Matka

Telttailu on halpa tapa minilomailla Helsingissä – Yksiön kokoiseen telttaan mahtuu retkisänkykin

Kaipaatko minilomaa? Mene telttaan. Sen pystyy toteuttamaan Helsingissäkin, halvalla. Kokeneen retkeilijän suosikit ovat Nuuksio ja Porkkalanniemi.

Puoli tuntia autolla – ja loma voi alkaa!

Helsinkiläinen Jon Owen halusi tutustua kotikaupunkiinsa uudella tavalla. Niinpä Ruoholahdessa asuva Owen tuli telttailemaan Rastilan leirintäalueelle Vuosaareen.

”Olin kuullut tästä paikasta ja halusin nähdä, minkälaista täällä on. Teltassa on paljon mukavampaa kuin hotellissa”, Owen kertoo.

Owenin teltta on pienen yksiön kokoinen ja painaakin 45 kiloa. Teltan mukavuuksina on retkisänky, kunnollinen tyyny ja retkikeitin.

Suuret, hulppeat teltat ovat muutenkin telttailijoiden suosiossa. Siltä ainakin näyttää Rastilassa elokuisena torstaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkiin telttoihin ei suinkaan ole majoittunut ulkopaikkakuntalaisia. Leirintäalueen työntekijän Erkka Laitisen mukaan moni vieraista on Jon Owenin tavoin lähialueelta.

Pääkaupunkiseudun asukas tulee Rastilaan minilomalle, joka on helppo toteuttaa. Metrolle on matkaa 400 metriä, viereiseltä rannalta pääsee mereen uimaan ja lenkkipolut odottavat leirintäalueen takana. Alueella toimii Helsingin kaupungin Wi-Fi.

Rastilassa voi yhdistää kaupunkiloman ja retkeilyn, Erkka Laitinen kuvailee.

Vielä 1980-luvulla helsinkiläiset eivät saaneet majoittua Rastilan leirintäalueella. Laitisen mukaan vastaanottoon tulee edelleen kyselyitä, saavatko helsinkiläiset tulla alueelle yöksi.

Leirintämatkailun laajamittainen suosio sai sysäyksen vuoden 1952 Helsingin olympialaisista. Urheilujuhla sai Suomen matkailijayhdistyksen kehittämään leirintäalueita, joiden suosio kasvoi.

Erityisesti 1970-luvun alussa perheet ahtautuivat autoon ja karauttivat koko perheen voimin telttailemaan.

Vuosikymmenien aikana telttailun suosio on hiipunut 1970-luvun huippuvuosista, mutta pysynyt jokseenkin tasaisena. Muutamat sateiset ja kylmät kesät ovat verottaneet telttailijoita, mutta kulunut kesä on saanut heidät jälleen liikkeelle. Nykyään parhaimpina kesinä majoitusvuorokausista noin 10 prosenttia vietetään teltoissa.

Se tarkoittaa noin 200 000:ta teltassa vietettyä yötä.

Rastilan leirintäalueen Erkka Laitinen uskoo telttailun suosion selittyvän muun muassa joustavuudella: teltan kanssa voi tulla leirintäalueelle palveluiden ja lämpimän suihkun äärelle – tai mennä metsään, täydelliseen luonnonrauhaan.

Laitisen mukaan telttailun uusi tuleminen on näkynyt myös Rastilan suosiossa. Alueella on 80 telttapaikkaa, ja toisinaan täytyy myydä ”eioota”. Etenkin loma-aikoina telttapaikat ovat suosittuja.

”Ei ole väliä, onko tiistai vai sunnuntai, paikat voivat olla täynnä. Onneksi telttapaikan voi varata etukäteen netistä”, Laitinen vinkkaa.

Rastilassa telttamaksu on 17 euroa. Lisäksi henkilömaksu on 6 euroa.

Varsin edullista – mutta telttailu ei ole vain budjettimatkaajan vaihtoehto, Laitinen kertoo. Telttailijat kuluttavat rahaa varusteluun.

”Olenpa nähnyt teltan, jossa keittiö oli integroitu autoon”, Laitinen sanoo.

Moni viettää leirintäalueella yhden tai kaksi yötä. Niin myös Nakkilasta ja Porista Rastilaan saapuneet Anna Iivonen ja Riikka Dahlros.

Naiset tulivat Helsinkiin Pet Shop Boysin keikalle ja päättivät yöpyä teltassa.

”Emme halunneet mennä hotelliin”, he kertovat.

”Teltan yritimme laittaa sellaiseen paikkaan, ettemme aamulla heräisi auringonpaisteeseen.”

Kuumuudesta mainitsee myös Jon Owen. Varjoisassa paikassa sikeitä voi vetää hieman pidempään, mutta kuumana kesänä teltan sisälämpötilat ovat kohonneet jopa 35 asteeseen.

Välillä on pitänyt kömpiä ylös vilvoittelemaan jo aamuseitsemältä, Owen kuvailee.

Rastilassa leiriytyjät voivat halutessaan mennä aamupalalle Rastilan kartanon kahvilaan. Tarjolla on niin croisantteja kuin puuroakin.

Hellekesä on näkynyt kartanon kävijämäärissä, ja ravintoloitsija Noora Järvisen mukaan vipinää on riittänyt.

”Leiriytyjät tulevat myös iltaisin nauttimaan salaateista ja viinilasillisesta”, hän kertoo.

Pääkaupunkiseudulla pääsee telttailemaan myös muun muassa Nuuksiossa, mutta siellä on leirintäaluetta alkeellisempaa. Pesulla käydään luonnonvesissä, ja ulkohuussi ajaa vessan asemaa. Leiriytymispaikoilta löytyy puita pilkottavaksi nuotiolle.

Puolalaiset ystävykset ovat laittaneet loppukesästä teltan pystyyn Nuuksioon. Parikymppiset retkeilijät ovat saapuneet länsiuusimaalaiseen kansallispuistoon helppouden ja ilmaisen majoituksen perässä.

Läpi Suomen kulkeva puolalaiskolmikko on varannut mukaan keittokatoksessa valmistettavia eväitä, jotta ruokalasku pysyisi pienenä. Nyt grillillä porisee vihreä curry.

”Haluatteko maistaa?”, leiriytyjät kysyvät.

Nuuksio on retkeilyä harrastavan ja eräoppaaksi opiskelevan Henriikka Simojoen valinta helpoksi retkikohteeksi. Sujuvien kulkuyhteyksien päässä sijaitsevaan kansallispuistoon pääsee vaikkapa bussilla Helsingin keskustasta. Omalla autolla saapuessa matkaa on noin 50 kilometriä.

Parkkipaikalta on vain muutaman sadan metrin matka esimerkiksi Mustalammen vieressä olevalle telttailupaikalle, joten suuriakaan varustuksia ei tarvitse kantaa kauempaa.

”Retkeilyn ei tarvitse tarkoittaa pitkää vaellusta, vaan voi pakata teltan auton perään työpäivän jälkeen ja suunnata yhdeksi yöksi metsään”, retkeilystä Aamukahvilla-blogissa kirjoittava Simojoki sanoo.

Simojoki kehottaa valitsemaan telttailupaikan sen mukaan, mitä retkeltä odottaa: onko toiveissa patikointi, oma rauha vai kenties helppous ja muiden retkeilijöiden seura? Elämän ensimmäisen telttayön voi viettää vaikkapa omalla takapihalla, jotta saa tuntumaa siihen, minkälaisia varusteita kaipaa mukaansa.

Lämpimällä ilmalla telttailuun ei tarvitse juurikaan varusteita, Simojoki rohkaisee.

”Teltan lisäksi riittää, kunhan on ensiapupakkaus ja akkua puhelimessa. Myös hyvät eväät ovat tärkeät”, Simojoki sanoo.

Simojoki on huomannut varustetason nousemisen vieneen toisinaan huomiota itse asialta: Eräbuumin vallitessa tekninen teltta ja jatkuva puhe retkeilyvarusteista voi nostaa lähtemisen kynnystä.

”Telttailun ydin on kuitenkin edelleen luonto ja sen äärellä oleminen, rauhoittuminen. Outdoor-tavaroista puhuminen ja muu on toissijaista”, Simojoki muistuttaa.

Simojoen mukaan parasta telttailussa on sen tuoma rentous: Arjen keskelläkin voi tehdä irtioton lähimetsään. Mukaan voi pakata nokipannukahvit, grillillä tehtävien suklaabanaanien ainekset ja valmiita eväsleipiä. Avot, pako arjesta on valmis!

Nuuksion ohella toinen Simojoen suosikkipaikoista on Kirkkonummella sijaitseva Porkkalanniemi. Siellä voi usein telttailla aivan omassa rauhassa.

Pienellä vaivannäöllä myös Nuuksiossa voi löytää omia salaisia soppia, joissa telttailla ilman, että on näköyhteyttä muihin retkeilijöihin, Simojoki sanoo.

”Jos jaksaa kastoa pääreittien ulkopuolelta, voi löytää mielettömiä sopukoita. En kuitenkaan lähde telttailemaan läheskään aina sillä oletuksella, että saisin olla yksin. Esimerkiksi nuotion äärellä on mahtava tavata muita retkeilijöitä ja vaikkapa ensikertalaisia.”

Mitä Simojoki haluaisi sanoa retkeilijälle, joka on suuntaamassa telttailemaan ensimmäistä kertaa?

”Kynnys telttailuun on matala. Tärkeintä on liikkua luontoa ja muita retkeilijöitä kunnioittaen.”

Pääkaupunkiseudulla voi telttailla myös saaristossa. Jos omistaa veneen, voi sillä suunnata esimerkiksi Uudenmaan virkistysyhdistyksen isännöimään Pikku Leikosaareen. Reilun hehtaarin kokoisessa saaressa on pieni sauna ja tulentekopaikkoja, joissa pääsee grillaamaan.

Jos omaa venettä ei ole, voi telttailija suunnata yhdysaluksella viikonloppuisin Pihlajasaareen. Saaressa on telttailualue, jossa saa yöpyä perjantaista sunnuntaihin. Telttailu maksaa 15 euroa yöltä.

Kesän telttailukausi on jo lopuillaan, mutta ei hätää. Myös syksyllä voi telttailla. Simojoki odottaa innolla viileneviä syysöitä.

”En ole helletelttailun suuri ystävä. Odotan syyskelejä ja lähden yöksi metsään”, Simojoki sanoo.

Juttuun on haastateltu myös Suomen leirintäalueyhdistyksen toiminnanjohtajaa Antti Saukkosta.

Henriikka Simojoen varustelista:

- Teltta, makuupussi, makuualusta

- Retkikeitin, polttoainetta keittimeen, ruokailuvälineet, tulitikut vedenpitävästi pakattuna

- Juomapullo, vettä tarpeen mukaan

- Ensiapulaukku, vessapaperia vesitiiviissä pussissa, laastareita, käsidesi

- Puhelin vesitiiviissä pussissa, matkalaturi, kartta, kompassi, taskulamppu, puukko

Muuta muistettavaa:

- Helsingin kaupungin omistamilla mailla saa leiriytyä vain varsinaisella telttailualueella. Ellei sellaista ole, on tilapäinen telttailu sallittua riittävän etäällä asumuksista. Kannattaa huomioida, että tulenteko on sallittua vain tarkoitusta varten rakennetuissa keittokatoksissa sekä retkikeittimiä käytettäessä.

-Tarkista, onko leiriytymispaikalla vesipistettä.

-Tarkista voimassa olevat varoitukset. Metsäpalovaaran aikana avotulen tekeminen on kiellettyä.

-Mieti, miten ruoka säilyy retkeilyn ajan. Kuivat valmisruuat, kuten risotot ja pastat valmistuvat trangialla tai kaasukeittimellä.

- Ota mukaan pientä naposteltavaa: pähkinät sekä energia- ja suklaapatukat pitävät energiatasot ylhäällä.

- Pakkaa rinkka tai reppu niin, että paino jakautuu tasaisesti ja tukevasti selkää vasten.

- Varaa mukaasi myös roskapussi, jotta voit tuoda roskasi pois luonnosta.

Täälläkin voit telttailla:

- Helsingissä: Pihlajasaari (yhteysalus kulkee 9.9. saakka), Kaunissaari (yhteysalus kulkee 16.9. saakka)

- Espoossa: Väransbyn ulkoilualue, Oittaan ulkoilukeskus

- Espoon saaret, joissa voi telttailla: Bylandet, Gåsgrund, Knapperskär, Rövargrundet, Rövaren, Stora Herrö, Torra Lövö

- Vantaalla: Bjursin leirintäalue, Etelälahden ulkoilualue

- Sipoonkorven kansallispuisto

Lisätietoja: luontoon.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Junaliikenne käynnistymässä kaaoksen jälkeen, häiriöitä tiedossa loppuillaksi – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  5. 5

   Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

  6. 6

   Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan kollegansa osuuden väliajalla – Prokofjevin vaikein sinfonia onnistui silti

  10. 10

   Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  6. 6

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  7. 7

   Junaliikenne käynnistymässä kaaoksen jälkeen, häiriöitä tiedossa loppuillaksi – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  10. 10

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan kollegansa osuuden väliajalla – Prokofjevin vaikein sinfonia onnistui silti
  3. Ajax palasi huimilla maaleilla Mestarien liigaan – yhdessä oli jopa häivähdys Marco van Bastenin klassikkomaalia
  4. Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä
  5. Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria, jättikorotukset saattavat kuitenkin peruuntua – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta”
  6. Junaliikenne käynnistymässä kaaoksen jälkeen, häiriöitä tiedossa loppuillaksi – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille
  7. Kaksi mielenterveyspotilasta hukkui tulvaveden temmattua poliisiauton Yhdysvalloissa
  8. Tunti sitten
  9. Narripaidat jatkaa yhä voittamattomina kotikaukalossaan – Savosta tuli parisataa katsojaa kannustamaan Metallurgin pelaajaa
  10. Arvi Savolainen teki suomalaista painihistoriaa voittamalla alle 20-vuotiaiden MM-kultaa
  11. Pääministeri Sipilä suhtautuu harkiten tuhansiin uusiin EU-rajavalvojiin: valtuudet ovat vielä epäselvät – Euroopan johtajat etsivät yhteisymmärrystä maahanmuutosta
  12. Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian
  13. Näytä lisää