Matka

Amsterdamin turisti­laumoja pääsee karkuun istumalla puoli tuntia junassa – Hollannista löytyy kilo­metrin mittainen hiekka­ranta ja pikku­kaupunkeja

Alkaako Amsterdam olla jo nähty? Älä huoli, jo puolen tunnin matkan päästä löytyy kiinnostavia kohteita. Tässä niistä kahdeksan.

Rikkautta Larenissa

Haluatko nähdä hollantilaista vaurautta? Suuntaa matkasi Larenin pikkukaupunkiin, jossa Ferrarit liukuvat olkikattoisten huviloiden reunustamia katuja. Aikoinaan kaupungissa viihtyivät vain köyhät lammaspaimenet. Näky viehätti paikallisia taiteilijoita niin, että he 1870-luvulla asettuivat Lareniin maalaamaan. Vilkas taideyhteisö houkutteli paikalle yhdysvaltalaisen taidekeräilijäparin William ja Anna Singerin. He rakennuttivat Lareniin huvilan, joka nykyään tunnetaan 1880–1950 aikakauden modernin taiteen museona.

Uudistunut taidemuseo houkuttelee paikalle myös puutarhaihmisiä, sillä museon edustalle on avautunut veistospuutarha. Sen suunnitellut maisema-arkkitehti Piet Oudolf tunnetaan muiden muassa käytöstä poistetulle rautatielle rakennetusta High Line -puistosta New Yorkin Manhattanilla. Jos menet Lareniin vielä elokuussa, ehdit museon puutarha-aiheiseen maalausnäyttelyyn.

Bussi 320 Amsterdamin Amstel-asemalta ajaa suoraan Larenin Blaricumiin, josta museoon on 10 minuutin kävely. Lisätietoa osoitteessa singerlaren.nl

 

Tukka pystyyn Lelystadin vesimuseossa

Moni muu olisi jo jättänyt maansa, jota uhkaa vedenpaisumus – mutta eivät hollantilaiset. He ryhtyivät patoamaan maitaan ja pumppaavat edelleen jokaisen ylimääräisen pisaran takaisin mereen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hollannin erikoispiirrettä, elämistä merenpinnan alla, valottaa vastikään uudistunut Batavia­land -museo. Museovieraat pääsevät esimerkiksi säätelemään havainnollisia vesipatoja. Elokuvateatterissa vanhasta filmimateriaalista tehty lyhytleffa vie menneisiin myrskyihin, kun tulvat täyttivät talot ja aallot olivat viedä ihmiset mukanaan. Saliin kätketyt tuulikoneet nostavat katsojan hiukset oikeasti pystyyn.

Hollantilaisten sinnikkäällä kamppailulle valtamerta vastaan ei voi kuin nostaa hattua.

Juna Lelystad Centra-ala-asemalle, josta bussi 3 puolen tunnin välein. Jää pois Batavia-ostoskeskuksen kohdalla.  

Villihevossafarille Oostervaarplassenissa

Sähköinen safariauto kiertää äänettömästi luonnonpuistossa. Opas esittelee haikaroiden, merikotkien, sinirintojen ja lukuisten muiden lintujen pesintä­alueita. Hollannissa ei juuri ole metsiä eikä luonnonvaraisia suureläimiä.

Alun perin myös tästä mereltä vallatusta alueesta piti tulla satama, mutta vesien kaikottua kymmenet tuhannet muuttolinnut kaarsivat kosteikkoihin. Moni laji, jota ei Hollannissa oltu nähty vuosikymmeniin, rakensi pesän ja levisi muuallekin. Alue suojeltiin ja nyt loppuvuodesta siitä on tulossa virallinen kansallispuisto. Oostervaarplassenin erikoisuus ovat villit konik-hevoset, peurat ja naudat, jotka elävät alueella villeinä monen sadan eläimen laumoina.

Viime talvena liian suuriksi päässeet eläinlaumat kärsivät kovasta talvesta ja ruoan puutteesta. Lopulta puistovartijat joutuivat ampumaan suurista nisäkkäistä yli puolet. Jatkossa laumojen kokoa tullaan rajoittamaan.

Oostervaarplassenissa voi vierailla toukokuusta lokakuuhun. Safarikierrokselle pitää ilmoittautua ennakkoon.

Junalla Amsterdam Centraalilta Almere Oosvaardersiin, josta noin 25 minuutin kävelymatka. Asemalta voi myös vuokrata pyörän.

Jalankulkijoiden mekka löytyy Almeresta

Almere on rakennettu mereltä vallatulle maalle vasta 42 vuotta sitten, joten sen puutkaan eivät ole ehtineet kasvaa kovin suuriksi. Alun perin Almere syntyi helpottamaan Amsterdamin asuntopulaa ja pitkään moni piti sitä vähän tylsänä vierailukohteena. Hiljattain kaupunki sai uuden keskustan, ja nyt kaupunki kiinnostaa arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnitelun ystäviä.

Arkkitehti Rem Koolhaasin suunnittelema monitasoinen keskusta on oivallinen esimerkki aikaisempaan rakennuskantaan yhdistyvästä julkisesta tilasta, joka on pyhitetty pelkästään jalankulkijoille. Kaupunginkirjastosta on hyvät näkymät ostoskeskuksen päälle rakennettujen vuokra-asuntojen puutarhamaisiin pihoihin ja musiikkitalo on koko alueen yhteinen olohuone.

Junalla Amstel Centraal -asemalle.  

Pyöräile piknikille kalastajakyliin

Kaipaatko merta, rauhaa ja luontoa? Jos vastauksesi on kyllä, lähde 1400-lukulaiseen kalastajakylä Durgerdamiin. Pyörän voi vuokrata vaikkapa päärautatieasemalta. Aseman takaa pääset ilmaiseen lauttaan, joka vie sinut pikkuhetkessä kaupungin pohjoispuolelle.

Aloittelijallekin sopiva pyöräretki suuntautuu meren rantaan, jossa voit seurailla pienten maatilojen lampaita ja lehmiä. Toisella puolella avautuvat komeat merimaisemat. Reitti on hyvin viitoitettu ja voit parkkeerata piknikille mihin tahansa.

Durgerdamissa on myös viihtyisiä perinnekahviloita. Hyväkuntoinen varmasti haluaa jatkaa Durgerdamista eteenpäin kohti Markenin kylää. Vesipullon lisäksi mukaan kannattaa pakata sadetakki ja kiikari.


Vallihautojen aika Muidenin linnassa

Komeat linnat kiinnostavat kaikkia! Yksi hyvä kohde on Muidenin vanha linna noin tunnin ajomatkan päässä Amsterdamista . Sen herättämät tunteet riippuvat kävijästä. Yhdelle tulee mieleen Game of Thrones -peli, toiselle prinsessaleikit, kolmannelle kenties Hollannin siirtomaahistoria.

Opastetulla kierroksella pääsee eläytymään 1200-luvulla Amsterdamin puolustukseksi savitiilistä rakennetun linnan ja sitä ympäröivän kylän entiseen arkeen. Seikkailuhenkisille voi olla yllätys kuulla, että vanhaan aikaan talojen lämmitys ja liikkuminen piti lopettaa jo iltayhdeksältä, kun alueen jokaisen kanavan sekä linnaa ympäröivän vallihaudan sillat nostettiin liikkumisen estämiseksi pystyyn.

Linnan saleissa on ylellinen sisustus ja keittiössä fasaanit odottavat nylkemistä. Pienemmille kävijöille linnassa on tarjolla rooliasuja. Museokaupasta voi ostaa matkamuistoksi vaikkapa oman miekan ja kilven.

Bussit 327, 322 ja 320. Ams­terdamin Amstel-asemalta. Perillä parin kilometrin kävely. Pyörällä Amsterdamista Muideniin ajaa noin tunnin. Lisätietoa osoitteessa muiderslot.nl  

Päiväretki Miffy-pupun maailmaan

Utrecht on kuin mini-Amsterdam ilman turisteja. Lapsiperheille päiväreissu Utrechtiin alkaa rautatieaseman edessä pysähtyvästä Nintje-junasta, joka ajaa samannimiseen museoon. Nintje (suomeksi Miffy) on hollantilaislasten 1950-luvulta asti rakastama puputyttö, jonka museossa voi harjoitella liikenteessä ajamista, pupun keittiössä kokkaamista ja muuta hauskaa.

Loppureissun voi kierrellä sopivan pienessä keskustassa ihaillen kapeita kanavataloja, kanavia ja viihtyisiä kahviloita.

Junalla Utrechtiin.  

Kilometrin hiekkaranta Zandvoortissa

Jos päädyt Amsterdamiin hyvän rantasään aikaan, nouse Zandvoortiin menevään junaan. Niin tekevät amsterdamilaisetkin kesälomillaan. Zandvoodissa aallot lyövät loivaan, kilometrien pituiseen rantaan, jonka laidalla on lukematon määrä ravintoloita ja pannukakkukahviloita.

Hollannissa sää voi vaihtua hetkessä. Sateen yllättäessä lapsiperheet suuntaavat katettuun trampoliinipuistoon tai junalla takaisin Amsterdamiin. Onneksi sinne on vain puolen tunnin matka.

Junalla Zandvoortiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Hollanti
 • Alankomaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  4. 4

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  5. 5

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  6. 6

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  7. 7

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Päiväkoti vai kotihoito? Syyllisyys kalvaa pienten lasten vanhempia, kertoo tuore tutkimus

  10. 10

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää