Matka

Sarjakuvataiteilija Ville Ranta veisi Oulun-vieraan rannalle ja kalakauppaan – kahdeksan tunnettua suomalaista vinkkaa lempikohteitaan Suomessa

Kysyimme kahdeksalta tunnetulta suomalaiselta, mihin he veisivät matkailijan omassa koti- tai synnyinkaupungissaan.

Stefan Lindfors, muotoilija

Maarianhamina

Muotoilija Stefan Lindfors sanoo olevansa absoluuttinen ahvenanmaalainen: suhde mereen ja navigointiin on tärkeä. Ennen vesille lähtöä hän ohjaa matkailijan Ålands museumiin opiskelemaan paikallista kulttuuria.

”Se on – ja nyt käsi sydämellä – aidosti ihan hemmetin hieno. Kun kävelet salit läpi, ymmärrät enemmän tätä pientä saaristokulttuuria. Maarianhamina poikkeaa manner-Suomen saaristokaupungeista siinä, ettei sinne pääse suoraan autolla. Se muuttaa kaiken.”

Saaristolaiselämää pääsee fiilistelemään nopeasti esimerkiksi Kobba Klintarilla. Retkikohde on vartin venematkan päässä Maarianhaminasta Ahvenanmeren laidalla. Perillä odottaa vanha luotsitupa ja kahvila. Vuorovene kulkee Korrvikin kalasatamasta kello 10.30 ja 13.30.

Paras tapa tutustua Ahvenanmaan monimuotoiseen saaristoon on silti vene paikallisella kuskilla, Lindfors sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eilen veneilin lapsuuden kavereiden kanssa. Sain kerrankin olla kyydissä ja juoda samppanjaa. Jossain kohtaa joku sanoi, että nyt on pakko uida. Ei muuta kuin moottori vapaalle ja veteen. Ihmiset osaavat arvostaa ja käyttää saaristoa, joka heillä on. Olen niin onnellinen siitä.”

Tuuli Matinsalo, aerobicin maailmanmestari

Jyväskylä

Jos tahtoo matkata Jyväskylässä aerobicin maailmanmestarin Tuuli Matinsalon jalanjäljissä, kannattaa valmistautua liikunnalliseen päivään. Mukaan on pakattava lenkkikengät.

Aamu alkaa Jyväsjärveä kiertävältä Rantaraitilta. Sitä pitkin liikunnan ja terveystieteen opettajana työskentelevä Matinsalo pyöräilee työmatkansa.

Samaisella runsaan kymmenen kilometrin pätkällä juostaan maratonia syyskuussa ja ihastellaan Jyväskylän siluettia.

Reitillä voi pysähtyä lukuisilla kuntoilupisteillä ja hien huuhtoa järviveteen.

Seuraavaksi Matinsalo vie vieraansa arkkitehtuurikävelylle yliopistokampukselle.

”Se on ihanaa tunnelmaa huokuva alue, jossa voi bongata Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Niitä on Jyväskylässä paljon. Kampusalueen kyljessä on Aalto-museo.”

Lopuksi kiivetään Neron portaita Jyväskylän harjulle.

Laella kohoaa Vesilinnan näkötorni ravintoloineen, jossa kuntoilija pääsee vihdoin tankkaamaan itsensä kaupunkinäkymin lintuperspektiivistä.

Ismo Apell, näyttelijä, ohjaaja ja yrittäjä

Kuopio

Hän on näyttelijä, ohjaaja ja yrittäjä. Kiireinen mies.

”Tulin vääntämään aamupalaa kuudelta”, Ismo Apell vastaa puhelimeen hotellilaivansa ahterista.

”Odotas, juuri tuli asiakas. Soitan takaisin.”

Kun asiakkaat on ruokittu ja uudet kirjattu sisään, ilta vierähtää Rauhalahden kesäteatterissa. Sinne Apell on ohjannut Spede Pasasen nuoruusvuosista kertovan Pertti-näytelmän.

Ulkopaikkakuntalaiset Apell vie Alahoviin, paikalliselle viinitilalle, josta saa savolaista siideriä ja marjaviiniä. Sinne pääsee laivalla Kuopion matkustajasatamasta.

”Vesistö on mahdottoman hieno. Ei tarvitse pitkiä selkiä jyskyttää. Heti alkaa näkeminen.”

Kumipyörillä kulkeville Apell suosittelee Kallaveden-maisemakierrosta Puutos- ja Vehmersalmen kautta.

Puutossalmen lossilaiturin läheisestä Ihme tuvasta saa tiistai-iltaisin ”Suomen parhaat burgerit”.

Apellin seurassa Kuopion-kävijälle ei ehdi tulla nälkä.

Pizzalle hän veisi vieraansa Vehmersalmen Millibaariin.

Jaana Kapari-Jatta, Harry Potter -kirjojen suomentaja

Loviisa

Harry Potter -kirjojen suomentaja Jaana Kapari-Jatta pitää pientä kesäpuotia, Karamaloota, Loviisan Laivasillalla. Ei siis ihme, että hän opastaisi Loviisan-kävijän ensin sinne.

”Tämä on loviisalaisten kesä­olohuone”, hän sanoo. Laivasillan puna­multaisissa suola-aitoissa on myös näyttelyitä ja kalaravintola.

Liikkeessään Kapari-Jatta myy afrikkalaisia käsitöitä ja vaatteita. Niitä hän ostaa suoraan tekijöiltä ja lähettää laivakontissa Suomeen. Kapari-Jatta viettää talvet Afrikan länsirannikolla, lähinnä Gambiassa ja Senegalissa.

Loviisassa hän nauttii kävelyretkistä hyvin säilyneessä vanhassakaupungissa, jossa on taloja ainakin 1600-luvulta. Loviisa on vanha kuningattaren kaupunki, nimetty Ruotsia 1700-luvulla hallinneen kuningas Aadolf Fredrikin puolison, kuningatar Loviisa Ulriikan mukaan.

Keskustasta matka jatkuu kivipuistoon, jossa on muun muassa jatulintarha ja jäljennös viikinkien riimukivestä.

Ville Ranta, sarjakuvataiteilija

Oulu

Ensin on löydettävä polkupyörä, joka on oululainen tapa liikkua. Pyöriä vuokraavat esimerkiksi hotellit. Sen jälkeen lähdetään kauppahalliin ostoksille. Rieskaa ja savukalaa, sarjakuvataiteilija Ville Ranta luettelee.

”Pidän pienistä kaloista. Särkeä pitäisi syödä myös ekologisista syistä. Mutta sitä ei vain saa niin hyvin, siikaa ja kuhaa kyllä. Kauppahallissa on hyvä tarjonta Oulujärven ja Perämeren kaloja valmiiksi laitettuna.”

Kun piknikkori on täytetty herkuilla, pyöräillään nurmelle. Rannan suosikki on Ainolanpuisto: pienistä saarista koostuva laaja alue jokisuistossa.

”Parasta Oulussa ovat juuri saaret ja sillat.”

Ranta suosittelee myös Nallikarin hiekkarantaa, vaikka sen vuotuinen käyttöaika onkin lyhyt.

”Muutaman päivän. No, tänä kesänä vähän pidempi. Siellä tuntuu kuin olisi Barcelonassa tai Nizzassa.”

Ilta Oulussa päättyy Tuiran uimarannalla kelluvan saunalautan löylyihin.

Jorma Uotinen, koreografi ja tanssija

Pori

Kun koreografi ja tanssija Jorma Uotinen oli lapsi, hän odotti innolla vierailua Käppärän hautausmaalle. Siellä on Juséliuksen mausoleumi.

”Se on tavattoman hieno. Se oli minulle lapsena häikäisevä elämys. Halusin aina nähdä sen, kun kävimme hautausmaalla.”

1900-luvun alussa valmistuneen mausoleumin rakennutti porilainen liikemies Fritz Arthur Jusélius muistomerkiksi Sigrid-tyttärelleen, joka kuoli tuberkuloosiin 11-vuotiaana.

Mausoleumi on Suomessa ainutlaatuinen. Isän ja tyttären sarkofagit ovat kaikkien nähtävillä.

Mausoleumia koristivat aluksi Akseli Gallen-Kallelan seinämaalaukset. Ne ovat sittemmin tuhoutuneet ja korvattu Gallen-Kallelan pojan, taiteilija Jorma Gallen-Kallelan versioilla.

Porin taidemuseo Kokemäenjoen rannassa on Jorma Uotisen toinen suosikkipaikka.

”Siellä on aina kiinnostavia näyttelyitä.”

Virpi Suutari, elokuvaohjaaja

Rovaniemi

Rovaniemen kirjasto on elokuvaohjaaja Virpi Suutarille tärkeä paikka.

”Se oli lapsuuteni nuorisotalo, tärkein tila ja rakennus, jonne palaan aina uudelleen. Vietin siellä kaikki iltapäivät.”

Hänen mukaansa myös matkailijoiden kannattaa kokea tämä Alvar Aallon suunnittelema rakennus.

”Siinä on hienoa tilalliset ratkaisut, valo, syvennykset ja Aallolle tyypilliset sauvatiilet. 1970-luvulla suomalaisissa kodeissa oli vaatimatonta. Kun meni kirjastoon, tajusi, että tämä hieno paikka kuuluu myös minulle. Se on suomalaisen demokratian kauneimpia ilmentymiä.”

Suutari veisi vieraansa myös Ounasvaaran huipulle ja syömään poronkäristystä.

”Aina kun käyn Rovaniemellä, menen Pohjanhoviin, otan ikkunapöydän ja katselen, kun Kemijoki virtaa. Rovaniemi on kodikas pikkukaupunki, jossa ehtii nähdä vaikka mitä jo muutamassa tunnissa, kun kävelee ympäriinsä.”

Marko Björs, ratsastaja

Vaasa

Ratsastaja ja ratsastusvalmentaja Marko Björsin jokaiseen Vaasan-matkaan kuuluu käynti torilla. Kahvin kanssa maistuu pietarsaarelainen lakritsijäätelö, kotiin hän ostaa Maalahden limppua.

Björs kertoo, että Merenkurkun suulla oleva kaupunki on mainio rantalomakohde: Vaasassa on kymmenisen uimarantaa, joista valta­osa on muutaman kilometrin päässä keskustasta. Hietasaaressa hän tapasi viettää lapsuutensa kesät.

”Vaasassa täytyy ehdottomasti käydä myös saaristo­risteilyllä legendaarisella m/s Tiiralla. Se pysähtyy Kuusisaaressa, jonka Jannen Saluunasta saa maailman parasta lohisoppaa.”

Merenkurkun saaristo on Unescon maailmanperintökohde. Luontoretkeilijän kannattaa vierailla Valassaarilla. Sen yksi nähtävyys on vuonna 1886 rakennettu lähes 40 metriä korkea majakka.

Vene lähtee Svedjehamnin satamasta Björköbystä tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin 18. elokuuta asti kello 11.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Suomi
 • Maarianhamina
 • Pori
 • Kuopio
 • Loviisa
 • Rovaniemi
 • Vaasa
 • Oulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina

  9. 9

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  10. 10

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina
  3. Anthony Joshua puolusti raivokkaasti mestaruuttaan Aleksandr Povetkinia vastaan – voitti teknisellä tyrmäyksellä: ”Tiesin, että hänen päänsä kestää iskuja”
  4. Iran syyttää Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa, Persianlahden maita, EU:ta, Tanskaa, Hollantia ja Britanniaa Isisin tekemästä terrori-iskusta
  5. Espoolainen Janne Lehto virittää Ryder Cupissa peliareenaa Tiger Woodsille ja muille huippugolffareille
  6. Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia
  7. Aloitimme autoilun Pekingissä, vaikka siinä ei ole järkeä: Kadut täyttyvät, ilma saastuu, ja siksi autollamme ei saa nyt ajaa ollenkaan perjantaipäivisin
  8. Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista
  9. Tunti sitten
  10. ”Tatu ja Patu ovat hauskoja, koska he eivät oikein ymmärrä, miten maailma toimii” – Tatun ja Patun lukijat kertovat kirjasarjan suosion syyt
  11. Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana  Tilaajille
  12. Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”
  13. Näytä lisää