Matka

Mamma Mia -fanit vaeltavat Skopeloksen saarelle Kreikkaan ja kuulevat höpöhöpö-tarinan Meryl Streepistä

Mamma Mia -elokuva kuvattiin Skopeloksen saarella Kreikassa kymmenen vuotta sitten. Turistit käyvät edelleen ihailemassa filmistä tuttuja paikkoja. Saarella toistellaan yhä tarinaa korkeanpaikankammoisesta Meryl Streepistä, eikä anneta anteeksi, että elokuvan jatko-osa tehtiin Kroatiassa.

Pieni turistiryhmä kapuaa korkean kallion laella olevaan Agios Ioannis -kappeliin. Jyrkkien portaiden vieressä on kaiteet, mutta Abban hitteihin perustuvan Mamma Mia -elokuvan kuvausten aikaan niitä ei ollut.

Elokuvassa Meryl Streepin esittämä Donna laulaa Pierce Brosnanin näyttelemän Samin kanssa kappelin juurella The Winner Takes it All. Kohtaus huipentuu häihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opas kertoo turisteille, että kesti neljä tuntia saada korkeita paikkoja pelkäävä Meryl Streep ylös kappelille, kun elokuvaa tehtiin. Kuulijat ovat haltioissaan sisäpiirin tiedonmurusesta.

”Höpö höpö. Oppaat toistavat tuota tarinaa, ja se on kerrottu monissa lehtijutuissakin. Meryl kipusi reippaasti ylös, ei siinä ollut mitään ongelmia”, kertoo Ioanna ­Efstathiou, matkatoimisto Dolphinin toimitusjohtaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mamma Mian kuvauksien aikana vuonna 2007 Dolphin järjesti muun muassa kaikki elokuvatuotannon kuljetukset ja majoitukset sekä hoiti paikalliset kuvausjärjestelyt.

”Ainoa hankala kohta Skopeloksella tehdyissä kuvauksissa oli, kun Donnan tytärtä Sophieta esittänyt Amanda Seyfried lähti aasilla kohti kirkkoa ja häitä. Hän pelkäsi ratsastamista, mutta hyvin sekin kohtaus lopulta saatiin kuvatuksi”, sanoo Efstathiou.


Elokuva tapahtuu kuvitteellisella Kalokairin saarella. Valtaosa ulkokuvauksista tehtiin Skopeloksella. Joitakin otoksia kuvattiin naapurisaarella Skiathoksella ja myös manner-Kreikassa Damoucharissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuvauspaikat kiertäviä bussikierroksia lukuun ottamatta Mamma Mia näkyy Skopeloksella yllättävän vähän. Kaupoissa ei näy Donna-avaimenperiä eikä baareissa tarjoilla Dancing Queen -drinkkejä.

 

”Seinälle emme laita julkkisten kuvia, vaikka heitä käy täällä melko usein.”

Skopelos on edelleen samanlainen perikreikkalainen saari kuin elokuvassakin. Valkoisia taloja, turkoosia merta, uinuvia pikkukyliä. Sisämaassa vastaan voi tulla paimen vuohilauman kanssa.

Massaturismin tuloa Skopeloks elle on hillinnyt se, että siellä ei ole lentokenttää. Lähin kenttä on naapurisaarella Skiathoksella, jossa onkin Skopelosta enemmän turisteja.

Skopeloksella ei myöskään ole pitkiä hiekkarantoja. Useimmat rannat ovat kivisiä poukamia, joihin joutuu menemään mutkittelevia pikkuteitä pitkin. Osaan pääsee vain veneellä.


Mamma Mian kohtauksia kuvattiin saarella useilla uimarannoilla, ja elokuvasta tuttu on myös ”Kolmen männyn niemi” Amarantos.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Donnan hotelli oli olemassa tosin vain Pinewood-studioilla Lontoon lähellä. Hääkappelin sisäkuvatkin tehtiin studiossa.

Matkailijat voivat silti fiilistellä kulkemalla tähtien jalanjäljissä. Saaren toinen taajama Glossa on korkealla vuoren rinteellä. Glossassa sijaitseva Agnanti oli Meryl Streepin kantaravintola kuvausten aikana.

Ravintolan nettisivuilla on kuva Meryl Streepistä poseeraamassa vanhemman rouvashenkilön kanssa.

”Minusta tuollaiset kuvat ovat noloja, mutta äitini halusi välttämättä saada itsestään kuvan Meryl Streepin kanssa ja laittaa kuvan sivuillemme”, ravintolan omistaja Nikolas Stamatakis sanoo.

”Seinälle emme laita julkkisten kuvia, vaikka heitä käy täällä melko usein. Haluamme että ravintolamme on niin hyvä, ettei meidän tarvitse kehuskella asiakkaana käyneillä kuuluisuuksilla ”, kertoo Stamatakis.

Diivoista ja vaativista julkkista voi kertoa sekin, että ruokalistassa on erityinen huomautus, että emme voi poiketa listasta tai muuttaa ruoka-annoksia.


Skopelos Village -hotellissa julkkiskuvia ei piilotella. Siellä on nurkkaus, jossa Pierce Brosnan, Colin Firth, Meryl Streep ja kumppanit poseeraavat hotellin ravintolassa.

Mamma Mian tähdet majoittuivat kuukauden kestäneiden kuvausten aikana juuri Skopelos Villagessa.

”Itse olin vielä koulupoika, kun Mamma Miaa kuvattiin. Minulle on kuitenkin kerrottu ja valokuvistakin näkee, että ravintolassamme oli toisinaan aika railakkaitakin juhlia. Näyttelijät istuivat pitkissä pöydissä, söivät ja joivat”, kertoo ravintolan nykyinen päällikkö Gian­nis Tsatsoulis.

Neljän tähden hotelli on yllättävän vaatimaton maailmanluokan näyttelijöiden majoituspaikaksi. Tsatsoulis osoittaa pienehköä parveketta.

”Tuossa huoneessa Meryl Streep asui elo–syyskuussa 2007. Sviitti on melko pieni, mutta parvekkeelta on hieno merinäkymä”, kertoo Tsatsoulis.

Monille kreikkalaisille oli järkytys, kun Mamma Mia -elokuvan kakkososa kuvattiin Visin saarella Kroatiassa. Elokuva tapahtumapaikka on kuitenkin samainen kuvitteellinen Kalokairin kreikkalaissaari.

”Olimme tietysti pettyneitä, mutta uudessa elokuvassa ei mainita Kroatiaa missään kohtaa. Niinpä useimmat luulevat, että sekin on kuvattu Kreikassa. Kakkososa toimii meille edelleen mainoksena”, uskoo Dolphinin Ioanna Efstat­hiou.

Kroatia on viime vuosina houkutellut onnistuneesti useita suuria, ulkomaisia filmituotantoja tarjoamalla avokätisiä veroetuja ja tuotantotukia. Kroatiassa on kuvattu muun muassa Game of Thrones -sarjaa ja Tähtien sota -elokuvia.

Kreikassa Mamma Mian kakkos­osan ”menettäminen” Kroatialle aiheutti pienimuotoisen skandaalin. Turistiministeriö syytti kulttuuriministeriötä siitä, että se ei ollut pystynyt tekemään Mamma Mian tekijöille yhtä hyvää tarjousta kuin Kroatia. Myös kreikkalainen byrokratia pelottaa elokuvatuottajia.


Vaikka massaturismia ei Skopelokselle olekaan tullut, saarella kukoistaa hääturismi, varmasti Mamma Mian ansiosta.

”Me järjestämme tänä vuonna 80 häät. Näistä pareista 40 haluaa, että heidät vihitään Mamma Mia -kappelissa”, kertoo Efstathiou.

Hänen mukaansa Skopeloksella on vihitty ulkomaisia pareja elokuvan ilmestymisen jälkeen useita satoja joka vuosi.

”Kroatian Vis on saanut varmasti julkisuutta Mamma Mian jatko-osan myötä, mutta Skopelos on edelleen ainoa oikea Mamma Mia -saari”, sanoo Efstathiou.


Kuinka mennä Skopelokselle

Kesäkaudella Finnairilla on suoria lomalentoja naapurisaarelle Skiathokselle, josta lauttamatka pääkaupunkiin Skopelokseen kestää runsaan tunnin, saaren toiseen satamaan Glossaan noin puoli tuntia.

Manner-Kreikasta Skopeloksen satamiin pääsee päivittäin Agios Konstantinoksesta ja Voloksesta. Matka kestää 2,5–4 tuntia, alustyypistä riippuen.

Ateenasta kulkee bussilla parissa tunnissa Agiois Konstantinokseen.

Kesäsesonkina Skopelokselle on laivayhteys Evian saarelta Mantoudin ja Kymin satamista. Evialle pääsee Ateenasta bussilla tai junalla.

Lauttaliput voi ostaa netistä esimerkiksi lauttayhtiöiden sivuilta. Yhdensuuntaisten lippujen hinnat vaihtelevat matkan pituuden ja lautan nopeuden mukaan 20 eurosta noin 50 euroon.

Tietoa lautoista ja aikatauluista tarjoavat monet sivustot, muun muassa greeka.com ja skopelosweb.gr.

Kesällä Suomesta järjestetään pakettimatkoja Skopelokselle ja Skiathokselle.

Skopeloksella voi hyvin liikkua paikallisbusseilla. Auton vuokraaminen maksaa 30–50 euroa päivässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Kreikka
 • Mamma Mia!
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Brexit horjuttaa brittihallitusta ministerien erotessa, ja nyt jopa pääministeri Mayta yritetään kammeta paikaltaan – Mayn tiedotustilaisuus suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  8. 8

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  9. 9

   Suomen ulko­ministeriö: Pohjois-Suomen gps-häirintä tuli Venäjän alueelta

  10. 10

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  3. 3

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Make istui tuomion toisen perään, eikä huuruisen elämän keskellä ollut kovin erikoista, että jalasta törrötti puukko – Nyt entinen elämä on Makelle työ, josta maksetaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää