Matka

Turistit telovat itseään jopa pulkkamäessä – Silloin apuun rientää Hanne-Mari Seppälä, jonka päivätyötä on matkailijoiden pelastaminen pulasta

Turistisosiaalityöntekijä Hanne-Mari Seppälä auttaa pulaan joutuneita matkailijoita Lapissa. Kerran hän toteutti myös kuolevan viimeisen toiveen.

Hiihto-onnettomuus, murtunut sääriluu ja viikkokausia kestävä sairaalareissu – vähemmästäkin hätääntyy. Mutta kun haaveri sattuu vieraassa maassa, ahdistus on sanoin kuvaamaton.

Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä tällaisia tapauksia riittää. Talvinen luonto houkuttelee matkailijoita kokeilemaan rajojaan, ja sairaalaan kiikutetaan loukkaantuneita turisteja kaikista Lapin lomakohteista. Kaikkia mietityttää sama kysymys: miten täältä pääsee pois?

Siitä huolehtii turistisosiaalityöntekijä Hanne-Mari Seppälä – tiettävästi maailman ainoa laatuaan. Seppälä ottaa yhteyttä loukkaantuneen vakuutusyhtiöön, toimittaa oikeat paperit ja pitää niin potilaan kuin henkilökunnankin ajan tasalla.

Samalla hän on asiakkaan tuki ja turva, joka pitää vaikka kädestä, jos tilanne vaatii. Ja usein vaatiikin, sillä moni on sairaalassa hyvin hämmentyneenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mutta he alkavat rauhoittua, kun sanon, ettei yksikään potilas jää tänne. Kerron potilaalle, että nyt aletaan yhdessä hommiin: sinun tehtäväsi on kuntoutua, ja minä hoidan sillä aikaa nämä paperihommat.”

Loukkaantumisia sattuu etenkin talvisin. Siksi Seppälän vuodet noudattavat samaa kaavaa: talvikaudeksi hänet vapautetaan muista sairaalasosiaalityöntekijälle kuuluvista tehtävistä, sillä turistien auttaminen on täyspäiväistä työtä. Vilkkaimpana talvisesonkina Seppälä kohtaa jopa kymmenkunta potilasta päivässä.

Kelkkasafarit, laskettelurinteet, hiihtoladut – niissä matkailijoille tuppaa käymään huonosti.

Turistin kohtaloksi voi koitua jopa pulkkamäki.

”Aina välillä jollekin tulee iltamyöhällä mieleen, että nousenpa hieman korkeammalle kuin ohjeissa sanottiin. Kumpi siinä taipuu, turisti vai Lapin petäjä? Kyllä se on turisti petäjän kyljessä eikä toisinpäin”, Seppälä sanoo.

Onnettomuuksissa murtuvat tyypillisesti ranteet tai sääret. Yleisiä ovat myös liukastumisten aiheuttamat lonkkamurtumat.


Jos tälli osuu kohdalle, matkasuunnitelmat menevät yleensä uusiksi. Paluulento on ehkä siirrettävä myöhemmäksi tai jopa vaihdettava junamatkaan, ellei potilas voi lentää.

Se vaatii paljon paperitöitä, puhelinsoittoja – ja aikaa. Kun Seppälä vuonna 2007 aloitti tavanomaisena sairaalasosiaalityöntekijänä, hän huomasi, etteivät turistien asiat olleet oikein kenenkään vastuulla.

”Se oli kaoottista. Kävin sanomassa esimiehelle, että turisteista huolehtiminen vaikuttaa kuormittavan hoitohenkilökuntaa asioilla, jotka eivät heille kuulu. Esimies totesi, että hoida sie ne sitten.”

Seppälä ryhtyi toimeen, ensin oman työnsä ohella ja talvikaudesta 2013 täyspäiväisesti. Työn tarpeellisuus oli helppo perustella taloudellisilla seikoilla: jos turistin sairaalahoidon kustannuksia ei saada laskutettua potilaalta, tämän vakuutusyhtiöstä tai eurooppalaisen sairaanhoitokortin avulla potilaan kotimaasta, lasku voi jäädä lappilaisten maksettavaksi.

Rahaa suurempi motiivi on kuitenkin ihmisten hätä. Sen Seppälä tuntee liiankin hyvin.

Viisi vuotta sitten toukokuussa Seppälän työpöydällä seisoi uurna. Sen sisällä olivat australialaisen Markin tuhkat.

Syöpään sairastunut Mark oli viettänyt viimeiset elinkuukautensa matkustellen ympäri maailmaa. Rovaniemellä hänen vointinsa huononi radikaalisti. Seppälän tehtäväksi jäi olla potilaan tukena hänen viimeisten viikkojensa ajan.

”Raskainta ei ollut uurnan tai arkkuun puettavien vaatteiden valinta vaan se, että jouduimme tekemään elämästäluopumis­työtä vieraassa maassa. Omaiset luopuivat Markista, ja Mark luopui elämästä.”

Markin viimeinen toive oli tavata Rovaniemellä joulupukki: hän halusi antaa pukille kirjeen, jonka oli kirjoittanut ystävän 6-vuotias poika. Seppälän ansiosta toive toteutui. Koska Mark ei enää päässyt pukin luokse, pukki saapui sairaalaan.

Onneksi Markin surullinen tarina on ainoa laatuaan. Muut potilaat on saateltu onnellisesti kotiin – jopa lonkkansa murtanut britti James, jolla ei ollut matkavakuutusta korvaamassa kotiinkuljetusta ja jonka sairaalareissu Rovaniemellä venyi kuusiviikkoiseksi.

Vuosiin on mahtunut myös paljon iloa. Eräänäkin uudenvuodenyönä Seppälä kävi hakemassa kahdeksanvuotiaan vuodepotilaan sängystään ja vei tämän työhuoneensa ikkunan ääreen. Sieltä ilotulitusraketit näkyivät parhaiten.

Ahdistuksen muuttuminen iloksi onkin paras palkinto, jota työstä voi saada, Seppälä sanoo.

”Saan jouluisin valtavasti kortteja edellisen vuoden turisteilta, jotka kiittävät avusta. Paras kiitos on kuitenkin se, että potilas lähtee kotimaahan hymyssä suin.”

Millaisia vinkkejä Seppälä antaisi suomalaisturisteille, jotta reissussa vältyttäisiin ongelmilta?

Järjellä pärjää pitkälle, Seppälä sanoo. Uhkarohkeus ei kannata.

”Älä tee lomalla mitään sellaista, mitä et tekisi kotimaassa. Jos menet yhtäkkiä varjoliitämään tai hiihtämään vesisuksilla, loukkaantumisriski on aika korkea.”

Kaikkia vahinkoja ei pysty omalla toiminnallaan välttämään. Niihin on syytä varautua hankkimalla eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sen saa Kelan kautta ilmaiseksi, kun vain viitsii hakea, Seppälä muistuttaa.

Lisäksi on oltava matkavakuutus. Vakuutusta ostaessa kannattaa varmistaa, että se kattaa ensisijaisesti henkilövahinkoihin liittyvät kulut.

”Ihmiset ovat hirveän huolissaan siitä, jos matkalaukku meneekin Nairobiin ja itse laskeutui Kanarialle. Kannattaisi olla enemmän kiinnostunut siitä, miten vakuutus kattaa terveydenhuoltokulut. Harvempi meistä kykenee maksamaan 60 000 euron ambulanssilentoa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Lappi
 • Tapaturmat
 • Susanne Salmi

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sveitsi ja Ruotsi huimassa jännitysnäytelmässä – HS seuraa MM-finaalia hetki hetkeltä, jatkoerä edessä

  2. 2

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  3. 3

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  4. 4

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  5. 5

   Hillitön helle palaa maanantaina – lämmin sää piti poliisin kiireisenä viikonloppuna

  6. 6

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  7. 7

   Ruotsalaisiskijä löi kaikkea, mitä tielle osui – myös kehätuomaria, joka jatkoi verta vuotaen

  8. 8

   Enemmistö aseiden omistajista kannattaa monia aserajoituksia USA:ssa – miksi niitä on sitten niin vaikea saada läpi?

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Miksi Ruotsissa paljastuu enemmän oikeus­murhia kuin Suomessa, ihmettelee asianajaja Markku Fredman – ”Ero on silmiinpistävä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  2. 2

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  8. 8

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  9. 9

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  10. 10

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Miesten liikkuminen ryhmissä pitäisi kieltää

  5. 5

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  6. 6

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  7. 7

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  10. 10

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää