Matka

HS kävi tutustumassa englantilaisiin herras­kartanoihin – ylhäisö istuskeli salongeissa, palvelus­kunta hääri keittiössä

Aikamatkalla Britannian aateliskartanoissa pääsee aistimaan 1800-luvun tunnelmaa. Tregothnanin kartano viljelee edelleen omaa teetä.

Britanniassa on kymmenittäin hienoja, viktoriaanisia kartanoita. Valtavien kartanoiden ylläpito on kuitenkin nykyisin niin kallista, että monet aatelisperheet ovat lahjoittaneet tai myyneet kartanonsa National Trustille eli maan kansallisaarteita hoitavalle säätiölle. Monet kartanomiljööt ovat näin auenneet myös yleisölle.


Kierros kaikille aisteille

Yksi yleisön kannalta mielenkiintoisimmista on Landhydrockin upea, myöhäisviktoriaaninen maalaiskartano Cornwallin kreivikunnassa.

Sen viidenkymmenen täysin entisöidyn huoneen kierros on ainutlaatuinen sukellus hienoston ja heidän palvelijoidensa elämään. Kartano restauroitiin nykyiseen asuunsa 1800-luvun lopulla suuren tulipalon jälkeen.

Huoneita tutkiessa tuntuu kuin asukkaat olisivat vain jossakin piipahtamassa. Leipomossa pullat jäähtyvät leivinlaudalla, valmiiksi katettu pöytä odottaa ruokasalissa vieraita, ja luokkahuoneen liitutaululla on päivän lukujärjestys aatelisvesoja varten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keittiösiipi vanhoine esineineen on yksi talon mielenkiintoisimmista paikoista. Esineisiin pääsee tutustumaan ihan läheltä: voit vaikka laittaa metallisen kirnun pyörimään tai pistää pääsi antiikkiseen ”jääkaappiin” eli puiseen jäälaatikkoon.

Keittiösiivessä on muun muassa leipomo, juustola, suolaamo, lihan riiputtamo, kuivavarasto, pesula ja viinikellari.

Leivinuunin saaminen tasalämpöiseksi kesti neljä päivää, joten siinä pidettiin jatkuvaa tulta. Talon arjen pyörittämiseen tarvittiin kolmenkymmenen hengen palveluskunta.

Kierros kutkuttaa kaikkia aisteja: palvelijoiden huoneissa kuuluu taustalla puhetta, juhlasalissa musiikkia.

Siellä täällä on ihmisen kokoisia pahvihahmoja, jotka esittävät talon asukkaita. Valokuvin varustetuissa tietoiskuissa kerrotaan esimerkiksi lastenhoitaja Blance Coadin elämästä: kuinka hän rakastui talon renkiin ja heidät vihittiin Lanhydrockin kappelissa.

Jokaisessa huoneessa on vanhaan tyyliin pukeutunut opas, joka kertoo elävästi perheen elämästä ja talon sisustuksesta.

Lady Agar-Robartesilla on talon hienoin huone salonkeineen ehkäpä siksi, että naiset eivät juuri liikkuneet kodin ulkopuolella.

Ruumiinkulttuuria oli kuitenkin alettu arvostaa hienosto­piireissä. Naiset kävelivät päivittäin kartanon puutarhassa tai läheisellä sinikelloniityllä ja kävivät myös ratsastamassa.

Huonolla ilmalla promenadi tehtiin valtavassa oleskelusalissa, joka rakennettiin nimenomaan tätä tarkoitusta varten.

Palvelijoiden huoneet ovat viihtyisiä. Omistajaperhe oli yhteiskunnallisesti aktiivinen ja paransi työläisten asemaa muun muassa rakennuttamalla sairaalan Cornwallin kaivosalueelle.

Landhydrock on avoinna vuoden ympäri. Palveluihin kuuluu teehuone, pyörävuokraus ja taimikauppa. Kartanon tiluksilla on kymmenen kilometriä pyöräteitä.


Mikaelin vuoren valtiaat

St Michael’s Mountin jyrkkä kalliosaari kohoaa merestä kuin kangastus. Sen huipulla komeilee St Abyn perheen kartano. Laskuveden aikaan saarelle pääsee kävellen pengertietä pitkin, nousuveden tullessa sinne mennään veneellä.

Me kävelemme mukulakivi­tietä saaren satamaan, jossa kalastajien alukset keinuvat kiinnitysköysissään. Saarella asuu lordi St Abyn perheen lisäksi kolmisenkymmentä kyläläistä.

Saari on saanut nimensä arkkienkeli Mikaelin mukaan. Legenda kertoo, että hän ilmestyi kalastajille rantakallioilla ja varoitti heitä tulevasta myrskystä. Saman kerrotaan tapahtuneen Ranskan Normandiassa sijaitsevalla Mont St. Michelin luostarisaarella. Ranskalaiset munkit omistivat keskiajalla molemmat saaret, ja ne ovat yhä edelleen pyhiinvaelluspaikkoja.

St Michael’s Mountin kartanon vanhimmat osat ovat keskiajalta, jolloin paikalla oli luostari. Uusin osa on viktoriaaninen siipi ja sen kalliopuutarha. Yleisölle on avoinna parikymmentä huonetta, ja niiden sisustus on 1800-luvulta.

St Abyn perhe on asuttanut kartanoa 12 sukupolven ajan. Nykyisin talon omistaa National Trust, ja perheellä on siihen lähes tuhannen vuoden asumis­oikeus.

Rokokoo-tyylinen sininen salonki on yksi talon ylpeyden­aiheista. Sinne ohjataan arvovieraat nauttimaan teetä ja kirjoittamaan nimensä vieraskirjaan.

Kuningatar Viktoria ja kuningatar Elisabet II ovat istuneet täällä rupattelemassa talon väen kanssa. Sataman kiveykseen painetut jalanjäljet muistuttavat näistä vierailuista.

Puuskainen merituuli temmeltää viktoriaanisen siiven terassilla. Edessä aukeaa näkymä avomerelle ja alas kalliopuutarhaan, joka on suunniteltu ihailtavaksi myös ylhäältäpäin. Sieltä löytyy tuulta ja suolavettä kestäviä lajeja kuten kaktuksia ja mehikasveja.

Terassilta on pääsy Pyhän Mikaelin kappeliin, joka on peräisin 1100-luvulta.

St Michael’s Mount on avoinna yleisölle läpi vuoden.

Saarella on teehuone ja vanhassa purjevarastossa sijaitseva kalaravintola, museo, lahjatavarakauppa ja taimimyymälä.


Aitoa englantilaista teetä

Tregothnanin kartano on yksi Britannian suurimmista teenviljelijöistä. Cornwallin leuto subtrooppinen mikroilmasto on omiaan teen kasvattamiseen.

Kartanon markkinointipäällikön Bella Percy-Hughesin mukaan toissa talvena Tregothnanissa oli lämpimämpää kuin ­Intian tee­alueella Darjeelingissa.

Tregothnanin kartanon miehet toivat 1800-luvulla kaukomatkoiltaan eksoottisten kukkien – muun muassa kamelioiden ja rhododendronien – taimia puutarhan koristeiksi. Näin myös teepensas, camelia sinensis, päätyi Cornwalliin. Kartanot kilpailivat tuolloin keskenään siitä, kenellä on hienoin puutarha ja harvinaisimmat kasvit.

Kaupallinen teenviljely aloitettiin Tregothnanissa kuitenkin vasta vuonna 1996. Britti juo keskimäärin satoja kuppeja teetä vuodessa, joten Cornwallissa viljelty tee on herättänyt saarivaltakunnassa paljon huomiota.

Tregothnanissa valmistuu myyntiin 24 eri teesekoitusta. Uusin tulokas on prinssi Harryn häiden kunniaksi valmistettu inkiväärillä, sitruunalla ja ruusunlehdillä maustettu erikoistee. Kartanon teetä myydään marketketjuille.

Omistajasuku, Boscawenit, on asunut kartanossa 1300-luvulta lähtien. Perhe on hyvin tarkka yksityisyydestään, eikä itse kartanorakennus ole auki yleisölle lainkaan.

Puutarhassa on avointen ovien päivä kerran vuodessa, ja siellä järjestetään tilauksesta opastuksia ja erilaisia päivän kursseja.

Parin tunnin opastettu puutarhakierros, johon kuuluu perinteinen Cornwall Cream Tea eli teetä ja teeleipiä (scones) kerman ja hillon kera, maksaa 65 puntaa eli noin 74 euroa. Loisteliasta, Viktorian aikaista pää­rakennusta voi käydä ihailemassa ulkoapäin vierailujen aikana.

Tregothnan ylpeilee suurella historiallisella puutarhallaan, jossa on muun muassa valtava kamelialabyrintti.

Kartano vuokraa myös perinteisiä työläis- ja kalastajamökkejä, jotka on muutettu viihtyisiksi loma-asunnoiksi.

Fakta

Junalla Cornwalliin


 Cornwalliin pääsee Lontoosta Paddingtonin aseman kautta. Matka Truron asemalle vie noin 4,5 tuntia.

 Gatwickin lentokentältä on suoria lentoja Newquayn kentälle.

 Cornwalliin voi lentää myös Lontoon Stansteadista ja Lontoon South­endista.

 Lontoosta ajaa Cornwalliin noin viidessä tunnissa. Paikan päällä liikkumiseen on parasta vuokrata auto.

 Lisätietoja kartanoista niiden verkkosivuilta: nationaltrust.org.uk/lanhydrock, stmichaelsmount.co.uk ja tregothnan.co.uk. 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Iso-Britannia
 • Kartanot
 • Aateliset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – muusikko kiistää syytteet

  3. 3

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  4. 4

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  7. 7

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  8. 8

   Myrsky iskee viikonloppuna, mutta sitä ennen Suomeen tulee hyvin lämmintä ilmaa – Meteorologi: ”Sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta”

  9. 9

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  10. 10

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää