvinaisuus. Pyydä hotellin henkilökuntaa kirjoittamaan osoitteet lapulle kiinaksi.

Jos olet etsinyt esimerkiksi ravintolan netistä, sivulla on todennäköisesti sen nimi ja osoite myös kiinaksi. Ota kuvakaappaus sivusta kännykällä.

Käännösohjelmat

Yritteliäät kiinalaiset käyttävät matkapuhelimien käännösohjelmia sujuvasti. Asiat hoituvat myös toisinpäin. Voit puhua englantia heidän kännykkäänsä ja sanomasi ilmestyy ruudulle kiinaksi.

Käännöksen oikeellisuutta voi vain arvailla, mutta esimerkiksi matkalippujen ostaminen ohjelman avulla sujui hyvin.

Käytä taksia

Suomalaiseen hintatasoon verrattuna taksit ovat Kiinassa edullisia ja niissä on aina mittarit.

Bussiyhteyksien selvittäminen voi viedä kohtuuttomasti energiaa. Kaupungeissa taksi maksaa muutaman euron. Sadan kilometrin taksimatkasta joutuu maksamaan 40–50 euroa.

Paikallista valuuttaa on hyvä olla mukana käteisenä,sillä kaikissa paikoissa ei voi maksaa ulkomaalaisella luottokortilla. Yleisesti hintataso on Guilinissa ja sen ympäristössä suomalaisittain edullinen.

Ota opas

Hotellit voivat järjestää englannintaitoisen oppaan joko autolla tai ilman. Toimivin järjestely on autoileva ja englantia puhuva opas.

Miten mennä ja liikkua?


Lennot

Finnair lentää Helsingistä suoraan Hongkongiin. Huhtikuun lopusta lokakuun loppuun Finnairilla on suoria lentoja myös Guangzhouhun, entiseen Kantoniin.

Yhdellä vaihdolla Hongkongiin ja ­Guangzhouhun pääsee useilla lentoyhtiöillä.

Paras aika matkustaa on huhtikuusta lokakuuhun. Touko- ja kesäkuu ovat vuoden sateisimmat, mutta silloin esimerkiksi riisipellot ovat näyttävimmillään. Kesäkuukausina lämpötila on 25-30 astetta. Syksyllä sataa vähän, mutta on vielä mukavan lämmintä.

Junat

Guiliniin pääsee luotijunalla Hongkongin ”Espoosta” Shenzhenistä noin kolmessa tunnissa, Guangzhousta vajaassa kolmessa tunnissa. Liput maksavat 20–30 euroa toisessa luokassa.

Luotijunat ovat siistejä ja täsmällisiä. Sisäiset lennot ovat usein myöhässä tai ne voidaan peruuttaa kokonaan.

Alle 500 kilometrin matkoilla kannattaa käyttää luotijunaa, jos mahdollista.

Junaliput on hyvä varata muutamia päiviä etukäteen. Varauksen voi tehdä netissä, mutta lippuja ei voi itse printata. Varauksen yhteydessä sähköpostiin tulee koodi. Lipun saa rautatieasemalla näyttämällä koodin ja passin.

Liput voi myös tilata lisämaksusta Kiinan majoitusosoitteeseen, mutta toimitus kestää 2–3 päivää. Asemalle kannattaa mennä ajoissa. Turvatarkastukset ovat kuin lentokentällä ja lippujen jonottaminen voi kestää.

 

Lippusivustoja ovat ­esimerkiksi ctrip.com ja travelchinaguide.com.

Jokiristeilyt

Jokiristeilyt Guilinista Yang­shuoon lähtevät vain aamuisin, tyypillisesti klo 9–9.30.

Hotellit ja paikalliset matkatoimistot myyvät paketteja, joihin kuuluu nouto hotellista ja kuljetus satamaan, englanninkielinen opastus ja lounas laivalla. Risteily maksaa 40–50 euroa hengeltä.

Guilinista Longjin riisiterasseille ajaa taksilla tai hotellin järjestämällä kuljetuksella parissa tunnissa, hinta on noin 50 euroa. Yang­shuosta Longjiin menee taksilla noin kolmessa tunnissa.

Longjin alueelle pääsee myös bussilla 3–4 eurolla hengeltä, mutta loppupätkä on mentävä paikallisbussilla.

Fakta

Kuinka mennä ja liikkua


Lennot

Finnair lentää Helsingistä Hongkongiin suoraan. Huhtikuun lopusta lokakuun loppuun Finnairilla on suoria lentoja myös Guangzhouhun, entiseen Kantoniin. Yhdellä vaihdolla Hongkongiin ja Guangzhouhun pääsee useilla lentoyhtiöillä.

Junat

Guiliniin pääsee luotijunalla Hongkongin ”Espoosta” Shenzhenistä noin kolmessa tunnissa, Guangzhousta vajaassa kolmessa tunnissa. Liput maksavat 20–30 euroa toisessa luokassa.

Kiinan luotijunat ovat siistejä, nopeita ja täsmällisiä. Sisäiset lennot ovat usein myöhässä tai ne voidaan peruuttaa kokonaan. Rahoja on vaikea saada takaisin perutuista lennoista. Alle 500 kilometrin matkoilla kannattaa käyttää luotijunaa, jos mahdollista.

Junaliput on hyvä varata muutamia päiviä etukäteen. Varauksen voi tehdä netissä, mutta lippuja ei voi itse printata. Varauksen yhteydessä sähköpostiin tulee koodi. Lipun saa rautatie­asemalla näyttämällä koodin ja passinsa. Liput voi tilata lisämaksusta myös Kiinan majoitusosoitteeseen, mutta toimitus kestää 2–3 päivää.

Asemalle kannattaa mennä ajoissa. Turvatarkastukset ovat kuin lentokentällä ja lippujen jonottaminen voi kestää.

Lippusivustoja esimerkiksi : ctrip.com, travelchinaguide.com

Jokiristeilyt

Jokiristeilyt Guilinista Yangshuoon lähtevät vain aamuisin, tyypillisesti klo 9.00-9.30. Hotellit ja paikalliset matkatoimistot myyvät paketteja, joihin kuuluu nouto hotellista ja kuljetus satamaan, englanninkielinen opastus ja lounas laivalla. Jokiristeily maksaa 40-50 euroa hengeltä.

Guilinista Longjin riisiterasseille ajaa taksilla tai hotellin järjestämällä kuljetuksella parissa tunnissa, hinta on noin 50 euroa. Yangshuosta Longjiin menee taksilla noin kolmessa tunnissa.

Longjin alueelle pääsee myös bussilla 3–4 eurolla hengeltä, mutta loppupätkä on mentävä paikallisbussilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Kiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  2. 2

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  3. 3

   Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa

  4. 4

   Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi

  5. 5

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  6. 6

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  10. 10

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa
  3. Aleksi Jukola otti komennon Päijänteen ympäriajossa – ”Spooriajaminen on alkanut luonnistua”
  4. Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi
  5. Tunti sitten
  6. Järjestö: Turkki pommitti sairaalaa ja pakenevia siviilejä – yli 150 000 ihmistä on viime päivinä jättänyt Afrinin kaupungin Pohjois-Syyriassa
  7. Pikaluistelija Mika Poutala noitui huteraa starttiaan 500 metrillä maailmancupin finaalissa
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ahti Oksanen johti SaiPan dramaattisten vaiheiden jälkeen jääkiekkoliigan puolivälieriin – Pelicansin kahden maalin johto suli
  10. Valioliigan nousukamppailu tiivistyy – Middlesbrough turvautui lumisateessa erikoiseen temppuun
  11. Venäjän presidentin­vaalit käydään sunnuntaina, ja Putinin propagandan keskiössä ovat ydinaseet – HS:n Moskovan-kirjeen­vaihtaja analysoi vaalien asetelman
  12. Bluesin naisille takaisku jääkiekon SM-välierien avauksessa
  13. Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”
  14. Näytä lisää