Matka

Muhun saari Virossa on ratsastajan paratiisi, jossa tanssahdellaan aamupalalla ja laukataan pää tyhjäksi

Muhun saarella on kilometrikaupalla ratsastusreittejä. Elämyksiin kuuluu se, että pääsee ratsastamaan pieni varsa vierellään tai syömään niityllä lounasta hevosten kanssa.

Eestinhevoseni Lousianan kaviot polkevat hurjaa vauhtia maata. Multa pöllyää, korvissani humisee ja silmistäni valuvat kyyneleet, kun kiidämme laukkaa keskellä vihreää kesäkukkapeltoa.

Oikealla avautuu tyyni meri, vasemmalla ja edessäni peltoaukea, joka jatkuu ja jatkuu. Olen noussut jalustimille kevyeen istuntaan ja napannut hevosen harjasta kiinni.

En ole koskaan elämässäni laukannut näin lujaa, mutta se ei pelota minua lainkaan. Voisin mennä vieläkin lujempaa, sillä tunnen eläintä kohtaan syvää luottamusta, vaikka olemme tavanneet vasta muutama päivä sitten.

Laukka jatkuu toista kilometriä. Vauhdin mukana taaksemme jäävät Muhun pellot, mutta myös arjen murheet ja huolet.


Ennustus toteutui

Muhun saarella, pienessä Hellamaan kylässä sijaitseva Tihusen Hoboturismitalo on Viron suurin hevostila. Tällä hetkellä siellä laidunta 214 hevosta varsojen kanssa ja 434 lehmää vasikoiden kanssa. Varsoja odotetaan tänä vuonna vielä 10:tä ja vasikoitakin noin 35:tä. Parhaimmillaan hevosia on ollut yli 300.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itse asiassa Tihusta on kiittäminen siitä, että uhanalaiset eestinhevoset ylipäätään voivat näinkin hyvin. Tihusen vanha isäntä Martin Kivisoo, 72, otti elämäntehtäväkseen kannan pelastamisen vuonna 1991, kun maat ja jäljelle jääneet hevoset vapautuivat Neuvostoliiton kolhoosin vallasta. Siihen aikaan Tihusella oli 17 eestinhevosen sukutammaa ja koko Virossa niitä löytyi yhteensä enää vain 104. Nykyään hevosrotu on elpynyt, ja niitä on Virossa jo yli 2 000.

Erikoista on, että Tihusen tarina on kuin suoraan ennustuksesta, jonka Kivisoo sai kuulla ollessaan 17-vuotias. Ennustaja sanoi, että Kivisoolla tulisi olemaan elämänsä aikana 300 hevosta ja 300 lehmää, ja näin on sittemmin todellakin käynyt. Vahingollakin on tosin ollut näppinsä pelissä siinä, että hevosia kertyi parhaimmillaan yli 316.

”Yhdelle orille oli jäänyt ruunatessa piilokives, ja ennen kuin ehdimme huomata sen, oli ori ehtinyt astuttaa laitumella 51 tammaa”, Kivisoo muistelee.

Eestinhevosen jalostaminen onkin yksi Tihusen tilan päätehtävistä ratsatuselämyksien ohella. Monet Suomenkin ratsastuskouluissa olevista hevosista on ostettu juuri täältä.

Eikä ihme. Tihusen hevoset ovat kilttejä, luotettavia ja viisaita. Mikä sitten on niiden lem­peän luonteen salaisuus?

”Aiemmin nostin jokaisen syntyneen varsan syliini ja tein täten selväksi, kumpi on vahvempi osapuoli. Nyt niitä syntyy niin paljon laitumille, ettei se ole enää mahdollista”, Kivisoo kertoo.


”Me alamme kouluttaa varsoja ihmisten kanssa työskentelyyn jo kuuden kuukauden ikäisinä. Totutamme niitä kaikkeen arkiseen touhuamiseen, mutta ennen kaikkea juttelemme niille.”

Hyvillä geeneillä ja onnellisilla elinoloilla lienee myös osuutta asiaan. Hevosista karsitaan aina parhaimmat luonteet jalostukseen, millä taataan hyvän linjan jatkuminen. Hevoset saavat myös elää onnellista elämää ulkona laumoissa monien hehtaarien kokoisilla laitumilla. Muhun saari on kooltaan 204 neliökilometriä, josta Kivisoot omistavat 200 hehtaaria ja vuokraavat 1 300:aa hehtaaria.

Ratsastusreittejä on yli 150 kilometriä. Reittien laajuus yhdistettynä äärettömän monipuoliseen ja rikkaaseen saaren luontoon sekä lempeäluonteisiin hevosiin tekee Muhusta vertaansa vailla olevan ratsastuskohteen koko Euroopan laajuudessa.

Pehmeitä laukkoja läpi peltojen ja metsien

Yksi Muhun hienoimmista ratsastuskokemuksista on viiden tunnin ratsastus Varsasaarelle, jossa noin 60 alle kolmivuotiasta hevosta laiduntaa huhtikuusta vuoden lopulle. Saarelle kahlataan hevosten selässä kilometrin matka kaislikon läpi, noin metrin syvässä meressä.

Se on erittäin jännittävää, sillä koskaan ei voi tietää, lentääkö ilmaan ankka tai haluaako hevonen esimerkiksi käydä veteen piehtaroimaan. Seikkailu kuitenkin kannattaa, sillä tunne on käsittämätön, kun Varsasaaren hevoset laukkaavat tulijaa vastaan suurena laumana. Intuitio sanoo, että pitäisi juosta karkuun, mutta samalla uteliaisuus voittaa ja on pakko jäädä ihastelemaan jättimäistä hevoslaumaa, joka pian ympäröi tulijan.

Vaikka ratsastajaa saattaa hiukkasen jännittää, niin hevoset hirnuvat ja tervehtivät toisiaan iloisesti. Eikä ihme, sillä monella ratsulla on edellisvuosien varsa saarella.

Laiduntavilla varsoilla on saarella tärkeä tehtävä. Ne mahdollistavat uhanalaisen suosirrin eteläisen alarodun pesimistouhut. Rastaankokoisen linnun poikaset ovat niin pieniä, etteivät ne pääsisi kulkemaan liian pitkässä ruohikossa pesälleen, elleivät hevoset söisi saaren ruohoa lyhyeksi.


Tällä kertaa emme kuitenkaan lähde kahlaamaan Varsasaareen, jossa olen käynyt jo kahdesti aiemmin, vaan suuntaamme päiväretkelle Koguvaan, keskiaikaiseen kylään noin 20 kilometrin päähän Tihusesta.

Matka kulkee läpi sammaleisten satumetsien, joiden pehmeillä hiekkapohjilla laukataan niin lujaa kuin kavioista pääsee. Taakse jäävät pienet kylät, joiden pihoja reunustavat satoja vuosia vanhat sammaloituneet kiviaidat. Ne ovat Muhun saaren tunnusmerkki. Värikkäiden mökkien pihoilla kukkivat hedelmäpuut.

Pihoilla häärää ihmisiä, jotka nostavat kättään iloisesti tervehtien. Matka huipentuu Koguvan ulkoilmamu­seoon, jossa aika tuntuu pysähtyneen satojen vuosien taakse. Päästämme hevoset kylän keskellä olevaan hakaan laiduntamaan ja käymme itse samaiselle niitylle piknikille.

Onneksi tämä ainutlaatuinen kylä on valtion virallisesti suojelema. Tihusen isäntä Martin Kivisoo on ollut tämänkin hankkeen takana – hän perusti Koguvan museon Neuvostoliiton vallan aikana, vuonna 1971, suojellakseen Muhun arkkitehtuurin perintöä. Sen jälkeen hän työskenteli museossa johtajana pitkään, ennen omaa hevostilaansa.

Kivisoo tunnetaankin saarella myös monesta muusta asiasta kuin hevosistaan. Hän on perehtynyt vanhojen uskomusten esikristillisiin riittikiviin, joita löytyy saarelta 65. Hän on persoona isolla P:llä, joka haluaa pitää saarelaisten yhteishengestä huolta.

”Muhussa on 52 kylää. Äidin­isäni oli saaren kylänvanhin. Haluan vaalia hänen jättämäänsä perintöä hyvästä yhteishengestä. Naapureista on pidettävä huolta ja heihin hyvät puheyhteydet. Sen ansiosta saamme myös ratsastaa täällä niin vapaasti”, hän kuvailee.


Tanssilla suoraan sydämeen

Martin Kivisoossa piilee iso osa Tihusen taikaa, vaikka nykyään tilaa pyörittääkin hänen keskimmäinen poikansa ReeDik Kivisoo, 30. Martin Kivisoo tulee tervehtimään jokaista vierasta aina henkilökohtaisesti ja tanssittaa heidät aamupalalla vaarin äitinsä muiston kunniaksi.

”So krannantes, so krannantes”, hän laulaa uudelleen ja uudelleen ja pyöräyttää vieraita keskelle tupaa tuodun tammen ympärillä.

Se on Euroopan metsänkansojen Maailmanpuu, saanut nimensä Kalevalan mukaan.


Nyt tanssivuorossa on Tina Lagercrantz, joka on käynyt jo neljätoista vuotta Tihusessa. Miksi hän palaa sinne aina uudelleen ja uudelleen, kuten 80 prosenttia muistakin asiakkaista?

”Täällä pääsee irti kaikesta muusta, on vain yhtä hevosen kanssa. Kovassa vauhdissa sydän tykyttää, mutta ei hevosella ole minkäänlaisia aikeita heittää sinua selästä. Nämä hevoset eivät koe koskaan ihmisen kanssa mitään pahaa. Niiden kanssa ratsastamista ei suoriteta, vaan ­koetaan”, Lagercrantz pohtii.

Hän tulee Tihuseen yleensä muutaman kerran vuodessa saman ratsastusporukan kanssa. Se on alun perin koostunut työpaikan ratsastajista, mutta sittemmin matkan vastuuhenkilö on vaihtunut ja porukka laajentunut. Nykyään järjestelyistä vastaa Kira Heino, joka kokoaa yhteen ryhmän, jossa on aina osa vanhoja ja osa uusia ihmisiä.

Mukaan Heino toivottaa kenet vain, joka unelmoi Tihusen kokemisesta. Hän on itse käynyt hevosparatiisisissa vuodesta 2005.

Matkaohjelma menee aina näin: perjantaiaamuna lähdetään Helsingistä lautalla Tallinnaan. Tallinnan satamassa astutaan vuokrabussiin, joka kuljettaa heidät parin tunnin matkan Virtsuun, Muhun saarelle vievälle lautalle ja siitä Tihuseen.

Perjantaina ratsastetaan kaksi tuntia, lauantaina tehdään viiden tunnin piknikmatka ja sunnuntaina ennen kotiin lähtöä taas kahden tunnin reissu. Ryhmässä on noin viisitoista henkeä, ja matkat on varattu jo vuoteen 2020 saakka keväälle ja syksylle.

Reissun hinnaksi tulee matkoineen, ratsastuksineen ja ruokineen noin 400 euroa. Samanlainen kuvio toistuu monien suomalaisten vieraiden keskuudessa. Matkasta Tihuseen tulee traditio, joka toistetaan useamman kerran vuodessa. Joillekin siitä on syntynyt jopa sukupolvikokemus, ja paikalle tullaan jo kolmannessa sukupolvessa.

Myös meipääkaupunkiseudullakin pääsee helposti telttailemaan dän kolmen naisen ryhmällemme tämä on jo neljäs kerta Tihusessa. Kun Tihusen taian on kerran kokenut, ei sinne yksinkertaisesti voi olla palaamatta.


Minkälaiselle ratsastajalle Tihunen sitten sopii? Periaatteessa kuka tahansa voi tulla nauttimaan Muhun luonnosta ja hevosista ympäri vuoden.

Sesonki on keväästä syksyyn, mutta myös talvella hevoset ovat talvihokeissa lähtövalmiina. Aloittelijoille tehdään lyhyempiä retkiä, ja jos ei osaa tai pysty ratsastamaan lainkaan, on mahdollista nauttia luonnosta hevosvaunuissa.

Pienille lapsille järjestetään ratsastusta pihassa, ja maastoonkin voi lähteä yli 10-vuotias aloittelija vaunujen perässä, oppaiden kanssa.

Jos taas haaveilee pidemmistä laukkapätkistä ja monien tuntien retkistä, pitää ratsastuksen perustaidot, askellajit ja tasapaino olla kunnossa. Itse olen ratsastunut tunneilla aikoinani noin viisi vuotta ja pärjään menossa mukana oikein hyvin.

Monet kävijöistä ovat hankkineet perustaidot joskus ratsastuskoulussa, mutta nauttivat nykyään ratsastamisesta vain Tihusessa tai muissa ratsastusvaelluspaikoissa ympäri maailmaa.

Tihusen talo on täysihoitola, josta voi ostaa palvelut hierontoineen, saunoineen, kotiruokineen ja juomineen. Kokemus ei kuitenkaan ole viiden tähden hotelli, vaan muistuttaa enemmänkin maatilamatkailua tai ratsastusleiriä.

”Tänne tulevan on siedettävä tiettyä alkukantaisuutta, se on tämän paikan juttu”, kuvailee Tina Lagercrantz.

Hän itse majoittuu aina piha-aitassa, koska siellä saa parhaimmat unet eikä haittaa, vaikka joku päätalossa haluaisikin jutella iltaisin vähän pidempään. Hiljaisuus on kuitenkin säädetty Martin Kivisoon toimesta alkamaan kello 23. Majoituskapasiteettia Tihusessa on 40 henkilölle, tänä toukokuisena viikonloppuna vieraita on 37.

”Tavataan taas”

Sunnuntaina takana on yhteensä 13 tuntia ratsastusta kolmen päivän aikana. Olemme ratsastaneet pelloilla, metsissä, kärrypoluilla, katajikossa, lehdoissa, merentörmällä, niityillä ja metsäpoluilla. Matkalla olemme nähneet peuroja, kurkia, kettuja, kissoja sekä jäniksiä ja kuulleet kymmeniä pikkulintuja.

On aika pakata tavarat vuokra-autoomme ja suunnata kohti kotia. Aurinko paistaa polttavan kuumasti siniseltä taivaalta, linnut visertävät iloisesti Tihusen pihapuussa, syreenit huumaavat tuoksullaan ja pihalaitumella hirnuvat hevoset kuin kutsuen jäämään.

Ennen lähtöä haluan vielä jututtaa ihmisiä, jotka ovat Tihusessa ensimmäistä kertaa. Uusia tulokkaita ovat Merja Salmi ja Anna Hómen. He ratsastavat Suomessa kirkkonummelaisella Wiknerin tallilla, josta ryhmäkaveri Tiina Pettersson innosti heidät mukaansa. Minkälaiset tuntemukset heille jäi ensimmäisestä Tihusen matkastaan?

”Jokainen laukkapätkä oli minulle itseni ylitys, mutta oli hienoa tavoittaa tasapainoinen olo hevosen kanssa”, vasta 57-vuo­tiaana ratsastamisen aloittanut Salmi kuvailee. Nyt ratsastusvuosia on takana kolme.

”Tämän enempää ei voisi päästä töistä irti. Kaikki ylimääräinen unohtui viikonlopun aikana, ja nautin vain luonnosta, uskomattoman hienoista hevosista ja näistä unohtumattomista kokemuksista: missä muualla pääset ratsastamaan pieni varsa vierelläsi tai syömään lounasta yhdessä hevosten kanssa niityllä?” Hómen hämmästelee.

Entä puriko heihin Tihusen taika eli aikovatko he palata?

”Todellakin”, kummatkin vastaavat.

”Haluan tuoda tänne myös tyttäreni. Tämä on niin ihana paikka, ettei tätä voi olla jakamatta rakkaidensa kanssa”, Hómen täydentää.

Kun lähdemme Tihusesta, Martin Kivisoo on ovella hyvästelemässä.

”Tavataan taas”, hän huikkaa ja halaa lähtijää.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Ratsastus
 • Matka
 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

  6. 6

   Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja

  7. 7

   Trump haukkui tietovuotajaa ”koiraksi” ja haastoi tämän välimiesoikeuteen – Valkoinen talo ei kiistä rasistisen puheen sisältävän nauhoitteen olemassaoloa

  8. 8

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  9. 9

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  10. 10

   Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Genovan siltaturman uhrien etsintä jatkui läpi yön, kuolleita ainakin 35 – liikenne­ministeri vaatii tiestä vastaavan yhtiön ylintä johtoa eroamaan

  2. 2

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  3. 3

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  4. 4

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  5. 5

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  6. 6

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  8. 8

   Helsingin poliisi: Suomeen on rantautunut Euroopasta uusi kansainvälinen kuljetusrikollisuuden muoto

  9. 9

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  10. 10

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla
  3. Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja
  4. Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa
  5. Britannian uusi ulkoministeri tapasi Timo Soinin ja uskoo nyt Suomen olevan valmis tukemaan brexit-tavoitteita – ”Suomella on tärkeä rooli”
  6. Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”
  7. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu? Tilaajille
  8. Pimentoon jäävät biisinkirjoittajat harmittavat laulaja-laulun­tekijä Vilma Alinaa – ”Hehän aika­lailla pyörittävät sitä, mitä musa­kenttä on”
  9. Huipulle tähtäävälle voimistelijalle koulun ja harjoitusten yhdistelmä voi olla liian rankka – Aleksi Vesala käy yläkoulun neljään vuoteen
  10. Turkin kriisi menee Erdoğanin piikkiin, vaikka hän hakee syyllistä kaikkialta muualta Tilaajille
  11. Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”
  12. Näytä lisää