Matka

Mamma Mia -fanit vaeltavat Skopeloksen saarelle Kreikkaan ja kuulevat höpöhöpö-tarinan Meryl Streepistä

Mamma Mia -elokuva kuvattiin Skopeloksen saarella Kreikassa kymmenen vuotta sitten. Turistit käyvät edelleen ihailemassa filmistä tuttuja paikkoja. Saarella toistellaan yhä tarinaa korkeanpaikankammoisesta Meryl Streepistä, eikä anneta anteeksi, että elokuvan jatko-osa tehtiin Kroatiassa.

Pieni turistiryhmä kapuaa korkean kallion laella olevaan Agios Ioannis -kappeliin. Jyrkkien portaiden vieressä on kaiteet, mutta Abban hitteihin perustuvan Mamma Mia -elokuvan kuvausten aikaan niitä ei ollut.

Elokuvassa Meryl Streepin esittämä Donna laulaa Pierce Brosnanin näyttelemän Samin kanssa kappelin juurella The Winner Takes it All. Kohtaus huipentuu häihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opas kertoo turisteille, että kesti neljä tuntia saada korkeita paikkoja pelkäävä Meryl Streep ylös kappelille, kun elokuvaa tehtiin. Kuulijat ovat haltioissaan sisäpiirin tiedonmurusesta.

”Höpö höpö. Oppaat toistavat tuota tarinaa, ja se on kerrottu monissa lehtijutuissakin. Meryl kipusi reippaasti ylös, ei siinä ollut mitään ongelmia”, kertoo Ioanna ­Efstathiou, matkatoimisto Dolphinin toimitusjohtaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mamma Mian kuvauksien aikana vuonna 2007 Dolphin järjesti muun muassa kaikki elokuvatuotannon kuljetukset ja majoitukset sekä hoiti paikalliset kuvausjärjestelyt.

”Ainoa hankala kohta Skopeloksella tehdyissä kuvauksissa oli, kun Donnan tytärtä Sophieta esittänyt Amanda Seyfried lähti aasilla kohti kirkkoa ja häitä. Hän pelkäsi ratsastamista, mutta hyvin sekin kohtaus lopulta saatiin kuvatuksi”, sanoo Efstathiou.


Elokuva tapahtuu kuvitteellisella Kalokairin saarella. Valtaosa ulkokuvauksista tehtiin Skopeloksella. Joitakin otoksia kuvattiin naapurisaarella Skiathoksella ja myös manner-Kreikassa Damoucharissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuvauspaikat kiertäviä bussikierroksia lukuun ottamatta Mamma Mia näkyy Skopeloksella yllättävän vähän. Kaupoissa ei näy Donna-avaimenperiä eikä baareissa tarjoilla Dancing Queen -drinkkejä.

 

”Seinälle emme laita julkkisten kuvia, vaikka heitä käy täällä melko usein.”

Skopelos on edelleen samanlainen perikreikkalainen saari kuin elokuvassakin. Valkoisia taloja, turkoosia merta, uinuvia pikkukyliä. Sisämaassa vastaan voi tulla paimen vuohilauman kanssa.

Massaturismin tuloa Skopeloks elle on hillinnyt se, että siellä ei ole lentokenttää. Lähin kenttä on naapurisaarella Skiathoksella, jossa onkin Skopelosta enemmän turisteja.

Skopeloksella ei myöskään ole pitkiä hiekkarantoja. Useimmat rannat ovat kivisiä poukamia, joihin joutuu menemään mutkittelevia pikkuteitä pitkin. Osaan pääsee vain veneellä.


Mamma Mian kohtauksia kuvattiin saarella useilla uimarannoilla, ja elokuvasta tuttu on myös ”Kolmen männyn niemi” Amarantos.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Donnan hotelli oli olemassa tosin vain Pinewood-studioilla Lontoon lähellä. Hääkappelin sisäkuvatkin tehtiin studiossa.

Matkailijat voivat silti fiilistellä kulkemalla tähtien jalanjäljissä. Saaren toinen taajama Glossa on korkealla vuoren rinteellä. Glossassa sijaitseva Agnanti oli Meryl Streepin kantaravintola kuvausten aikana.

Ravintolan nettisivuilla on kuva Meryl Streepistä poseeraamassa vanhemman rouvashenkilön kanssa.

”Minusta tuollaiset kuvat ovat noloja, mutta äitini halusi välttämättä saada itsestään kuvan Meryl Streepin kanssa ja laittaa kuvan sivuillemme”, ravintolan omistaja Nikolas Stamatakis sanoo.

”Seinälle emme laita julkkisten kuvia, vaikka heitä käy täällä melko usein. Haluamme että ravintolamme on niin hyvä, ettei meidän tarvitse kehuskella asiakkaana käyneillä kuuluisuuksilla ”, kertoo Stamatakis.

Diivoista ja vaativista julkkista voi kertoa sekin, että ruokalistassa on erityinen huomautus, että emme voi poiketa listasta tai muuttaa ruoka-annoksia.


Skopelos Village -hotellissa julkkiskuvia ei piilotella. Siellä on nurkkaus, jossa Pierce Brosnan, Colin Firth, Meryl Streep ja kumppanit poseeraavat hotellin ravintolassa.

Mamma Mian tähdet majoittuivat kuukauden kestäneiden kuvausten aikana juuri Skopelos Villagessa.

”Itse olin vielä koulupoika, kun Mamma Miaa kuvattiin. Minulle on kuitenkin kerrottu ja valokuvistakin näkee, että ravintolassamme oli toisinaan aika railakkaitakin juhlia. Näyttelijät istuivat pitkissä pöydissä, söivät ja joivat”, kertoo ravintolan nykyinen päällikkö Gian­nis Tsatsoulis.

Neljän tähden hotelli on yllättävän vaatimaton maailmanluokan näyttelijöiden majoituspaikaksi. Tsatsoulis osoittaa pienehköä parveketta.

”Tuossa huoneessa Meryl Streep asui elo–syyskuussa 2007. Sviitti on melko pieni, mutta parvekkeelta on hieno merinäkymä”, kertoo Tsatsoulis.

Monille kreikkalaisille oli järkytys, kun Mamma Mia -elokuvan kakkososa kuvattiin Visin saarella Kroatiassa. Elokuva tapahtumapaikka on kuitenkin samainen kuvitteellinen Kalokairin kreikkalaissaari.

”Olimme tietysti pettyneitä, mutta uudessa elokuvassa ei mainita Kroatiaa missään kohtaa. Niinpä useimmat luulevat, että sekin on kuvattu Kreikassa. Kakkososa toimii meille edelleen mainoksena”, uskoo Dolphinin Ioanna Efstat­hiou.

Kroatia on viime vuosina houkutellut onnistuneesti useita suuria, ulkomaisia filmituotantoja tarjoamalla avokätisiä veroetuja ja tuotantotukia. Kroatiassa on kuvattu muun muassa Game of Thrones -sarjaa ja Tähtien sota -elokuvia.

Kreikassa Mamma Mian kakkos­osan ”menettäminen” Kroatialle aiheutti pienimuotoisen skandaalin. Turistiministeriö syytti kulttuuriministeriötä siitä, että se ei ollut pystynyt tekemään Mamma Mian tekijöille yhtä hyvää tarjousta kuin Kroatia. Myös kreikkalainen byrokratia pelottaa elokuvatuottajia.


Vaikka massaturismia ei Skopelokselle olekaan tullut, saarella kukoistaa hääturismi, varmasti Mamma Mian ansiosta.

”Me järjestämme tänä vuonna 80 häät. Näistä pareista 40 haluaa, että heidät vihitään Mamma Mia -kappelissa”, kertoo Efstathiou.

Hänen mukaansa Skopeloksella on vihitty ulkomaisia pareja elokuvan ilmestymisen jälkeen useita satoja joka vuosi.

”Kroatian Vis on saanut varmasti julkisuutta Mamma Mian jatko-osan myötä, mutta Skopelos on edelleen ainoa oikea Mamma Mia -saari”, sanoo Efstathiou.


Kuinka mennä Skopelokselle

Kesäkaudella Finnairilla on suoria lomalentoja naapurisaarelle Skiathokselle, josta lauttamatka pääkaupunkiin Skopelokseen kestää runsaan tunnin, saaren toiseen satamaan Glossaan noin puoli tuntia.

Manner-Kreikasta Skopeloksen satamiin pääsee päivittäin Agios Konstantinoksesta ja Voloksesta. Matka kestää 2,5–4 tuntia, alustyypistä riippuen.

Ateenasta kulkee bussilla parissa tunnissa Agiois Konstantinokseen.

Kesäsesonkina Skopelokselle on laivayhteys Evian saarelta Mantoudin ja Kymin satamista. Evialle pääsee Ateenasta bussilla tai junalla.

Lauttaliput voi ostaa netistä esimerkiksi lauttayhtiöiden sivuilta. Yhdensuuntaisten lippujen hinnat vaihtelevat matkan pituuden ja lautan nopeuden mukaan 20 eurosta noin 50 euroon.

Tietoa lautoista ja aikatauluista tarjoavat monet sivustot, muun muassa greeka.com ja skopelosweb.gr.

Kesällä Suomesta järjestetään pakettimatkoja Skopelokselle ja Skiathokselle.

Skopeloksella voi hyvin liikkua paikallisbusseilla. Auton vuokraaminen maksaa 30–50 euroa päivässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Kreikka
 • Mamma Mia!
 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Väitöskirja: Iltalehti saattaa lopettaa printtiversionsa ensi vuonna

  6. 6

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  7. 7

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  8. 8

   Pääministeri Theresa Maysta tuli sylky­kuppi, mutta kapinallisilla on kaksi merkittävää ongelmaa

  9. 9

   Keskiviikkona syntynyt pieni poika Kairavuo kuuluu yhä hupenevaan joukkoon – Voiko suomalaiset saada poliittisilla päätöksillä synnyttämään?

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  3. 3

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää