Matka

Amsterdamin turisti­laumoja pääsee karkuun istumalla puoli tuntia junassa – Hollannista löytyy kilo­metrin mittainen hiekka­ranta ja pikku­kaupunkeja

Alkaako Amsterdam olla jo nähty? Älä huoli, jo puolen tunnin matkan päästä löytyy kiinnostavia kohteita. Tässä niistä kahdeksan.

Rikkautta Larenissa

Haluatko nähdä hollantilaista vaurautta? Suuntaa matkasi Larenin pikkukaupunkiin, jossa Ferrarit liukuvat olkikattoisten huviloiden reunustamia katuja. Aikoinaan kaupungissa viihtyivät vain köyhät lammaspaimenet. Näky viehätti paikallisia taiteilijoita niin, että he 1870-luvulla asettuivat Lareniin maalaamaan. Vilkas taideyhteisö houkutteli paikalle yhdysvaltalaisen taidekeräilijäparin William ja Anna Singerin. He rakennuttivat Lareniin huvilan, joka nykyään tunnetaan 1880–1950 aikakauden modernin taiteen museona.

Uudistunut taidemuseo houkuttelee paikalle myös puutarhaihmisiä, sillä museon edustalle on avautunut veistospuutarha. Sen suunnitellut maisema-arkkitehti Piet Oudolf tunnetaan muiden muassa käytöstä poistetulle rautatielle rakennetusta High Line -puistosta New Yorkin Manhattanilla. Jos menet Lareniin vielä elokuussa, ehdit museon puutarha-aiheiseen maalausnäyttelyyn.

Bussi 320 Amsterdamin Amstel-asemalta ajaa suoraan Larenin Blaricumiin, josta museoon on 10 minuutin kävely. Lisätietoa osoitteessa singerlaren.nl

 

Tukka pystyyn Lelystadin vesimuseossa

Moni muu olisi jo jättänyt maansa, jota uhkaa vedenpaisumus – mutta eivät hollantilaiset. He ryhtyivät patoamaan maitaan ja pumppaavat edelleen jokaisen ylimääräisen pisaran takaisin mereen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hollannin erikoispiirrettä, elämistä merenpinnan alla, valottaa vastikään uudistunut Batavia­land -museo. Museovieraat pääsevät esimerkiksi säätelemään havainnollisia vesipatoja. Elokuvateatterissa vanhasta filmimateriaalista tehty lyhytleffa vie menneisiin myrskyihin, kun tulvat täyttivät talot ja aallot olivat viedä ihmiset mukanaan. Saliin kätketyt tuulikoneet nostavat katsojan hiukset oikeasti pystyyn.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hollantilaisten sinnikkäällä kamppailulle valtamerta vastaan ei voi kuin nostaa hattua.

Juna Lelystad Centra-ala-asemalle, josta bussi 3 puolen tunnin välein. Jää pois Batavia-ostoskeskuksen kohdalla.  

Villihevossafarille Oostervaarplassenissa

Sähköinen safariauto kiertää äänettömästi luonnonpuistossa. Opas esittelee haikaroiden, merikotkien, sinirintojen ja lukuisten muiden lintujen pesintä­alueita. Hollannissa ei juuri ole metsiä eikä luonnonvaraisia suureläimiä.

Alun perin myös tästä mereltä vallatusta alueesta piti tulla satama, mutta vesien kaikottua kymmenet tuhannet muuttolinnut kaarsivat kosteikkoihin. Moni laji, jota ei Hollannissa oltu nähty vuosikymmeniin, rakensi pesän ja levisi muuallekin. Alue suojeltiin ja nyt loppuvuodesta siitä on tulossa virallinen kansallispuisto. Oostervaarplassenin erikoisuus ovat villit konik-hevoset, peurat ja naudat, jotka elävät alueella villeinä monen sadan eläimen laumoina.

Viime talvena liian suuriksi päässeet eläinlaumat kärsivät kovasta talvesta ja ruoan puutteesta. Lopulta puistovartijat joutuivat ampumaan suurista nisäkkäistä yli puolet. Jatkossa laumojen kokoa tullaan rajoittamaan.

Oostervaarplassenissa voi vierailla toukokuusta lokakuuhun. Safarikierrokselle pitää ilmoittautua ennakkoon.

Junalla Amsterdam Centraalilta Almere Oosvaardersiin, josta noin 25 minuutin kävelymatka. Asemalta voi myös vuokrata pyörän.

Jalankulkijoiden mekka löytyy Almeresta

Almere on rakennettu mereltä vallatulle maalle vasta 42 vuotta sitten, joten sen puutkaan eivät ole ehtineet kasvaa kovin suuriksi. Alun perin Almere syntyi helpottamaan Amsterdamin asuntopulaa ja pitkään moni piti sitä vähän tylsänä vierailukohteena. Hiljattain kaupunki sai uuden keskustan, ja nyt kaupunki kiinnostaa arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnitelun ystäviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arkkitehti Rem Koolhaasin suunnittelema monitasoinen keskusta on oivallinen esimerkki aikaisempaan rakennuskantaan yhdistyvästä julkisesta tilasta, joka on pyhitetty pelkästään jalankulkijoille. Kaupunginkirjastosta on hyvät näkymät ostoskeskuksen päälle rakennettujen vuokra-asuntojen puutarhamaisiin pihoihin ja musiikkitalo on koko alueen yhteinen olohuone.

Junalla Amstel Centraal -asemalle.  

Pyöräile piknikille kalastajakyliin

Kaipaatko merta, rauhaa ja luontoa? Jos vastauksesi on kyllä, lähde 1400-lukulaiseen kalastajakylä Durgerdamiin. Pyörän voi vuokrata vaikkapa päärautatieasemalta. Aseman takaa pääset ilmaiseen lauttaan, joka vie sinut pikkuhetkessä kaupungin pohjoispuolelle.

Aloittelijallekin sopiva pyöräretki suuntautuu meren rantaan, jossa voit seurailla pienten maatilojen lampaita ja lehmiä. Toisella puolella avautuvat komeat merimaisemat. Reitti on hyvin viitoitettu ja voit parkkeerata piknikille mihin tahansa.

Durgerdamissa on myös viihtyisiä perinnekahviloita. Hyväkuntoinen varmasti haluaa jatkaa Durgerdamista eteenpäin kohti Markenin kylää. Vesipullon lisäksi mukaan kannattaa pakata sadetakki ja kiikari.


Vallihautojen aika Muidenin linnassa

Komeat linnat kiinnostavat kaikkia! Yksi hyvä kohde on Muidenin vanha linna noin tunnin ajomatkan päässä Amsterdamista . Sen herättämät tunteet riippuvat kävijästä. Yhdelle tulee mieleen Game of Thrones -peli, toiselle prinsessaleikit, kolmannelle kenties Hollannin siirtomaahistoria.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opastetulla kierroksella pääsee eläytymään 1200-luvulla Amsterdamin puolustukseksi savitiilistä rakennetun linnan ja sitä ympäröivän kylän entiseen arkeen. Seikkailuhenkisille voi olla yllätys kuulla, että vanhaan aikaan talojen lämmitys ja liikkuminen piti lopettaa jo iltayhdeksältä, kun alueen jokaisen kanavan sekä linnaa ympäröivän vallihaudan sillat nostettiin liikkumisen estämiseksi pystyyn.

Linnan saleissa on ylellinen sisustus ja keittiössä fasaanit odottavat nylkemistä. Pienemmille kävijöille linnassa on tarjolla rooliasuja. Museokaupasta voi ostaa matkamuistoksi vaikkapa oman miekan ja kilven.

Bussit 327, 322 ja 320. Ams­terdamin Amstel-asemalta. Perillä parin kilometrin kävely. Pyörällä Amsterdamista Muideniin ajaa noin tunnin. Lisätietoa osoitteessa muiderslot.nl  

Päiväretki Miffy-pupun maailmaan

Utrecht on kuin mini-Amsterdam ilman turisteja. Lapsiperheille päiväreissu Utrechtiin alkaa rautatieaseman edessä pysähtyvästä Nintje-junasta, joka ajaa samannimiseen museoon. Nintje (suomeksi Miffy) on hollantilaislasten 1950-luvulta asti rakastama puputyttö, jonka museossa voi harjoitella liikenteessä ajamista, pupun keittiössä kokkaamista ja muuta hauskaa.

Loppureissun voi kierrellä sopivan pienessä keskustassa ihaillen kapeita kanavataloja, kanavia ja viihtyisiä kahviloita.

Junalla Utrechtiin.  

Kilometrin hiekkaranta Zandvoortissa

Jos päädyt Amsterdamiin hyvän rantasään aikaan, nouse Zandvoortiin menevään junaan. Niin tekevät amsterdamilaisetkin kesälomillaan. Zandvoodissa aallot lyövät loivaan, kilometrien pituiseen rantaan, jonka laidalla on lukematon määrä ravintoloita ja pannukakkukahviloita.

Hollannissa sää voi vaihtua hetkessä. Sateen yllättäessä lapsiperheet suuntaavat katettuun trampoliinipuistoon tai junalla takaisin Amsterdamiin. Onneksi sinne on vain puolen tunnin matka.

Junalla Zandvoortiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Hollanti
 • Alankomaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  3. 3

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  5. 5

   Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin

  6. 6

   Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat kaikessa hiljaisuudessa puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt

  7. 7

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  8. 8

   Kun Oodi ja sen lähes 100 000 kirjaa ovat pian käytössä, robotit pyörivät yleisön joukossa, ajavat hissillä ja palauttavat kirjat melkein paikoilleen

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun Oodi ja sen lähes 100 000 kirjaa ovat pian käytössä, robotit pyörivät yleisön joukossa, ajavat hissillä ja palauttavat kirjat melkein paikoilleen
  3. Valkoisen talon kirjeenvaihtajaillallisella esiintyy ensi keväänä koomikon sijaan historioitsija – Myös Trump harkitsee osallistuvansa ensi kertaa
  4. Tapiolan hiljainen sankariteko: Puutarhurit pelastivat kaikessa hiljaisuudessa puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt
  5. Kansojen liigan alkulohkot saatiin päätökseen – tämä nelikko haastaa Huuhkajat pudotuspeleissä
  6. Löytääkö uusi Mars-laskeutuja vastauksia? Ensi viikolla Marsiin saapuvalla InSightilla on yksi edeltäjistään poikkeava ominaisuus, ja näin alus se toimii Tilaajille
  7. Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin
  8. Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen
  9. Päävalmentaja Marko Saloranta otti vastuun Suomen tyttöjen MM-kisapettymyksestä: ”Luonnollisesti suurin syyllinen istuu tässä”
  10. Kiinalaisista soutajista tehdään Suomessa hiihtäjiä – valmennukseen kuuluu myös kasvatus ehjäksi aikuiseksi: ”Kiina nousee maailman huipulle, jos niin päättävät”
  11. Tunti sitten
  12. Veikkauksen Velipekka Nummikoski ja monopolin purkamista kannattava Mikko Kiesiläinen ottivat yhteen HS:n väittelyssä – samaa mieltä kaksikko oli vain yhdestä asiasta
  13. Näytä lisää