Matka

Mitä kokea Barcelonassa, jos Gaudí-hitit on nähty ja turistitungos ahdistaa? HS kertoo matkavinkit

Välimeren auringonpaistetta, hyvää ruokaa, huippujalkapalloa ja keskiaikaisia kujia – Barcelona lumoaa vuodesta toiseen. Jos keskustan tungos tympii, hakeudu Gràcian, Sant Antonin ja Poble-secin kortteleihin.

Jos maailman kaupungeista pitäisi valita täydellisin lomakohde, Barcelona keräisi äänivyöryn – vuodesta toiseen.

Missä muualla voi yhdistää rantaloman, vauhdikkaan kaupunkikulttuurin, vetoavan arkkitehtuurin ja taidetarjonnan, välimerelliset ruokanautinnot sekä huippujalkapallon yhtä vaivattomassa paketissa?

Barcelonan verrattain pieni koko ilahduttaa vierailijaa, mutta paikallismakua tai rauhaa etsivälle keskusta on helposti yhdenlainen helvetti: jokainen vanhaan kaupunkiin jalkautunut lienee kokenut jatkuvat turistivirrat – ja moni myös taskuvarkaat.

Jos tungos tympii, kannattaa hakeutua etäämmälle esimerkiksi Gràcian boheemin kotoisan kylätunnelman, Poble-secin kulinarististen rähjäkorttelien tai Sant Antonin alueen tyyli­konseptien pariin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tai kiipeä kukkulalle ja kaupungin kattojen ylle, suppaa aalloilla, pyöräile rauhallisemmalle rannalle, retkeile viinitiloille ja ihmeelliselle Montserrat-vuorelle tai vietä päivä jollakin kaupungin lukuisista festareista.


Huippunäkymiä auringonlaskussa

Kirkkaana iltana ällistyttävämpää paikkaa Barcelonan kauneuden ja edessä aukeavan Välimeren tarkkailuun tuskin löytyy. Turó de la Rovira -kukkulalta katsottuna kaupunki tuntuu aukeavan suoraan syliin.

Täältä löytyvä Bunkers del Carmel on reilu 260 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva sisällissodan aikainen puolustus- ja ilmatorjuntapaikka, josta sittemmin näyttäisi tulleen vaihtoehtoinen hittikohde.

Lintuperspektiivistä katsottuna kuuluisa Montjuïcin kukkula näyttää matalalta, Sagrada Família lelukirkolta.

Mukaan kannattaa varata eväät sekä keskustasta siirtymiseen aikaa tunti – bussit V17 ja 24 tuovat pienen kävelymatkan päähän kukkulan huipulta.

Keskustassa kannattaa nauttia yläilmojen tunnelmasta hotellien kattoterasseilla, joista moniin on iltaisin vapaa pääsy. Barceló Raval -hotelli tarjoaa ko­meat 360 asteen näkymät jo yhdeltätoista alkaen.

Vanhan kaupungin toisella puolella lähekkäin tosiaan sijaitsee kaksi mainiota kattoterassia: Yurbban Trafalgar -hotellin allasbaarissa voi nautiskella laajojen näkymien ohella verrattain edullisista juomista, hulppean Hotel Ohlan terassilla avautuu näkymä kohti goottilaiskatedraalia ja merta.Pienten annosten juhlaa

Poks! Cava-pullo aukeaa yksi toisensa jälkeen Can Paixanon varastomaisessa kapakassa Barcelonetan rantakorttelien kupeessa.

Rantapäivän jälkeiseen energian tankkaukseen sopivan kahjon ja rahvaanomaisen kuppilan konsepti naurattaa, vaikka hienohelmat saattavat nyrpistää nenäänsä. Lasi kuivaa cavaa maksaa puolitoista euroa, tuhdit lihatäytteiset leivät euron tai pari enemmän.

Väkeä parveilee pystybaarissa sen mukaan, tungokseksi asti.

Viereisistä Bornin tyylikortteleista löytyy rypäs tapas- ja pintxo-ravintoloita. Meren eläviä painottavan tapas-ekstaasin tarjoaa vuodesta toiseen Cal Pep, jonka tiskillä istuessa voi seurata kokkien temmellystä – listalta tilaamisen sijaan annokset ilmestyvät eteen yllätyksinä. Lounas- ja illallisjonoon kannattaa saapua puolisen tuntia ennen suositun paikan aukeamista.

Soma löytö on sangriavalmistajan ravintola, punavalkoisella värimaailmalla hauskuuttava ja pieniä annoksia tarjoileva Casa Lolea.

Vegetaristille varma valinta on yliopiston kupeessa löytyvä perinteikäs ja tyylikäs Teresa Carles, joka tarjoaa erinomaisia arkilounasdiilejä. Jälkiruoaksi saamani vegaaninen vanilja-mansikkamutakakku sulaa suussa.

”Käyn täällä aina, kun vierailen Barcelonassa”, vieressäni istuva, sadan kilometrin päässä asuva mies kertoo.


Kylätunnelmaa Gràciassa

Täysikuu loistaa taivaalla. Plaça del Solin aukio on täynnä maassa istuvia, punaisista Estrella Damm -tölkeistä olutta särpiviä, musisoivia ja sätkiä kääriviä nuoria aikuisia.

Keskustan luoteispuolella Gràciassa rauhallisen alueen pienet aukiot terasseineen muodostavat päivisin viehättäviä lekottelukeitaita. Viikonloppuöisin meno muistuttaa hauskan kapinallista, omaehtoista opiskelijafestaria – hiljattain poliisi on tosin näyttänyt valvoneen aukioiden aamuöistä rauhaa.

Alueen pysähtynyttä aikaa heijastelevia kuppiloita edustavat autenttinen Ca'l Pep ja kauppahallin kulmilta löytyvä Bodega E. Marin, jossa pullot ja tynnyrit koristavat kapeaa varastomaista puotia. Viinejä voi ostaa mukaan tai maistella paikan päällä.

Alueen ravintolalöytö on perinteistä katalonialaista ruokaa tarjoava Cal Boter. Pienillä annoksilla briljeeraava La Pepita sopii loistavasti vaikkapa seu­rueelle.

Edullisia ja mainioita pinxtoja tarjoilee putiikeilla reunustetun Carrer de Verdi -kadun Gasterea, hyvää baaritunnelmaa puolestaan La Vermu.

Trendipaikkoja ja rähjäkortteleita

Ydinkeskustasta hieman sivuun sijaitsevat Sant Antonin ja Poble-secin alueet ovat keränneet mainetta yhdistelemällä paikallis­väriä ja hyviä ruoka- ja tyylikonsepteja.

Parlament-kadulta löytyy rypäs hemaisevia kuppiloita kuten aamiaista auringossa tarjoileva Taranná, herttainen kahvila Cometa, yksinkertaisen tyylikäs Federal tai suosittu Calders-baari.

Poble-seciä halkova Blai-katu on tunnettu opiskelijaystävällisistä euron pintxoista. Sivu­kadulta löytyvä, vanhaa kauppatilaa muistuttava Quimet i Quimet on puolestaan Barcelonan tunnetuimpia tapashelmiä, eikä suotta.


Vuo­desta 1914 toimi­neen pysty­baarin herkut lumoavat jo esteet­tisenä ilmes­tyksenä. Kokeile alkuun vaikka lohta, jugurttia ja hunajaa sisältäviä leipiä.

Tunnettujen keikkapaikkojen, Sala Apolon ja Bartsin, kupeesta rinteestä löytyvä Palo Cortao viehättää mutkattoman kotoi­sana kortteliravintolana. Annoksia on mahdollista tilata puolikkaina, jolloin kokeilulle jää lisä­tilaa.

Hieman rähjäiseltä alueelta löytyy vastapainoksi myös todellisia huippuravintoloita, kärjessä hiljattain maailman 32. parhaaksi ravintolaksi valittu Tickets.

Pyöräilyä ja suppausta rannoilla

Suppaus on tuttua, mutta miltä kuulostaisi lainesuppaus tai suppausjooga? Lautoja vuokraavasta Manihi Surf -puodista (15 euroa / tunti, 25 euroa / 4 tuntia) kerrotaan, että laineiden kaappaus onnistuu, kun aallonkorkeus ylittää 60 senttiä.

Lähes yhtä virkistävää puuhaa aurinkopäivänä on pyöräily pitkin rantoja esimerkiksi Bogatellin tai Mar Bellan etäisemmille rannoille.

Pyöriä vuokraa edullisesti Rabbit Bikes (9 euroa / päivä), jonka puodeista on kätevä suhauttaa meren ääreen.


Samalla rantakierroksella voi tutustua Poblenoun alueen uutta elämää saaneisiin teollisiin kortteleihin, designmuseoon tai kuukauden ensimmäisenä viikonloppuna (elokuu pois lukien) järjestettävään Palo Alto Mar­ketiin, todelliseen hipsterisuosikkiin.

Entisessä nahkatehtaassa on nykyään luovan väen työtiloja. Sisäpihalla on markkinapäivinä tarjolla rennossa ilmapiirissä katuruokaa, keikkoja ja designia, kuten koruja ja vaatteita.

Modernismia Gaudín hittien päälle

Kaikki kunnia vaikuttaville La Pedreralle, Casa Batllólle ja Sagrada Famílialle. Modernismi­arkkitehtuurin ystäville löytyy kuitenkin nähtävää kuuluisimpien Antoni Gaudí -hittien jälkeenkin.

Gràciassa sijaitseva Casa Vicens avasi yleisölle ovensa remontin jälkeen viime marraskuussa.

Gaudín varhainen luomus ja Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2005 lisätty kohde rakennettiin Vicensin perheen kesäasunnoksi 1880-luvulla. Maurivaikutteita heijasteleva rakennus tarjoilee koristeellisten yksityiskohtien juhlaa Gaudín tunnetuimpia jättikohteita inhimillisemmässä mittakaavassa.


Palkitsevia ovat myös kierrokset arkkitehti Lluís Domènech i Montanerin modernismikohteissa, Sant Paun sairaala-alueella sekä keskustan Palau de la Música Catalana –konserttitalossa, joka on tunnettu luonnon­valoa hyödyntävästä väriloistostaan.

Konserttitalon jälkeen on mukava lepuuttaa jalkojaan läheltä löytyvän Antic Teatren pientä vaihtoehtokeidasta muistuttavassa puutarhassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Barcelona
 • Espanja
 • Aleksi Kinnunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  3. 3

   Miten yhden laitteen hajoaminen voi rampauttaa koko Etelä-Suomen junaliikenteen? Massiivinen ongelma, selittää Liikennevirasto

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   Kaikki puhuvat ”toadista” Twitterissä, mutteivät ääneen, koska some suosii halpaa populismia – siksi se johtaa tyrannien nousuun, uskovat asiantuntijat

  7. 7

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat soraäänistä huolimatta tukea Soinille – HS seuraa eduskunnan tapahtumia hetki hetkeltä

  10. 10

   Mies lähti junasta väkisin hätäpoistumistien kautta keskellä keskiviikkoillan junakaaosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat soraäänistä huolimatta tukea Soinille – HS seuraa eduskunnan tapahtumia hetki hetkeltä

  10. 10

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää