Matka

Matkustimme bussilla Tallinnasta Berliiniin – vuorokauden kestävällä reissulla ehtii iskeä epäilys, onko bussimatkassa Eurooppaan mitään järkeä

Romanttiset mielikuvat rapisevat viimeistään jossain Liettuan ja Puolan välimaastossa sateisella ja loputtoman tuntuisella moottoritiellä.

Olen päättänyt matkustaa Berliiniin bussilla. Suora lento kestäisi vain pari tuntia ja sen saisi jopa alle satasella. Nyt haluan kuitenkin kokeilla, miten matka taittuu lentämättä.

Ensin pitää matkustaa laivalla lähtöpisteeseen, Tallinnaan.


Klo 7.30 Helsinki–Tallinna

Arkiaamuna laivalla on väljää. Nukumme kuvaajan kanssa hytissä.

Saavumme Tallinnaan kello 9.30. Bussi lähtee vasta yhdeltä, joten ehdimme syödä lounaan Telliskivessä ja kävellä tunnin verran vanhan kaupungin läpi linja-autoasemalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matkalla ostamme evääksi vesipullon, banaaneja ja pari myslipatukkaa. Arvelemme, ettei enempää vielä tarvita, koska bussi varmasti pysähtyy matkan varrella.

Klo 13 Bussimatka alkaa

Kipuamme lähes täyteen bussiin. Varasimme etupenkit, mutta harmikseni huomaan, että muilla paikoilla onkin näytöt, joista voi katsella elokuvia ja kuunnella musiikkia.

Bussi nytkähtää liikkeelle. Kuulutukset ovat vain venäjäksi, jota kumpikaan ei kunnolla osaa. Ohitse vilahtelevat puutalot, Peetri Pizza ja minigolf-kenttä. Puolen tunnin päästä olemme jo maaseudulla.

Kuski ohittelee isoja rekkoja hyvin läheltä ja puhuu puhelimessa. Välillä hän näyttää liikuttavan rattia pelkällä kyynärpäällä. Bussin ra­diosta kaikuu haitarimusiikki.

Olemme matkustaneet jo seitsemisen tuntia, mutta pisin etappi, eli bussimatka, on vasta alkanut. Lentäen olisimme jo perillä. Kirjautuisimme parhaillaan hotelliin, etsisimme lounaspaikkaa.

Alkaa sataa. Isot pulleat pisarat iskeytyvät tuulilasiin. Ulkona vilahtaa Hesburgerin mainoskyltti. Kaivan repusta myslipatukan.

Jännittää, miten vuorokauden istuminen vaikuttaa minuun.

Sitten tienviitta kertoo, että Riikaan on 100 kilometriä. Maantien varteen rakennetaan isoa sinistä laatikkoa. Ikea, arvaan jo ennen kylttiä.

Ajamme hujauksessa erään kylän läpi: kadunvarrella on kukkamyyjiä ja hautausmaa, sitten teollisuusalue ja ränsistyneitä kerrostaloja.


Klo 17.30–18 Vaihto Riiassa

Vaihdamme bussia Riian kansainvälisellä linja-autoasemalla, joka sijaitsee keskustassa Pilsētas-kanavan varrella. Kanavan toisella puolella näkyy torikojujen raidallisia katoksia. Asemalla vanha mies kerää kyteviä tumppeja muovipussiin. Kirkontorni siintää asemalle.

Olisi kiva kierrellä kaupungilla, mutta aikaa ei ole. Ostamme hiljaisesta asemakahvilasta kahvit ja piirakat. Emme hanki lisää eväitä tai vettä. Matkalla on pakosti ruokataukoja.

Ukkonen jyrähtää, kun jonotamme bussiin. Taas sataa.

Paperinen lippu, jonka bussi­emäntä ojentaa e-lippua vastaan, vettyy no­peasti.

Riiasta lähtiessämme bussin yläkerta on täynnä.

Hymyilevä bussi­emäntä tulee tuomaan ruokalistat ja osoittaa, että istuimen alla on sähköpistoke. Hän haluaa paperisen lipun takaisin. En ymmärrä miksi.

Istumme taas etupenkeillä, ja kaikilla muilla on minitelevisiot. Harmittaa. Kerrankin olisi aikaa katsella elokuvia. Toisaalta näkymät ovat etupenkiltä hyvät ja jalkatilaa on enemmän.

Huomenna iltapäivällä olisimme Berliinissä.

Klo 19 Moottoritiellä

Teinityttö on käpertynyt mukavalta näyttävään asentoon katsomaan kännykästään televisiota. Hän kertoo olevansa 17-vuotias Nastya ­Tatyankina Venäjältä ja lomalla äitinsä kanssa. He ovat kiertäneet Eurooppaa lähinnä bussilla ja käyneet esimerkiksi Tanskassa.

Kommunikointimme on kan­keaa: en puhu venäjää, hän puhuu onneksi auttavasti englantia.

Ikkunasta näkyy joki, josta törröttää kuolleen näköisiä puita. Muuten maisema on vehreää peltoa. Kylänraittia reunustavat kukkivat kirsikkapuut.

Tunnin päästä ohitamme kyltin: 170 kilometriä Vilnaan.

Olen istunut jo monta tuntia bussissa, mutta ei tunnu yhtään siltä. Ihan kuin olisimme vasta lähteneet. Ulkona salamoi ja sataa kaatamalla. Laskeva aurinko värjää kiiltävän asfaltin vaaleanpunaiseksi.

Pysähdymme hetkeksi moottoritien reunaan sillan alle. Kukaan ei kerro miksi.

Jos olisimme lentäneet Berliiniin, viettäisimme jo loman ensimmäistä iltaa ehkä drinkeillä ja illallisella. Vatsani kurnii, olisipa kohta tauko. Ikkunalasiin iskeytyy rakeita.

Klo 22 Bussimenu

Pysähdymme Vilnassa ottamaan lisää ihmisiä kyytiin. Osa jää pois.

Asemalla kysyn vanhemmalta mieheltä, voinko haastatella häntä, mutta hän pudistaa päätään.

En uskalla harhailla kovin kauas ja tosiaan, jo kymmenen minuutin päästä bussi alkaa tehdä lähtöä. Päättelemme, että pidempää taukoa ei ole enää tänään tulossa. Turvaudumme siis bussimenuun.

Tarjolla on esimerkiksi valikoima pikakeittoja. Kasvisvaihtoehtona on vain letut: yksi vuohenjuustolla, loput aprikoosilla, kertoo emäntä auttavalla englannilla. Tilaamme ne, vesipullot ja pähkinöitä. Ostokseni maksavat alle viisi euroa. Letut ovat pieniä mutta rasvaisia ja hyviä. Olisi silti pitänyt ostaa kunnolla eväitä.

En tiedä missä päin Liettuaa olemme. Moottoritien varsi näyttää samalta kuin Suomessa.

Emäntä tuo pyytämättä viltit ja yritän löytää mukavan asennon. Kiitän itseäni siitä, että otin mukaan niskatyynyn.

Odotin matkalta kauniita maisemia, itäistä Eurooppaa autenttisimmillaan, kaurismäkeläistä arjen romantiikkaa, nostalgista tunnelmaa.

Romanttiset mielikuvat rapisevat viimeistään jossain Liettuan ja Puolan välimaastossa sateisella moottoritiellä ja on pakko kysyä, oliko tässä mitään järkeä.

Klo 6.15 Varsova

Yö meni parin tunnin pätkiä nuk­kuen. Muistan vain yhden pysähdyksen: ilmeisesti Puolan rajalla univormupukuiset miehet tulivat bussiin ja valaisivat passit taskulampulla.

Olemme Varsovan linja-autoasemalla. Bussi on lähes tyhjä. Aamuaurinko paistaa, ja kysyn henkilökunnalta, kauanko pysähdymme. Fifteen minutes.

Hampaitani peittää kalvo, mutta en uskalla lähteä etsimään pesupaikkaa, ettemme jää kyydistä.

Haemme asemalta kahvit, pekaaniviinerit ja chiajugurtit. Järkytyn, kun kahvilatyöntekijä ilmoittaa hinnaksi kympin. Vasta sitten tajuan, että se ei olekaan euroja. Onneksi pankkikortti käy.

Jugurtti maistuu taivaalliselta, ravitsevalta. Kuski tekee kopissa lohileipiä aamiaiseksi.

Venyttelen. Varsovaa ei ehdi ihastelemaan, mutta vedän syvän henkäyksen raitista ilmaa. Matkaa on edessä vielä pitkälle päivään saakka. Varmasti pysähdymme jossain!

Matkustajat nuokkuvat hiljaisessa bussissa. Käytävän toisella puolella istuva nainen kuvaa tietä. Hän on Alexandra Steczkowska, 26-vuotias elämäntapavalmentaja ja matkalla Berliiniin tapaamaan ystävää.

”Ajattelin ottaa timelapse-videon matkasta, mutta ei se onnistu kun ikkuna on likainen”, hän sanoo.

Hän näyttää järkyttyneeltä kertoes­samme, että olemme olleet bussissa jo eilisiltapäivästä asti. Hänelle kymmenen tuntia bussissa on maksimi: sen jälkeen jalkoja alkaa sattua ja kyllästyy. Nyökyttelen.

Nyt todella kaduttaa, ettemme pitäneet välipysähdystä Riiassa, ­Vilnassa tai Varsovassa. Nähdäkseni olemme ainoat matkustajat, jotka ovat olleet kyydissä Tallinnasta.

Takapuoleen sattuu, kääntelehdin penkillä, en saa enää unta.


Klo 10 Määränpää lähestyy

Yhtäkkiä jäljellä on enää kolme tuntia. Se tuntuu ihmeelliseltä.

Ikkunasta näkyy moottoritien vartta. Puolenpäivän maissa ylitämme sillan ja kaukana siintää pilvenpiirtäjiä, tai siltä ne näyttävät.

Innostun: ehkä se on Berliini? Kaupunkiin on ohi vilahtavan kyltin mukaan enää noin sata kilometriä.

Poliisiauto pysäyttää bussin moottoritien varteen. Ehdimme vasta ihmetellä miksi, kun kaksi poliisia jo seisoo käytävällä melkein kohdallamme. Etsin passiani jalkatilasta tyhjien vesipullojen, kuulokkeiden ja kenkien keskeltä.

Mitä jos se on valunut muiden istuinten alle? En ole nähnyt sitä sitten öisen pysähdyksen, enkä muista, minne sen unisena tungin. Poliisilla näyttää olevan käsiase lantiovyöllä. Passi löytyy lopulta. Ilmeisesti tämä on rutiinia.

Jatkamme matkaa, kyltissä lukee 97 kilometriä Berliiniin. Eikö juuri ollut melkein saman verran?

Mitä lähemmäs tulemme, sitä pidemmältä matka tuntuu.

Bussissa ilma tuntuu moneen kertaan hengitetyltä. Kuuntelen samaa äänikirjaa kuin lähtiessä. Tilaamme emännältä lisää vettä ja kahvia.

Klo 13.30 Berliini

Vihdoin bussi kaartaa kaupunkiin. Näen ikonisen tv-tornin. Pysähdymme Berliinin päälinja-autoasemalla ZOB:llä, joka on matkan päätepysäkki – ja ensimmäinen pysähdys sitten Varsovan. Väsymys painaa, vaikka olen vain istunut.

Ulkona ostamme pizzapalat ja kokikset ensimmäisestä aseman ruokakojusta, minkä näemme.

Olemme perillä.

Vaikka matka oli raskas, pitkä ja aika tylsä, olen tosiaan liki 1 600 kilometrin päässä kotoa. Saksassa, jota erottaa Suomesta Itämeri, Viro, Latvia, Liettua ja Puola.

Tunnen raajoissani, että olen matkustanut kaikkien niiden läpi päästäkseni tänne.

Nyt haluan vain makuulle.

Fakta

Bussilla Berliiniin


 Berliiniin pääsee Suomesta laivoja ja pitkän matkan busseja käyttäen ainakin kahta kautta: Tukholmasta ja Tallinnasta.

 Itäinen bussireitti kulkee Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan kautta. Reittiä liikennöivät ainakin Ecolines ja Eurolines.

 Jutun matka tehtiin Ecolinesilla. Lippu varattiin pari viikkoa ennen lähtöä, jolloin se maksoi 55 euroa henkilöltä.

 Bussin lähtöpaikkaan Tallinnaan matkustimme laivalla Helsingistä, mikä lisäsi kustannuksia.

 Yhteensä matka Helsingistä Berliiniin maksoi noin 70 euroa. Matkan aikana rahaa kului ruokaan noin 30 euroa.

 Läntinen bussireitti Berliiniin kulkee Ruotsin ja Tanskan kautta. Sitä liikennöi ainakin Flixbus.

 Läntistä kautta matkus­taessa kustannuksia ja matka-aikaa kasvattaa laivamatka Tukholmaan Helsingistä tai Turusta. 


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Julkinen liikenne
 • Saksa
 • Berliini
 • Baltian maat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää