Matka

Pohjois-Irlantiin kannattaa lähteä nyt ennen kuin muutkin tajuavat – Seitsemän hyvää syytä matkustaa Belfastiin

Pohjois-Irlanti tunnettiin ennen levottomuuksistaan. Rauha on saanut alueen kukoistamaan. Suosittu Titanic-museo kiinnostaa niin lapsia kuin aikuisiakin.

Belfast / Derry / Londonderry

Vielä 1990-luvun alussa kenellekään ei olisi tullut mieleenkään lähteä lomailemaan Belfastiin. Pohjois-Irlantia piinasivat väkivaltaiset levottomuudet. Alue oli ankea ja jopa vaarallinen.

Nyt on täysin toisin.

Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen allekirjoittamisesta tuli huhtikuussa kuluneeksi 20 vuotta. Rauhanprosessi on ollut pitkä, mutta se on pannut Pohjois-Irlannin kukoistamaan.Pääkaupunki Belfast on muuttunut huimasti. Alue on houkutellut paljon luovien alojen, terveysteknologian sekä kyberturvallisuuden yrityksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huippuosaajien muuttaminen Belfastiin heijastuu palveluntarjontaan. Uusia ravintoloita on syntynyt kuin sieniä sateella, ja kulttuuritarjonta on runsasta.

Lähihistoria on silti yhä vahvasti läsnä. Se näkyy etenkin köyhillä alueilla. Belfast ei kuitenkaan yritä peitellä menneisyyttään. Levottomuuksien ajan jäljet ovat osa Belfastin nykyistä vetovoimaa.

Viime vuonna National Geographicin matkailulehti valitsi Belfastin nousevaksi tähdeksi. Lonely Planet puolestaan listasi Belfastin lähialuineen ykköskohteeksi vuonna 2018.

Belfast on kompakti, särmikäs ja ystävällinen. Se on ihannekohde älyllisesti uteliaalle matkailijalle, joka haluaa hengittää raitista ilmaa ja syödä hyvin.

Pohjois-Irlantiin kannattaakin lähteä nyt, ennen kuin muutkin tajuavat. Listasimme seitsemän hyvää syytä matkustaa Belfastiin ja lähialueille.

1 Lähihistorian vaikeudet opettavat

Belfastissa kulkiessa ei voi olla panematta merkille muraaleja eli poliittisia seinämaalauksia. Ne kertovat 1960-lopulla alkaneiden levottomuuksien (troubles) marttyyreista ja taisteluista.

Levottomuuksissa olivat vastakkain brittimielisten lojalistien ja irlantilaismielisten tasavaltalaisten puolisotilaalliset järjestöt. Osa muraaleista henkii yhä aseellista väkivaltaa. Osan sanoma on rauhanomaisempi.

Pohjois-Irlannin jakautuminen protestanttisiin unionisteihin ja katolisiin nationalisteihin näkyy yhä niin politiikassa kuin kaduillakin. Unionistien alueilla liehuu Britannian lippu eli Union Jack. Nationalistien alueilla näkyy Irlannin tasavallan lippu.

Yhä useampi matkailija haluaa tehdä opastetun kierroksen muraaleille sekä eri asuinalueita erottaville ”rauhanmuureille”. Myös monet taksit ovat auliita ajeluttamaan asiakkaita tärkeimmille seinämaalauksille.

Lisätietoja poliittisen historian kiertokäynneistä saa Belfastin kaupungin Visit Belfast -matkailusivuilta.

2 Titanic syntyi Belfastin telakalla

Harva tietää, että maailman kuuluisimman haaksirikon tehnyt Titanic-höyrylaiva suunniteltiin ja rakennettiin Belfastissa.

Vuosikymmenien ajan Belfast oli liian ujo muistuttamaan Titanicista ja laivanrakennusmenneisyydestään. Pohjois-Irlannin rauhanprosessi toi kuitenkin tilaisuuden ja rahaa panostaa Titanicin vanhalle telakka-alueelle.

Vuonna 2012 – eli tasan sata vuotta haaksirikon jälkeen – Belfastissa avattiin Titanic Belfast, kuusikerroksinen Titanic-museo. Hätkähdyttävän rakennuksen suunnitelli amerikkalaissyntyinen arkkitehti Eric Kuhne.

Vaikka Titanicin taru on kaikille tuttu, museosta löytyy paljon ainutlaatuista historiallista materiaalia. Siellä pääsee myös tutustumaan laivan hyttien sisustukseen, konehuoneeseen sekä inhimillisiin tarinoihin. Titanicin valtava kokokin avautuu aivan uudella tavalla museon sisuksissa.

Titanic Belfast valittiin vuonna 2016 Euroopan parhaaksi turistikohteeksi. Museon vieressä on avattu uusi Titanic Hotel, jonka avara baari on entinen laivainsinöörien piirustushuone.

3 Luomua tulee pellolta ja merestä

Kulinaristeille Pohjois-Irlanti on oiva paikka. Koko Irlannin saari on tunnettu maataloudestaan. Luomua on paljon tarjolla. Meri on lähellä, ja kala tuoretta.

Mitä Belfastissa kannattaisi syödä?

”Jos aikaa on vain yhteen ateriaan, suosittelisin Bar&Grill-ravintolaa James Street Southilla, ja heidän Kilkennyn kreivikunnasta tulevaa vasikkaansa. Myös heidän kalakeittonsa on erinomainen”, kertoo ravintolakriitikko Joris Minne, joka kirjoittaa Belfast Telegraph -lehteen.

Samojen omistajien James St. South -ravintola on kuuluisa parhaista irlantilaisista raaka-aineista. Pihvi- ja porsaanliha tulee paikallisilta pienkasvattajilta.

Muita Minnen suosittelemia paikkoja ovat muun muassa Michelin-tähditetty OX-ravintola, yli satavuotias kalastaan ja ranskalaisistaan kuuluisa John Long’s Fish and Chips -ravintola sekä fuusio-aasialainen Yugo-ravintola, jossa myös kasvissyöjät ja vegaanit on otettu hyvin huomioon.

4 Täällä kuvattiin Game of Thrones

Huippusuosittu Game of Thrones -televisiosarja on kuvattu suurelta osin eri puolilla Pohjois-Irlannin karunkaunista ja ajoittain sadunomaista luontoa. Itse studiot sijaitsevat puolestaan Belfastissa, aivan Titanic-museon lähellä.

Dramaattisiin ulkokuvauspaikkoihin kuuluu muun muassa 1700-luvun linna Castle Ward, jonka tiluksilla voi osallistua vaikkapa opastettuihin pyöräilykierroksiin tai kokeilla taitoja jousiammunnassa.

Tollymoren kansallispuistossa järjestetään Game of Throne -kävelykierroksia. Televisiosarjasta tuttu on myös Downhill Beach, yli kymmenen kilometriä pitkä ranta, joka sijaitsee aivan Pohjois-Irlannin pohjoisrannalla.

Belfastista pääsee kuvauspaikoille muun muassa järjestetyillä bussikiertueilla. Niistä saa lisätietoa Visit Belfastin Game of Thrones -verkkosivuilla. Matkaan lähdetään aamulla ja takaisin tullaan illansuussa.

5 Derry vai sittenkin Londonderry

Belfastista käsin on helppo tehdä muitakin reissuja, vaikka Game of Thrones -tunnelmointi ei kiinnostaisikaan.

Derryn eli Londonderryn kaupunki on hyvä kohde päivämatkalle. Sinne pääsee bussilla ja junalla. Matka vie autolla alle kaksi tuntia, ja junalla vähän kaemmin.

Kaupungilla on kaksi nimeä: unionisteille se on brittiläistyylinen Londonderry, ja nationalisteille Derry. Myös Derry on kokenut täydellisen muodonmuutoksen rauhanprossessin myötä.

Derryssäkin voi tutustua muraaleihin. Yksi kuuluisimmista esittää Verisunnuntaita (Bloody Sunday) tammikuussa 1972, kun brittiarmeija ampui mielenosoittajajoukkoon. Irlantilainen U2-yhtye teki 1983 aiheesta tunnetun Sunday Bloody Sunday -kappaleensa.

Derryn kaupungin ydintä ympäröivät yli 400 vuotta vanhat muurit. Alle tunnin ajomatkan päässä on Pohjois-Irlannin suosituin matkakohde: Giant’s Causeway -kalliomuodostelma.

Giant’s Causeway on 40 000 basalttipylvään muodostelma, joka sai alkunsa yli 50 miljoonaa vuotta sitten. Se on Unescon maailmanperintökohde.

6 Rajalla katsomme ”ei mitään”

Derrystä on helppo piipahtaa halutessa myös ihmettelemään Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajaa. Rajan koko idea on se, että sitä ei käytännössä ole. Liikkuminen on täysin vapaata, ja esimerkiksi koulupiirit eivät noudata valtionrajaa.

Valtionrajan vaihtumisen huomaa korkeintaan siitä, että asfaltin väri vaihtuu ja nopeusrajoituksen mailit muuttuvat kilometreiksi.

Yhdistyneen kuningaskunnan tuleva EU-ero eli brexit on tuonut poliittista jännitystä myös Pohjois-Irlantiin. Rajan avoimuus on nyt uhattuna. Jos hyvä tuuri käy, rajaa on samaan aikaan ihmettelemässä myös brexit-neuvottelujen tuskastuttamia EU-, britti- ja irlantilaispoliitikkoja.


7 Pienen kaupungin suuri tunnelma

Parasta Belfastissa on rauhaisa maleskelu ja nauttiminen kaupungin tunnelmasta. Kiva piipahduspaikka on muun muassa St. George’s Market, iso viktoriaanisen ajan sisätori. Se on auki viikonloppuisin. Yli 200 kojua myy herkkuja, käsitöitä ja matkamuistoja.

Kun kuningatar Elisabet II vieraili Belfastissa kesällä 2014, osti hän sisätorilta pellavaisen keittiöpyyhkeen. Belfast ja koko Pohjois-Irlanti tunnettiin entisaikoina hienosta pellavastaan. Irlantilaiset liinavaatteet olivat käsite.

Näkemisen arvoinen on myös Stormont, jossa istuu Pohjois-Irlannin edustajahuone. Muhkea rakennus on avoin vierailijakierroksille. Aulaa saa tulla ihailemaan muutenkin.

Fakta

Pohjois-Irlantiin pääsee helposti


 Pohjois-Irlanti kuuluu Yhdistyneesen kuningaskuntaan. Sen pääkaupunki on Belfast.

 Belfastissa on kaksi lentokenttää. Keskustaa lähellä olevalle Belfast City -lentokentälle on monta päivittäistä lentoa Lontoon Heathrow’lta sekä kaikista Britannian suurimmista kaupungeista.

 Belfastin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä keskustasta. Sinnekin pääsee Lontoosta ja brittikaupungeista.

 Pohjois-Irlannin voi yhdistää myös Irlannin-matkaan. Dublinista Belfastiin ajaa bussilla tai junalla runsaassa parissa tunnissa.

 Asukkaita Pohjois-Irlannissa on hieman alle kaksi miljoonaa, ja Belfastissa noin 300 000.

 Pohjois-Irlannissa ovat käytössä punta, vasemmanpuoleinen liikenne sekä brittiläistyylinen pistorasia.

 Vähemmistökieli on iiri, jota osaa puhua vain viitisen prosenttia väestöstä.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  2. 2

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Trump maalaa eurooppalaiset ahneiksi ja oveliksi huijareiksi – ja viesti uppoaa amerikkalaisiin

  5. 5

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  6. 6

   Riina Kykkäsen Opel ruostui 20 vuotta metsässä, kunnes hänen veljensä Mirko kunnosti sen – sisarusten harrastus vie kaikki rahat ja vähän enemmänkin

  7. 7

   HS-kuvakertomus: Kolumbian Medellínin rohkeat aktivistit vastustavat rikollisjengien murhatekoja hiljaisella rituaalilla

  8. 8

   Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan

  9. 9

   Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa

  10. 10

   Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä, ensimmäiset uimarit altaassa – HS:n suora lähetys käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  3. 3

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  4. 4

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  5. 5

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  6. 6

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  7. 7

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  10. 10

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä, ensimmäiset uimarit altaassa – HS:n suora lähetys käynnissä
  3. Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”
  4. Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi? Tilaajille
  5. Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa
  6. Tunti sitten
  7. Murhapääkaupunki rauhoittui, ja nyt yksinhuoltaja Paula Valencia uskaltaa haaveilla – HS vieraili Kolumbian Medellínissä, jonka tarina kertoo ihmiskunnan suunnasta Tilaajille
  8. Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen
  9. 2 tuntia sitten
  10. Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta Tilaajille
  11. Etelä-Korean presidentti tavattuaan Kim Jong-unin: Pohjois-Korea on yhä sitoutunut ydinaseriisuntaan ja Trumpin tapaamiseen
  12. Ruokahuolto petti heti, peseytyminen kiellettiin – Tammisaari oli kesän 1918 pahin kuolemanloukko, ja uusi tutkimus kertoo siihen syyt
  13. Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään
  14. Näytä lisää