Matka

Matkakohde, joka on täynnä hiljaisuutta – Reppureissu Färsaarilla vie keskelle luonnonrauhaa

Färsaarten saariryhmä on kuin rauhan tyyssija, jossa paikoin vain luonnonäänet rikkovat hiljaisuuden. Etenkin kevättalvella ennen vilkkaimman turistisesongin alkua saarilla saa kulkea omassa rauhassa.

Atlantin aallot paukkuvat vasten pystysuoran jyrkänteen seinämää, ja merituuli sylkee sadevettä kasvoille.

Sade muuttuu lumeksi, lumihiutaleet rakeiksi. Termospullosta kaadettu kahvi jäähtyy nopeasti kylmässä ilmassa.

Pellolla färsaartenponit mutustavat heinää, lokit kirkuvat ja pörröiset lampaat nostavat katseensa satunnaisen ohikulkijan suuntaan.

Merensuuta kohti hiljaa valuva vesiputous halkaisee lumivaipan peittämän kasvittoman kummun. Sen takaa erottuu kaksi juoksevaa hahmoa. Lenkkeilijöiden huput on vedetty tiukasti kasvoille.

”Täällä on hyvä juosta. Missään ei ole ketään ja saa olla omassa rauhassa. Poikani haluaa aina tänne juoksemaan kun palaa Kööpenhaminasta kotiin Färsaarille”, kertoo pienessä Sandavagurin kylässä koko ikänsä asunut färsaarelainen Eydna Gregersen.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hiljaisen kansan tarinoita

Sandavagur on viikinkihistoriastaan ja siisteydestään tunnettu kylä Vagarin saarella eteläisillä Färsaarilla. Kylän nimi tulee sanoista sandy bay, eli hiekkainen poukama.

Kivenheiton päässä kylän keskustasta kohoaa vuori, jonka laelta voi kirkkaalla säällä nähdä miltei kaikki saariryhmään kuuluvat eteläiset saaret.

Lumisateessa niitä ei näy. Taivasta kohti kurkotteleva ”noidansormi” (trøllkonufingur) on ainoa suunnannäyttäjä pyryssä. Tarinan mukaan vain yksi mies on kiivennyt sormea muistuttavan lohkareen ­laelle. Hän putosi ja kuoli.

Tarut ja tarinat kulkeutuvat Färsaarilla sukupolvelta toiselle.

Merinaista katsomaan

Pohjoisilla Färsaarilla sijaitseva Kalsoyn saari on sekä seikkailunjanoisten ja eksotiikkaa etsivien matkaajien että tarinanystävien suosiossa.

Elokuussa 2014 saaren pohjoisosassa sijaitsevasta Mikladalurin kylästä tuli ensi kertaa erityinen turistikohde, kun kylän laidalla sijaitsevalle, tyrskyjen kovaksi hakkaamalle rantakivetykselle pystytettiin hylkeennahkapukua kantava naispatsas Kopakonan eli ”merinainen”.

Merellistä taustaa vasten yksinään seisova, autiota kylää kohti intensiivisesti tuijottava merinainen kunnioittaa paikallista legendaa. Turistit matkustavat katsomaan veistosta silmästä silmään ”keskelle ei-mitään”.

”Täällä ei oikeasti ole mitään. Merinaisen saapumisen jälkeen kylään on alkanut virrata turisteja talvellakin, emmekä oikein ymmärrä miksi. Ehkä he kokevat tämän hiljaisuuden ja autiuden eksoottiseksi”, naurahtaa Mikladalurin kylässä ympärivuotisesti äitinsä kanssa asuva Bjorgin Í Norðnástovu, 17.

Perheen isä on merimies ja poissa kotoa pitkiä aikoja kerrallaan. Sisarukset ovat muuttaneet töiden perässä kaupunkiin. Myös Í Norðnástovu käy koulua Klaksvikin kaupungissa ja kulkee sinne lautalla viitenä päivänä viikossa.

Omien sanojensa mukaan äiti ja tytär nauttivat kylän hiljaiselosta ja ovatpa he kunnostautuneet myös kylään eksyneiden turistien pelastajina.

”Olemme alkaneet kutsua heitä kotiimme lämmittelemään ja odottamaan bussia. Niitä ei todellakaan kulje usein”, Bjorgin Í Norðnástovu naurahtaa.

Omassa rauhassa

Kalsoy on tyypillinen esimerkki Färsaarten 17 asutusta saaresta. Sen neljässä kylässä asuu keskimäärin 150 asukasta, mutta talvella määrä putoaa alle puoleen.

Kylmä ilmasto hankaloittaa saarelaisten elämää. Bussit ja lautat operoivat talviaikaan harvemmin ja sääolosuhteet ovat arvaamattomat.

Turismin kasvun myötä paikalliset ovat alkaneet vuokrata kotejaan talvikaudeksi matkailijoille.

Vuorten rinteillä ja notkoissa nököttävät hellyttävät, kotoisat mökit ovatkin nousseet niin erakkosielujen, taiteilijoiden, reppureissaajien kuin omaa henkilökohtaista retriittiäkin kaipaavien matkailijoiden suosioon.


Yhteydet toimivat

Färsaarten pienillä ja harvaan asutuilla saarilla saa olla omassa rauhassa kesät ja talvet. Äänimaisemaa hallitsevat luonnonäänet, eivätkä sen enempää turistit, eläimet kuin paikallisetkaan aiheuta ylimääräistä hälyä tai ruuhkaa.

Digitaalisuuden suhteen ei kuitenkaan ole tingitty. Eristäytyneestä sijainnistaan ja itsenäisestä asemastaan huolimatta färsaarelaiset eivät ole jättäytyneet teknologisessa kehityksessä jälkeen.

Wifi-yhteys toimii näppärästi saarella kuin saarella. Mutta kun on viettänyt viikon vuorilla reppu selässä lampaiden seurassa, ei sosiaalinen media muutenkaan välttämättä houkuttele.

Färsaarilla hiljaisuuden voi kuulla korvissaan ja tuntea ihollaan samaan tapaan kuin Suomen Lapissa tunturin laella. Varsinkin keski- ja kevättalvella rauhasta saa nauttia täysillä. Vilkkain turistisesonki odottaa vielä alkamistaan, eivätkä kovaääniset, erityisesti eteläisellä Mykinesin saarella pesäpaikkojaan pitävät lunnit ole vielä palanneet talvehtimismatkoiltaan.

Vuorille vaeltamaan lähteneelle turistille pitävät seuraa vain lampaat, jotka kuljeskelevat vapaina pitkin lumisia nummia.

Färsaarilla lampaita on noin 70 000. Ihmisiä saarilla on vähemmän, noin 50 000.

Hitaasti ja hartaudella

Färsaaret on matkakohteiden aatelia sille, joka nauttii luonnosta ja ­vaeltamisesta. Mutta muutakin on tarjolla. Helikopterilento saarelta saarelle on kenties edullisempi kuin missään muualla maailmassa.

Jylhät maisemat teräväkärkisine vuorijonoineen ja niitä täplittävine värikkäine taloineen vievät jalat alta.

Ratsastus färsaartenponilla ja vuorikiipeily ovat monille unohtumattomia kokemuksia, eikä kalastusretki paikallisten kalastajien seurassa varmasti jätä kylmäksi.

Kesäisin myös lukuisat eri saarilla järjestettävät festivaalit tuovat mukanaan musiikkia, teatteria, tanssia ja hiljaisuuden rikkovaa juhlatunnelmaa.

Ruokakulttuuriin tutustumista ei kannata jättää väliin. Etenkin pääkaupunki Tórshavnin kahviloissa ja ravintoloissa voi nauttia illallista niin paikalliseen kuin kansainväliseenkin tyyliin.

Perinneherkkujen lista yltää aina hummerikeitosta raparperipiiraisiin ja lampaaseen asti.

Lammasta saa kaikissa kuviteltavissa olevissa muodoissa. Parhaimmillaan se on pitkään, hitaasti ja hartaudella haudutettua. Lampaanvalmistus kiteyttänee koko Färsaarten filosofian. Kaikki on parhaimmillaan hitaasti, hartaudella ja pitkään nautittuna.

Fakta

Tanskan kautta Färsaarille


 Tanskalle kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä Atlantin valtamerellä.

 Saariryhmään kuuluu 18 saarta, joista 17 on asuttuja.

 Vuoristoisilla saarilla vallitsee subarktinen meri-ilmasto.

Kasvillisuus on matalaa ja harvaa.

 Suurimmat kaupungit ovat pääkaupunki Tórshavn ja pohjoisessa Klaksvik.

 Färsaarten 17 saarella asuu noin 50 000 ihmistä.

 Färsaarille pääsee Suomesta lentäen tai lautalla Kööpenhaminan kautta.

 Vilkkain turismisesonki toukokuusta heinäkuuhun.

Lähde: Visit Faroe Islands

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Färsaaret

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  2. 2

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  3. 3

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  4. 4

   Tällainen on suomenruotsalainen säätiökenttä, joka jakaa vuosittain noin 150 miljoonan euron verran tukia

  5. 5

   Tältä näytti maailman ensimmäinen kukka

  6. 6

   Yksi taksikyyti maksoi 27,80, toinen viisi ja puoli euroa, vaikka matka oli sama – Vertasimme taksien hintoja Tallinnassa, jossa turisti on helppo saalis huijarille

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen oli vuosikymmeniä demari, jonka suurin inhokkipuolue oli ”kypäräpappikokoomus” – sitten ajattelu alkoi vähä vähältä kääntyä

  8. 8

   Asuntojen hinnat eriytyvät myös Helsingissä

  9. 9

   Pedofiilien mieltymyksiä yritetään saada kontrolliin Helsingissä – terapiaa tarjotaan usein vasta vankilassa, kun rikos on jo tehty

  10. 10

   Miksei uudisalueille rakenneta jo heti alkuun kontti­kauppoja? Jos palveluita ei tule, uusien asuntojen kauppakin voi tökkiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  2. 2

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  5. 5

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  6. 6

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  7. 7

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  8. 8

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  9. 9

   Suomen lippu täyttää tänään sata vuotta – siniristi on kompromissi, jonka värit otettiin Venäjän laivastolta

  10. 10

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkimus: Nuoruuden urheiluseura­harrastus johtaa terveellisempiin elintapoihin aikuisena ja erityisesti naisilla
  3. Menestyneet palloilijat hurahtivat kilpapyöräilyyn – Juska Savolaisella ja Miika Rantatorikalla on yhä voimakas kilpailuvietti
  4. Alberto-myrsky lähestyy Floridaa – tuhansia ihmisiä evakuoitu
  5. Miksei uudisalueille rakenneta jo heti alkuun kontti­kauppoja? Jos palveluita ei tule, uusien asuntojen kauppakin voi tökkiä
  6. Suvi Sojamo keräsi jo lapsena maailman merien vettä pakastimeen – nyt hän haluaa saada suomalaisetkin tajuamaan, miten kallisarvoista vesi on
  7. ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa Tilaajille
  8. Juhana Vartiainen oli vuosikymmeniä demari, jonka suurin inhokkipuolue oli ”kypäräpappikokoomus” – sitten ajattelu alkoi vähä vähältä kääntyä
  9. Ovetškin tahkosi toista tuhatta peliä ennen finaaliin pääsyä, tuleeko Erik Haulasta 13. suomalainen Stanley Cup -voittaja? Nämä kuusi asiaa nousevat esille ennen finaaleja
  10. Toimittajat ja kuvaajat paljastavat ennen julkaisemattomia tositarinoita – Musta laatikko -esitykset digitilaajien katsottavissa täällä Tilaajille
  11. Tunti sitten
  12. Lasse Virenin kova kilpakumppani Dick Quax on kuollut – tiukin kamppailu käytiin Montrealin 5000 metrin loppusuoralla
  13. Näytä lisää