Matka

Muhun saari Virossa on ratsastajan paratiisi, jossa tanssahdellaan aamupalalla ja laukataan pää tyhjäksi

Muhun saarella on kilometrikaupalla ratsastusreittejä. Elämyksiin kuuluu se, että pääsee ratsastamaan pieni varsa vierellään tai syömään niityllä lounasta hevosten kanssa.

Eestinhevoseni Lousianan kaviot polkevat hurjaa vauhtia maata. Multa pöllyää, korvissani humisee ja silmistäni valuvat kyyneleet, kun kiidämme laukkaa keskellä vihreää kesäkukkapeltoa.

Oikealla avautuu tyyni meri, vasemmalla ja edessäni peltoaukea, joka jatkuu ja jatkuu. Olen noussut jalustimille kevyeen istuntaan ja napannut hevosen harjasta kiinni.

En ole koskaan elämässäni laukannut näin lujaa, mutta se ei pelota minua lainkaan. Voisin mennä vieläkin lujempaa, sillä tunnen eläintä kohtaan syvää luottamusta, vaikka olemme tavanneet vasta muutama päivä sitten.

Laukka jatkuu toista kilometriä. Vauhdin mukana taaksemme jäävät Muhun pellot, mutta myös arjen murheet ja huolet.


Ennustus toteutui

Muhun saarella, pienessä Hellamaan kylässä sijaitseva Tihusen Hoboturismitalo on Viron suurin hevostila. Tällä hetkellä siellä laidunta 214 hevosta varsojen kanssa ja 434 lehmää vasikoiden kanssa. Varsoja odotetaan tänä vuonna vielä 10:tä ja vasikoitakin noin 35:tä. Parhaimmillaan hevosia on ollut yli 300.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itse asiassa Tihusta on kiittäminen siitä, että uhanalaiset eestinhevoset ylipäätään voivat näinkin hyvin. Tihusen vanha isäntä Martin Kivisoo, 72, otti elämäntehtäväkseen kannan pelastamisen vuonna 1991, kun maat ja jäljelle jääneet hevoset vapautuivat Neuvostoliiton kolhoosin vallasta. Siihen aikaan Tihusella oli 17 eestinhevosen sukutammaa ja koko Virossa niitä löytyi yhteensä enää vain 104. Nykyään hevosrotu on elpynyt, ja niitä on Virossa jo yli 2 000.

Erikoista on, että Tihusen tarina on kuin suoraan ennustuksesta, jonka Kivisoo sai kuulla ollessaan 17-vuotias. Ennustaja sanoi, että Kivisoolla tulisi olemaan elämänsä aikana 300 hevosta ja 300 lehmää, ja näin on sittemmin todellakin käynyt. Vahingollakin on tosin ollut näppinsä pelissä siinä, että hevosia kertyi parhaimmillaan yli 316.

”Yhdelle orille oli jäänyt ruunatessa piilokives, ja ennen kuin ehdimme huomata sen, oli ori ehtinyt astuttaa laitumella 51 tammaa”, Kivisoo muistelee.

Eestinhevosen jalostaminen onkin yksi Tihusen tilan päätehtävistä ratsatuselämyksien ohella. Monet Suomenkin ratsastuskouluissa olevista hevosista on ostettu juuri täältä.

Eikä ihme. Tihusen hevoset ovat kilttejä, luotettavia ja viisaita. Mikä sitten on niiden lem­peän luonteen salaisuus?

”Aiemmin nostin jokaisen syntyneen varsan syliini ja tein täten selväksi, kumpi on vahvempi osapuoli. Nyt niitä syntyy niin paljon laitumille, ettei se ole enää mahdollista”, Kivisoo kertoo.


”Me alamme kouluttaa varsoja ihmisten kanssa työskentelyyn jo kuuden kuukauden ikäisinä. Totutamme niitä kaikkeen arkiseen touhuamiseen, mutta ennen kaikkea juttelemme niille.”

Hyvillä geeneillä ja onnellisilla elinoloilla lienee myös osuutta asiaan. Hevosista karsitaan aina parhaimmat luonteet jalostukseen, millä taataan hyvän linjan jatkuminen. Hevoset saavat myös elää onnellista elämää ulkona laumoissa monien hehtaarien kokoisilla laitumilla. Muhun saari on kooltaan 204 neliökilometriä, josta Kivisoot omistavat 200 hehtaaria ja vuokraavat 1 300:aa hehtaaria.

Ratsastusreittejä on yli 150 kilometriä. Reittien laajuus yhdistettynä äärettömän monipuoliseen ja rikkaaseen saaren luontoon sekä lempeäluonteisiin hevosiin tekee Muhusta vertaansa vailla olevan ratsastuskohteen koko Euroopan laajuudessa.

Pehmeitä laukkoja läpi peltojen ja metsien

Yksi Muhun hienoimmista ratsastuskokemuksista on viiden tunnin ratsastus Varsasaarelle, jossa noin 60 alle kolmivuotiasta hevosta laiduntaa huhtikuusta vuoden lopulle. Saarelle kahlataan hevosten selässä kilometrin matka kaislikon läpi, noin metrin syvässä meressä.

Se on erittäin jännittävää, sillä koskaan ei voi tietää, lentääkö ilmaan ankka tai haluaako hevonen esimerkiksi käydä veteen piehtaroimaan. Seikkailu kuitenkin kannattaa, sillä tunne on käsittämätön, kun Varsasaaren hevoset laukkaavat tulijaa vastaan suurena laumana. Intuitio sanoo, että pitäisi juosta karkuun, mutta samalla uteliaisuus voittaa ja on pakko jäädä ihastelemaan jättimäistä hevoslaumaa, joka pian ympäröi tulijan.

Vaikka ratsastajaa saattaa hiukkasen jännittää, niin hevoset hirnuvat ja tervehtivät toisiaan iloisesti. Eikä ihme, sillä monella ratsulla on edellisvuosien varsa saarella.

Laiduntavilla varsoilla on saarella tärkeä tehtävä. Ne mahdollistavat uhanalaisen suosirrin eteläisen alarodun pesimistouhut. Rastaankokoisen linnun poikaset ovat niin pieniä, etteivät ne pääsisi kulkemaan liian pitkässä ruohikossa pesälleen, elleivät hevoset söisi saaren ruohoa lyhyeksi.


Tällä kertaa emme kuitenkaan lähde kahlaamaan Varsasaareen, jossa olen käynyt jo kahdesti aiemmin, vaan suuntaamme päiväretkelle Koguvaan, keskiaikaiseen kylään noin 20 kilometrin päähän Tihusesta.

Matka kulkee läpi sammaleisten satumetsien, joiden pehmeillä hiekkapohjilla laukataan niin lujaa kuin kavioista pääsee. Taakse jäävät pienet kylät, joiden pihoja reunustavat satoja vuosia vanhat sammaloituneet kiviaidat. Ne ovat Muhun saaren tunnusmerkki. Värikkäiden mökkien pihoilla kukkivat hedelmäpuut.

Pihoilla häärää ihmisiä, jotka nostavat kättään iloisesti tervehtien. Matka huipentuu Koguvan ulkoilmamu­seoon, jossa aika tuntuu pysähtyneen satojen vuosien taakse. Päästämme hevoset kylän keskellä olevaan hakaan laiduntamaan ja käymme itse samaiselle niitylle piknikille.

Onneksi tämä ainutlaatuinen kylä on valtion virallisesti suojelema. Tihusen isäntä Martin Kivisoo on ollut tämänkin hankkeen takana – hän perusti Koguvan museon Neuvostoliiton vallan aikana, vuonna 1971, suojellakseen Muhun arkkitehtuurin perintöä. Sen jälkeen hän työskenteli museossa johtajana pitkään, ennen omaa hevostilaansa.

Kivisoo tunnetaankin saarella myös monesta muusta asiasta kuin hevosistaan. Hän on perehtynyt vanhojen uskomusten esikristillisiin riittikiviin, joita löytyy saarelta 65. Hän on persoona isolla P:llä, joka haluaa pitää saarelaisten yhteishengestä huolta.

”Muhussa on 52 kylää. Äidin­isäni oli saaren kylänvanhin. Haluan vaalia hänen jättämäänsä perintöä hyvästä yhteishengestä. Naapureista on pidettävä huolta ja heihin hyvät puheyhteydet. Sen ansiosta saamme myös ratsastaa täällä niin vapaasti”, hän kuvailee.


Tanssilla suoraan sydämeen

Martin Kivisoossa piilee iso osa Tihusen taikaa, vaikka nykyään tilaa pyörittääkin hänen keskimmäinen poikansa ReeDik Kivisoo, 30. Martin Kivisoo tulee tervehtimään jokaista vierasta aina henkilökohtaisesti ja tanssittaa heidät aamupalalla vaarin äitinsä muiston kunniaksi.

”So krannantes, so krannantes”, hän laulaa uudelleen ja uudelleen ja pyöräyttää vieraita keskelle tupaa tuodun tammen ympärillä.

Se on Euroopan metsänkansojen Maailmanpuu, saanut nimensä Kalevalan mukaan.


Nyt tanssivuorossa on Tina Lagercrantz, joka on käynyt jo neljätoista vuotta Tihusessa. Miksi hän palaa sinne aina uudelleen ja uudelleen, kuten 80 prosenttia muistakin asiakkaista?

”Täällä pääsee irti kaikesta muusta, on vain yhtä hevosen kanssa. Kovassa vauhdissa sydän tykyttää, mutta ei hevosella ole minkäänlaisia aikeita heittää sinua selästä. Nämä hevoset eivät koe koskaan ihmisen kanssa mitään pahaa. Niiden kanssa ratsastamista ei suoriteta, vaan ­koetaan”, Lagercrantz pohtii.

Hän tulee Tihuseen yleensä muutaman kerran vuodessa saman ratsastusporukan kanssa. Se on alun perin koostunut työpaikan ratsastajista, mutta sittemmin matkan vastuuhenkilö on vaihtunut ja porukka laajentunut. Nykyään järjestelyistä vastaa Kira Heino, joka kokoaa yhteen ryhmän, jossa on aina osa vanhoja ja osa uusia ihmisiä.

Mukaan Heino toivottaa kenet vain, joka unelmoi Tihusen kokemisesta. Hän on itse käynyt hevosparatiisisissa vuodesta 2005.

Matkaohjelma menee aina näin: perjantaiaamuna lähdetään Helsingistä lautalla Tallinnaan. Tallinnan satamassa astutaan vuokrabussiin, joka kuljettaa heidät parin tunnin matkan Virtsuun, Muhun saarelle vievälle lautalle ja siitä Tihuseen.

Perjantaina ratsastetaan kaksi tuntia, lauantaina tehdään viiden tunnin piknikmatka ja sunnuntaina ennen kotiin lähtöä taas kahden tunnin reissu. Ryhmässä on noin viisitoista henkeä, ja matkat on varattu jo vuoteen 2020 saakka keväälle ja syksylle.

Reissun hinnaksi tulee matkoineen, ratsastuksineen ja ruokineen noin 400 euroa. Samanlainen kuvio toistuu monien suomalaisten vieraiden keskuudessa. Matkasta Tihuseen tulee traditio, joka toistetaan useamman kerran vuodessa. Joillekin siitä on syntynyt jopa sukupolvikokemus, ja paikalle tullaan jo kolmannessa sukupolvessa.

Myös meipääkaupunkiseudullakin pääsee helposti telttailemaan dän kolmen naisen ryhmällemme tämä on jo neljäs kerta Tihusessa. Kun Tihusen taian on kerran kokenut, ei sinne yksinkertaisesti voi olla palaamatta.


Minkälaiselle ratsastajalle Tihunen sitten sopii? Periaatteessa kuka tahansa voi tulla nauttimaan Muhun luonnosta ja hevosista ympäri vuoden.

Sesonki on keväästä syksyyn, mutta myös talvella hevoset ovat talvihokeissa lähtövalmiina. Aloittelijoille tehdään lyhyempiä retkiä, ja jos ei osaa tai pysty ratsastamaan lainkaan, on mahdollista nauttia luonnosta hevosvaunuissa.

Pienille lapsille järjestetään ratsastusta pihassa, ja maastoonkin voi lähteä yli 10-vuotias aloittelija vaunujen perässä, oppaiden kanssa.

Jos taas haaveilee pidemmistä laukkapätkistä ja monien tuntien retkistä, pitää ratsastuksen perustaidot, askellajit ja tasapaino olla kunnossa. Itse olen ratsastunut tunneilla aikoinani noin viisi vuotta ja pärjään menossa mukana oikein hyvin.

Monet kävijöistä ovat hankkineet perustaidot joskus ratsastuskoulussa, mutta nauttivat nykyään ratsastamisesta vain Tihusessa tai muissa ratsastusvaelluspaikoissa ympäri maailmaa.

Tihusen talo on täysihoitola, josta voi ostaa palvelut hierontoineen, saunoineen, kotiruokineen ja juomineen. Kokemus ei kuitenkaan ole viiden tähden hotelli, vaan muistuttaa enemmänkin maatilamatkailua tai ratsastusleiriä.

”Tänne tulevan on siedettävä tiettyä alkukantaisuutta, se on tämän paikan juttu”, kuvailee Tina Lagercrantz.

Hän itse majoittuu aina piha-aitassa, koska siellä saa parhaimmat unet eikä haittaa, vaikka joku päätalossa haluaisikin jutella iltaisin vähän pidempään. Hiljaisuus on kuitenkin säädetty Martin Kivisoon toimesta alkamaan kello 23. Majoituskapasiteettia Tihusessa on 40 henkilölle, tänä toukokuisena viikonloppuna vieraita on 37.

”Tavataan taas”

Sunnuntaina takana on yhteensä 13 tuntia ratsastusta kolmen päivän aikana. Olemme ratsastaneet pelloilla, metsissä, kärrypoluilla, katajikossa, lehdoissa, merentörmällä, niityillä ja metsäpoluilla. Matkalla olemme nähneet peuroja, kurkia, kettuja, kissoja sekä jäniksiä ja kuulleet kymmeniä pikkulintuja.

On aika pakata tavarat vuokra-autoomme ja suunnata kohti kotia. Aurinko paistaa polttavan kuumasti siniseltä taivaalta, linnut visertävät iloisesti Tihusen pihapuussa, syreenit huumaavat tuoksullaan ja pihalaitumella hirnuvat hevoset kuin kutsuen jäämään.

Ennen lähtöä haluan vielä jututtaa ihmisiä, jotka ovat Tihusessa ensimmäistä kertaa. Uusia tulokkaita ovat Merja Salmi ja Anna Hómen. He ratsastavat Suomessa kirkkonummelaisella Wiknerin tallilla, josta ryhmäkaveri Tiina Pettersson innosti heidät mukaansa. Minkälaiset tuntemukset heille jäi ensimmäisestä Tihusen matkastaan?

”Jokainen laukkapätkä oli minulle itseni ylitys, mutta oli hienoa tavoittaa tasapainoinen olo hevosen kanssa”, vasta 57-vuo­tiaana ratsastamisen aloittanut Salmi kuvailee. Nyt ratsastusvuosia on takana kolme.

”Tämän enempää ei voisi päästä töistä irti. Kaikki ylimääräinen unohtui viikonlopun aikana, ja nautin vain luonnosta, uskomattoman hienoista hevosista ja näistä unohtumattomista kokemuksista: missä muualla pääset ratsastamaan pieni varsa vierelläsi tai syömään lounasta yhdessä hevosten kanssa niityllä?” Hómen hämmästelee.

Entä puriko heihin Tihusen taika eli aikovatko he palata?

”Todellakin”, kummatkin vastaavat.

”Haluan tuoda tänne myös tyttäreni. Tämä on niin ihana paikka, ettei tätä voi olla jakamatta rakkaidensa kanssa”, Hómen täydentää.

Kun lähdemme Tihusesta, Martin Kivisoo on ovella hyvästelemässä.

”Tavataan taas”, hän huikkaa ja halaa lähtijää.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Ratsastus
 • Matka
 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  3. 3

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi

  6. 6

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  7. 7

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  8. 8

   Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa

  9. 9

   ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta

  10. 10

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää