Matka

Amsterdamin turisti­laumoja pääsee karkuun istumalla puoli tuntia junassa – Hollannista löytyy kilo­metrin mittainen hiekka­ranta ja pikku­kaupunkeja

Alkaako Amsterdam olla jo nähty? Älä huoli, jo puolen tunnin matkan päästä löytyy kiinnostavia kohteita. Tässä niistä kahdeksan.

Rikkautta Larenissa

Haluatko nähdä hollantilaista vaurautta? Suuntaa matkasi Larenin pikkukaupunkiin, jossa Ferrarit liukuvat olkikattoisten huviloiden reunustamia katuja. Aikoinaan kaupungissa viihtyivät vain köyhät lammaspaimenet. Näky viehätti paikallisia taiteilijoita niin, että he 1870-luvulla asettuivat Lareniin maalaamaan. Vilkas taideyhteisö houkutteli paikalle yhdysvaltalaisen taidekeräilijäparin William ja Anna Singerin. He rakennuttivat Lareniin huvilan, joka nykyään tunnetaan 1880–1950 aikakauden modernin taiteen museona.

Uudistunut taidemuseo houkuttelee paikalle myös puutarhaihmisiä, sillä museon edustalle on avautunut veistospuutarha. Sen suunnitellut maisema-arkkitehti Piet Oudolf tunnetaan muiden muassa käytöstä poistetulle rautatielle rakennetusta High Line -puistosta New Yorkin Manhattanilla. Jos menet Lareniin vielä elokuussa, ehdit museon puutarha-aiheiseen maalausnäyttelyyn.

Bussi 320 Amsterdamin Amstel-asemalta ajaa suoraan Larenin Blaricumiin, josta museoon on 10 minuutin kävely. Lisätietoa osoitteessa singerlaren.nl

 

Tukka pystyyn Lelystadin vesimuseossa

Moni muu olisi jo jättänyt maansa, jota uhkaa vedenpaisumus – mutta eivät hollantilaiset. He ryhtyivät patoamaan maitaan ja pumppaavat edelleen jokaisen ylimääräisen pisaran takaisin mereen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hollannin erikoispiirrettä, elämistä merenpinnan alla, valottaa vastikään uudistunut Batavia­land -museo. Museovieraat pääsevät esimerkiksi säätelemään havainnollisia vesipatoja. Elokuvateatterissa vanhasta filmimateriaalista tehty lyhytleffa vie menneisiin myrskyihin, kun tulvat täyttivät talot ja aallot olivat viedä ihmiset mukanaan. Saliin kätketyt tuulikoneet nostavat katsojan hiukset oikeasti pystyyn.

Hollantilaisten sinnikkäällä kamppailulle valtamerta vastaan ei voi kuin nostaa hattua.

Juna Lelystad Centra-ala-asemalle, josta bussi 3 puolen tunnin välein. Jää pois Batavia-ostoskeskuksen kohdalla.  

Villihevossafarille Oostervaarplassenissa

Sähköinen safariauto kiertää äänettömästi luonnonpuistossa. Opas esittelee haikaroiden, merikotkien, sinirintojen ja lukuisten muiden lintujen pesintä­alueita. Hollannissa ei juuri ole metsiä eikä luonnonvaraisia suureläimiä.

Alun perin myös tästä mereltä vallatusta alueesta piti tulla satama, mutta vesien kaikottua kymmenet tuhannet muuttolinnut kaarsivat kosteikkoihin. Moni laji, jota ei Hollannissa oltu nähty vuosikymmeniin, rakensi pesän ja levisi muuallekin. Alue suojeltiin ja nyt loppuvuodesta siitä on tulossa virallinen kansallispuisto. Oostervaarplassenin erikoisuus ovat villit konik-hevoset, peurat ja naudat, jotka elävät alueella villeinä monen sadan eläimen laumoina.

Viime talvena liian suuriksi päässeet eläinlaumat kärsivät kovasta talvesta ja ruoan puutteesta. Lopulta puistovartijat joutuivat ampumaan suurista nisäkkäistä yli puolet. Jatkossa laumojen kokoa tullaan rajoittamaan.

Oostervaarplassenissa voi vierailla toukokuusta lokakuuhun. Safarikierrokselle pitää ilmoittautua ennakkoon.

Junalla Amsterdam Centraalilta Almere Oosvaardersiin, josta noin 25 minuutin kävelymatka. Asemalta voi myös vuokrata pyörän.

Jalankulkijoiden mekka löytyy Almeresta

Almere on rakennettu mereltä vallatulle maalle vasta 42 vuotta sitten, joten sen puutkaan eivät ole ehtineet kasvaa kovin suuriksi. Alun perin Almere syntyi helpottamaan Amsterdamin asuntopulaa ja pitkään moni piti sitä vähän tylsänä vierailukohteena. Hiljattain kaupunki sai uuden keskustan, ja nyt kaupunki kiinnostaa arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnitelun ystäviä.

Arkkitehti Rem Koolhaasin suunnittelema monitasoinen keskusta on oivallinen esimerkki aikaisempaan rakennuskantaan yhdistyvästä julkisesta tilasta, joka on pyhitetty pelkästään jalankulkijoille. Kaupunginkirjastosta on hyvät näkymät ostoskeskuksen päälle rakennettujen vuokra-asuntojen puutarhamaisiin pihoihin ja musiikkitalo on koko alueen yhteinen olohuone.

Junalla Amstel Centraal -asemalle.  

Pyöräile piknikille kalastajakyliin

Kaipaatko merta, rauhaa ja luontoa? Jos vastauksesi on kyllä, lähde 1400-lukulaiseen kalastajakylä Durgerdamiin. Pyörän voi vuokrata vaikkapa päärautatieasemalta. Aseman takaa pääset ilmaiseen lauttaan, joka vie sinut pikkuhetkessä kaupungin pohjoispuolelle.

Aloittelijallekin sopiva pyöräretki suuntautuu meren rantaan, jossa voit seurailla pienten maatilojen lampaita ja lehmiä. Toisella puolella avautuvat komeat merimaisemat. Reitti on hyvin viitoitettu ja voit parkkeerata piknikille mihin tahansa.

Durgerdamissa on myös viihtyisiä perinnekahviloita. Hyväkuntoinen varmasti haluaa jatkaa Durgerdamista eteenpäin kohti Markenin kylää. Vesipullon lisäksi mukaan kannattaa pakata sadetakki ja kiikari.


Vallihautojen aika Muidenin linnassa

Komeat linnat kiinnostavat kaikkia! Yksi hyvä kohde on Muidenin vanha linna noin tunnin ajomatkan päässä Amsterdamista . Sen herättämät tunteet riippuvat kävijästä. Yhdelle tulee mieleen Game of Thrones -peli, toiselle prinsessaleikit, kolmannelle kenties Hollannin siirtomaahistoria.

Opastetulla kierroksella pääsee eläytymään 1200-luvulla Amsterdamin puolustukseksi savitiilistä rakennetun linnan ja sitä ympäröivän kylän entiseen arkeen. Seikkailuhenkisille voi olla yllätys kuulla, että vanhaan aikaan talojen lämmitys ja liikkuminen piti lopettaa jo iltayhdeksältä, kun alueen jokaisen kanavan sekä linnaa ympäröivän vallihaudan sillat nostettiin liikkumisen estämiseksi pystyyn.

Linnan saleissa on ylellinen sisustus ja keittiössä fasaanit odottavat nylkemistä. Pienemmille kävijöille linnassa on tarjolla rooliasuja. Museokaupasta voi ostaa matkamuistoksi vaikkapa oman miekan ja kilven.

Bussit 327, 322 ja 320. Ams­terdamin Amstel-asemalta. Perillä parin kilometrin kävely. Pyörällä Amsterdamista Muideniin ajaa noin tunnin. Lisätietoa osoitteessa muiderslot.nl  

Päiväretki Miffy-pupun maailmaan

Utrecht on kuin mini-Amsterdam ilman turisteja. Lapsiperheille päiväreissu Utrechtiin alkaa rautatieaseman edessä pysähtyvästä Nintje-junasta, joka ajaa samannimiseen museoon. Nintje (suomeksi Miffy) on hollantilaislasten 1950-luvulta asti rakastama puputyttö, jonka museossa voi harjoitella liikenteessä ajamista, pupun keittiössä kokkaamista ja muuta hauskaa.

Loppureissun voi kierrellä sopivan pienessä keskustassa ihaillen kapeita kanavataloja, kanavia ja viihtyisiä kahviloita.

Junalla Utrechtiin.  

Kilometrin hiekkaranta Zandvoortissa

Jos päädyt Amsterdamiin hyvän rantasään aikaan, nouse Zandvoortiin menevään junaan. Niin tekevät amsterdamilaisetkin kesälomillaan. Zandvoodissa aallot lyövät loivaan, kilometrien pituiseen rantaan, jonka laidalla on lukematon määrä ravintoloita ja pannukakkukahviloita.

Hollannissa sää voi vaihtua hetkessä. Sateen yllättäessä lapsiperheet suuntaavat katettuun trampoliinipuistoon tai junalla takaisin Amsterdamiin. Onneksi sinne on vain puolen tunnin matka.

Junalla Zandvoortiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Hollanti
 • Alankomaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  7. 7

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  8. 8

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  9. 9

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  10. 10

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää