Matka

Telttailu on halpa tapa minilomailla Helsingissä – Yksiön kokoiseen telttaan mahtuu retkisänkykin

Kaipaatko minilomaa? Mene telttaan. Sen pystyy toteuttamaan Helsingissäkin, halvalla. Kokeneen retkeilijän suosikit ovat Nuuksio ja Porkkalanniemi.

Puoli tuntia autolla – ja loma voi alkaa!

Helsinkiläinen Jon Owen halusi tutustua kotikaupunkiinsa uudella tavalla. Niinpä Ruoholahdessa asuva Owen tuli telttailemaan Rastilan leirintäalueelle Vuosaareen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olin kuullut tästä paikasta ja halusin nähdä, minkälaista täällä on. Teltassa on paljon mukavampaa kuin hotellissa”, Owen kertoo.

Owenin teltta on pienen yksiön kokoinen ja painaakin 45 kiloa. Teltan mukavuuksina on retkisänky, kunnollinen tyyny ja retkikeitin.

Suuret, hulppeat teltat ovat muutenkin telttailijoiden suosiossa. Siltä ainakin näyttää Rastilassa elokuisena torstaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkiin telttoihin ei suinkaan ole majoittunut ulkopaikkakuntalaisia. Leirintäalueen työntekijän Erkka Laitisen mukaan moni vieraista on Jon Owenin tavoin lähialueelta.

Pääkaupunkiseudun asukas tulee Rastilaan minilomalle, joka on helppo toteuttaa. Metrolle on matkaa 400 metriä, viereiseltä rannalta pääsee mereen uimaan ja lenkkipolut odottavat leirintäalueen takana. Alueella toimii Helsingin kaupungin Wi-Fi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rastilassa voi yhdistää kaupunkiloman ja retkeilyn, Erkka Laitinen kuvailee.

Vielä 1980-luvulla helsinkiläiset eivät saaneet majoittua Rastilan leirintäalueella. Laitisen mukaan vastaanottoon tulee edelleen kyselyitä, saavatko helsinkiläiset tulla alueelle yöksi.

Leirintämatkailun laajamittainen suosio sai sysäyksen vuoden 1952 Helsingin olympialaisista. Urheilujuhla sai Suomen matkailijayhdistyksen kehittämään leirintäalueita, joiden suosio kasvoi.

Erityisesti 1970-luvun alussa perheet ahtautuivat autoon ja karauttivat koko perheen voimin telttailemaan.

Vuosikymmenien aikana telttailun suosio on hiipunut 1970-luvun huippuvuosista, mutta pysynyt jokseenkin tasaisena. Muutamat sateiset ja kylmät kesät ovat verottaneet telttailijoita, mutta kulunut kesä on saanut heidät jälleen liikkeelle. Nykyään parhaimpina kesinä majoitusvuorokausista noin 10 prosenttia vietetään teltoissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se tarkoittaa noin 200 000:ta teltassa vietettyä yötä.

Rastilan leirintäalueen Erkka Laitinen uskoo telttailun suosion selittyvän muun muassa joustavuudella: teltan kanssa voi tulla leirintäalueelle palveluiden ja lämpimän suihkun äärelle – tai mennä metsään, täydelliseen luonnonrauhaan.

Laitisen mukaan telttailun uusi tuleminen on näkynyt myös Rastilan suosiossa. Alueella on 80 telttapaikkaa, ja toisinaan täytyy myydä ”eioota”. Etenkin loma-aikoina telttapaikat ovat suosittuja.

”Ei ole väliä, onko tiistai vai sunnuntai, paikat voivat olla täynnä. Onneksi telttapaikan voi varata etukäteen netistä”, Laitinen vinkkaa.

Rastilassa telttamaksu on 17 euroa. Lisäksi henkilömaksu on 6 euroa.

Varsin edullista – mutta telttailu ei ole vain budjettimatkaajan vaihtoehto, Laitinen kertoo. Telttailijat kuluttavat rahaa varusteluun.

”Olenpa nähnyt teltan, jossa keittiö oli integroitu autoon”, Laitinen sanoo.

Moni viettää leirintäalueella yhden tai kaksi yötä. Niin myös Nakkilasta ja Porista Rastilaan saapuneet Anna Iivonen ja Riikka Dahlros.

Naiset tulivat Helsinkiin Pet Shop Boysin keikalle ja päättivät yöpyä teltassa.

”Emme halunneet mennä hotelliin”, he kertovat.

”Teltan yritimme laittaa sellaiseen paikkaan, ettemme aamulla heräisi auringonpaisteeseen.”

Kuumuudesta mainitsee myös Jon Owen. Varjoisassa paikassa sikeitä voi vetää hieman pidempään, mutta kuumana kesänä teltan sisälämpötilat ovat kohonneet jopa 35 asteeseen.

Välillä on pitänyt kömpiä ylös vilvoittelemaan jo aamuseitsemältä, Owen kuvailee.

Rastilassa leiriytyjät voivat halutessaan mennä aamupalalle Rastilan kartanon kahvilaan. Tarjolla on niin croisantteja kuin puuroakin.

Hellekesä on näkynyt kartanon kävijämäärissä, ja ravintoloitsija Noora Järvisen mukaan vipinää on riittänyt.

”Leiriytyjät tulevat myös iltaisin nauttimaan salaateista ja viinilasillisesta”, hän kertoo.

Pääkaupunkiseudulla pääsee telttailemaan myös muun muassa Nuuksiossa, mutta siellä on leirintäaluetta alkeellisempaa. Pesulla käydään luonnonvesissä, ja ulkohuussi ajaa vessan asemaa. Leiriytymispaikoilta löytyy puita pilkottavaksi nuotiolle.

Puolalaiset ystävykset ovat laittaneet loppukesästä teltan pystyyn Nuuksioon. Parikymppiset retkeilijät ovat saapuneet länsiuusimaalaiseen kansallispuistoon helppouden ja ilmaisen majoituksen perässä.

Läpi Suomen kulkeva puolalaiskolmikko on varannut mukaan keittokatoksessa valmistettavia eväitä, jotta ruokalasku pysyisi pienenä. Nyt grillillä porisee vihreä curry.

”Haluatteko maistaa?”, leiriytyjät kysyvät.

Nuuksio on retkeilyä harrastavan ja eräoppaaksi opiskelevan Henriikka Simojoen valinta helpoksi retkikohteeksi. Sujuvien kulkuyhteyksien päässä sijaitsevaan kansallispuistoon pääsee vaikkapa bussilla Helsingin keskustasta. Omalla autolla saapuessa matkaa on noin 50 kilometriä.

Parkkipaikalta on vain muutaman sadan metrin matka esimerkiksi Mustalammen vieressä olevalle telttailupaikalle, joten suuriakaan varustuksia ei tarvitse kantaa kauempaa.

”Retkeilyn ei tarvitse tarkoittaa pitkää vaellusta, vaan voi pakata teltan auton perään työpäivän jälkeen ja suunnata yhdeksi yöksi metsään”, retkeilystä Aamukahvilla-blogissa kirjoittava Simojoki sanoo.

Simojoki kehottaa valitsemaan telttailupaikan sen mukaan, mitä retkeltä odottaa: onko toiveissa patikointi, oma rauha vai kenties helppous ja muiden retkeilijöiden seura? Elämän ensimmäisen telttayön voi viettää vaikkapa omalla takapihalla, jotta saa tuntumaa siihen, minkälaisia varusteita kaipaa mukaansa.

Lämpimällä ilmalla telttailuun ei tarvitse juurikaan varusteita, Simojoki rohkaisee.

”Teltan lisäksi riittää, kunhan on ensiapupakkaus ja akkua puhelimessa. Myös hyvät eväät ovat tärkeät”, Simojoki sanoo.

Simojoki on huomannut varustetason nousemisen vieneen toisinaan huomiota itse asialta: Eräbuumin vallitessa tekninen teltta ja jatkuva puhe retkeilyvarusteista voi nostaa lähtemisen kynnystä.

”Telttailun ydin on kuitenkin edelleen luonto ja sen äärellä oleminen, rauhoittuminen. Outdoor-tavaroista puhuminen ja muu on toissijaista”, Simojoki muistuttaa.

Simojoen mukaan parasta telttailussa on sen tuoma rentous: Arjen keskelläkin voi tehdä irtioton lähimetsään. Mukaan voi pakata nokipannukahvit, grillillä tehtävien suklaabanaanien ainekset ja valmiita eväsleipiä. Avot, pako arjesta on valmis!

Nuuksion ohella toinen Simojoen suosikkipaikoista on Kirkkonummella sijaitseva Porkkalanniemi. Siellä voi usein telttailla aivan omassa rauhassa.

Pienellä vaivannäöllä myös Nuuksiossa voi löytää omia salaisia soppia, joissa telttailla ilman, että on näköyhteyttä muihin retkeilijöihin, Simojoki sanoo.

”Jos jaksaa kastoa pääreittien ulkopuolelta, voi löytää mielettömiä sopukoita. En kuitenkaan lähde telttailemaan läheskään aina sillä oletuksella, että saisin olla yksin. Esimerkiksi nuotion äärellä on mahtava tavata muita retkeilijöitä ja vaikkapa ensikertalaisia.”

Mitä Simojoki haluaisi sanoa retkeilijälle, joka on suuntaamassa telttailemaan ensimmäistä kertaa?

”Kynnys telttailuun on matala. Tärkeintä on liikkua luontoa ja muita retkeilijöitä kunnioittaen.”

Pääkaupunkiseudulla voi telttailla myös saaristossa. Jos omistaa veneen, voi sillä suunnata esimerkiksi Uudenmaan virkistysyhdistyksen isännöimään Pikku Leikosaareen. Reilun hehtaarin kokoisessa saaressa on pieni sauna ja tulentekopaikkoja, joissa pääsee grillaamaan.

Jos omaa venettä ei ole, voi telttailija suunnata yhdysaluksella viikonloppuisin Pihlajasaareen. Saaressa on telttailualue, jossa saa yöpyä perjantaista sunnuntaihin. Telttailu maksaa 15 euroa yöltä.

Kesän telttailukausi on jo lopuillaan, mutta ei hätää. Myös syksyllä voi telttailla. Simojoki odottaa innolla viileneviä syysöitä.

”En ole helletelttailun suuri ystävä. Odotan syyskelejä ja lähden yöksi metsään”, Simojoki sanoo.

Juttuun on haastateltu myös Suomen leirintäalueyhdistyksen toiminnanjohtajaa Antti Saukkosta.

Henriikka Simojoen varustelista:

- Teltta, makuupussi, makuualusta

- Retkikeitin, polttoainetta keittimeen, ruokailuvälineet, tulitikut vedenpitävästi pakattuna

- Juomapullo, vettä tarpeen mukaan

- Ensiapulaukku, vessapaperia vesitiiviissä pussissa, laastareita, käsidesi

- Puhelin vesitiiviissä pussissa, matkalaturi, kartta, kompassi, taskulamppu, puukko

Muuta muistettavaa:

- Helsingin kaupungin omistamilla mailla saa leiriytyä vain varsinaisella telttailualueella. Ellei sellaista ole, on tilapäinen telttailu sallittua riittävän etäällä asumuksista. Kannattaa huomioida, että tulenteko on sallittua vain tarkoitusta varten rakennetuissa keittokatoksissa sekä retkikeittimiä käytettäessä.

-Tarkista, onko leiriytymispaikalla vesipistettä.

-Tarkista voimassa olevat varoitukset. Metsäpalovaaran aikana avotulen tekeminen on kiellettyä.

-Mieti, miten ruoka säilyy retkeilyn ajan. Kuivat valmisruuat, kuten risotot ja pastat valmistuvat trangialla tai kaasukeittimellä.

- Ota mukaan pientä naposteltavaa: pähkinät sekä energia- ja suklaapatukat pitävät energiatasot ylhäällä.

- Pakkaa rinkka tai reppu niin, että paino jakautuu tasaisesti ja tukevasti selkää vasten.

- Varaa mukaasi myös roskapussi, jotta voit tuoda roskasi pois luonnosta.

Täälläkin voit telttailla:

- Helsingissä: Pihlajasaari (yhteysalus kulkee 9.9. saakka), Kaunissaari (yhteysalus kulkee 16.9. saakka)

- Espoossa: Väransbyn ulkoilualue, Oittaan ulkoilukeskus

- Espoon saaret, joissa voi telttailla: Bylandet, Gåsgrund, Knapperskär, Rövargrundet, Rövaren, Stora Herrö, Torra Lövö

- Vantaalla: Bjursin leirintäalue, Etelälahden ulkoilualue

- Sipoonkorven kansallispuisto

Lisätietoja: luontoon.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tämän hämmentävämpää nettihuijausta ei ole: mies loi ”bändilleen” tyhjästä fanikunnan, levy-yhtiön ja uutissivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  2. 2

   Raporttien mukaan Kiina on tappanut satojatuhansia mielipidevankeja ja myynyt heidän sisäelimiään – nyt riippumaton tuomioistuin tutkii elinsiirrot

  3. 3

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  4. 4

   Mies jäi vuorokaudeksi puristuksiin pöllipinon alle Hauholla ja vietti yön taivasalla – Palomestari: ”Sitkeä kaveri”

  5. 5

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  6. 6

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  7. 7

   Airiston Helmi -operaatiossa takavarikoitua yli 3 miljoonan euron käteis­pottia vaaditaan palautettavaksi – Krp vastustaa

  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  10. 10

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  5. 5

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  6. 6

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  7. 7

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  8. 8

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  9. 9

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  10. 10

   Pamahdus aiheutti ison poliisioperaation Töölössä, viime vuonna samassa asuntolassa löytyi matkalaukkuun kätketty ruumis – ”Poliisiautot tulee ja menee, neuloja siellä täällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  8. 8

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  9. 9

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  10. 10

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Amerikkalaismediat: Trump antamassa potkut kansallisen turvallisuuden ministerille ja etsii korvaajaa myös kansliapäällikölleen
  3. Mies jäi vuorokaudeksi puristuksiin pöllipinon alle Hauholla ja vietti yön taivasalla – Palomestari: ”Sitkeä kaveri”
  4. Saastuttavan kivihiilen kulutuksen kasvu näyttää hiipuvan – Aasian voimalat kuitenkin toimivat vielä vuosikymmeniä
  5. Raporttien mukaan Kiina on tappanut satojatuhansia mielipidevankeja ja myynyt heidän sisäelimiään – nyt riippumaton tuomioistuin tutkii elinsiirrot
  6. Airiston Helmi -operaatiossa takavarikoitua yli 3 miljoonan euron käteis­pottia vaaditaan palautettavaksi – Krp vastustaa
  7. Pop-pankkiliitto erotti hallituksensa puheenjohtajan – epäillään rikkoneen luoton myöntämistä koskevia ohjeita Kurikan osuuspankissa
  8. Suomen naishiihdon nuori lupaus Anita Korva menee vapaaehtoisena armeijaan – tähtäimessä liikunta-aliupseerin pesti: ”Uskon, että hän sopeutuu helposti”
  9. Tunti sitten
  10. Suomen 17-vuotiaat tytöt ovat jo tehneet yhden ennätyksen jalkapallon MM-kisoissa – Uruguayssa on tuskin koskaan nähty yhtä paljon ruisleipää
  11. Ison Omenan kirjastossa 3D-tulostettiin klitoris, eikä dildonkaan valmistamiselle ole esteitä – ”Tulosteella voi havainnollistaa anatomiaa”, kirjasto ohjeistaa
  12. Merkel vaati Euroopalle yhteistä armeijaa – osa euro­parlamentista buuasi liitto­kanslerin puheelle
  13. Näytä lisää