Matka

Tukholmassa voi kierrellä lasten kanssa pienemmälläkin budjetilla – ranta­puistot ja saaristo houkuttelevat aikuisiakin

Perinteisten matkailukohteiden kiertäminen käy Tukholmassa helposti kalliiksi etenkin, jos matkustaa ison seurueen kanssa. Poimi tästä vinkit kivoihin ja edullisiin lapsiperhekohteisiin.

Tukholma on kallis kaupunki tilastojenkin valossa. Käytännössä se näkyy esimerkiksi pääsylippujen hinnoissa ja ravintolalaskussa. Jos haluat säästää, muttet säätää nuukaillen, hurauta metrolla ydinkeskustan ulkopuolelle. Teemaleikkipuistoissa ja kahluualtaissa riittää valinnanvaraa ympäri kaupunkia.

Vehreissä puistoissa saa nauttia ilmaisista teatteri- ja sirkus­esityksistä, ja kauniiseen saaristoon pääsee puolessa tunnissa.


Maatilahommia Söderissä

Kävelymatkan päässä Söderin sydämestä Mariatorgetilta sananmukaisesti kohoaa Ivar Los park eli kirjailija Ivar Lo-Johanssonin mukaan nimetty puisto.

Näkymät yli Riddarfjärdenin Gamla staniin ja Kungsholmenille ovat huikeat. Lapset eivät juuri maisemasta välitä, vaan intoutuvat kiipeilemään navetan ylisille ja vilkuttamaan tohkeissaan keltaisen maalaistalon yläkerran ikkunasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puinen hevonen kärryineen kiehtoo, samoin kuin ihka oikea traktori, jonka nappeja pääsee painelemaan. Täällä on myös poljettava karuselli, jollaisia näkee paljon tukholmalaisissa leikkipuistoissa.

Onttoon saarnin runkoon tekisi aikuisenkin mieli käpertyä kirjan kanssa.

Portista pääsee suoraan Monteliusvägenille, jonka sanotaan olevan Tukholman kaunein katu, ja onhan se huikeaa kävellä kaupungin kattojen yläpuolella hiekkatietä ilta-auringossa.

Pellet dynamiittitehtaalla

Albert Nobelin vanhan dynamiittitehtaan viereiselle nurmikolle on levitetty huopia, lastenrattaat törröttävät siistissä rivissä barnvagnsparkering-kyltin alla, ja ihmiset availevat eväsrasioitaan.

Lavalle loikkii kolme iloista ja ilkikurista klovnia, Manne, Maria ja Olle. Kolme varttia perinteistä pelleilyä saa yleisön nauramaan. Yhteistä kieltäkään ei tarvita: liioitellut väärinymmärrykset, takaa-ajot, vesisota ja pieruäänet huvittavat universaalisti.

Parkteatern on 1940-luvulta peräisin oleva ja edelleen toimiva konsepti. Lyhykäisyydessään se tarkoittaa teatteria, sirkusta, tanssia ja musiikkia ilmaiseksi ja eri-ikäisille Tukholman puistoissa koko kesän syyskuuhun saakka. Lapsia viihdytetään muun muassa nukketeatterilla, sirkus­esityksillä ja vaellusteatterilla.

Entisen dynamiittitehtaan ympäristö itsessään on kiva paikka käydä. Tehtaassa toimii Wintervikenin kahvila. Lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsevat vehreä Vintervikenin puutarha ja ­Aspuddenin leikkipuisto.

Alue on tukholmalaisten lapsiperheiden keskuudessa suosittu retkikohde, ja laatikkopyöriä suhahtaa ohi tämän tästä. Vinter­vikenin puutarhassa järjestetään paljon tapahtumia.

Ratsastamaan ja polskimaan Aspuddenissa

Aspuddenin puistossa on vaikea päättää, minne sitä säntäisikään ensimmäiseksi, esimerkiksi kaniaitaukseen, kilejä katsomaan, kahluualtaaseen vai kiipeilyseinälle?

Hiekkalaatikko on katettu isolla valkoisella kankaalla, joten täällä pääsee leikkimään myös suojassa paahteelta.

Puistossa saa helposti kulumaan vaikka koko päivän, ja lähes kaikki hupi on ilmaista. Viikonloppuisin pääsee ratsastamaan, ja lenkki maksaa kolmisen euroa. Jos haluaa ponin satulaan, paikalla kannattaa olla viimeistään puoli kahdeltatoista.

Puistossa toimii minigolf-radan yhteydessä ravintola ja kahvila.

Ruokaa voi valmistaa myös grillaillen, kuten monessa muussakin Tukholman puistossa. Lähin metroasema on Aspudden.

Pöllöpuisto kuin satumaa

Jylhät pöllöt, valtavat ötökät ja värikkäät kukat tekevät vaikutuksen muovisiin teemapuistoihin tottuneisiin lapsiin ja aikuisiin. Kristinebergin linnanpuiston ”lekboskén” tunnetaan paikallisten keskuudessa Uggleparkenina eli Pöllöpuistona.

Isot puupöllöt kätkevät sisäänsä majoja ja tunneleita. Ylös pääsee tikapuita ja alas liukumäkiä pitkin. Majat ja kiipeilyn lutviutuminen osaksi mielikuvitusleikkejä innostavat myös lasta, joka ei tavallisesti piittaa leikkikenttien peruskiipeilytelineistä.

Kiipeilyaktiviteetit on suunniteltu yli kolmevuotiaille. Osassa suositusikäraja on kuusi, mutta täällä on myös erinomaisia paikkoja pienempien kukkuu-kurkisteluleikeille. Puisto sijaitsee Kristinebergin metroaseman vieressä.

Pöllöpuistosta on lyhyt matka Kristinebergin ja Hornsbergin ”strandparkeihin” eli vapaasti suomennettuna rantapuistoihin. Kristinebergin rantapuistossa on iso kahluuallas lasten vesileikeille. Tukholmassa on yhteensä noin 60 ylläpidettyä allasta.

Palkitun (Sienapriset 2012) Hornsbergin rantapuiston varrella näkee merellistä modernia ympäristö- sekä rakennusarkkitehtuuria. Täällä on useita ravintoloita, kahviloita ja jätskibaareja ja -kioskeja.

Esimerkiksi Beirut Bistron monipuolinen noutolounaspöytä maksaa nelihenkiseltä perheeltä noin 38 euroa. Hitiksi nousseen Stikki Nikki -ketjun gelatoa eli italialaistyyppistä jäätelöä syödessä voi ihastella vastapäisen Karlbergstrandin asuntolaivoja. Järvessä voi myös pulahtaa.

Laivaleikkejä saaristossa

Tervattujen museoveneiden ja savustetun kalan tuoksu ovat lupaava alku Fjäderholmarnan pääsaareen tutustumiselle. Föreningen Allmogebåtar -yhdistyksen vanhat ja uudet perinne­veneet kiinnostavat lapsia. Tosin laiturista lähtöä tekevä jätehuoltoalus Bamse taitaa niin sanotusti viedä pisteet kotiin – moottori pörisee, kannella nököttää roskapönttöjä ja kyljessä hymyilee Maailman vahvin nalle.

Myös saaren pienessä leikkipuistossa on laiva-teema.

Alle kouluikäiset lapset jaksavat mainiosti kiertää pääsaaren, kunhan välillä pysähtelee keräilemään kiviä ja nuuhkimaan kukkia.

Käsityöläisten pajoista, puodeista ja pienestä suklaatehtaasta voi ostaa paikallisia tuliaisia.

Monella on mukana oma piknik-korinsa, mutta täällä on myös useampia kahviloita ja ravintoloita.

Petankkiakin voi pelata, ja pelimaksu (aikuisilta nelisen euroa ja lapsilta kaksi) maksetaan Röda Villan -kahvilaan. Siellä vanhemmat saavat hetken istahtaa kahdestaan, kun lapset valtaavat riippukeinut. Tunnelma on kotoisa – kuin olisi päässyt kuokkimaan paikallisiin puutarhajuhliin.

Venematka Tukholman keskustasta kestää alle puoli tuntia, ja meno–paluu aikuisilta maksaa molemmilla linjoilla noin 15 euroa. Nybrokajenilta lähtevillä Strömman laivoilla alle kuusivuotiaat matkustavat ilmaiseksi ja sitä vanhemmat lapset puoleen hintaan. Slussenilta kulkevilla Fjäderholmarnalinjenin aluksilla lapset pääsevät kyytiin puoleen hintaan.Fakta

Hyödyllisiä linkkejä


 Aspuddsparken,

aspuddsparken.se

 Fjäderholmarna: Stromma, stromma.se Fjäderholmslinjen,

fjaderholmslinjen.se

 Julkinen liikenne: SL:n helppokäyttöinen reittiopas osoitteessa mini.sl.se/sv/travelplanner.

 24 tunnin lippu maksaa noin 12,50 euroa aikuisilta ja 8,50 euroa yli 7-vuotiailta, ja se käy metrossa, busseissa ja raidelinjoilla. Alle 7-vuo­tiaat matkustavat ilmaiseksi ja viikonloppuisin myös alle 12-vuotiaat maksavan aikuisen seurassa. Lippuja voi ostaa esimerkiksi Pressbyrån-kioskeista.

 Kahluualtaat: kattava lista osoitteessa stockholm.se/KulturFritid/Simma-och-trana/Simma/Sjoar-och-bad/Plaskdammar

 Parkteatern,

kulturhusetstadsteatern.se/parkteatern

 Vinterviks Trädgård,

vinterviken.com

 Winterviken,

winterviken.se 
  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Tukholma
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  5. 5

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  6. 6

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  7. 7

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti
  3. 2 tuntia sitten
  4. Pelko Malediivien syöksymisestä kriisiin väheni, kun itsevaltainen presidentti myönsi vaalitappionsa – yllätystulos voi kääntää paratiisisaarten katseen Kiinasta länteen
  5. Presidentti Niinistö vastasi YK-puheessaan Trumpille mainitsematta häntä nimeltä: Kansainvälinen yhteistyö on ”paineen alla”
  6. Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita
  7. Airiston Helmi on ollut puolustusministeriön syynissä 2010-luvulla – mitään hälyttävää ei löytynyt
  8. Jokereille toinen peräkkäinen tappio ja ikävä takaisku – kapteeni Peter Regin loukkaantui
  9. Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  10. Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi
  11. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi – lupasi jättää Ranskan pysyvästi
  12. Britannian työväenpuolue otti uuden ärhäkän brexit-linjan: Ovi pidettävä auki uudelle EU-kansanäänestykselle
  13. Näytä lisää