Matka    |   Kolumni

Hyvitin Meksikon-lentoni päästöt, vaikka koko systeemi on mätä

”Vaikka olen syyllinen, on systeemikin mätä: päästöjen vähentämistaakka on nyt ainoastaan kaltaisteni kuluttajien harteilla”, kirjoittaa Riku Rantala kolumnissaan.

Päästö­laskurin luku oli tyly. Kun viime talvena lensin Meksikoon, aiheutin osaltani yli 1,5 tonnia hiilidioksidipäästöjä.

Se on paljon: keskiverto intialainen tuottaa saman verran hiilipäästöjä koko vuonna. Perusautolla köröttelisi helposti 10 000 kilometriä pienemmin päästöin.

Syyllisyyteni oli selvä, joten sivusto tarjosi mahdollisuutta kompensoida aiheuttamani päästöt. Jos maksaisin viisikymppiä, sivusto tukisi rahalla puiden istutuksia ja uusiutuvan energian hankkeita. Pim! Olisin synnitön – aivan kuten keskiaikaisessa anekaupassa.

Paitsi etten olisi. Uusiutuva energia ei päästöjäni ilmakehästä poista, ja istutusprojektienkin kompensaatioteho on kyseenalainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On arvioitu, että jos ilmaston lämpeneminen halutaan pysäyttää ennen vuotta 2050, maapallon asukkaiden vuosittainen hiilijalanjälki saisi olla korkeintaan 2,3 tonnia. Suomalaisilla se on nyt keskimäärin viisi kertaa isompi – ja omani kasvoi ­leijonanosan nauttiessani gin & ­tonicia turistiluokassa.

Lentämisen päästöihin voi toki vaikuttaa valitsemalla uudet koneet ja suorat lennot, mutta tulevaisuudessa kerosiinin käytöstä pitäisi päästä kokonaan eroon. Maailmanlaajuinen lentoliikenteen kasvu uhkaa minimoida muualla saavutetut päästöjen vähentämistavoitteet.

Vaikka olen syyllinen, on systeemikin mätä: päästöjen vähentämistaakka on nyt ainoastaan kaltaisteni kuluttajien harteilla. Lentoliikenne kasvaa, koska liput ovat halpoja, ja liput ovat halpoja, koska lentämisen päästöjä ei veroteta. Lentoliikenne lintsaa Pariisin ilmastosopimuksestakin.

Kun Ruotsi yhtenä harvoista maista koko maailmassa otti äskettäin käyttöön lentoveron, kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista kannatti veroa myös Suomeen.

Silti liikenneministeri Anne Berner tyrmäsi idean mahdottomana. Tyrmäsi, vaikka verotus ohjaisi yrityksiä tehokkaasti ilmastoystävällisempään toimintaan. Tyrmäsi, vaikka juuri tämän kaltaisissa muutoksissa maailmassa tarvittaisiin nyt edelläkävijöitä.

Vertailun jälkeen päädyin kuitenkin maksamaan lentomaksua, kymmenen prosenttia lentolipun hinnasta. Rahani menee kaikkein vaikuttavimpaan kohteeseen: vaikuttamistyöhön, jolla edellä kuvattuun järjettömyyteen – siis ilmastopolitiikkaan – saataisiin tolkkua ja siten pysyviä päästövähennyksiä.

Kaltaiseni saastuttajat ja kaikki lentoyhtiöt, jotka sillä tienaavat, pitäisi panna maksamaan koko maailmassa, eikä vain sattumanvaraisilla kompensaatiosivustoilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Ilmastonmuutos
 • Kolumnit
 • Riku Rantalan kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää