Matka

Suomalaiskokki perusti Washingtoniin pohjoismaisen ravintolan – Asiakkaat rakastavat silliä ja ruisleipää, mutta lihapiirakat eivät kelvanneet

Suomen suurlähetystön entinen kokki Mikko Kosonen perusti Yhdysvaltain pääkaupunkiin pohjoismaisen ravintolan, joka luottaa yksinkertaisiin makuihin.

Washington

Yli kaksikymmentä vuotta kokki Mikko Kosonen ihmetteli, miksi Yhdysvaltain pääkaupungissa ei ollut kunnollista pohjoismaista ravintolaa. Sellaista, joka vastaisi sitä, miten trendikkääksi Pohjola on Yhdysvalloissa tullut.

Niin trendikkääksi, että ruotsalaisesta vessaharjasta voidaan pyytää Los Angelesissa pokkana 62 dollaria.

Lopulta Kosonen teki sen itse. Vappuna hän avasi Washingtonin Dupont Circlen kaupunginosaan pohjoismaisen kahvilaravintolan, jonka nimi on ytimekkäästi Mikko.

Kolmikerroksinen, kapea talo on maalattu ulkoa puna-sini-valkoiseksi Pohjoismaiden lippujen yhteisten värien mukaisesti. Keltaiset terassikalusteet Kosonen lisäsi sen jälkeen, kun Ruotsin suurlähettiläältä tuli noottia puuttuvasta väristä.

Naapurissa on luomupesula ja poliittinen hiphop-järjestö. Ikkunoissa on sateenkaarilippuja. Ollaan hallintokaupungin hipsterikortteleissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minun ruokafilosofiaani kuuluvat hyvin yksinkertaiset raaka-aineet”, Kosonen sanoo. ”Pala kalaa, suolaa ja pippuria. Itse savustettua ja graavattua. Ei turhaa sekoittelua tai yhdistelyä.”

Kosonen luottaa lähiruokaan: salaatit ja yrtit tulevat Länsi-Virginiasta. Hän haluaa myös olla ekologinen: kertakäyttöastiat ovat puuta, eivät muovia.

Toimiiko se? Kassalla jonottaa kanta-asiakas Sanka Perera, 30-vuotias insinööri Marylandista. Hän kertoo tulleensa yli kymmenen kilometrin päästä 20 kertaa keskustaan syömään Kososen kalakeittoa.

”Olen käynyt neljässä viidestä Pohjoismaasta, ja Mikon kalakeitto on ihan kärjessä”, Perera sanoo. ”Vain Norjasta löytyi jotain vastaavaa, mutta siinä ei ollut mukana perunoita, joista pidän.”

Pereran kommentista huomaa, millaista on asiakaskunta Washingtonissa: kaiken maistellutta ja hyvin vaativaista. Miten karjalanpiirakat pärjäävät kilpailussa, kun asiakas voi valita kaiken maailman keittiöistä?

Juuri tässä on pohjoismaisen keittiön voima, Kosonen uskoo. Hänellä on pitkä kokemus: viisi vuotta catering-yrittäjänä Washingtonissa, 15 vuotta Suomen Yhdysvaltain-suurlähetystön kokkina ja sitä ennen muun muassa ravintola Havis Amandassa.

”Pohjoismaiset raaka-aineet ja maut ovat puhtaita. Kun on kokeillut 57:ää eri ainetta ruokalajeissa, osaa arvostaa yksinkertaisuutta.”

Mitä se yksinkertainen ruoka sitten on? Lohi-, liha-, silli- ja katkarapuleipiä, joita kutsutaan täällä nimellä ”Open face sandwich” (avonaamaleipä), koska täytteen päällä ei ole toista leipäpalaa. Valikoimassa on myös keittoja, karjalanpaistia, sienisalaattia, blinejä, piirakoita, raparperipiirakkaa ja lettuja. Kosonen on alun perin kotoisin Pyhtäältä Porvoon ja Kotkan välistä ja suosii siksi myös itäsuomalaista keittiötä.

Toisin kuin Kosonen osasi odottaa, ruisleipä uppoaa washingtonilaisiin hyvin. Kosonen tekee sitä juuresta itse ja ostaa virolaiselta myyjältä, jonka tumma leipä on aavistuksen pehmeämpää kuin suomalainen ja sopii siksi aloittelijoille. Hän tekee itse myös siemenleipää, jota tarjotaan karviais- tai puolukkahillon kanssa.

Yllätys oli silli. Aluksi Kosonen ei ajatellut ottaa sitä ruokalistalle lainkaan, mutta ennen ravintolan avaamista ohikulkijat pysähtyivät kysymään, kai teiltä sitten saa silliä. Tähän asti Washingtonissa asuvat suomalaiset ovat ajaneet sitä varten Ikeaan.

”Katso, kolmesta pöydästä kahdessa syödään nytkin sillivoileipää”, Kosonen sanoo terassilla.

Sillin suosiota saattaa siivittää sijainti. Dupont Circle on baarialuetta, ja silli käy niin ilta-, yö- kuin aamuherkuksi. Mistä puheen olleen: Kososen ruokalistalla on myös akvaviittia ja kossua, mutta ei vielä suomalaista olutta, jota on ollut vaikea saada.

Se, mikä ei ole ollut paikallisten makuun, on ehkä yllättäen ollut lihapiirakka. ”Amerikkalaiset eivät tajua, mitä se on”, Kosonen sanoo.

Myöskään mädätettyjä islantilaisherkkuja ei listalta löydy. ”Niiden perinneruoat ovat vielä oudompia kuin suomalaisten.”

Osa Kososen asiakkaista on amerikkalaisia, joilla on pohjoismaisia juuria. Osa on tullut käymään länsirannikolta asti. Kassalla kanelipullan valinnut amerikkalaisnainen muistelee, että hänen ruotsalaisella isoäidillään oli tapana tehdä kotona samanlaisia. ”Olisipa vielä kardemummakierteitä”, hän huokaisee.

Kosonen ei kuitenkaan halua nojata nostalgiaan, vaan laatuun. Hän haaveilee viiden eri Pohjoismaan teemaviikoista, joita tekemään tulisi lahjakkaita suomalaiskokkeja. Kososen mielestä nuorista suomalaisista näkee, miten hyvä keittiömestarin koulutus Suomessa on: se vie 3–4 vuotta, kun Yhdysvalloissa vastaavat paperit voi saada puolessa vuodessa.

”Jos hyvää haluaa, se vaatii oman aikansa.”

Kun rakennuksen toinen kerros vapautuu ensi vuonna, päämäärä on avata yläkertaan kunnollinen illallisravintola. Toistaiseksi asiakaspaikkoja on vain noin 30 terassilla ja ensimmäisessä kerroksessa, joka muistuttaa enemmän kahvilamyymälää kuin ravintolaa.

Sitä ennen Kosonen haluaisi myös tuottajaketjun kuntoon. Suomalaisia raaka-aineita ei ole Yhdysvalloista helppo saada. Jos joku siis toimittaa poronlihaa Washingtoniin, kannattaa vinkata Kososelle.

”Alaskalaista karibua saisi. Mutta ei se ole sama asia.”

Mikko Nordic Fine Food, 1636 R St NW, Washington. Lähin metroasema Dupont Circle. Auki ti-to klo 9-20, pe-la klo 9-22, su 9-18. Ma suljettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • USA
 • Yhdysvallat
 • Pohjoismaat
 • Washington
 • Laura Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Palvelunesto­hyökkäys kaatoi useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  5. 5

   Sveitsin poliisi: Kansalaisuutta hakenut oligarkki Roman Abramovitš olisi ”uhka turvallisuudelle ja maineriski”

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   ”En ole kokenut aiemmin mitään vastaavaa” – Ruotsalais­kansanedustajat ennustivat HS:lle maan tulevaa hallitusta, ja jokainen antoi eri vastauksen

  10. 10

   Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  8. 8

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  9. 9

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää