Matka

Suomalaiskokki perusti Washingtoniin pohjoismaisen ravintolan – Asiakkaat rakastavat silliä ja ruisleipää, mutta lihapiirakat eivät kelvanneet

Suomen suurlähetystön entinen kokki Mikko Kosonen perusti Yhdysvaltain pääkaupunkiin pohjoismaisen ravintolan, joka luottaa yksinkertaisiin makuihin.

Washington

Yli kaksikymmentä vuotta kokki Mikko Kosonen ihmetteli, miksi Yhdysvaltain pääkaupungissa ei ollut kunnollista pohjoismaista ravintolaa. Sellaista, joka vastaisi sitä, miten trendikkääksi Pohjola on Yhdysvalloissa tullut.

Niin trendikkääksi, että ruotsalaisesta vessaharjasta voidaan pyytää Los Angelesissa pokkana 62 dollaria.

Lopulta Kosonen teki sen itse. Vappuna hän avasi Washingtonin Dupont Circlen kaupunginosaan pohjoismaisen kahvilaravintolan, jonka nimi on ytimekkäästi Mikko.

Kolmikerroksinen, kapea talo on maalattu ulkoa puna-sini-valkoiseksi Pohjoismaiden lippujen yhteisten värien mukaisesti. Keltaiset terassikalusteet Kosonen lisäsi sen jälkeen, kun Ruotsin suurlähettiläältä tuli noottia puuttuvasta väristä.

Naapurissa on luomupesula ja poliittinen hiphop-järjestö. Ikkunoissa on sateenkaarilippuja. Ollaan hallintokaupungin hipsterikortteleissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minun ruokafilosofiaani kuuluvat hyvin yksinkertaiset raaka-aineet”, Kosonen sanoo. ”Pala kalaa, suolaa ja pippuria. Itse savustettua ja graavattua. Ei turhaa sekoittelua tai yhdistelyä.”

Kosonen luottaa lähiruokaan: salaatit ja yrtit tulevat Länsi-Virginiasta. Hän haluaa myös olla ekologinen: kertakäyttöastiat ovat puuta, eivät muovia.

Toimiiko se? Kassalla jonottaa kanta-asiakas Sanka Perera, 30-vuotias insinööri Marylandista. Hän kertoo tulleensa yli kymmenen kilometrin päästä 20 kertaa keskustaan syömään Kososen kalakeittoa.

”Olen käynyt neljässä viidestä Pohjoismaasta, ja Mikon kalakeitto on ihan kärjessä”, Perera sanoo. ”Vain Norjasta löytyi jotain vastaavaa, mutta siinä ei ollut mukana perunoita, joista pidän.”

Pereran kommentista huomaa, millaista on asiakaskunta Washingtonissa: kaiken maistellutta ja hyvin vaativaista. Miten karjalanpiirakat pärjäävät kilpailussa, kun asiakas voi valita kaiken maailman keittiöistä?

Juuri tässä on pohjoismaisen keittiön voima, Kosonen uskoo. Hänellä on pitkä kokemus: viisi vuotta catering-yrittäjänä Washingtonissa, 15 vuotta Suomen Yhdysvaltain-suurlähetystön kokkina ja sitä ennen muun muassa ravintola Havis Amandassa.

”Pohjoismaiset raaka-aineet ja maut ovat puhtaita. Kun on kokeillut 57:ää eri ainetta ruokalajeissa, osaa arvostaa yksinkertaisuutta.”

Mitä se yksinkertainen ruoka sitten on? Lohi-, liha-, silli- ja katkarapuleipiä, joita kutsutaan täällä nimellä ”Open face sandwich” (avonaamaleipä), koska täytteen päällä ei ole toista leipäpalaa. Valikoimassa on myös keittoja, karjalanpaistia, sienisalaattia, blinejä, piirakoita, raparperipiirakkaa ja lettuja. Kosonen on alun perin kotoisin Pyhtäältä Porvoon ja Kotkan välistä ja suosii siksi myös itäsuomalaista keittiötä.

Toisin kuin Kosonen osasi odottaa, ruisleipä uppoaa washingtonilaisiin hyvin. Kosonen tekee sitä juuresta itse ja ostaa virolaiselta myyjältä, jonka tumma leipä on aavistuksen pehmeämpää kuin suomalainen ja sopii siksi aloittelijoille. Hän tekee itse myös siemenleipää, jota tarjotaan karviais- tai puolukkahillon kanssa.

Yllätys oli silli. Aluksi Kosonen ei ajatellut ottaa sitä ruokalistalle lainkaan, mutta ennen ravintolan avaamista ohikulkijat pysähtyivät kysymään, kai teiltä sitten saa silliä. Tähän asti Washingtonissa asuvat suomalaiset ovat ajaneet sitä varten Ikeaan.

”Katso, kolmesta pöydästä kahdessa syödään nytkin sillivoileipää”, Kosonen sanoo terassilla.

Sillin suosiota saattaa siivittää sijainti. Dupont Circle on baarialuetta, ja silli käy niin ilta-, yö- kuin aamuherkuksi. Mistä puheen olleen: Kososen ruokalistalla on myös akvaviittia ja kossua, mutta ei vielä suomalaista olutta, jota on ollut vaikea saada.

Se, mikä ei ole ollut paikallisten makuun, on ehkä yllättäen ollut lihapiirakka. ”Amerikkalaiset eivät tajua, mitä se on”, Kosonen sanoo.

Myöskään mädätettyjä islantilaisherkkuja ei listalta löydy. ”Niiden perinneruoat ovat vielä oudompia kuin suomalaisten.”

Osa Kososen asiakkaista on amerikkalaisia, joilla on pohjoismaisia juuria. Osa on tullut käymään länsirannikolta asti. Kassalla kanelipullan valinnut amerikkalaisnainen muistelee, että hänen ruotsalaisella isoäidillään oli tapana tehdä kotona samanlaisia. ”Olisipa vielä kardemummakierteitä”, hän huokaisee.

Kosonen ei kuitenkaan halua nojata nostalgiaan, vaan laatuun. Hän haaveilee viiden eri Pohjoismaan teemaviikoista, joita tekemään tulisi lahjakkaita suomalaiskokkeja. Kososen mielestä nuorista suomalaisista näkee, miten hyvä keittiömestarin koulutus Suomessa on: se vie 3–4 vuotta, kun Yhdysvalloissa vastaavat paperit voi saada puolessa vuodessa.

”Jos hyvää haluaa, se vaatii oman aikansa.”

Kun rakennuksen toinen kerros vapautuu ensi vuonna, päämäärä on avata yläkertaan kunnollinen illallisravintola. Toistaiseksi asiakaspaikkoja on vain noin 30 terassilla ja ensimmäisessä kerroksessa, joka muistuttaa enemmän kahvilamyymälää kuin ravintolaa.

Sitä ennen Kosonen haluaisi myös tuottajaketjun kuntoon. Suomalaisia raaka-aineita ei ole Yhdysvalloista helppo saada. Jos joku siis toimittaa poronlihaa Washingtoniin, kannattaa vinkata Kososelle.

”Alaskalaista karibua saisi. Mutta ei se ole sama asia.”

Mikko Nordic Fine Food, 1636 R St NW, Washington. Lähin metroasema Dupont Circle. Auki ti-to klo 9-20, pe-la klo 9-22, su 9-18. Ma suljettu.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • USA
  • Yhdysvallat
  • Pohjoismaat
  • Washington
  • Laura Saarikoski

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

    2. 2

      Touko Aallon tapaus tarjosi Venäjän medialle varsinaisen herkkupalan – siihen yhdistyi kolme keskeistä mielikuvaa, joita suomalaisista yritetään iskostaa venäläisiin

    3. 3

      Suomalaiset naistenlehdet julkaisivat viime vuonna 268 kansikuvaa, joista seitsemässä oli ”person of color” – ei ihme, ettei termille ole edes suomennosta

    4. 4

      ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

      Tilaajille
    5. 5

      Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

    6. 6

      Yksityistetty vankila luisui niin pahaan kaaokseen, että brittihallitus joutui ottamaan sen takaisin haltuunsa

    7. 7

      Juutalainen seurakunta: Weekend-festivaalin aikana hajotettu hautausmaan muuri on historiallisesti arvokas – ”Käsivoimin on revitty kiviä alas”

    8. 8

      Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

      Tilaajille
    9. 9

      Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

    10. 10

      Hallituspuolueet jyräsivät opposition: Eduskunnan sote-valiokunta ei enää kuule asiantuntijoita

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Miksi valtio velkaantuu yhä, vaikka Suomi elää nousukauden huippua? HS selvitti, mihin rahamme nyt menevät

    2. 2

      Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

    3. 3

      Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

      Tilaajille
    4. 4

      Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

    5. 5

      Suomalaisia miniasuntoja kauhistellaan jo ulkomailla, sanoo kaupunkiprofessori Mari Vaattovaara – ”Köyhille rakennetaan hellahuoneita”

    6. 6

      Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

    7. 7

      ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

      Tilaajille
    8. 8

      Yhä useampi meistä saa syövän, mutta miksi? Jopa 40 prosenttia syövistä voisi jäädä syntymättä, jos ihmiset eläisivät paremmin

      Tilaajille
    9. 9

      Tomi Metsäkedon törkeästä kunnianloukkauksesta syytetään neljää naista

    10. 10

      New York Times: #metoo-johto­hahmo Asia Argento maksoi satoja­tuhansia dollareita häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneelle miehelle

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

      Tilaajille
    2. 2

      Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

      Tilaajille
    3. 3

      Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

    4. 4

      ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

      Tilaajille
    5. 5

      Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

    6. 6

      Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

      Tilaajille
    7. 7

      Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

    8. 8

      Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

    9. 9

      Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

    10. 10

      Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

    11. Näytä lisää