Matka

Timo Varshukovia kutsutaan käveleväksi reittioppaaksi – abiturientti osasi Helsingin bussilinjoja jo esikouluiässä

Timo Varshukov, 18, kiinnostui bussilinjoista ja junareiteistä jo lapsena. Matkanteko on intohimoiselle reissaajalle päämäärää tärkeämpää.

Heinäkuisena aamuna kaksi vuotta sitten Timo Varshukov astui junasta Vladivostokissa. Aurinko lämmitti jo mukavasti, mutta yön jäljiltä oli vielä sumuista. Usvan takaa näkyi valtava silta ja pylväs, johon oli kirjoitettu luku 9288. Niin monta kilometriä on Vladivostokista Moskovaan.

”Tunne oli uskomaton. Olin vihdoin paikassa, jota olin vuosikaudet katsonut kartalta. Tänne rata päättyy ja täältä pääsee jatkamaan vain lentokoneella Sahalinin saarelle ja Kamtšatkan niemimaalle”, Varshukov muistelee.

Paljon matkustavalle Varshukoville matkan halpuus ei ole itseisarvo, mutta ilman pennin venytystä reissut jäisivät lukiolaisen tienesteillä tekemättä. Hän käyttää hyväkseen tarjouksia ja tekee tarkat matkabudjetit.

Esimerkiksi Puolaan hän on matkustanut Helsingistä 14 eurolla. Onnibussi Turkuun maksoi euron, Turun paikallisbussi lentokentälle kolme euroa ja Wizz Airin lento Gdanskiin 9,90 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime kesänä Varshukov nappasi viiden euron tarjouslennon Moldovan Chișinăusta Italian Veronaan.

”Olin aina halunnut nähdä, onko Chișinăussa niin köyhää kuin väitetään. Siksi tartuin heti tarjoukseen ja aloin suunnitella kesän lomareissua tuo lento kiintopisteenä. Lopulta kävi vielä niin, että kyseinen lento oli myöhässä ja lentoyhtiö antoi 10 euron hyvitysvoucherin.”

Kesän kahden viikon lomareissulla Varshukov ehti kiertää Moldovan ja Italian lisäksi seitsemässä muussa maassa. Suurin osa matkasta taittui junilla.

Yleensä Varshukov yöpyy hotelleissa ja hostelleissa. Edullisin hotelliyö on ollut Varsovan Ibiksessä. Huone maksoi yhdeksän euroa yöltä.

Varshukov sanoo vanhempiensa kertoneen, miten hän kaksivuotiaana luetteli joulupukille Helsingin metroasemat suomeksi ja ruotsiksi. Esikouluikäisenä hän osasi ulkoa Helsingin bussilinjoja.

”Tuohon aikaan koteihin jaettiin vielä HSL:n aikataulukirja. Reitit jäivät kertalukemisella mieleeni. Lapsena oppii näköjään nopeasti. Aikaisemmin osasin myös Espoon ja Vantaan reitit, mutta linjastouudistuksen jälkeen en enää muista kaikkia.”

Pienempänä Varshukov matkusteli vanhempiensa kanssa, etupäässä tavallisissa lomakohteissa pakettimatkoilla Turkissa ja Kreikassa. Pari kertaa vuodessa käytiin katsomassa isovanhempia Petroskoissa.

15-vuotiaana Varshukov matkusti itsekseen junilla ja busseilla ympäri Suomen. Hän kävi maamme jokaisessa kaupungissa. Nyt hän on ehtinyt matkustaa Eurooppaa ja Venäjää ristiin rastiin sekä kiertänyt muun ­muassa Yhdysvaltojen länsirannikolla.

Matkoilla Varshukov tarkkailee lippujärjestelmiä ja sitä, miten konduktöörit hoitavat työnsä. Varshukovin tietämys reiteistä ja lipuista voi olla niin poikkeuksellista, että alan ammattilaiset jäävät alakynteen. Hän kertoo konduktöörin Puolassa väittäneen, että opiskelija-alennusta ei saa ulkomaalaisella opiskelijakortilla. Varshukov kaivoi netistä Puolan rautateiden sivut. Siellä kerrottiin, että kyllä saa.

Valko-Venäjällä Varshukovilla kävi käsittämätön onnenpotku. Neuvostoliitossa valmistettiin vuosina 1960–1987 noin 1 500 Tep 60 -veturia. Nyt niistä on Varshukovin tietojen mukaan liikenteessä enää muutamia Valko-Venäjällä.

”Kun tulin Minskin asemalla ulos junasta, niin padam, edessäni oli Tep 60. Ajattelin, että ihan mieletöntä. Mutta ei tämä vielä mitään. Seuraavana aamuna Brestin asemalla seisoi toinenkin niistä kolmesta. En ollut uskoa silmiäni. Valko-Venäjällä on tuhansia kilometrejä rataverkkoa ja veturit voivat olla ihan missä tahansa kulkemassa.”

Varshukovin mielestä lyhyessä ajassa ehtii nähdä kaiken tarvittavan, jos on tehokas eikä viru hotellilla tai kolua loputtomasti museoita.

Viime kesänä Varshukov otti Veronan haltuunsa vajaassa vuorokaudessa. Hän saapui illalla hotelliin. Aamulla alkoi bussikiertoajelu. Iltapäivällä ennen junan lähtöä hän ehti katsoa Romeon ja Julian parvekkeen ja kävellä pari tuntia kaupungilla.

”Kohteissa minua kiinnostaa erityisesti se, kuinka liikenne on kyseisessä paikassa järjestetty. Joka paikassa on omat erikoisuutensa. Esimerkiksi Genevessä olin vaikuttunut, kun hotelliin kirjautuva vierailija sai ilmaisen lipun kaupungin joukkoliikenteeseen oleskelun ajaksi.”

Kaverit kysyvät käveleväksi reittioppaaksi kutsutulta Varshukovilta usein, kuinka johonkin paikkaan pääsee kätevimmin. Varshukov ei neuvo pelkästään tuttavia. Ei ole mitenkään tavatonta, että hän antaa reitti- ja aikatauluohjeita esimerkiksi VR:n Facebook-sivuilla.

”Etenkin myöhään illalla ja yöllä kun VR:n chatti on kiinni, voin auttaa pulassa olevaa. Kerron vaikka kuinka ja mihin aikaan pääsee Pännäisista Ouluun. Ei se niin iso vaiva ole.”

Matkarahoja hän tienaa muun muassa tekemällä VR:n asiakastyytyväisyyskyselyitä Helsingin ja Pietarin väliä kulkevassa Allegro-junassa.

Keväällä Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta ylioppilaaksi valmistuva Varshukov pyrkii Aalto-yliopistoon opiskelemaan liikennesuunnittelua.

Varshukovin vinkit

Euroopan kiertämiseen


 Toimi ajoissa. Reittisuunnittelussa hyvä sivusto on Saksan rautateiden verkkopalvelu bahn.com. Sinne on koottu kaikki Euroopan juna-aikataulut.

 Etukäteen ostetut junien tarjousliput tulevat yleensä halvemmaksi kuin esimerkiksi interrail-passi, jos pystyy päättämään reitin ennen matkaa. Tarjousliput tulevat myyntiin pari kuukautta etukäteen. Myynnin alkamisaika vaihtelee yhtiöittäin. Varshukov ostaa liput suoraan rautatieyhtiöiden sivuilta.

 Busseihin on hyviä tarjouksia. Flixbus-yhtiöllä ( flixbus.com) on Euroopan kattava bussilinjaverkosto ja hyviä tarjouksia. Se ei toimi Suomessa, mutta kyytiin pääsee esimerkiksi Tukholmasta ja Gdanskista.

 Yhdistä halpalento junaan tai bussiin. Esimerkiksi Wizz Airilla on edullisia lentoja Turusta Gdanskiin, josta voi jatkaa maanteitse. Ryanair lentää Tampereelta Bremeniin. Sieltä pääsee kätevästi junalla esimerkiksi Müncheniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Liikenne
 • Rautatiet

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sveitsi ja Ruotsi huimassa jännitysnäytelmässä – HS seuraa MM-finaalia hetki hetkeltä, jatkoerä menossa

  2. 2

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  3. 3

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  4. 4

   Hillitön helle palaa maanantaina – lämmin sää piti poliisin kiireisenä viikonloppuna

  5. 5

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  6. 6

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  7. 7

   Enemmistö aseiden omistajista kannattaa monia aserajoituksia USA:ssa – miksi niitä on sitten niin vaikea saada läpi?

  8. 8

   Ruotsalaisiskijä löi kaikkea, mitä tielle osui – myös kehätuomaria, joka jatkoi verta vuotaen

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Miksi Ruotsissa paljastuu enemmän oikeus­murhia kuin Suomessa, ihmettelee asianajaja Markku Fredman – ”Ero on silmiinpistävä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  2. 2

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  8. 8

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  9. 9

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  10. 10

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Miesten liikkuminen ryhmissä pitäisi kieltää

  5. 5

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  6. 6

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  7. 7

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  10. 10

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  11. Näytä lisää