Matka

Uudessa-Seelannissa voi maistella huippuviinejä jopa automaatista – rento ilmapiiri tarjoaa lomalle loistavat puitteet

Uudessa-Seelannissa on helppo viihtyä. Maisemat sykähdyttävät ja ilmasto on ihanteellinen. Matkalla voi myös maistella kilpailuissa palkintoja kahmineita huippuviinejä niin baareissa kuin tiloillakin.

Eteläsaaren pohjoisosassa sijaitseva Marlborough lienee maan viinialueista kansainvälisesti tunnetuin. Uuden-Seelannin ja maailman eteläisin viinialue, Keski-Otago on noussut nopeasti maailman viinikartalle kilpailuja voittaneilla Pinot Noir -punaviineillään.

Keski-Otagon viinialue sijaitsee suositun Queenstownin lomakaupungin kupeessa. ­Queenstown on tunnetumpi ulkoilma-aktiviteeteistä ja hobiteista kuin viineistä. Alueella voi harrastaa muun muassa benji-hyppyä, koskenlaskua, riippuliitoa ja vesisuihkuveneellä ajelua.

Queenstown on suosittu kohde myös Taru sormusten herrasta -faneille, sillä valtaosa elokuvatrilogiasta kuvattiin alueen vehreissä ja vuoristoisissa maisemissa. Queenstown on loistava tukikohta viiniretkille. Keski-Otagon viinialueella on 175 viinitilaa, joista useimmat ovat avoinna vierailijoille ja tarjoavat viininmaistiaisia. Lähin viinialueista, Qibbston, sijaitsee muutaman kilometrin päässä Queenstownista.

Kätevimmin alueen viinitiloille pääsee joko omalla vuokra-autolla tai opastetuilla viinikierroksilla. Alueella on myös hyvät pyöräilyreitit. Pyöräillen tehtäviin viinitilakierroksiin erikoistunut Fork & Pedal Tours -yritys tarjoaa niin kuljetuksen hotellista kuin pyörän, kypärän ja oppaan johdolla tehtävän pyöräilykierroksen. Se antaa myös reittiehdotuksia omatoimikierroksille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

forkandpedal.co.nz

Viinitilakierroksissa kymmeniä vaihtoehtoja

Queenstownin kaupungissa on vieri vieressä retkivarauksia tekeviä pieniä toimistoja. Viinitilaretken voi varata myös suoraan netistä yritysten omilta verkkosivuilta.

Retkien hinnoissa ja sisällössä on laaja haitari. Halvimmillaan kierros, johon sisältyy kuljetus pikkubussilla ja opastettu tutustuminen viininmaisteluineen kolmella viinitilalla maksaa noin 70 euroa. Hinta nousee sen mukaan kuinka monella viinitilalla vieraillaan, montaako viiniä maistellaan, kuuluuko retkeen esimerkiksi juustomaistiaisia tai lounas viinien kera.

Monet yritykset tarjoavat myös asiakkaan toiveiden mukaan räätälöityjä yksityiskierroksia.

Kannattaa valita kierros, jonka kohteisiin kuuluu alueen vanhin kaupallinen viinitila Gibbston Valley. Sen perustaja Alan Brady istutti ensimmäiset viini­köynnökset 1980-luvun puolivälissä. Bradylle naurettiin ja häntä pidettiin hulluna, sillä kukaan ei uskonut viiniköynnösten menestyvän alueen liian kylmänä pidetyssä ilmastossa. Ensimmäiset viinit valmistuivat vuonna 1987.

Vuonna 2001 viinitilan Pinot Noir -punaviini voitti Lontoossa London International Wine Challenge -kilpailussa Pinot Noir/Burgundi -kultamitalin ensimmäisenä Ranskan ulkopuolelta tulevana viininä.

Nykyinen viinitila on perustettu vuonna 1990 ja sen ravintolaa pidetään yhtenä Queenstownin parhaista ruokapaikoista. Viinitila ylpeilee myös maan suurimmalla viinikellarilla. Wine Cave -viinikellarin tilavuus on 1 400 kuutiometriä. Viinikellarin kosteus ja hämärä tuovat mystisen lisämausteen maisteltaviin viineihin.

Samassa pihapiirissä voi herkutella viinialueen ainoan juustotehtaan herkuilla. Gibbston Valley Cheese on erikoistunut eurooppalaistyyppisiin lampaan- , lehmän- ja vuohenmaitojuustoihin. Juustomyymälän tiskillä on tarjolla ilmaisia maistiaisia muutamista juustoista, mutta tilaamalla juustolautasen voi nauttia vaikkapa juustoisen lounaan viinien kera. Samoja juustoja on myynnissä myös Queenstownin supermarketeissa.

Viiniretkiä tarjoavien yritysten joukossa uusin tulokas, kesästä 2017 toiminut Altitude Tours eroaa edukseen monista viiniretkiyrityksistä. Oppaan ja autonkuljettajan kaksoisroolissa toimiva yrityksen edustaja puhuttelee nimeltä jokaista retkeläistä ja huolehtii niin sateenvarjot, vesipullot kuin vaikkapa juusto-ostokset auton kylmälokeroon.

Opastetut viinimaistiaiset kuuluvat viiniretkien hintaan, mutta erikseen ostettuna ne maksavat yleensä 10–15 Uuden Seelannin dollaria eli noin 6–9 euroa. Monissa paikoissa maistiaismaksu hyvitetään mahdollisten viinipullo-ostosten hinnassa. Monilta viinitiloilta viinejä on mahdollista tilata netin kautta postitse myös Suomeen.

Joidenkin viinitilojen, kuten viiden paikallisen viinintuottajan viinejä myyvän Kinross Cafe and Cellar Doorin yhteydessä on myös majoitustiloja. Kinross vaalii Skotlannista alueelle maanviljelijäksi vuonna 1860 asettuneen Thomas Kinrossin suvun nimeä ja perinteitä.

Queenstown matkailijoille: queenstownnz.co.nz

Viinimaistiaisia automaatista

Keski-Otagon ja koko Uuden-Seelannin viinejä voi maistella myös Queenstownin keskustassa The Wineryssa eli viinimyymälä-baarissa, jossa on tarjolla yli 80 uusiseelantilaista viiniä.

Maisteltavat viinit annostellaan itse automaatista lasiin, maksu hoituu kassalla ladattavalla kortilla. The Winery on ainoa viininmaisteluautomaatteja käyttävä paikka Uudessa-Seelannissa.

Myyntivalikoimissa on yli 800 uusiseelantilaista viiniä sekä paikallisen tislaamon viskejä.

”Meillä voi maistaa myös viiniharrastajien ylistämää australialaista Penfoldsin Grange-punaviiniä, joka yleensä aina myydään kokonaisina pulloina”, kertoo The Wineryn viiniasiantuntija Louisa Yearsley.

Lähinnä Shiraz-rypäleistä valmistettu kulttiviini maksaa The Wineryssä 629 euroa ja pienen maistelutilkan saa noin 20 eurolla. Edullisin uusiseelantilainen viini maksaa noin 10 euroa pullo ja edullisin Pinot Noir -punaviini noin 18 euroa.

The Winery on viihtyisä illanviettopaikka, josta viinien seuraksi voi tilata runsaita juusto- ja tapaslautasia, joissa on paikallisten juustojen lisäksi lähialueilla tuotettua hunajaa ja hilloja.

thewinery.co.nz

Pohjoisen viinisaarella on rento ilmapiiri

Koko Uusi-Seelanti tunnetaan rennosta ilmapiiristään, mutta pohjoissaarella maan suurimman kaupungin Aucklandin edustalla sijaitseva Waiheken saari on rentoudessaan ihan omaa luokkaansa.

Saarelaiset sanovatkin elävänsä omalla aikavyöhykkeellään, jonka nimi on ”hidas”.

Waiheken saarelle on Aucklandista päivittäin useita lauttayhteyksiä.

Saarta voi kierrellä joko paikallisbussilla tai nähtävyyksien ja viinitilojen luona pysähtyvällä hop-on, hop-off -turistibussilla.

Opastetut retket, joiden hintaan on leivottu sisään niin ­lauttamatka kuin viininmaistelut ja kevyt lounas, ovat sisällöltään paljon monipuolisempia kuin Queenstownin vastaavat retket.

Monilla retkillä maistellaan viinien lisäksi myös muita herkkuja, kuten oliiviöljyjä ja paikallista hunajaa.

 

Waihekella kannattaa viinitilojen lisäksi pysähtyä myös Dellows-tislaamoon, jonka omistaja Bill Dellow kertoo antaumuksella vodkan, ginin ja viskin valmistuksesta ja historiasta sekä maistattaa reilulla kädellä annosteltuja shotteja.

Lisätietoa Waiheken viini­tiloista, viineistä ja majoituksesta: waihekewine.co.nz

Fakta

Varaudu lämpötilan vaihteluihin ja sateeseen


Uuteen-Seelantiin pääsee Suomesta esimerkiksi Qatar Airwaysin lennoilla yhdellä välilaskulla.

 Lennot Uuden-Seelannin sisällä ovat edullisia, esimeriksi meno-paluu Auckland-Queenstown maksaa noin 100 euroa.

cheapflights.co.nz

Matkailun huippusesonki Uudessa-Seelannissa on Suomen talvella eli joulu-helmikuussa, jolloin päivän ylimmät lämpötilat vaihtelevat 20–30 asteen välillä. Kylmimmät kuukaudet ovat kesä-, heinä-, ja elokuu, jolloin lämpötila on noin 10–15 astetta.

 Kevät ja syksy ovat hyvää matkustusaikaa, koska hinnat ovat huippusesonkia alhaisemmat. Sadepäiviä on ympäri vuoden noin 10 päivää kuukaudessa.

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Uuteen-Seelantiin alle kolmen kuukauden matkoille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Uusi-Seelanti
 • Viinit

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Jordan B. Peterson aloitti käskemällä nuoria vetelyksiä siivoamaan huoneensa, ja pian hänestä tuli internet-oikeiston palvoma älykkö – mutta kuka hän oikein on?

  3. 3

   Olemme jäljessä aika­taulusta, Vallilan kone­pajan ostanut Bruce Oreck sanoo HS:lle – hänen mukaansa vaikea korjaus­urakka ”on osa projektin hauskuutta”

  4. 4

   Tuomari: Trumpin rajoitukset Twitterissä ovat perustuslain vastaisia

  5. 5

   Radikaali ehdotus: Naiset kutsuntoihin, sivarille loppu ja tilalle koko ikäluokan varautumis­palvelu – puolustus­ministeri varoittaa ”Pandoran lippaan” avaamisesta

  6. 6

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  7. 7

   Veroparatiisiin 50–60 miljoonaa piilottaneet selvisivät 0,8 miljoonan euron veronkorotuksella – Oikeus määräsi tiedot julkisiksi

  8. 8

   WSJ: Yhdysvallat harkitsee 25 prosentin tuontiveroa ulkomaisille autoille

  9. 9

   Lihavuutta, masennusta, finnejä ja kummallista karvankasvua: Joka kymmenes nainen kärsii lapsettomuutta aiheuttavasta PCOS-oireyhtymästä – puolet heistä ei tiedä sitä

  10. 10

   Sote-uudistuksen lykkääntyminen alkaa näyttää selvältä – valinnanvapaus­laista löytyi pari­kymmentä ongelmaa ja maakunta­vaaleja voidaan ”justeerata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  3. 3

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  4. 4

   Olemme jäljessä aika­taulusta, Vallilan kone­pajan ostanut Bruce Oreck sanoo HS:lle – hänen mukaansa vaikea korjaus­urakka ”on osa projektin hauskuutta”

  5. 5

   Radikaali ehdotus: Naiset kutsuntoihin, sivarille loppu ja tilalle koko ikäluokan varautumis­palvelu – puolustus­ministeri varoittaa ”Pandoran lippaan” avaamisesta

  6. 6

   Näin suomalaisten työajat voivat muuttua – HS kokosi 5 tärkeintä uudistusta, joita hallitus esittää kiisteltyyn työaikalakiin

  7. 7

   Lihavuutta, masennusta, finnejä ja kummallista karvankasvua: Joka kymmenes nainen kärsii lapsettomuutta aiheuttavasta PCOS-oireyhtymästä – puolet heistä ei tiedä sitä

  8. 8

   Oluen myynnin kellonaika­rajoitukset ovat pelkkä vitsi

  9. 9

   Tiedon rakentama järjestelmä sekoitti Helsingin hammashoidon ajanvarauksen täysin – nyt se on niin sekaisin, että iltapäivisin puhelimet täytyy sulkea kokonaan

  10. 10

   Mutaa tihkuva Porsche nostettiin merenpohjasta Helsingin Vuosaaressa – viime kesänä samalta paikalta löytyi vuosikymmeniä sitten kadonnut Mazda

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää