Matka

Vilkas Dubrovnik nostaa sykettä – suuntaa ruuhkaisilta kaduilta kohti korkeuksia

Etelä-Kroatiassa on vetovoimaa, joka tiivistyy Dubrovnikin viehättävään vanhaankaupunkiin.

”Tämän kaupungin liikenne on kauhea!” tuskailee ruuhkaan juuttunut Uber-kuljettaja matkalla Dubrovnikin satamaan.

Kadulla parveilee risteilyturisteja, ja lentokentän suunnastakin riittää tulijoita.Suosio ei ihmetytä: Adrianmeren helmeksi kehuttu kaupunki ja sen lähiympäristö ovat hieno kohde niin kaupunki- kuin rantalomailuunkin. Ajankohdaksi kannattaa valita kevät, alkukesä tai syksy, jollei erityisesti nauti ihmismassojen väistelystä.

Kaupungin sydän on kaunis vanhakaupunki, jonne autoilla ei ole asiaa. Paikallinen asukas vinkkaa menemään sinne illalla, jolloin kapeilla kujilla on väljempää risteilyturistien palattua laivoilleen. Neuvo on hyvä, vaikkakin ravintoloissa riittää väkeä iltamyöhään asti.


Vanhaankaupunkiin saa perspektiiviä sitä ympäröivältä muurilta. Kaksi kilometriä pitkän muurin voi kiertää kävellen ja välillä myös portaita kiiveten, kun maksaa 150 kunan eli noin 20 euron pääsymaksun. Jos jalat kestävät eikä korkeus huimaa, se kannattaa. Juuri kun luulee näkevänsä parhaimman kaistaleen merestä, torneista ja punakattoisista taloista, avautuu kulman takaa vielä upeampi näkymä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muureilta pääsee kurkistamaan myös asukkaiden pihoihin ja arkiseen elämään. Jyhkeiden seinämien sisäpuolella on yhä kirjoilla noin 1 500 asukasta, mutta kaupungin matkailuvirasto arvioi todellisen luvun puolta pienemmäksi. Moni vuokraa kotiaan turisteille ja asuu itse muualla.

Kaikkiaan koko kaupungissa on 42 000 asukasta, eli se on selvästi pienempi kuin Dalma­tian alueen pääkaupunki Split.

Mahtavimmat näkymät avautuvat yli 400 metriä korkealta Srd-vuorelta, jonne pääsee köysirataa pitkin. Huipulla sijaitsevassa historiallisessa Fort Imperial -linnoituksessa toimii sotamuseo, jossa kerrotaan Dubrovnikin piirityksestä Kroatian sodassa 1990-luvun alussa.

Karu miljöö ja koruttomat dokumentit muistuttavat siitä, miten erilaisessa tilanteessa kaupungissa elettiin vain muutama vuosikymmen sitten.

Kirkas merivesi houkuttelee uimaan ja snorklaamaan. Uimarannat ovat enimmäkseen kivisiä, mutta esimerkiksi hotelli­alueiden Lapadin ja Babin Kukin rannoilla on monin paikoin uimatikkaita, joilta pulahtaa veteen. Kivien ja merisiilien vuoksi mukaan kannattaa ottaa uimatossut.

Virkistystä saa myös Lokrum-saarelta, jonne alus vie vartissa vanhankaupungin satamasta. Saarella voi viettää piknikpäivää vehreän puuston varjossa, uimarannalla tai aurinkoisilla kallioilla. Paikka ilahduttaa etenkin lapsia, sillä nurmikoilla ja puistokäytävillä tulee tämän tästä vastaan kaneja ja riikinkukkoja. Lokrumissa on uimaranta myös nudisteille.

Myös muihin saariin kannattaa tutustua. Esimerkiksi Elafiti-saariryhmään kuuluva Šipan on vajaan tunnin laivamatkan päässä, ja reittialuksella matka maksaa vain muutaman euron.

Saaren viehättävin kolkka on pieni kalastajakylä Šipanska Luka, jonne kulkee bussi saaren satamasta. Kylässä on viihtyisä hotelli, pari majataloa ja ravintoloita, joissa pääsee paikallisten kala- ja äyriäisherkkujen makuun.

Kroatia on matkailijalle miellyttävä maa: palvelu on ystävällistä mutta ei tunkeilevaa, ja englannilla selviää hyvin. Dubrovnikissa on helppo liikkua bussilla, ja myös taksiliikenteen rinnalla toimivat Uber-autoilijat palvelevat turisteja mutkattomasti.

”Ystävällisyys kuuluu asiaan. Turismi on meille eduksi”, summaa lisäansioita sivutyönään hankkiva nuori kuljettaja.

Kulkuvälineistä huolimatta muutamankin päivän loma käy kuntoilusta. Huimien maisemien lisäksi sykettä nostavat jyrkät korkeuserot ja porrasaskelmat, joita pelkästään vanhassakaupungissa ja sen muureilla on laskettu olevan yli viisi tuhatta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Kroatia
 • Dubrovnik

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  3. 3

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”

  6. 6

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  7. 7

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  8. 8

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  9. 9

   Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella

  10. 10

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  4. 4

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  5. 5

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  6. 6

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  7. 7

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  3. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  4. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  5. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  6. Tunti sitten
  7. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  8. Honka nollasi TPS:n, Macoumba Kandji pyssytti jo kauden yhdeksännen maalinsa – ”Kun miettii kaikkia tapahtumia, Honka ansaitsi voiton”
  9. Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”
  10. Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”
  11. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, pelastuslaitos toivoo sateiden helpottavan sammutustöitä – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  12. 2 tuntia sitten
  13. Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?
  14. Näytä lisää