Matka

Telttailu on halpa tapa minilomailla Helsingissä – Yksiön kokoiseen telttaan mahtuu retkisänkykin

Kaipaatko minilomaa? Mene telttaan. Sen pystyy toteuttamaan Helsingissäkin, halvalla. Kokeneen retkeilijän suosikit ovat Nuuksio ja Porkkalanniemi.

Puoli tuntia autolla – ja loma voi alkaa!

Helsinkiläinen Jon Owen halusi tutustua kotikaupunkiinsa uudella tavalla. Niinpä Ruoholahdessa asuva Owen tuli telttailemaan Rastilan leirintäalueelle Vuosaareen.

”Olin kuullut tästä paikasta ja halusin nähdä, minkälaista täällä on. Teltassa on paljon mukavampaa kuin hotellissa”, Owen kertoo.

Owenin teltta on pienen yksiön kokoinen ja painaakin 45 kiloa. Teltan mukavuuksina on retkisänky, kunnollinen tyyny ja retkikeitin.

Suuret, hulppeat teltat ovat muutenkin telttailijoiden suosiossa. Siltä ainakin näyttää Rastilassa elokuisena torstaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkiin telttoihin ei suinkaan ole majoittunut ulkopaikkakuntalaisia. Leirintäalueen työntekijän Erkka Laitisen mukaan moni vieraista on Jon Owenin tavoin lähialueelta.

Pääkaupunkiseudun asukas tulee Rastilaan minilomalle, joka on helppo toteuttaa. Metrolle on matkaa 400 metriä, viereiseltä rannalta pääsee mereen uimaan ja lenkkipolut odottavat leirintäalueen takana. Alueella toimii Helsingin kaupungin Wi-Fi.

Rastilassa voi yhdistää kaupunkiloman ja retkeilyn, Erkka Laitinen kuvailee.

Vielä 1980-luvulla helsinkiläiset eivät saaneet majoittua Rastilan leirintäalueella. Laitisen mukaan vastaanottoon tulee edelleen kyselyitä, saavatko helsinkiläiset tulla alueelle yöksi.

Leirintämatkailun laajamittainen suosio sai sysäyksen vuoden 1952 Helsingin olympialaisista. Urheilujuhla sai Suomen matkailijayhdistyksen kehittämään leirintäalueita, joiden suosio kasvoi.

Erityisesti 1970-luvun alussa perheet ahtautuivat autoon ja karauttivat koko perheen voimin telttailemaan.

Vuosikymmenien aikana telttailun suosio on hiipunut 1970-luvun huippuvuosista, mutta pysynyt jokseenkin tasaisena. Muutamat sateiset ja kylmät kesät ovat verottaneet telttailijoita, mutta kulunut kesä on saanut heidät jälleen liikkeelle. Nykyään parhaimpina kesinä majoitusvuorokausista noin 10 prosenttia vietetään teltoissa.

Se tarkoittaa noin 200 000:ta teltassa vietettyä yötä.

Rastilan leirintäalueen Erkka Laitinen uskoo telttailun suosion selittyvän muun muassa joustavuudella: teltan kanssa voi tulla leirintäalueelle palveluiden ja lämpimän suihkun äärelle – tai mennä metsään, täydelliseen luonnonrauhaan.

Laitisen mukaan telttailun uusi tuleminen on näkynyt myös Rastilan suosiossa. Alueella on 80 telttapaikkaa, ja toisinaan täytyy myydä ”eioota”. Etenkin loma-aikoina telttapaikat ovat suosittuja.

”Ei ole väliä, onko tiistai vai sunnuntai, paikat voivat olla täynnä. Onneksi telttapaikan voi varata etukäteen netistä”, Laitinen vinkkaa.

Rastilassa telttamaksu on 17 euroa. Lisäksi henkilömaksu on 6 euroa.

Varsin edullista – mutta telttailu ei ole vain budjettimatkaajan vaihtoehto, Laitinen kertoo. Telttailijat kuluttavat rahaa varusteluun.

”Olenpa nähnyt teltan, jossa keittiö oli integroitu autoon”, Laitinen sanoo.

Moni viettää leirintäalueella yhden tai kaksi yötä. Niin myös Nakkilasta ja Porista Rastilaan saapuneet Anna Iivonen ja Riikka Dahlros.

Naiset tulivat Helsinkiin Pet Shop Boysin keikalle ja päättivät yöpyä teltassa.

”Emme halunneet mennä hotelliin”, he kertovat.

”Teltan yritimme laittaa sellaiseen paikkaan, ettemme aamulla heräisi auringonpaisteeseen.”

Kuumuudesta mainitsee myös Jon Owen. Varjoisassa paikassa sikeitä voi vetää hieman pidempään, mutta kuumana kesänä teltan sisälämpötilat ovat kohonneet jopa 35 asteeseen.

Välillä on pitänyt kömpiä ylös vilvoittelemaan jo aamuseitsemältä, Owen kuvailee.

Rastilassa leiriytyjät voivat halutessaan mennä aamupalalle Rastilan kartanon kahvilaan. Tarjolla on niin croisantteja kuin puuroakin.

Hellekesä on näkynyt kartanon kävijämäärissä, ja ravintoloitsija Noora Järvisen mukaan vipinää on riittänyt.

”Leiriytyjät tulevat myös iltaisin nauttimaan salaateista ja viinilasillisesta”, hän kertoo.

Pääkaupunkiseudulla pääsee telttailemaan myös muun muassa Nuuksiossa, mutta siellä on leirintäaluetta alkeellisempaa. Pesulla käydään luonnonvesissä, ja ulkohuussi ajaa vessan asemaa. Leiriytymispaikoilta löytyy puita pilkottavaksi nuotiolle.

Puolalaiset ystävykset ovat laittaneet loppukesästä teltan pystyyn Nuuksioon. Parikymppiset retkeilijät ovat saapuneet länsiuusimaalaiseen kansallispuistoon helppouden ja ilmaisen majoituksen perässä.

Läpi Suomen kulkeva puolalaiskolmikko on varannut mukaan keittokatoksessa valmistettavia eväitä, jotta ruokalasku pysyisi pienenä. Nyt grillillä porisee vihreä curry.

”Haluatteko maistaa?”, leiriytyjät kysyvät.

Nuuksio on retkeilyä harrastavan ja eräoppaaksi opiskelevan Henriikka Simojoen valinta helpoksi retkikohteeksi. Sujuvien kulkuyhteyksien päässä sijaitsevaan kansallispuistoon pääsee vaikkapa bussilla Helsingin keskustasta. Omalla autolla saapuessa matkaa on noin 50 kilometriä.

Parkkipaikalta on vain muutaman sadan metrin matka esimerkiksi Mustalammen vieressä olevalle telttailupaikalle, joten suuriakaan varustuksia ei tarvitse kantaa kauempaa.

”Retkeilyn ei tarvitse tarkoittaa pitkää vaellusta, vaan voi pakata teltan auton perään työpäivän jälkeen ja suunnata yhdeksi yöksi metsään”, retkeilystä Aamukahvilla-blogissa kirjoittava Simojoki sanoo.

Simojoki kehottaa valitsemaan telttailupaikan sen mukaan, mitä retkeltä odottaa: onko toiveissa patikointi, oma rauha vai kenties helppous ja muiden retkeilijöiden seura? Elämän ensimmäisen telttayön voi viettää vaikkapa omalla takapihalla, jotta saa tuntumaa siihen, minkälaisia varusteita kaipaa mukaansa.

Lämpimällä ilmalla telttailuun ei tarvitse juurikaan varusteita, Simojoki rohkaisee.

”Teltan lisäksi riittää, kunhan on ensiapupakkaus ja akkua puhelimessa. Myös hyvät eväät ovat tärkeät”, Simojoki sanoo.

Simojoki on huomannut varustetason nousemisen vieneen toisinaan huomiota itse asialta: Eräbuumin vallitessa tekninen teltta ja jatkuva puhe retkeilyvarusteista voi nostaa lähtemisen kynnystä.

”Telttailun ydin on kuitenkin edelleen luonto ja sen äärellä oleminen, rauhoittuminen. Outdoor-tavaroista puhuminen ja muu on toissijaista”, Simojoki muistuttaa.

Simojoen mukaan parasta telttailussa on sen tuoma rentous: Arjen keskelläkin voi tehdä irtioton lähimetsään. Mukaan voi pakata nokipannukahvit, grillillä tehtävien suklaabanaanien ainekset ja valmiita eväsleipiä. Avot, pako arjesta on valmis!

Nuuksion ohella toinen Simojoen suosikkipaikoista on Kirkkonummella sijaitseva Porkkalanniemi. Siellä voi usein telttailla aivan omassa rauhassa.

Pienellä vaivannäöllä myös Nuuksiossa voi löytää omia salaisia soppia, joissa telttailla ilman, että on näköyhteyttä muihin retkeilijöihin, Simojoki sanoo.

”Jos jaksaa kastoa pääreittien ulkopuolelta, voi löytää mielettömiä sopukoita. En kuitenkaan lähde telttailemaan läheskään aina sillä oletuksella, että saisin olla yksin. Esimerkiksi nuotion äärellä on mahtava tavata muita retkeilijöitä ja vaikkapa ensikertalaisia.”

Mitä Simojoki haluaisi sanoa retkeilijälle, joka on suuntaamassa telttailemaan ensimmäistä kertaa?

”Kynnys telttailuun on matala. Tärkeintä on liikkua luontoa ja muita retkeilijöitä kunnioittaen.”

Pääkaupunkiseudulla voi telttailla myös saaristossa. Jos omistaa veneen, voi sillä suunnata esimerkiksi Uudenmaan virkistysyhdistyksen isännöimään Pikku Leikosaareen. Reilun hehtaarin kokoisessa saaressa on pieni sauna ja tulentekopaikkoja, joissa pääsee grillaamaan.

Jos omaa venettä ei ole, voi telttailija suunnata yhdysaluksella viikonloppuisin Pihlajasaareen. Saaressa on telttailualue, jossa saa yöpyä perjantaista sunnuntaihin. Telttailu maksaa 15 euroa yöltä.

Kesän telttailukausi on jo lopuillaan, mutta ei hätää. Myös syksyllä voi telttailla. Simojoki odottaa innolla viileneviä syysöitä.

”En ole helletelttailun suuri ystävä. Odotan syyskelejä ja lähden yöksi metsään”, Simojoki sanoo.

Juttuun on haastateltu myös Suomen leirintäalueyhdistyksen toiminnanjohtajaa Antti Saukkosta.

Henriikka Simojoen varustelista:

- Teltta, makuupussi, makuualusta

- Retkikeitin, polttoainetta keittimeen, ruokailuvälineet, tulitikut vedenpitävästi pakattuna

- Juomapullo, vettä tarpeen mukaan

- Ensiapulaukku, vessapaperia vesitiiviissä pussissa, laastareita, käsidesi

- Puhelin vesitiiviissä pussissa, matkalaturi, kartta, kompassi, taskulamppu, puukko

Muuta muistettavaa:

- Helsingin kaupungin omistamilla mailla saa leiriytyä vain varsinaisella telttailualueella. Ellei sellaista ole, on tilapäinen telttailu sallittua riittävän etäällä asumuksista. Kannattaa huomioida, että tulenteko on sallittua vain tarkoitusta varten rakennetuissa keittokatoksissa sekä retkikeittimiä käytettäessä.

-Tarkista, onko leiriytymispaikalla vesipistettä.

-Tarkista voimassa olevat varoitukset. Metsäpalovaaran aikana avotulen tekeminen on kiellettyä.

-Mieti, miten ruoka säilyy retkeilyn ajan. Kuivat valmisruuat, kuten risotot ja pastat valmistuvat trangialla tai kaasukeittimellä.

- Ota mukaan pientä naposteltavaa: pähkinät sekä energia- ja suklaapatukat pitävät energiatasot ylhäällä.

- Pakkaa rinkka tai reppu niin, että paino jakautuu tasaisesti ja tukevasti selkää vasten.

- Varaa mukaasi myös roskapussi, jotta voit tuoda roskasi pois luonnosta.

Täälläkin voit telttailla:

- Helsingissä: Pihlajasaari (yhteysalus kulkee 9.9. saakka), Kaunissaari (yhteysalus kulkee 16.9. saakka)

- Espoossa: Väransbyn ulkoilualue, Oittaan ulkoilukeskus

- Espoon saaret, joissa voi telttailla: Bylandet, Gåsgrund, Knapperskär, Rövargrundet, Rövaren, Stora Herrö, Torra Lövö

- Vantaalla: Bjursin leirintäalue, Etelälahden ulkoilualue

- Sipoonkorven kansallispuisto

Lisätietoja: luontoon.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS Paraisilla: Poliisi tutkii vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  2. 2

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  6. 6

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  7. 7

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  8. 8

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  9. 9

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  10. 10

   Enemmistö Yhdysvaltain republikaaneista kannatti aborttia – Sitten tuli vuosi 1973, ja kysymyksestä tehtiin poliittinen ase

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  7. 7

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  8. 8

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Krp on ottanut kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat mukana operaatiossa – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  11. Näytä lisää