Matka

Tuore sipuli houkuttelee turisteja Itä-Viroon – Paikalliset väittävät muikkujenkin olevan rasvaisempia kuin Suomessa

Itä-Viron sipulikylissä on talvella hiljaista, mutta elokuussa sipulin ostajat jonottavat sinne. Peipsijärvellä voi herkuttelun lisäksi pyöräillä, veneillä ja päästä jopa paikallisen luo saunaan.

Me synnymme sipulinkasvattajina, sanoo Galina Kulak ja nauraa.

Hänen solmimansa sipuliletit roikkuvat pienen puuvajan katosta Kasepään kylässä Peipsijärvellä Itä-Virossa. Tänä kesänä sipulinmyynti alkoi jo heinäkuun lopussa, koska sato kypsyy lämpimien säiden vuoksi etuajassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reittiä Kallasten kaupungista Varnjan kylään kutsutaan sipulitieksi. Peipsijärven kolme kylää Kasepää, Kolkja ja Varnja taas tunnetaan Virossa sipulikylinä.

Kylissä on noin 670 vakituista asukasta. Talvella kylät uinuvat hiljaisina, mutta loppukesällä ne muuttuvat markkinapaikoiksi ja matkailukohteiksi.

Kyläläiset myyvät sipuleita elokuusta lokakuuhun. Silloin autoja rullaa jonoksi asti, osa tulee pitkienkin matkojen takaa. Viime vuonna vieraita saapui arviolta noin 30 000.

Kasepään kylässä pienet talot ja niiden takana pilkottavat peltotilkut seuraavat nauhana toi­siaan. Kissat ja koirat juoksevat kylän raitilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moniväriset kukat kukkivat Galina Kulakin puutarhassa. Tien toisella puolella siintää kalaisa Peipsijärvi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paikalliset puhuvat enimmäkseen venäjää, mutta sipuliostoksilla riittää viittomakieli, jos venäjä ei ole hallussa. Kolmen kilon sipuliletistä Galina Kulak veloittaa kymmenen euroa.

Kulak seuraa sipulinviljelijänä vanhempiaan. Hänen 80-vuotias äitinsä Ljubov auttaa yhä viljelyksillä, ja pelloilla pyörii myös Galinan 9-vuotias tytär Senja.

”Vanhauskoiset ortodoksit toivat sipulinviljelyksen Peipsijärvelle 1700-luvulla. Sipulia viljellään joka talossa. Monet eläkeläiset hankkivat sipulilla lisätuloja, ja kesäisin kyliin saapuu kesäasukkaita paikallisten avuksi”, Galina Kulak kertoo.

Hän viljelee sipulia sivutyönä. Talvella hän työskentelee kokkina Tartossa.

Kulakien pelloilla sipulit kasvavat korkeissa penkeissä. Siemensipulit, istukassipulit ja ruokasipulit kypsyvät vierekkäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipulin kasvukaari kestää kolme vuotta. Ensimmäisenä vuonna kasvatetaan kukkia, joista kerätään siemeniä. Seuraavana vuonna penkissä kasvavat istukassipulit, ja kolmantena vuonna istukkaista saadaan satoa.

Viljely tapahtuu käsityönä. Kemiallisia lannoitteita pelloilla ei käytetä. Perinteisiin kuuluu, että kun sipulinviljelijä kuolee, hänen sipulilapionsa lahjoitetaan seuraavalle viljelijälle.

Kun sipuliletit riippuvat telineissä kylän raitilla, niitä voi ostaa, mutta sisälle taloihin ei sovi mennä kysymään myytävistä sipuleista. Tien varrelle tuoduilla myyntipöydillä kaupataan usein myös marjoja ja kuivattua kalaa.

Kolkjan, Kasepään ja Varnjan sipulikylissä järjestetään 18. elokuuta kaikille avoimet saunapäivät. Ainakin kymmenen taloa lämmittää saunan, johon kuka tahansa pääsee saunomaan.

Sipulimatkaan kannattaa yhdistää myös vierailu vanha­uskoisten museoon, joka sijaitsee Kasepään naapurikylässä Kolkjassa.

Museo kertoo vanhauskoisten ortodoksien historiasta ja esittelee vanhauskoisten vaatteita, käsitöitä, työkaluja, pyhiä kirjoja ja ikoneita. Vanhauskoiset ovat pitäneet kiinni tavoistaan yli tuhannen vuoden ajan.

Sipulikylien asukkaat ovat enimmäkseen vanhauskoisia, mutta kesähelteillä raitilla ei näy huivipäisiä naisia. Väki pukeutuu kesäisen rennosti kuten muutkin virolaiset. Huivi kuuluu perinteiseen pukeutumiseen.

Kolkjasta löytyy kyläkauppa ja Peipsimaan vierailukeskus. Siellä järjestetään usein juhlia ja tapahtumia, joissa tarjotaan kuuluisia Peipsijärven sipulipiirakoita. Työpajoissa voi opiskella esimerkiksi tekstiilin painamista ja kynttilän valamista.

Natalia Kuznetsova pyörittelee vierailukeskuksessa sipulipiirakoita palloiksi löysästä vehnätaikinasta. Sipuli- ja kananmunaseoksen hän kätkee piirakan sisään.

”Taikina ei pidä liiasta vaivaamisesta. Sen pitää olla löysää”, Kuznetsova neuvoo.

Täti Šuran kesäkahvilassa myydään sipulipiirakoita. Pehmeät leivonnaiset maistuvat ­aavistuksen verran makeilta.

Vierailukeskuksessa voi tutustua myös sikurin historiaan. Pienessä sikurimuseossa selviää, miten sikuria on käytetty kahvin korvikkeena, ravintona ja rohtona.

Vanhauskoisten asumiseen saa tuntuman yöpymällä Mesi tare kodumajassa Varnjassa. Vieraat nukkuvat aidossa vanhauskoisten talossa.

Sieltä voi myös vuokrata veneitä ja polkupyöriä. Matka kolmen sipulikylän läpi on seitsemän kilometriä.

Sipulin lisäksi Peipsijärvi tunnetaan kalasta. Kala elättää kyläläisiä, ja järvestä nousee 35:tä eri kalalajia, muun muassa muikkua, kuhaa, haukea, ahventa, madetta ja pikkukuoretta.

Tauno Laasik paistaa muikkuja pienelle seurueelle kaasuliedellä Rootsikülan rannassa. Aallot liplattavat, ja Peipsijärvi siintää sinisenä kuumana kesäpäivänä.

Laasik tietää, että Peipsijärven muikut sulavat suussa. Ne ovat rasvaisempia ja pulleampia kuin suomalaiset muikut. Hänen bravuurinsa on muikkuaurinko.

Laasik pyörittelee järvivedessä huuhtomansa muikut hyvin maissijauhoissa. Hän asettelee ne pyöreäksi auringoksi kylmälle paistinpannulle. Sitten hän lisää kasvisöljyä ja runsaasti voita ja sytyttää tulen kaasulieteen. Muikut kypsyvät kummaltakin puolelta viidestä seitsemään minuuttia. Mausteeksi Laasik ripottelee merisuolaa.

Kääntäminen tapahtuu lautasen avulla. Laasik tiristää rasvat kattilaan, asettaa talouspaperia kalojen päälle ja kumoaa auringon lautaselle. Sen jälkeen hän liu’uttaa kalat takaisin pannulle kypsymään.

Herkulliset muikut syödään rannalla käsin. Lautasina toimivat päreenpalat, ja kyytipoikana maistuvat Laasikin säilömät kurkut.

”Tämä on herkkupala”, Laasik sanoo ja pistää suuhunsa kalan rapean pyrstön.

Sadan kilometrin päässä sipulitiestä Lüübnitsan kylässä Setumaalla järjestetään 25.–26. elokuuta Peipsijärven suurimmat sipulimarkkinat.

Pikkuruisessa sipulikylässä asuu ympärivuotisesti vain neljäkymmentä asukasta, mutta sipulimarkkinoilla kävi viime vuonna 6 000 vierasta. Tänä kesänä myyjiä saapuu parisataa. Enempää heitä ei mahdu kylätaloa ympäröivälle kentälle. Virolaisten lisäksi myyntipaikkoja ovat varanneet latvialaiset ja liettualaiset.

Markkinat ovat koko vuoden kohokohta kylässä. Sipulin myyntiä vauhditetaan tanssiesityksillä ja konserteilla.

Vladimir Jerešin on yksi kylän vakituisista asukkaista. Hänen pelloillaan kasvaa isoa ja litteää sipulia, jota kutsutaan lüübnitsan sipuliksi. Sitä, kuten muitakin Peipsijärven sipuleita, myydään usein Helsingissä Martin markkinoilla marraskuussa.

”Sato näyttää hyvällä. Odotamme markkinoille paljon väkeä”, Jerešin toivoo.

Tänä vuonna Peipsijärveä kiertää ensimmäistä kertaa 175 kilometrin mittainen ruokakatu samaan aikaan sipulimarkkinoiden kanssa. Kadulle on tulossa lukuisia pop up -ravintoloita. Ennen markkinoita ruokapaikat merkitään Googlen karttasovellukseen.

Ruokakadun pääjärjestäjä Triinu Akkermann lupaa, että ruokapaikat valitaan huolella.

”Ranskalaisia ja roskaruokaa ei kadulle pääse. Ruuat valmistetaan paikallisista raaka-aineista, ja gourmeeta saa olla mukana.”

Peipsijärvellä voi tehdä aikamatkan

Peipsijärvi tarjoaa matkailijoille upeita luontokokemuksia, rauhaa ja aikamatkoja menneisyyteen. Järvi on Euroopan viidenneksi suurin luonnonjärvi: pituudeltaan 72 kilometriä ja leveydeltään 50 kilometriä. Järven rannoilla on metsiä, polkuja, soita ja pikkuisia kyliä.

Järven pohjoisosassa leviää 37 kilometrin mittainen hiekkarantavyöhyke. Hyvä pysähdyspaikka on esimerkiksi Kauksin ranta, jossa voi yöpyä leirintäalueella, mökkikylässä tai lomakeskuksessa.

Sipulikylät Kolkja, Kasepää ja Varnja sijaitsevat Peipsin rantaviivan keskivaiheilla. Melko lähellä on myös sipulinviljelyksestä tunnettu Piirisaari, jonne venematka Laaksaaren satamasta kestää vajaan tunnin. Nykyään siellä asuu alle sata asukasta. Saari on luonnonsuojelualuetta, jossa on kolme kylää: Tooni, Saari ja Piiri. Saaren kylässä on museo, joka tutustuttaa vanhauskoisten historiaan saarella.

Alatskiven kylässä Peipsijärven rannassa on upea linna, jonka museo kertoo herrasväen elämästä ja kartanon palvelijoista sata vuotta sitten. Kartano rakennettiin aikoinaan paroni Nockelnin perheen kodiksi. Linnassa voi yöpyä.

Toinen hauska yöpaikka on Nina Kordon -vierastalo, jonka yhteydessä on myös olkikattoisia taloja.

Kun Peipsijärven rantateitä ajaa Tartosta etelään, vastaan tulee sympaattinen Räpinan kaupunki. Siellä voi yöpyä 1930-luvulla rakennetussa puutalohotellissa, jonka huoneissa sisustus noudattaa 1930-luvun tyyliä. Hotellin vierestä alkaa Räpinan puisto, jonka keskellä ko­hoaa Sillapään palatsiksi nimetty kartano. Puistossa kasvaa satoja puu- ja pensaslajeja, ja siellä pesii lintuja ja lepakoita.

Lähellä Latvian rajaa Setumaalla jatketaan vanhoja perinteitä. Joka kesä valitaan Setumaan kuningas, joka hallitsee yhden päivän vuodessa kuningaskuntaansa. Kylät saavat vuorotellen tämän kunnian.

Värskan kylpylä Setumaalla tunnetaan mineraalivedestään ja mutahoidoistaan. Hieno vierailupaikka Värskassa on Setu­museo, joka esittelee setukaisperheiden asumuksia 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa.

Jos Värskasta jatkaa Saatseen, joutuu ajamaan Venäjän läpi. Saatsen saapas eli niemen nokka kuuluu Venäjälle, mutta sen läpi kulkee vanha Värskan ja Saatsen välinen tie. Raja-alueella ei saa pysähtyä.

Saatsen kylän komein nähtävyys on yli 200 vuotta vanha Pyhän Paraskevan ortodoksinen kirkko. Paikallisilla on tapana viettää kirkkojen hautausmailla pyhimysten muistopäiviä. Silloin asukkaat kokoontuvat haudoille muistelemaan kuolleita sukulaisia. Haudoilla syödään, juodaan, lauletaan ja tanssitaan. Suremisen sijasta kerrotaan iloisia muistoja ja tavataan ystäviä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Viro
 • Sirpa Pääkkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  2. 2

   BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

  3. 3

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  4. 4

   Utøyan joukkomurhan minuutti minuutilta kertaava norjalaisdraama on inhottava kokemus, jota on vaikea suositella kenellekään

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Eduskunta moittii liikenne- ja viestintäministeriötä huonosta lainvalmistelusta – lakitekstiin oli jäänyt runsaasti virheitä

  7. 7

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  8. 8

   Heidi Foxell, 30, kesti vatsaansa ammutun tappavan luodin mutta ei suostu sankariksi – sen sijaan hän aikoo valmistua poliisiksi

  9. 9

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt joko upean löydön tai kamalan virheen”, twiittasi amerikkalaismies – ja tuli luoneeksi viikon viraaleimman videon, joka on täydellinen musiikkituotos

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  3. 3

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  4. 4

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  5. 5

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  6. 6

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Myös Trump sanoo pyytäneensä nauhoitusta

  7. 7

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  8. 8

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  9. 9

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  10. 10

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta
  3. Vuosi haudattuna suossa, ja edelleen toimii – venäläiset todistivat, että Ladan ja Toyotan yksinkertainen teknologia kestää
  4. BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja
  5. Eläinlääkäri Kati Niinistö näkee minuutissa, kelpaako hevonen Horse Show’hun – ”Olemme tapahtuman eläinsuojeluasiamiehiä”
  6. Kaksi 18-vuotiasta vangittiin epäiltyinä törkeästä parituksesta Turussa ja Tampereella
  7. Ars Fennica -taidepalkinnosta kilpailee kaksi suomalaista, ruotsalainen ja kaksi islantilaista – mukaan lukien peikkotaiteilija
  8. Eduskunta moittii liikenne- ja viestintäministeriötä huonosta lainvalmistelusta – lakitekstiin oli jäänyt runsaasti virheitä
  9. Rafael Nadalin ja Novak Djokovicin Saudi-Arabian matkasta nousi kohu – osallistuminen epäillyn murhaajamaan maineenkohotuskampanjaan voi tahria tennistähtien puhtoisen maineen
  10. Aggregaatti­kauppias pahoinpideltiin Sysmässä – ulko­maalaista miestä luultiin varkaaksi
  11. Olof Palmen leski, lastenpsykologi ja Unicef-vaikuttaja Lisbet Palme on kuollut
  12. Näytä lisää