Matka

Osa Istanbulin keskustan kaupunginosista on kuin valtaisaa ulkoilmakissakahvilaa

Istanbulissa kannattaa päänähtävyyksien lisäksi varata aikaa maisemien ihailuun terasseilta tai laivan kannelta Bosporinsalmen aalloilla keikkuen. Mitä on syytä huomioida turvallisuudesta?

Istanbul, muinainen Itä-Rooman pääkaupunki Konstantinopoli, tunnetaan ennen kaikkea historiallisista nähtävyyksistään, kuten Hagia Sofiasta, Sinisestä moskeijasta ja yli 4 000 kauppaa sisältävästä katetusta basaarista.

Viime vuosien terrori-iskut sekä epävakaa poliittinen tilanne ovat vähentäneet merkittävästi länsimaisten matkailijoiden kiinnostusta Turkkia ja Istanbulia kohtaan.

Moni suomalainen matkustaa maahan yhä, ja Istanbuliin järjestetään Suomesta myös pakettimatkoja.

Ulkoministeriö kehottaa matkustustiedotteessa matkailijoita noudattamaan erityistä varovaisuutta, koska maassa on tällä hetkellä viranomaisten asettama poikkeustila, eikä terrori-iskujen mahdollisuutta voida sulkea pois. UM suosittelee myös matkustusilmoituksen tekemistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Turkki monine nähtävyyksineen on vakiintunut lomakohde, ja valtaosa sinne suuntautuvista suomalaistenkin matkoista sujuu ongelmitta”, kommentoi kriisi- ja avustustiimin vetäjä Antti Putkonen ulkoministeriöstä.

Maan alle

Istanbulin monivaiheiseen historiaan voi tutustua myös maan alla. Tunnetuin maanalainen nähtävyys on 500-luvulla rakennettu vesisäiliö Yerebatan Sarayi (Basilica Cistern), jonka tilavuus on 80 000 kuutiometriä.

Säiliön kattoa kannattelee 336 yhdeksän metriä korkeaa pylvästä. Vesisäiliöitä on Istanbulin alla satoja. Läheskään kaikkia maanalaisia rakennelmia ei ole kaivettu auki.

Maanalaiseen Istanbuliin pääsee kurkistamaan yksityisten kahviloiden ja ravintoloiden alla esimerkiksi Akbiyik-kadulla Sinisen moskeijan lähellä. Holveihin ei ole opasteita, mutta maan alle voi laskeutua portaita pitkin omistajan luvalla ja omalla vastuulla.

Sultanahmetin alueella (osoitteessa Nakilbent Sokak 13) sijaitsevan mattoja ja keramiikkaa myyvän Nakkas-liikkeen alakerrassa on hienosti kunnostettu 500-luvun vesisäiliö, jossa on toistaiseksi esillä oleva näyttely 200-luvulla jaa. rakennetusta Konstantinopolin hippodromista, joka oli Rooman Circus Maximuksen esikuvan mukaisesti rakennettu hevosajojen näyttämö. Näyttelyssä on esillä 16 hippodromilla olleen patsaan pienoisversiota. Hippodromin kes­kusaukion koristeista on katutasolla edelleen nähtävillä egyptiläinen obeliski, käärmepylväs ja Konstantinuksen pylväs.

Sykähdyttäviä maisemia terasseilta

Istanbulissa on tuhansia terasseja, joista on kaupungin suurten korkeuserojen vuoksi toinen toistaan upeampia näkymiä.

Sultanahmetin alueen maisemia voi ihailla vaikkapa 1900-luvun alussa rakennetun entisen vankilan, nykyisen Four Seasons -hotellin terassilta. Edullisemmat hinnat ja huikeat näkymät niin Hagia Sofiaan kuin Siniseen moskeijaan löytyvät Seven Hills -hotellin kattoterassilta. Hissillä pääsee ylimmän kerroksen ravintolaan, josta kivutaan vielä kaksi kerrosta portaita katolle.

Tunnetuin näköalatasanne on vuonna 1348 rakennetussa 67 metriin kohoavassa Galatan tornissa, jonka huipulla on illallisravintola vatsatanssiesityksineen. Rauhallisen auringonlaskun drinkin voi nauttia Conrad-hotellin 14. kerroksen baarin terassilla, josta avautuvat panoraamanäkymät Euroopan ja Aasian puolelle sekä upeasti valaistulle mantereet yhdistävälle Bosporin sillalle.

Maisemia voi ihailla myös esimerkiksi Galatan sillan kupeesta lähtevillä Bosporin-risteilyillä tai vaikkapa Beşiktaş-satamasta ­Aasian puolelle Kadiköyn kaupunginosaan kulkevalla lautalla.


Kissojen kaupunki

Osa Istanbulin keskustan kaupunginosista on kuin valtaisaa ulkoilmakissakahvilaa. Hyväkuntoisen oloisia kiiltäväkarvaisia kissoja lepäilee ja kulkee kaik­kialla. Omat reviirinsä on myös katukoirilla, joiden korvassa oleva muovimerkki kertoo niiden olevan steriloituja.

Kissoja on perinteisesti asustanut Istiklal-kadun Galatan tornin päässä sijaitsevan Mevlevi-dervissimuseon puutarhassa ja vanhalla hautausmaalla. Puutarha on hiljainen keidas parin askeleen päässä vilkkaasta kävelykadusta.

Museo esittelee islamin sufi-suuntauksen mevlevi-koulukunnan historiaa. Pyörivien dervissien tanssiesitys järjestetään kesäkuukausina kerran viikossa ja talvisin kahdesti kuussa sunnuntai-iltapäivisin.

Istiklal on suosittu kävelykatu, jonka Galatan tornin puoleisessa päässä on myynnissä lähinnä matkamuistoja. Sivukaduilla tunnelma on rauhallinen. Useimmat kadut ovat pieniä kujia ja niiden varrella on kiehtovia antiikki- ja taidekauppoja, viinibaareja ja kahviloita.

Çukurcuma Caddesi -kujalla on yksi Istanbulin erikoisimmista museoista; Nobel-palkitun turkkilaiskirjailija Orhan Pamukin Viattomuuden museo -romaaniin perustuva museo (Museum of Innocence). Pamuk rakensi museota 15 vuotta. Se avattiin 2012, neljä vuotta romaanin ilmestymisen jälkeen. Museoesineet kertovat viime vuosisadan istanbulilaisesta arjesta.

Kirjan lukenut museokävijä saanee kierroksesta enemmän irti, mutta museo on virkistävän erilainen käyntikohde vaikkei kirjaa olisikaan lukenut.

Ostoksilla

Suuri katettu basaari sekä egyptiläinen maustebasaari ovat paitsi ostospaikkoja myös nähtävyyksiä. Basaarissa tinkiminen kuuluu asiaan. Jos myyjä hyväksyy asiakkaan tarjoaman hinnan, asiakkaan oletetaan ostavan tuotteen siihen hintaan.

Basaarituotteet eivät aina ole sitä, mitä väitetään, eivätkä esimerkiksi mattojen aitoustodistukset ole aina aitoja.

Sul­tanahmetin alueella Caferağa Medresesi on rauhallinen pieni perinteisen turkkilaisen taiteen keskus ja myymälä, jossa on mahdollisuus osallistua taidetyöpajoihin.

Istanbulissa on useita moderneja ostoskeskuksia, joista ­Kanyon on paitsi yksi ylväimmistä myös ainutlaatuinen toimistojen ja asuntojen muodostama kokonaisuus.

Aasian puoleisessa osassa sijaitseva Kadiköy on vilkas kaupunginosa lukuisine kauppoineen, kahviloineen ja ravintoloineen.

Trendikäs Bağdat-katu on huikea kontrasti Istanbulin vanhimmille kaupunginosille ja erinomainen esimerkki kaupungin moni-ilmeisyydestä.

Fakta

Keväällä Istanbuliin


 Turkish Airlines lentää Istanbuliin Helsingistä kahdesti päivässä.

 Paras matkustusajankohta on kevät ja syksy, huhtikuusta elokuuhun lämpötila nousee usein 35 asteeseen. Marraskuusta maaliskuuhun Istanbulissa sataa usein ja lämpötilat vaihtelevat. Etenkin illat ja yöt ovat kylmiä.

 Seuraa ulkoministeriön matkustustiedotetta ja tee matkustusilmoitus. Lisätietoa myös sivulta: matkustusturvallisuus.fi.

 Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimisto: turkki.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Turkki
 • Istanbul

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  2. 2

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  3. 3

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  4. 4

   Trump maalaa eurooppalaiset ahneiksi ja oveliksi huijareiksi – ja viesti uppoaa amerikkalaisiin

  5. 5

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  6. 6

   Riina Kykkäsen Opel ruostui 20 vuotta metsässä, kunnes hänen veljensä Mirko kunnosti sen – sisarusten harrastus vie kaikki rahat ja vähän enemmänkin

  7. 7

   HS-kuvakertomus: Kolumbian Medellínin rohkeat aktivistit vastustavat rikollisjengien murhatekoja hiljaisella rituaalilla

  8. 8

   Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan

  9. 9

   Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa

  10. 10

   Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  3. 3

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  4. 4

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  5. 5

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  6. 6

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  7. 7

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  10. 10

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä
  3. Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”
  4. Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi? Tilaajille
  5. Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa
  6. Tunti sitten
  7. Murhapääkaupunki rauhoittui, ja nyt yksinhuoltaja Paula Valencia uskaltaa haaveilla – HS vieraili Kolumbian Medellínissä, jonka tarina kertoo ihmiskunnan suunnasta Tilaajille
  8. Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen
  9. 2 tuntia sitten
  10. Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta Tilaajille
  11. Etelä-Korean presidentti tavattuaan Kim Jong-unin: Pohjois-Korea on yhä sitoutunut ydinaseriisuntaan ja Trumpin tapaamiseen
  12. Ruokahuolto petti heti, peseytyminen kiellettiin – Tammisaari oli kesän 1918 pahin kuolemanloukko, ja uusi tutkimus kertoo siihen syyt
  13. Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään
  14. Näytä lisää