Matka

Älä jää kiertelemään lentoaseman kalliita kauppoja – Näin teet jatkolennon odottelusta jännittävän: aavikkoseikkailua, japanilaista kotiruokaa tai mormonikyytiä

Unohda lentoaseman kovat metallipenkit ja ylihintaiset hampurilaiset. Näiltä lentoasemilta pääsee kaupunkikierrokselle pienellä budjetilla.

Äsh, taas älyttömän pitkä vaihtoaika!

Halvoilla lentolipuilla reissatessa joutuu monesti vaihtamaan lentokonetta vähintään kerran. Vaihtoaika voi olla jopa puoli vuorokautta.

Mutta välilaskuun voi suhtautua myös myönteisesti. Ajattele: sen ansiosta yhdellä matkalla näkee kaksi kohdetta. Vaihtolentoa odotellessa ei nimittäin ole mikään pakko jäädä kiertelemään lentoaseman kalliita kauppoja eikä tylsiä pikaruokaloita.

Lentoasemalta saa vapaasti poistua lentojen välissä, ellei maahan tarvita viisumia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jotkin välilaskupaikat ovat toisia parempia. Niissä vaihtomatkustajille on järjestetty täysin maksuttomia tai edullisia kiertoajeluita, joilla ehtii bongata tärkeimmät nähtävyydet muutamassa tunnissa.

Listasimme lentoasemat, jotka tarjoavat tällaisia nähtävyyskierroksia.


Doha

Jos konetta vaihtaa Qatarin pääkaupungin Dohan lentoasemalla ja vaihtoaika on vähintään viisi tuntia, Helsingistäkin lentävän Qatar Airwaysin vaihtomatkustajat voivat valita kahdesta erilaisesta retkestä.

Kierrokset olivat aiemmin maksuttomia, mutta nyt niistä on alettu periä noin 9,50 euron maksua. Vajaan kolmen tunnin pyörähdyksiä järjestetään seitsemästi päivässä.

Kiertoajelulla pääsee vierailemaan muun muassa Kataran kulttuurikylässä, The Pearlin ylellisellä tekosaarella, islamilaisen taiteen museossa ja Souq Waqifin markkinoilla. Sieltä saa hankittua vaikka tuliaiset.

Jos on valmis maksamaan enemmän, noin 60 euroa, pääsee lentoja odotellessa neljän tunnin aavikkoajelulle.

Liput voi varata etukäteen lentoyhtiön verkkosivujen kautta. Sieltä saa hankittua myös maksuttoman transit-viisumin, jolloin kaupunkiin on mahdollista tutustua omin päin.

discoverqatar.qatarairways.com/qa-en/transittours/ ja qatarairways.com/en/qatar-transit-visa.html

Istanbul

Moni Aasiaan matkustava vaihtaa lentoa Istanbulissa Atatürkin lentoasemalla. Helsingistä sinne lentää Turkish Airlines.

Turkkilaisyhtiön matkustajilla on mahdollisuus osallistua maksuttomille kaupunkikierroksille, jos koneenvaihto on vähintään kuusi ja enintään 24 tuntia.

Touristanbul järjestää eripituisia kierroksia viidesti päivässä. Niille tulee ilmoittautua viimeistään puoli tuntia aiemmin hotellien palvelutiskillä saapuvien lentojen aulassa.

Kierrosten reitit ja kohteet vaihtelevat. Niillä ehtii nähdä joitakin perusnähtävyyksiä, kuten Sulttaani Ahmedin moskeijan, Konstantinopolin hippodromin, Taksim-aukion ja Topkapin palatsin.

https://www.turkishairlines.com/en-gb/flights/fly-different/touristanbul/

Salt Lake City

Suomesta ei pääse suoraan Salt Lake Cityyn Utahin osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Condé Nast Traveller -matkailulehden mukaan Salt Lake Cityn lentoasema on kuitenkin merkittävä vaihtopaikka maan sisällä matkatessa.

Jos lentoasemalle päätyy ja vaihtoaika on pitempi kuin kaksi tuntia, siellä on mahdollisuus tehdä muutakin kuin mussuttaa munkkia Dunkin’ Donutsissa.

Miltä kuulostaa Myöhempien aikojen pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon järjestämä ilmainen opastettu kierros kaupungin keskustassa Temple Squarella?

Utah on konservatiivinen osavaltio, jonka asukkaista yli puolet on mormoneja.

Jos kirkot tai mormonikulttuuri ei kiinnosta, viereisessä korttelissa on esimerkiksi Utahin nykytaiteen museo.

Kierrokselle pääsee ilmoittautumalla ykkös- tai kakkosterminaalin infotiskillä.

lds.org/locations/temple-square-airport-van-tours?lang=eng&_r=1#d

Singapore

Singaporen Changia ei ole syyttä valittu useita kertoja maailman parhaiden lentoasemien kärkisijoille. Tällä muun muassa monen Australaasiaan matkaavan suosimalla kentällä on vaikka mitä kivaa: kattoterassi uima-altaineen ja palmuineen, auringonkukka-, kaktus-, lumme-, orkidea- ja perhospuutarha sekä elokuvateatteri.

Jos vaihtoaika on vähintään 5,5 tuntia, kannattaa harkita opastettua kaupunkikierrosta. Valittavana on kaksi erilaista 2,5 tunnin retkeä.

Heritage Tour järjestetään viidesti päivässä aamusta iltapäivään ja City Sights Tour kahdesti illalla.

Heritage Tour vie siirtomaa-ajan nähtä­vyyksille, Kiina-kylään ja Pikku-Intiaan, kun taas City Sights Tour keskittyy Marina Bay Sandsin hulppealle huvittelu­alueelle ja Gardens by the Bayn valaistujen superpuiden moderniin puutarhaan. Mikä tärkeintä, molemmissa pääsee ottamaan selfieitä Singaporen maskotin, vettä sylkevän Merlionin, kanssa. Kierroksille ilmoittaudutaan transit-alueen rekisteröintitiskillä, eli passintarkastuksen läpi ei pidä eksyä.

changiairport.com/en/airport-experience/attractions-and-services/free-singapore-tour.html?tab=touritinerary

Soul

Tekemistä riittää myös ­Incheonin lentoasemalla Etelä-Korean pääkaupungin Soulin kyljessä. Siellä on esimerkiksi golfkenttä, korealaisen kulttuurin museo ja kylpylä.

Soulissakin lentoasema järjestää vaihtomatkustajille monenlaisia maksuttomia 1–5 tunnin kierroksia.

Matkustajat voivat valita vaikka kaupunki- tai temppeliretken. Retkille ilmoittaudutaan transit-tiskillä ennen passintarkastusta porttien 8, 25 tai 29 edessä.

english.visitkorea.or.kr/enu/SI/SI_EN_3_5_1.jsp

Taipei

Taoyuanin lentoasema Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa järjestää yhden maksuttoman sight­seeing-kierroksen aamulla ja toisen iltapäivällä.

Aamulla käydään muun muassa satoja vuosia vanhassa taolaistemppelissä, Japanin vallan aikana rakennetulla Sanxian ostoskadulla ja Yinggen keramiikkakojuilla, iltapäivällä Chiang Kai-shekin pyhätössä ja yli 500 metriä korkeassa Taipei 101:ssä, joka on yksi maailman korkeimmista pilvenpiirtäjistä. Neljän tunnin kierrokselle pääsevät osallistumaan matkustajat, joilla on vähintään seitsemän tunnin vaihto Taipeissa.

Varauksen voi tehdä verkossa aikaisintaan 30 päivää aiemmin. Vaihtoehtoisesti voi kokeilla onneaan rekisteröitymällä matkailuneuvonnan toimistossa saapuvien aulassa terminaalissa 1 ja 2.

eng.taiwan.net.tw/tour/index.htm

Tokio

Tokiota palveleva Naritan lentoasema, jonne esimerkiksi Fin­nair lentää, ei virallisesti kuulu pääkaupunkiin. Se on noin 70 kilometrin päässä Tokiosta, ja matka sinne kestää yli tunnin.

Vaihtokenttänä Narita toimii: vapaaehtoiset oppaat järjestävät sieltä maksuttomia kolmen ja neljän tunnin opastettuja kierroksia lähialueille. Vaikka kierrokset ovat maksuttomia, matkailijan tulee maksaa itse kuljetukset ja pääsymaksut.

Naritasta voi tehdä esimerkiksi retken, jolla pääsee maistamaan japanilaista kotiruokaa, tutustumaan paikalliseen kulttuuriin tai tekemään metsäretken maaseudulla.

Kierroksille voi ilmoittautua etukäteen verkossa tai saavuttua lentoasemalle Narita Airport Transit & Stay Program -tiskillä terminaalissa 1 ja 2.

narita-transit-program.jp

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Lentäminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  4. 4

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  5. 5

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  6. 6

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  7. 7

   Kannattaako talvirenkaat ostaa verkosta vai liikkeestä? HS kokosi tietopaketin, jonka avulla valitset sinulle sopivan renkaan ja edullisimman myyjän

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  10. 10

   Trump allekirjoitti vapaakauppa­sopimuksen Etelä-Korean kanssa ja ylisti Pohjois-Korean diktaattoria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää