Matka

Mamma Mia -fanit vaeltavat Skopeloksen saarelle Kreikkaan ja kuulevat höpöhöpö-tarinan Meryl Streepistä

Mamma Mia -elokuva kuvattiin Skopeloksen saarella Kreikassa kymmenen vuotta sitten. Turistit käyvät edelleen ihailemassa filmistä tuttuja paikkoja. Saarella toistellaan yhä tarinaa korkeanpaikankammoisesta Meryl Streepistä, eikä anneta anteeksi, että elokuvan jatko-osa tehtiin Kroatiassa.

Pieni turistiryhmä kapuaa korkean kallion laella olevaan Agios Ioannis -kappeliin. Jyrkkien portaiden vieressä on kaiteet, mutta Abban hitteihin perustuvan Mamma Mia -elokuvan kuvausten aikaan niitä ei ollut.

Elokuvassa Meryl Streepin esittämä Donna laulaa Pierce Brosnanin näyttelemän Samin kanssa kappelin juurella The Winner Takes it All. Kohtaus huipentuu häihin.

Opas kertoo turisteille, että kesti neljä tuntia saada korkeita paikkoja pelkäävä Meryl Streep ylös kappelille, kun elokuvaa tehtiin. Kuulijat ovat haltioissaan sisäpiirin tiedonmurusesta.

”Höpö höpö. Oppaat toistavat tuota tarinaa, ja se on kerrottu monissa lehtijutuissakin. Meryl kipusi reippaasti ylös, ei siinä ollut mitään ongelmia”, kertoo Ioanna ­Efstathiou, matkatoimisto Dolphinin toimitusjohtaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mamma Mian kuvauksien aikana vuonna 2007 Dolphin järjesti muun muassa kaikki elokuvatuotannon kuljetukset ja majoitukset sekä hoiti paikalliset kuvausjärjestelyt.

”Ainoa hankala kohta Skopeloksella tehdyissä kuvauksissa oli, kun Donnan tytärtä Sophieta esittänyt Amanda Seyfried lähti aasilla kohti kirkkoa ja häitä. Hän pelkäsi ratsastamista, mutta hyvin sekin kohtaus lopulta saatiin kuvatuksi”, sanoo Efstathiou.


Elokuva tapahtuu kuvitteellisella Kalokairin saarella. Valtaosa ulkokuvauksista tehtiin Skopeloksella. Joitakin otoksia kuvattiin naapurisaarella Skiathoksella ja myös manner-Kreikassa Damoucharissa.

Kuvauspaikat kiertäviä bussikierroksia lukuun ottamatta Mamma Mia näkyy Skopeloksella yllättävän vähän. Kaupoissa ei näy Donna-avaimenperiä eikä baareissa tarjoilla Dancing Queen -drinkkejä.

 

”Seinälle emme laita julkkisten kuvia, vaikka heitä käy täällä melko usein.”

Skopelos on edelleen samanlainen perikreikkalainen saari kuin elokuvassakin. Valkoisia taloja, turkoosia merta, uinuvia pikkukyliä. Sisämaassa vastaan voi tulla paimen vuohilauman kanssa.

Massaturismin tuloa Skopeloks elle on hillinnyt se, että siellä ei ole lentokenttää. Lähin kenttä on naapurisaarella Skiathoksella, jossa onkin Skopelosta enemmän turisteja.

Skopeloksella ei myöskään ole pitkiä hiekkarantoja. Useimmat rannat ovat kivisiä poukamia, joihin joutuu menemään mutkittelevia pikkuteitä pitkin. Osaan pääsee vain veneellä.


Mamma Mian kohtauksia kuvattiin saarella useilla uimarannoilla, ja elokuvasta tuttu on myös ”Kolmen männyn niemi” Amarantos.

Donnan hotelli oli olemassa tosin vain Pinewood-studioilla Lontoon lähellä. Hääkappelin sisäkuvatkin tehtiin studiossa.

Matkailijat voivat silti fiilistellä kulkemalla tähtien jalanjäljissä. Saaren toinen taajama Glossa on korkealla vuoren rinteellä. Glossassa sijaitseva Agnanti oli Meryl Streepin kantaravintola kuvausten aikana.

Ravintolan nettisivuilla on kuva Meryl Streepistä poseeraamassa vanhemman rouvashenkilön kanssa.

”Minusta tuollaiset kuvat ovat noloja, mutta äitini halusi välttämättä saada itsestään kuvan Meryl Streepin kanssa ja laittaa kuvan sivuillemme”, ravintolan omistaja Nikolas Stamatakis sanoo.

”Seinälle emme laita julkkisten kuvia, vaikka heitä käy täällä melko usein. Haluamme että ravintolamme on niin hyvä, ettei meidän tarvitse kehuskella asiakkaana käyneillä kuuluisuuksilla ”, kertoo Stamatakis.

Diivoista ja vaativista julkkista voi kertoa sekin, että ruokalistassa on erityinen huomautus, että emme voi poiketa listasta tai muuttaa ruoka-annoksia.


Skopelos Village -hotellissa julkkiskuvia ei piilotella. Siellä on nurkkaus, jossa Pierce Brosnan, Colin Firth, Meryl Streep ja kumppanit poseeraavat hotellin ravintolassa.

Mamma Mian tähdet majoittuivat kuukauden kestäneiden kuvausten aikana juuri Skopelos Villagessa.

”Itse olin vielä koulupoika, kun Mamma Miaa kuvattiin. Minulle on kuitenkin kerrottu ja valokuvistakin näkee, että ravintolassamme oli toisinaan aika railakkaitakin juhlia. Näyttelijät istuivat pitkissä pöydissä, söivät ja joivat”, kertoo ravintolan nykyinen päällikkö Gian­nis Tsatsoulis.

Neljän tähden hotelli on yllättävän vaatimaton maailmanluokan näyttelijöiden majoituspaikaksi. Tsatsoulis osoittaa pienehköä parveketta.

”Tuossa huoneessa Meryl Streep asui elo–syyskuussa 2007. Sviitti on melko pieni, mutta parvekkeelta on hieno merinäkymä”, kertoo Tsatsoulis.

Monille kreikkalaisille oli järkytys, kun Mamma Mia -elokuvan kakkososa kuvattiin Visin saarella Kroatiassa. Elokuva tapahtumapaikka on kuitenkin samainen kuvitteellinen Kalokairin kreikkalaissaari.

”Olimme tietysti pettyneitä, mutta uudessa elokuvassa ei mainita Kroatiaa missään kohtaa. Niinpä useimmat luulevat, että sekin on kuvattu Kreikassa. Kakkososa toimii meille edelleen mainoksena”, uskoo Dolphinin Ioanna Efstat­hiou.

Kroatia on viime vuosina houkutellut onnistuneesti useita suuria, ulkomaisia filmituotantoja tarjoamalla avokätisiä veroetuja ja tuotantotukia. Kroatiassa on kuvattu muun muassa Game of Thrones -sarjaa ja Tähtien sota -elokuvia.

Kreikassa Mamma Mian kakkos­osan ”menettäminen” Kroatialle aiheutti pienimuotoisen skandaalin. Turistiministeriö syytti kulttuuriministeriötä siitä, että se ei ollut pystynyt tekemään Mamma Mian tekijöille yhtä hyvää tarjousta kuin Kroatia. Myös kreikkalainen byrokratia pelottaa elokuvatuottajia.


Vaikka massaturismia ei Skopelokselle olekaan tullut, saarella kukoistaa hääturismi, varmasti Mamma Mian ansiosta.

”Me järjestämme tänä vuonna 80 häät. Näistä pareista 40 haluaa, että heidät vihitään Mamma Mia -kappelissa”, kertoo Efstathiou.

Hänen mukaansa Skopeloksella on vihitty ulkomaisia pareja elokuvan ilmestymisen jälkeen useita satoja joka vuosi.

”Kroatian Vis on saanut varmasti julkisuutta Mamma Mian jatko-osan myötä, mutta Skopelos on edelleen ainoa oikea Mamma Mia -saari”, sanoo Efstathiou.


Kuinka mennä Skopelokselle

Kesäkaudella Finnairilla on suoria lomalentoja naapurisaarelle Skiathokselle, josta lauttamatka pääkaupunkiin Skopelokseen kestää runsaan tunnin, saaren toiseen satamaan Glossaan noin puoli tuntia.

Manner-Kreikasta Skopeloksen satamiin pääsee päivittäin Agios Konstantinoksesta ja Voloksesta. Matka kestää 2,5–4 tuntia, alustyypistä riippuen.

Ateenasta kulkee bussilla parissa tunnissa Agiois Konstantinokseen.

Kesäsesonkina Skopelokselle on laivayhteys Evian saarelta Mantoudin ja Kymin satamista. Evialle pääsee Ateenasta bussilla tai junalla.

Lauttaliput voi ostaa netistä esimerkiksi lauttayhtiöiden sivuilta. Yhdensuuntaisten lippujen hinnat vaihtelevat matkan pituuden ja lautan nopeuden mukaan 20 eurosta noin 50 euroon.

Tietoa lautoista ja aikatauluista tarjoavat monet sivustot, muun muassa greeka.com ja skopelosweb.gr.

Kesällä Suomesta järjestetään pakettimatkoja Skopelokselle ja Skiathokselle.

Skopeloksella voi hyvin liikkua paikallisbusseilla. Auton vuokraaminen maksaa 30–50 euroa päivässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Kreikka
 • Mamma Mia!
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  4. 4

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  7. 7

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias puukirkko tuhoutui tulipalossa täysin – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  10. 10

   Jorma Ollila vastaa Siilasmaan kuvailemiin ongelmiin yhtiön johtamisessa – Väitteet ovat hänen mukaansa kärjistettyjä tai vääriä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  2. 2

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  10. 10

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Miten vapautua lapsuuden traumoista? pohtii Pasi Pekkola uutuusromaanissaan, joka koskettaa ja ärsyttää
  3. Armoton katsaus yläluokan julmuuteen, ilmaista rahaa kaikille ja Suomenniemen ensimmäinen tähtitieteilijä
  4. Krp: Kotietsinnät sujuneet Turun saaristossa hyvin, operaatio saadaan näillä näkymin päätökseen sunnuntaina – yrityksen kiinteistöjen eristys Paraisilla lopetettu
  5. Henkilöstövuokraus on nyky-Suomessa arkipäivää, ja se on 70 vuotta täyttävän Mauno Savolaisen ansiota
  6. Anthony Joshua puolusti raivokkaasti mestaruuttaan Aleksandr Povetkinia vastaan – voitti teknisellä tyrmäyksellä: ”Tiesin, että hänen päänsä kestää iskuja”
  7. Iran syyttää Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa, Persianlahden maita, EU:ta, Tanskaa, Hollantia ja Britanniaa Isisin tekemästä terrori-iskusta
  8. Espoolainen Janne Lehto virittää Ryder Cupissa peliareenaa Tiger Woodsille ja muille huippugolffareille
  9. Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia
  10. Tunti sitten
  11. Aloitimme autoilun Pekingissä, vaikka siinä ei ole järkeä: Kadut täyttyvät, ilma saastuu, ja siksi autollamme ei saa nyt ajaa ollenkaan perjantaipäivisin
  12. Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista
  13. Näytä lisää