Matka

Historialliseen Windsoriin on helppo lähteä Lontoosta päivämatkalle – pian Windsorissa vihitään kuninkaallinen hääpari

Windsoriin ja sen viereiseen Etoniin pääsee Lontoosta runsaassa tunnissa. Windsorin linna on kuningatar Elisabetin viikonloppukoti. Toukokuun 19. päivä linnan kappelissa vihitään prinssi Harry ja Meghan Markle.

Eton / Windsor

Aivan ensimmäiseksi pitää katsoa, mikä lippu Windsorin linnan katolla liehuu.

Jos salkoon on vedetty kuningatar Elisabetin käyttämä Royal Standard -lippu, on itse kuningatar kotosalla. Muussa tapauksessa salossa on Britannian lippu.

Ja jos kuningatar on kotona, tiedä vaikka mitä vielä tapahtuukaan. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun Windsorin-kävijä pääsee huiskuttamaan linnasta ulos piipahtavalle hallitsijalle.Historiallinen Windsorin kaupunki sijaitsee Thames-joen varrella runsaan tunnin junamatkan päässä Lontoon keskustasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Windsor on oiva päivämatkakohde niille, jotka ovat tulleet viikoksi Lontooseen, mutta haluavat nähdä jotain muutakin. Windsoriin pääsee helposti sekä Waterloon että Paddingtonin juna-asemilta.

Matkailijoita Windsoriin vetää erityisesti kaupungin kuninkaallinen historia ja nykypäivä. Lähes tuhatvuotinen Windsorin linna on maailman vanhin ja suurin linna, joka on yhä asuttu.


Kuningatar Elisabet on järjestyksessä jo 39. hallitsija, jolle Windsorin linna on yksi ”kodeista”. Kuningatar viettää Windsorissa suurimman osan vapaista viikonlopuistaan.

Hallitsijan virallinen asunto linnasta tulee noin kuukauden ajaksi pääsiäisen tienoilla sekä viikoksi kesäkuussa Royal Ascot -laukkakisojen aikaan.

Ensi lauantaina Windsoriin matkaa myös noin 5 000 toimittajaa ja toistaiseksi tuntematon määrä yleisöä. Syynä ovat prinssi Harryn ja amerikkalaisen näyttelijän Meghan Marklen häät.

Harry ja Meghan vihitään Windsorin linnan kappelissa lauantaina 19. toukokuuta kello 14 Suomen aikaa. Häähulina näkyy jo nyt noin 40 000 asukkaan kaupungissa.

Matkamuistomyymälät kauppaavat hääparin kuvin koristeltuja lautasia, teemukeja ja keittiöpyyhkeitä. Linnan sisäänkäyntiä vastapäätä sijaitsevan The Horse & Groom -pubin hanasta saa Windsor Knot -hääolutta.

Innokkaimmille rojalisteille tiedoksi: pubi on auki myös Harryn ja Meghanin hääpäivänä, eikä pöytävarauksia kuulemma oteta. Näin nopeimmat asiakkaat pääsevät seuraamaan häitä aitiopaikalta.


Vaikka kuninkaalliset eivät kiinnostaisikaan, on Windsorin linna tutustumisen arvoinen paikka. Aikaa kannattaa varata vähintään pari kolme tuntia.

Linnaa alkoi rakennuttaa Vilhelm Valloittaja 1070-luvulla. 1300-luvulla hallinnut Edvard III toi koko hovinsa Windsoriin ja alkoi luoda linnasta muhkeaa gotiikan ajan palatsia.

Lähes jokainen hallitsija on halunnut jättää linnaan oman jälkensä. Kuuluisa pyöreä torni saavutti nykyisen korkeutensa vasta 1800-luvulla.

Linnan taidekokoelmaan kuuluu teoksia vanhoilta mestareilta kuten Rubensilta, Van Dyckiltä sekä Holbeinilta. Vuodessa linnassa käy noin 1,4 miljoonaa vierailijaa.

Pyhän Yrjön kappelin (St George’s Chapel) rakentaminen alkoi vuonna 1475. Kappeliin on haudattu useita kuninkaallisia, muun muassa nykyisen kuningattaren vanhemmat ja Margaret-sisaren tuhkat.

Kappelissa voi ihailla myös vaakunataidetta, kaiverrettuja tammi-istuimia sekä pyhimyksiä ja kuninkaallisia esittävää suurta lasimaalausta.

Kivilinnasta selvittyään vierailija voi rentoutua Windsorin linnan vehreässä puistossa. Puiston halki linnalle johtava Long Walk on yli neljä kilometriä pitkä. Reittiä reunustavat vanhat jalavat.

Long Walkia pitkin kärryajelun aikovat tehdä myös Harry ja Meghan heti vihkimisen jälkeen. Näin mahdollisimman moni saa nähdä tuoreen avioparin.

Vastakohtana ”pitkälle kävelylle” toimii Windsorissa sijaitseva Britannian lyhyin katu. Queen Charlotte Streetillä on mittaa vain 16 metriä.

Vaikka Windsor on pieni kaupunki, takaa kuninkaallisten ja turistien suosio sen, että ravintoloissa, kahviloissa ja kaupoissa löytyy valinnanvaraa. Windsorissa käy aina kuhina.

Lounasta voi syödä vaikkapa vuonna 1792 perustetussa The Two Brewers -pubissa, joka sijaitsee Park Streetillä, yhdellä Windsorin vanhimmista kaduista. Vielä 1860-luvulla pubin vieressä toimi bordelli, jossa perimätiedon mukaan vierailivat myös kuninkaalliset.

Windsorin sanotaan olevan myös englantilaisen iltapäiväteen synnyinpaikka. Iltapäiväteen keksi Bedfordin herttuatar Anna Maria 1840-luvulla. Herttuatarta tapasi hiukoa aina lounaan ja illallisen välillä, joten hän rupesi paikkaamaan vatsansa aukkoa iltapäivisin teellä, leipäsillä ja kakuilla.

Windsorista on helppo piipahtaa Etonin pikkukaupungissa, joka sijaitsee Thamesin toisella puolella. Matka taittuu jalan Windsorin siltaa pitkin.


Eton tunnetaan parhaiten yksityisestä Eton College -poikakoulusta. Etonia kävivät myös prinssi Harry ja hänen isoveljensä prinssi William. Myös veljesten äidin prinsessa Dianan isä ja veli olivat Etonin kasvatteja.

Koulu on levittäytynyt useisiin rakennuksiin, johon osaan pääsee kurkistamaan sisälle. Koululla on kolme omaa museotakin.

Museoitakin hätkähdyttävämpi näky kohtaa, jos osuu paikalle todistamaan koulupoikien pyrähdystä ulos Etonin kaduille.

Koulupuku koostuu yhä tänäkin päivänä mustasta hännystakista mustine liiveineen ja housuineen ja valkoisine paitoineen ja rusetteineen. Muodollinen asukokonaisuus on jyrkässä ristiriidassa poikien lastenkasvojen kanssa.


Tasavaltalaisittain suuntautuneita vierailijoita voi uhata Windsorissa ja Etonissa jopa yliannostus kuninkaallista tunnelmaa. Silloin kannattaa ottaa taksi tai polkupyörä alle, ja hurauttaa läheisille Runnymeden niityille.

Runnymedessä pantiin rajat kuninkaan mielivallalle yli 800 vuotta sitten eli 1216. Syntyi Magna Carta, yksi maailman tärkeimmistä asiakirjoista. Samalla Magna Carta loi pohjan oikeusvaltiolle ja laillisuusperiaatteelle.

Paikalla on useita Magna Carta -muistomerkkejä. Ja jos historian painolasti alkaa hiukoa, vierestä löytyy luonnollisesti myös Magna Carta -teehuone.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  2. 2

   Jussi Niinistö on Timo Soinin sanoin ”todennäköisesti tyhmä, mutta ei välttämättä” – Veikö naisten asepalvelukseen leikkauksia esittänyt puolustusministeri somekansaa kuin pässiä narussa?

  3. 3

   Meghan ja Harry julkaisivat viralliset hääkuvansa

  4. 4

   Ruotsi postittaa jokaiseen kotitalouteen 20-sivuisen ohjevihkosen, kuinka toimia sodan syttyessä

  5. 5

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  6. 6

   Tulivuori on tehnyt tuhoja Havaijilla jo viikkoja, ja nyt edessä on uusi uhka – video näyttää, kuinka hehkuva laava törmää mereen

  7. 7

   Asia Argento kertoi Cannesin elokuva­juhlien palkinto­gaalassa yleisölle, kuinka Harvey Weinstein raiskasi hänet festivaalilla 20 vuotta sitten – ja sitä muistutusta tarvittiin

  8. 8

   Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

  9. 9

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  10. 10

   Nyt myös Paula Vesala ja Marketta Tikkanen kertovat Louhimiehen kohdelleen epäasiallisesti – Louhimies Ylelle: Psykologi mukaan kuvauksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  2. 2

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  4. 4

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  5. 5

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  6. 6

   Miksi Helsingin upeiksi luvatuista tornitaloista tulee mitä sattuu?

  7. 7

   Tässä työpaikassa hommat voi tehdä milloin vain – Luottamusmies, pomo ja työntekijät ovat tyytyväisiä, mutta lain vaatimuksia työpaikka ei täytä

  8. 8

   Nyt myös Paula Vesala ja Marketta Tikkanen kertovat Louhimiehen kohdelleen epäasiallisesti – Louhimies Ylelle: Psykologi mukaan kuvauksiin

  9. 9

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle ensimmäisenä koulupäivänä 1980-luvulla ja oli siellä peruskoulun loppuun asti – ”Tarkkiksia” ei enää ole, mutta onko kaikkien mahdollista olla samassa luokassa?

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  11. Näytä lisää