Matka

Verkon kautta varatuissa loma-asunnoissa voi piillä riski – kuluttaja­viranomainen ei aina auta

Milloin talonvuokraus lomalla kannattaa? Mistä tunnistaa luotettavan varaussivuston? Kokosimme vinkit loma-asunnon varaamiseen.

Lomakodin vuokraus ulkomailta kiinnostaa matkailijoita. Tästä kertoo muun muassa maailman suurimpiin kuuluva loma­asuntosivusto Airbnb, joka kasvaa vauhdilla. Sivustolla on jo yli neljä miljoonaa vuokrattavaa kohdetta lähes 200 maassa.

Esimerkiksi Pariisissa yksityisten majoittajien määrä on noussut muutamassa vuodessa runsaasta 10 000:sta yli 50 000:een, majoituspalvelu­sivusto kertoo. Business Insider -lehden mukaan Pariisi on maailman kolmanneksi vierailluin kaupunki Bangkokin ja Lontoon jälkeen runsaalla 16 miljoonalla vuotuisella kansainvälisellä kävijällään.

Yhdysvaltalainen Airbnb on kuitenkin saanut osakseen viranomaisten vastustusta eri puolilla maailmaa. Asuntojen vuokraamista on pyritty vähentämään säätämällä lakeja, tiukentamalla ehtoja ja uhkaamalla sakoilla. Esimerkiksi Berliini kielsi kokonaisten asuntojen vuokraamisen lomailijoille toissavuonna.

Airbnb muistuttaa tässä kuljetuspalvelu Uberia, jonka toimintatavat ovat herättäneet keskustelua. Lomakotisivustoa on kritisoitu muun muassa siitä, etteivät viranomaiset pysty valvomaan majoittajia. Tämä saattaa lisätä harmaata taloutta, kun majoittajat voivat jättää verot maksamatta. On myös pelätty, että lomakotien vuokraus nostaa asuntojen vuokria.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos matkailijalla tulee erimielisyyksiä majoittajan kanssa, ei Euroopan kuluttajakeskuksesta ole aina apua riitatilanteissa. Euroopan kuluttajakeskus on Kilpailu- ja kuluttajaviraston alainen viranomaistaho, joka auttaa suomalaisia kuluttajia ulkomaisten yritysten kanssa olevissa ongelmissa. Avun saaminen kuitenkin edellyttää, että loma-asunnon on varannut jonkin välittäjän kautta eikä suoraan asunnon omistajalta. Airbnb on markkinapaikka ja varausalusta, eikä se siksi tarjoa kuluttajansuojaa mahdollisissa ongelmatilanteissa majapaikassa.

”Airbnb:ssä on kyse kahden yksityishenkilön välisestä vuokraustilanteesta. Vuokranantajan ja vuokralaisen väliseen suhteeseen ei sovelleta kuluttajansuojalainsäädäntöä. Autamme, jos virhe johtuu Airbnb:n omasta palvelusta, muuten emme”, sanoo Euroopan kuluttajakeskuksen johtaja Leena Lindström.

Airbnb ei ole ainoa toimija. Muun muassa yhdysvaltalainen Homeaway ja saksalainen Wimdu ovat vastaavia loma-asuntojen markkinapaikkoja, joissa vuokraajat ja vuokralaiset voivat olla yhteydessä toisiinsa.

Trendikkään majoitusmuodon käyttäminen lomamatkoilla on luonut painetta myös hotellialalle. Mutta miten jättimäinen Airbnb on vaikuttanut perinteisten loma-asuntojen vuokraussivustoihin?

Sveitsiläisen Interhomen suomalaisen tytäryhtiön toimitusjohtaja Miikka Hepo-oja ei pidä Airbnb:tä erityisenä uhkana: se on yksi kilpailija muiden joukossa. Hänen mukaansa kiinnostus vuokrattavia loma-asuntoja kohtaan on vain kasvanut.

Samaa sanoo Leevi Leväsalmi Gaia Travelsista. Suomalainen matkatoimisto välittää loma-asuntoja Italiassa.

”Emme koe, että Airbnb olisi vienyt meiltä asiakkaita, päinvastoin. Airbnb kasvattaa markkinaa, kun ihmiset tottuvat tekemään huvilalomia. Suomessa on vielä paljon ihmisiä, joilla ei ole kokemusta sellaisesta.”

Lomakodin vuokraus on helppo keino päästä pois lomakohteen turistialueelta lähemmäs paikallisia. Miten iso porukka pitää olla, että kokonaisen talon vuokraus kannattaa?

Vuokrauksen hintaan vaikuttaa muun muassa talon koko, kunto, sijainti ja varustelutaso. Toisaalta raha ei aina ratkaise. Silläkin on väliä, mitä lomaltaan haluaa.

”Hotellit ja talot eivät ole täysin vertailukelpoisia. Talossa saa koko tilan käyttöönsä, eikä siellä ole esimerkiksi aikoja, jolloin uima-allasta saa käyttää. Neljäkin ihmistä riittää jo mainiosti”, Hepo-oja sanoo.

Mitä enemmän yöpyjiä on, sitä halvemmaksi henkilöhinta yleensä muodostuu. Esimerkiksi Gaia Travelsin kautta neljän hengen talon voi saada Toscanasta viikoksi alle 500 eurolla, kymmenen hengen talon alle tonnilla.

Heinä–elokuu on suosituinta vuokra-aikaa, ja moni varaa talon ulkomailta jo ennen joulua, jolloin vaihtoehtoja on enemmän, Leväsalmi sanoo.

Turvallisinta on varata loma-asunto vakiintuneelta välittäjältä, joka tekee sopimuksen suoraan kuluttajan kanssa, ottaa näin kuluttajansuojalain mukaisen vastuun mahdollisissa ongelmatilanteissa ja tarkastaa vuokrattavat kohteet, toisin kuin vaikka Airbnb.

Jos asunto on epäsiisti, kuluttaja voi olla yhteydessä välittäjän paikalliseen yhteyshenkilöön, joka lähettää siivoojan paikalle. Tarvittaessa majoittujalle pyritään etsimään vastaava tai parempi loma-asunto, Hepo-oja sanoo.

”Mutta asunnot kyllä tarkastetaan ennen uusien yöpyjien tuloa.”

Euroopan kuluttajakeskuksen Leena Lindströmin mukaan lomakotien luotettavuudesta ei ole tullut valituksia. Hänen mukaansa valtaosa palveluntarjoajista on luotettavia. Mitä hän itse tarkistaisi verkkosivuilta, jos vuokraisi loma-asunnon?

”Varmistan aina, että voin maksaa luottokortilla. Se on tärkeää, jos kohdalle sattuukin huijari. Kun maksaa luottokortilla, rahat saa takaisin pankilta.”

Kuluttajien verkkosivuille kirjoittamia palautteita Lindström neuvoo lukemaan kriittisesti, sillä palaute voi olla aitoa tai epäaitoa. ”Sivustojen ylläpitäjillä on mahdollisuus päättää, mikä palaute siellä on ja mikä ei ole”, Lindström sanoo.

Muista nämä asiat, kun vuokraat lomakotia ulkomailta

Perehdy maksu- ja peruutusehtoihin huolella ennen kuin syötät luottokortin tiedot sivustolle.

Varmista, mitä hinta sisältää. Kuuluvatko liinavaatteet pakettiin? Entä siivous, lämmitys, wc-paperi ja pesuaineet?

Avainten luovutuksesta on sovittava tarkasti etukäteen ja kulku talolle järjestävä itse esimerkiksi vuokra-autolla. Samaan tapaan kuin vuokra-auto myös lomakoti kannattaa tarkistaa. Neliöt on hyvä katsastaa yhdessä avainten luovuttajan kanssa.

Vioista pitää ilmoittaa välittömästi. Kannattaa ottaa niistä valokuvia, ettei vuokra-ajan päättyessä joudu yllättäen maksajaksi.
Lähde: Leena Lindström, Euroopan kuluttajakeskus

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Airbnb
 • Sanoma Pro

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sveitsi ja Ruotsi huimassa jännitysnäytelmässä – HS seuraa MM-finaalia hetki hetkeltä, jatkoerä menossa

  2. 2

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  3. 3

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  4. 4

   Hillitön helle palaa maanantaina – lämmin sää piti poliisin kiireisenä viikonloppuna

  5. 5

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  6. 6

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  7. 7

   Enemmistö aseiden omistajista kannattaa monia aserajoituksia USA:ssa – miksi niitä on sitten niin vaikea saada läpi?

  8. 8

   Ruotsalaisiskijä löi kaikkea, mitä tielle osui – myös kehätuomaria, joka jatkoi verta vuotaen

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Miksi Ruotsissa paljastuu enemmän oikeus­murhia kuin Suomessa, ihmettelee asianajaja Markku Fredman – ”Ero on silmiinpistävä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  2. 2

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  8. 8

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  9. 9

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  10. 10

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Miesten liikkuminen ryhmissä pitäisi kieltää

  5. 5

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  6. 6

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  7. 7

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  10. 10

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää