Matka    |   Riku Rantalan kolumni

Maboneng muuttui kaikkien karttamasta no-go-zonesta kukoistavaksi matkakohteeksi – miten se oikein tapahtui?

Halvat hinnat houkuttelevat rosoisten joutomaiden liepeille taiteilijoita. Heitä seuraavat kulttuuritapahtumat, ravintolat ja juhlijat, kirjoittaa Riku Rantala kolumnissaan.

Eräs matkailun hämmästyttä­vimmistä muodon­muutoksista tuli lihaksi viime syksynä. Silloin muodin raamattu Vogue nimesi Mabonengin Afrikan cooleimmaksi matkakohteeksi ja vertasi sitä New Yorkin Brooklynin hipsterimekkaan, Williamsburgiin.

Mitä ihmettä?

Vielä äskettäin Maboneng (ja sitä ympäröivä Johannesburgin vanha keskusta) oli ”no-go-zonea”, jonka kaduille eivät turistit uskaltautuneet lainkaan – eivätkä monet paikallisetkaan, ainakaan auringon laskettua.

Nyt alue kukoistaa ympäri vuorokauden. On hotelleja, kahviloita, taidegallerioita, ravintoloita ja yökerhoja, puoteja täynnä paikallista designia – ja jopa sushiravintola, mitä olisi voinut aiemmin pitää täysin utopistisena ajatuksena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mabonengin muutoksen myötä Johannesburgin maine Etelä-Afrikan ja koko maailman vaarallisimpana kaupunkina on karissut.

Mitä Mabonengissa tapahtui? Kaikki alkoi siitä, kun rapistuneen teollisuusalueen tyhjistä varastorakennuksista alettiin vuokrata edullisesti studioita taiteilijoille, toimistotilaa luoville yrittäjille ja keitaita kapakoitsijoille.

Jengiläisten hallitsemalle alueelle tuli uutta toimeliaisuutta, uusia ihmisiä hyvin monimuotoisista taustoista – ja turvallisuutta, minkä synnytti etenkin ihmisten vilkas kanssakäyminen.

Mabonengissa kaikki on tehty toisin kuin vanhan apartheid-hallinnon rasistisessa kaupunkisuunnittelussa.

Kehitys on tuttua niin Berliinistä, Barcelonasta kuin Méxicostakin: halvat hinnat houkuttelevat rosoisten joutomaiden liepeille taiteilijoita. Heitä seuraavat kulttuuritapahtumat, ravintolat ja juhlijat – ja sitten tulevatkin turistit ja pulleita käsiään hieroskelevat kiinteistösijoittajat.

Kolikolla on kääntöpuolensa. Kallistuneet hinnat ovat nostattaneet turismin vastaisen kansanliikkeen Berliinissä ja Barcelonassa, mutta nyt niin on käynyt Johannesburgissakin.

”Sifuna ukudla iSushi noMaboneng! – Mekin haluamme syödä sushia Mabonengissa”, huusivat läheisen Jeppestownin kiihtyneet asukkaat osoittaessaan mieltään vuokrankorotuksia ja köyhälistön häätösuunnitelmia vastaan.

Siihen ateriaan taitaa olla vielä matkaa. Mutta Mabonengin tarinasta olisi paljon opittavaa myös Suomessa. Kukoistavia matkakohteita (ja asuinalueita) yhdistävät nimenomaan omaehtoisuus, monimuotoisuus ja luova, salliva ilmapiiri. Ei ihan perinteisiä suomalaisia vahvuuksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Kolumnit
 • Riku Rantalan kolumnit
 • Etelä-Afrikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää