Matka

Suomalaiskokki perusti Washingtoniin pohjoismaisen ravintolan – Asiakkaat rakastavat silliä ja ruisleipää, mutta lihapiirakat eivät kelvanneet

Suomen suurlähetystön entinen kokki Mikko Kosonen perusti Yhdysvaltain pääkaupunkiin pohjoismaisen ravintolan, joka luottaa yksinkertaisiin makuihin.

Washington

Yli kaksikymmentä vuotta kokki Mikko Kosonen ihmetteli, miksi Yhdysvaltain pääkaupungissa ei ollut kunnollista pohjoismaista ravintolaa. Sellaista, joka vastaisi sitä, miten trendikkääksi Pohjola on Yhdysvalloissa tullut.

Niin trendikkääksi, että ruotsalaisesta vessaharjasta voidaan pyytää Los Angelesissa pokkana 62 dollaria.

Lopulta Kosonen teki sen itse. Vappuna hän avasi Washingtonin Dupont Circlen kaupunginosaan pohjoismaisen kahvilaravintolan, jonka nimi on ytimekkäästi Mikko.

Kolmikerroksinen, kapea talo on maalattu ulkoa puna-sini-valkoiseksi Pohjoismaiden lippujen yhteisten värien mukaisesti. Keltaiset terassikalusteet Kosonen lisäsi sen jälkeen, kun Ruotsin suurlähettiläältä tuli noottia puuttuvasta väristä.

Naapurissa on luomupesula ja poliittinen hiphop-järjestö. Ikkunoissa on sateenkaarilippuja. Ollaan hallintokaupungin hipsterikortteleissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minun ruokafilosofiaani kuuluvat hyvin yksinkertaiset raaka-aineet”, Kosonen sanoo. ”Pala kalaa, suolaa ja pippuria. Itse savustettua ja graavattua. Ei turhaa sekoittelua tai yhdistelyä.”

Kosonen luottaa lähiruokaan: salaatit ja yrtit tulevat Länsi-Virginiasta. Hän haluaa myös olla ekologinen: kertakäyttöastiat ovat puuta, eivät muovia.

Toimiiko se? Kassalla jonottaa kanta-asiakas Sanka Perera, 30-vuotias insinööri Marylandista. Hän kertoo tulleensa yli kymmenen kilometrin päästä 20 kertaa keskustaan syömään Kososen kalakeittoa.

”Olen käynyt neljässä viidestä Pohjoismaasta, ja Mikon kalakeitto on ihan kärjessä”, Perera sanoo. ”Vain Norjasta löytyi jotain vastaavaa, mutta siinä ei ollut mukana perunoita, joista pidän.”

Pereran kommentista huomaa, millaista on asiakaskunta Washingtonissa: kaiken maistellutta ja hyvin vaativaista. Miten karjalanpiirakat pärjäävät kilpailussa, kun asiakas voi valita kaiken maailman keittiöistä?

Juuri tässä on pohjoismaisen keittiön voima, Kosonen uskoo. Hänellä on pitkä kokemus: viisi vuotta catering-yrittäjänä Washingtonissa, 15 vuotta Suomen Yhdysvaltain-suurlähetystön kokkina ja sitä ennen muun muassa ravintola Havis Amandassa.

”Pohjoismaiset raaka-aineet ja maut ovat puhtaita. Kun on kokeillut 57:ää eri ainetta ruokalajeissa, osaa arvostaa yksinkertaisuutta.”

Mitä se yksinkertainen ruoka sitten on? Lohi-, liha-, silli- ja katkarapuleipiä, joita kutsutaan täällä nimellä ”Open face sandwich” (avonaamaleipä), koska täytteen päällä ei ole toista leipäpalaa. Valikoimassa on myös keittoja, karjalanpaistia, sienisalaattia, blinejä, piirakoita, raparperipiirakkaa ja lettuja. Kosonen on alun perin kotoisin Pyhtäältä Porvoon ja Kotkan välistä ja suosii siksi myös itäsuomalaista keittiötä.

Toisin kuin Kosonen osasi odottaa, ruisleipä uppoaa washingtonilaisiin hyvin. Kosonen tekee sitä juuresta itse ja ostaa virolaiselta myyjältä, jonka tumma leipä on aavistuksen pehmeämpää kuin suomalainen ja sopii siksi aloittelijoille. Hän tekee itse myös siemenleipää, jota tarjotaan karviais- tai puolukkahillon kanssa.

Yllätys oli silli. Aluksi Kosonen ei ajatellut ottaa sitä ruokalistalle lainkaan, mutta ennen ravintolan avaamista ohikulkijat pysähtyivät kysymään, kai teiltä sitten saa silliä. Tähän asti Washingtonissa asuvat suomalaiset ovat ajaneet sitä varten Ikeaan.

”Katso, kolmesta pöydästä kahdessa syödään nytkin sillivoileipää”, Kosonen sanoo terassilla.

Sillin suosiota saattaa siivittää sijainti. Dupont Circle on baarialuetta, ja silli käy niin ilta-, yö- kuin aamuherkuksi. Mistä puheen olleen: Kososen ruokalistalla on myös akvaviittia ja kossua, mutta ei vielä suomalaista olutta, jota on ollut vaikea saada.

Se, mikä ei ole ollut paikallisten makuun, on ehkä yllättäen ollut lihapiirakka. ”Amerikkalaiset eivät tajua, mitä se on”, Kosonen sanoo.

Myöskään mädätettyjä islantilaisherkkuja ei listalta löydy. ”Niiden perinneruoat ovat vielä oudompia kuin suomalaisten.”

Osa Kososen asiakkaista on amerikkalaisia, joilla on pohjoismaisia juuria. Osa on tullut käymään länsirannikolta asti. Kassalla kanelipullan valinnut amerikkalaisnainen muistelee, että hänen ruotsalaisella isoäidillään oli tapana tehdä kotona samanlaisia. ”Olisipa vielä kardemummakierteitä”, hän huokaisee.

Kosonen ei kuitenkaan halua nojata nostalgiaan, vaan laatuun. Hän haaveilee viiden eri Pohjoismaan teemaviikoista, joita tekemään tulisi lahjakkaita suomalaiskokkeja. Kososen mielestä nuorista suomalaisista näkee, miten hyvä keittiömestarin koulutus Suomessa on: se vie 3–4 vuotta, kun Yhdysvalloissa vastaavat paperit voi saada puolessa vuodessa.

”Jos hyvää haluaa, se vaatii oman aikansa.”

Kun rakennuksen toinen kerros vapautuu ensi vuonna, päämäärä on avata yläkertaan kunnollinen illallisravintola. Toistaiseksi asiakaspaikkoja on vain noin 30 terassilla ja ensimmäisessä kerroksessa, joka muistuttaa enemmän kahvilamyymälää kuin ravintolaa.

Sitä ennen Kosonen haluaisi myös tuottajaketjun kuntoon. Suomalaisia raaka-aineita ei ole Yhdysvalloista helppo saada. Jos joku siis toimittaa poronlihaa Washingtoniin, kannattaa vinkata Kososelle.

”Alaskalaista karibua saisi. Mutta ei se ole sama asia.”

Mikko Nordic Fine Food, 1636 R St NW, Washington. Lähin metroasema Dupont Circle. Auki ti-to klo 9-20, pe-la klo 9-22, su 9-18. Ma suljettu.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • USA
  • Yhdysvallat
  • Pohjoismaat
  • Washington
  • Laura Saarikoski

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

    2. 2

      Aku Louhimies väittää kansainvälisen draamasarjan ohjauspestinsä olevan katkolla Ylen toimittajan viestittelyn takia – ”Onko tarkoituksena estää minua tekemästä työtäni?”

    3. 3

      Tällainen oli mies, joka testamenttasi 7,3 miljoonaa euroa taloyhtiölleen Helsingissä – Onni Lindforsille talo Siltasaaressa edusti ”lapsuuden onnellista aikaa”

    4. 4

      Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

    5. 5

      Vihreiden kärsivällisyys Touko Aallon kanssa alkaa loppua

    6. 6

      Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

    7. 7

      Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

      Tilaajille
    8. 8

      Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

    9. 9

      Kalasataman 35-kerroksisen tornitalon rakentaminen näyttää lähes pysähtyneen – Aikataulut eivät veny, vakuuttaa SRV

    10. 10

      Epäily: 20-vuotias mies suunnitteli vakavaa väkivaltarikosta Helsingissä – vangittiin maanantaina

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

    2. 2

      Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

    3. 3

      Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

    4. 4

      Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

    5. 5

      Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

    6. 6

      Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

    7. 7

      Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

    8. 8

      Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

    9. 9

      Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

    10. 10

      Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

      Tilaajille
    2. 2

      Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

    3. 3

      Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

    4. 4

      Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

      Tilaajille
    5. 5

      ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

      Tilaajille
    6. 6

      Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

      Tilaajille
    7. 7

      Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

    8. 8

      Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

    9. 9

      ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

      Tilaajille
    10. 10

      Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

    11. Näytä lisää