Matka

HS kävi tutustumassa englantilaisiin herras­kartanoihin – ylhäisö istuskeli salongeissa, palvelus­kunta hääri keittiössä

Aikamatkalla Britannian aateliskartanoissa pääsee aistimaan 1800-luvun tunnelmaa. Tregothnanin kartano viljelee edelleen omaa teetä.

Britanniassa on kymmenittäin hienoja, viktoriaanisia kartanoita. Valtavien kartanoiden ylläpito on kuitenkin nykyisin niin kallista, että monet aatelisperheet ovat lahjoittaneet tai myyneet kartanonsa National Trustille eli maan kansallisaarteita hoitavalle säätiölle. Monet kartanomiljööt ovat näin auenneet myös yleisölle.


Kierros kaikille aisteille

Yksi yleisön kannalta mielenkiintoisimmista on Landhydrockin upea, myöhäisviktoriaaninen maalaiskartano Cornwallin kreivikunnassa.

Sen viidenkymmenen täysin entisöidyn huoneen kierros on ainutlaatuinen sukellus hienoston ja heidän palvelijoidensa elämään. Kartano restauroitiin nykyiseen asuunsa 1800-luvun lopulla suuren tulipalon jälkeen.

Huoneita tutkiessa tuntuu kuin asukkaat olisivat vain jossakin piipahtamassa. Leipomossa pullat jäähtyvät leivinlaudalla, valmiiksi katettu pöytä odottaa ruokasalissa vieraita, ja luokkahuoneen liitutaululla on päivän lukujärjestys aatelisvesoja varten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keittiösiipi vanhoine esineineen on yksi talon mielenkiintoisimmista paikoista. Esineisiin pääsee tutustumaan ihan läheltä: voit vaikka laittaa metallisen kirnun pyörimään tai pistää pääsi antiikkiseen ”jääkaappiin” eli puiseen jäälaatikkoon.

Keittiösiivessä on muun muassa leipomo, juustola, suolaamo, lihan riiputtamo, kuivavarasto, pesula ja viinikellari.

Leivinuunin saaminen tasalämpöiseksi kesti neljä päivää, joten siinä pidettiin jatkuvaa tulta. Talon arjen pyörittämiseen tarvittiin kolmenkymmenen hengen palveluskunta.

Kierros kutkuttaa kaikkia aisteja: palvelijoiden huoneissa kuuluu taustalla puhetta, juhlasalissa musiikkia.

Siellä täällä on ihmisen kokoisia pahvihahmoja, jotka esittävät talon asukkaita. Valokuvin varustetuissa tietoiskuissa kerrotaan esimerkiksi lastenhoitaja Blance Coadin elämästä: kuinka hän rakastui talon renkiin ja heidät vihittiin Lanhydrockin kappelissa.

Jokaisessa huoneessa on vanhaan tyyliin pukeutunut opas, joka kertoo elävästi perheen elämästä ja talon sisustuksesta.

Lady Agar-Robartesilla on talon hienoin huone salonkeineen ehkäpä siksi, että naiset eivät juuri liikkuneet kodin ulkopuolella.

Ruumiinkulttuuria oli kuitenkin alettu arvostaa hienosto­piireissä. Naiset kävelivät päivittäin kartanon puutarhassa tai läheisellä sinikelloniityllä ja kävivät myös ratsastamassa.

Huonolla ilmalla promenadi tehtiin valtavassa oleskelusalissa, joka rakennettiin nimenomaan tätä tarkoitusta varten.

Palvelijoiden huoneet ovat viihtyisiä. Omistajaperhe oli yhteiskunnallisesti aktiivinen ja paransi työläisten asemaa muun muassa rakennuttamalla sairaalan Cornwallin kaivosalueelle.

Landhydrock on avoinna vuoden ympäri. Palveluihin kuuluu teehuone, pyörävuokraus ja taimikauppa. Kartanon tiluksilla on kymmenen kilometriä pyöräteitä.


Mikaelin vuoren valtiaat

St Michael’s Mountin jyrkkä kalliosaari kohoaa merestä kuin kangastus. Sen huipulla komeilee St Abyn perheen kartano. Laskuveden aikaan saarelle pääsee kävellen pengertietä pitkin, nousuveden tullessa sinne mennään veneellä.

Me kävelemme mukulakivi­tietä saaren satamaan, jossa kalastajien alukset keinuvat kiinnitysköysissään. Saarella asuu lordi St Abyn perheen lisäksi kolmisenkymmentä kyläläistä.

Saari on saanut nimensä arkkienkeli Mikaelin mukaan. Legenda kertoo, että hän ilmestyi kalastajille rantakallioilla ja varoitti heitä tulevasta myrskystä. Saman kerrotaan tapahtuneen Ranskan Normandiassa sijaitsevalla Mont St. Michelin luostarisaarella. Ranskalaiset munkit omistivat keskiajalla molemmat saaret, ja ne ovat yhä edelleen pyhiinvaelluspaikkoja.

St Michael’s Mountin kartanon vanhimmat osat ovat keskiajalta, jolloin paikalla oli luostari. Uusin osa on viktoriaaninen siipi ja sen kalliopuutarha. Yleisölle on avoinna parikymmentä huonetta, ja niiden sisustus on 1800-luvulta.

St Abyn perhe on asuttanut kartanoa 12 sukupolven ajan. Nykyisin talon omistaa National Trust, ja perheellä on siihen lähes tuhannen vuoden asumis­oikeus.

Rokokoo-tyylinen sininen salonki on yksi talon ylpeyden­aiheista. Sinne ohjataan arvovieraat nauttimaan teetä ja kirjoittamaan nimensä vieraskirjaan.

Kuningatar Viktoria ja kuningatar Elisabet II ovat istuneet täällä rupattelemassa talon väen kanssa. Sataman kiveykseen painetut jalanjäljet muistuttavat näistä vierailuista.

Puuskainen merituuli temmeltää viktoriaanisen siiven terassilla. Edessä aukeaa näkymä avomerelle ja alas kalliopuutarhaan, joka on suunniteltu ihailtavaksi myös ylhäältäpäin. Sieltä löytyy tuulta ja suolavettä kestäviä lajeja kuten kaktuksia ja mehikasveja.

Terassilta on pääsy Pyhän Mikaelin kappeliin, joka on peräisin 1100-luvulta.

St Michael’s Mount on avoinna yleisölle läpi vuoden.

Saarella on teehuone ja vanhassa purjevarastossa sijaitseva kalaravintola, museo, lahjatavarakauppa ja taimimyymälä.


Aitoa englantilaista teetä

Tregothnanin kartano on yksi Britannian suurimmista teenviljelijöistä. Cornwallin leuto subtrooppinen mikroilmasto on omiaan teen kasvattamiseen.

Kartanon markkinointipäällikön Bella Percy-Hughesin mukaan toissa talvena Tregothnanissa oli lämpimämpää kuin ­Intian tee­alueella Darjeelingissa.

Tregothnanin kartanon miehet toivat 1800-luvulla kaukomatkoiltaan eksoottisten kukkien – muun muassa kamelioiden ja rhododendronien – taimia puutarhan koristeiksi. Näin myös teepensas, camelia sinensis, päätyi Cornwalliin. Kartanot kilpailivat tuolloin keskenään siitä, kenellä on hienoin puutarha ja harvinaisimmat kasvit.

Kaupallinen teenviljely aloitettiin Tregothnanissa kuitenkin vasta vuonna 1996. Britti juo keskimäärin satoja kuppeja teetä vuodessa, joten Cornwallissa viljelty tee on herättänyt saarivaltakunnassa paljon huomiota.

Tregothnanissa valmistuu myyntiin 24 eri teesekoitusta. Uusin tulokas on prinssi Harryn häiden kunniaksi valmistettu inkiväärillä, sitruunalla ja ruusunlehdillä maustettu erikoistee. Kartanon teetä myydään marketketjuille.

Omistajasuku, Boscawenit, on asunut kartanossa 1300-luvulta lähtien. Perhe on hyvin tarkka yksityisyydestään, eikä itse kartanorakennus ole auki yleisölle lainkaan.

Puutarhassa on avointen ovien päivä kerran vuodessa, ja siellä järjestetään tilauksesta opastuksia ja erilaisia päivän kursseja.

Parin tunnin opastettu puutarhakierros, johon kuuluu perinteinen Cornwall Cream Tea eli teetä ja teeleipiä (scones) kerman ja hillon kera, maksaa 65 puntaa eli noin 74 euroa. Loisteliasta, Viktorian aikaista pää­rakennusta voi käydä ihailemassa ulkoapäin vierailujen aikana.

Tregothnan ylpeilee suurella historiallisella puutarhallaan, jossa on muun muassa valtava kamelialabyrintti.

Kartano vuokraa myös perinteisiä työläis- ja kalastajamökkejä, jotka on muutettu viihtyisiksi loma-asunnoiksi.

Fakta

Junalla Cornwalliin


 Cornwalliin pääsee Lontoosta Paddingtonin aseman kautta. Matka Truron asemalle vie noin 4,5 tuntia.

 Gatwickin lentokentältä on suoria lentoja Newquayn kentälle.

 Cornwalliin voi lentää myös Lontoon Stansteadista ja Lontoon South­endista.

 Lontoosta ajaa Cornwalliin noin viidessä tunnissa. Paikan päällä liikkumiseen on parasta vuokrata auto.

 Lisätietoja kartanoista niiden verkkosivuilta: nationaltrust.org.uk/lanhydrock, stmichaelsmount.co.uk ja tregothnan.co.uk. 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Iso-Britannia
 • Kartanot
 • Aateliset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Tapon yritys Aleksis Kiven kadulla: 27-vuotias mies lähti seuraamaan itselleen tuntematonta miestä ja löi tätä teräaseella porttikäytävässä

  3. 3

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  4. 4

   Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Miten tämä tarina saattoi päättyä onnellisesti?

  5. 5

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  6. 6

   HJK:n juhlat yökerhossa päättyivät epäiltyyn pahoinpitelyyn lauantaina aamuyöllä

  7. 7

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  8. 8

   Puolustusministeriö: Valtio voi pakkolunastaa kansallista turvallisuutta uhkaavia kiinteistöjä jo nyt – Lunastusta harkittu aiemmin Etelä-Karjalassa

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän – Liberaalijohtaja HS:lle: ”He käyttäytyvät superpopulistisesti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  6. 6

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  7. 7

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  9. 9

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää