Matka

Amsterdamin turisti­laumoja pääsee karkuun istumalla puoli tuntia junassa – Hollannista löytyy kilo­metrin mittainen hiekka­ranta ja pikku­kaupunkeja

Alkaako Amsterdam olla jo nähty? Älä huoli, jo puolen tunnin matkan päästä löytyy kiinnostavia kohteita. Tässä niistä kahdeksan.

Rikkautta Larenissa

Haluatko nähdä hollantilaista vaurautta? Suuntaa matkasi Larenin pikkukaupunkiin, jossa Ferrarit liukuvat olkikattoisten huviloiden reunustamia katuja. Aikoinaan kaupungissa viihtyivät vain köyhät lammaspaimenet. Näky viehätti paikallisia taiteilijoita niin, että he 1870-luvulla asettuivat Lareniin maalaamaan. Vilkas taideyhteisö houkutteli paikalle yhdysvaltalaisen taidekeräilijäparin William ja Anna Singerin. He rakennuttivat Lareniin huvilan, joka nykyään tunnetaan 1880–1950 aikakauden modernin taiteen museona.

Uudistunut taidemuseo houkuttelee paikalle myös puutarhaihmisiä, sillä museon edustalle on avautunut veistospuutarha. Sen suunnitellut maisema-arkkitehti Piet Oudolf tunnetaan muiden muassa käytöstä poistetulle rautatielle rakennetusta High Line -puistosta New Yorkin Manhattanilla. Jos menet Lareniin vielä elokuussa, ehdit museon puutarha-aiheiseen maalausnäyttelyyn.

Bussi 320 Amsterdamin Amstel-asemalta ajaa suoraan Larenin Blaricumiin, josta museoon on 10 minuutin kävely. Lisätietoa osoitteessa singerlaren.nl

 

Tukka pystyyn Lelystadin vesimuseossa

Moni muu olisi jo jättänyt maansa, jota uhkaa vedenpaisumus – mutta eivät hollantilaiset. He ryhtyivät patoamaan maitaan ja pumppaavat edelleen jokaisen ylimääräisen pisaran takaisin mereen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hollannin erikoispiirrettä, elämistä merenpinnan alla, valottaa vastikään uudistunut Batavia­land -museo. Museovieraat pääsevät esimerkiksi säätelemään havainnollisia vesipatoja. Elokuvateatterissa vanhasta filmimateriaalista tehty lyhytleffa vie menneisiin myrskyihin, kun tulvat täyttivät talot ja aallot olivat viedä ihmiset mukanaan. Saliin kätketyt tuulikoneet nostavat katsojan hiukset oikeasti pystyyn.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hollantilaisten sinnikkäällä kamppailulle valtamerta vastaan ei voi kuin nostaa hattua.

Juna Lelystad Centra-ala-asemalle, josta bussi 3 puolen tunnin välein. Jää pois Batavia-ostoskeskuksen kohdalla.  

Villihevossafarille Oostervaarplassenissa

Sähköinen safariauto kiertää äänettömästi luonnonpuistossa. Opas esittelee haikaroiden, merikotkien, sinirintojen ja lukuisten muiden lintujen pesintä­alueita. Hollannissa ei juuri ole metsiä eikä luonnonvaraisia suureläimiä.

Alun perin myös tästä mereltä vallatusta alueesta piti tulla satama, mutta vesien kaikottua kymmenet tuhannet muuttolinnut kaarsivat kosteikkoihin. Moni laji, jota ei Hollannissa oltu nähty vuosikymmeniin, rakensi pesän ja levisi muuallekin. Alue suojeltiin ja nyt loppuvuodesta siitä on tulossa virallinen kansallispuisto. Oostervaarplassenin erikoisuus ovat villit konik-hevoset, peurat ja naudat, jotka elävät alueella villeinä monen sadan eläimen laumoina.

Viime talvena liian suuriksi päässeet eläinlaumat kärsivät kovasta talvesta ja ruoan puutteesta. Lopulta puistovartijat joutuivat ampumaan suurista nisäkkäistä yli puolet. Jatkossa laumojen kokoa tullaan rajoittamaan.

Oostervaarplassenissa voi vierailla toukokuusta lokakuuhun. Safarikierrokselle pitää ilmoittautua ennakkoon.

Junalla Amsterdam Centraalilta Almere Oosvaardersiin, josta noin 25 minuutin kävelymatka. Asemalta voi myös vuokrata pyörän.

Jalankulkijoiden mekka löytyy Almeresta

Almere on rakennettu mereltä vallatulle maalle vasta 42 vuotta sitten, joten sen puutkaan eivät ole ehtineet kasvaa kovin suuriksi. Alun perin Almere syntyi helpottamaan Amsterdamin asuntopulaa ja pitkään moni piti sitä vähän tylsänä vierailukohteena. Hiljattain kaupunki sai uuden keskustan, ja nyt kaupunki kiinnostaa arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnitelun ystäviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arkkitehti Rem Koolhaasin suunnittelema monitasoinen keskusta on oivallinen esimerkki aikaisempaan rakennuskantaan yhdistyvästä julkisesta tilasta, joka on pyhitetty pelkästään jalankulkijoille. Kaupunginkirjastosta on hyvät näkymät ostoskeskuksen päälle rakennettujen vuokra-asuntojen puutarhamaisiin pihoihin ja musiikkitalo on koko alueen yhteinen olohuone.

Junalla Amstel Centraal -asemalle.  

Pyöräile piknikille kalastajakyliin

Kaipaatko merta, rauhaa ja luontoa? Jos vastauksesi on kyllä, lähde 1400-lukulaiseen kalastajakylä Durgerdamiin. Pyörän voi vuokrata vaikkapa päärautatieasemalta. Aseman takaa pääset ilmaiseen lauttaan, joka vie sinut pikkuhetkessä kaupungin pohjoispuolelle.

Aloittelijallekin sopiva pyöräretki suuntautuu meren rantaan, jossa voit seurailla pienten maatilojen lampaita ja lehmiä. Toisella puolella avautuvat komeat merimaisemat. Reitti on hyvin viitoitettu ja voit parkkeerata piknikille mihin tahansa.

Durgerdamissa on myös viihtyisiä perinnekahviloita. Hyväkuntoinen varmasti haluaa jatkaa Durgerdamista eteenpäin kohti Markenin kylää. Vesipullon lisäksi mukaan kannattaa pakata sadetakki ja kiikari.


Vallihautojen aika Muidenin linnassa

Komeat linnat kiinnostavat kaikkia! Yksi hyvä kohde on Muidenin vanha linna noin tunnin ajomatkan päässä Amsterdamista . Sen herättämät tunteet riippuvat kävijästä. Yhdelle tulee mieleen Game of Thrones -peli, toiselle prinsessaleikit, kolmannelle kenties Hollannin siirtomaahistoria.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opastetulla kierroksella pääsee eläytymään 1200-luvulla Amsterdamin puolustukseksi savitiilistä rakennetun linnan ja sitä ympäröivän kylän entiseen arkeen. Seikkailuhenkisille voi olla yllätys kuulla, että vanhaan aikaan talojen lämmitys ja liikkuminen piti lopettaa jo iltayhdeksältä, kun alueen jokaisen kanavan sekä linnaa ympäröivän vallihaudan sillat nostettiin liikkumisen estämiseksi pystyyn.

Linnan saleissa on ylellinen sisustus ja keittiössä fasaanit odottavat nylkemistä. Pienemmille kävijöille linnassa on tarjolla rooliasuja. Museokaupasta voi ostaa matkamuistoksi vaikkapa oman miekan ja kilven.

Bussit 327, 322 ja 320. Ams­terdamin Amstel-asemalta. Perillä parin kilometrin kävely. Pyörällä Amsterdamista Muideniin ajaa noin tunnin. Lisätietoa osoitteessa muiderslot.nl  

Päiväretki Miffy-pupun maailmaan

Utrecht on kuin mini-Amsterdam ilman turisteja. Lapsiperheille päiväreissu Utrechtiin alkaa rautatieaseman edessä pysähtyvästä Nintje-junasta, joka ajaa samannimiseen museoon. Nintje (suomeksi Miffy) on hollantilaislasten 1950-luvulta asti rakastama puputyttö, jonka museossa voi harjoitella liikenteessä ajamista, pupun keittiössä kokkaamista ja muuta hauskaa.

Loppureissun voi kierrellä sopivan pienessä keskustassa ihaillen kapeita kanavataloja, kanavia ja viihtyisiä kahviloita.

Junalla Utrechtiin.  

Kilometrin hiekkaranta Zandvoortissa

Jos päädyt Amsterdamiin hyvän rantasään aikaan, nouse Zandvoortiin menevään junaan. Niin tekevät amsterdamilaisetkin kesälomillaan. Zandvoodissa aallot lyövät loivaan, kilometrien pituiseen rantaan, jonka laidalla on lukematon määrä ravintoloita ja pannukakkukahviloita.

Hollannissa sää voi vaihtua hetkessä. Sateen yllättäessä lapsiperheet suuntaavat katettuun trampoliinipuistoon tai junalla takaisin Amsterdamiin. Onneksi sinne on vain puolen tunnin matka.

Junalla Zandvoortiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Hollanti
 • Alankomaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  2. 2

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – lähes 50 kiloa amfetamiinia ja 100 000 euroa käteistä

  3. 3

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  4. 4

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  5. 5

   Onko netin keskustelukulttuuri rikki? Näin feministi ja transaktiivi osoittaa sanansa valkoiselle heteromiehelle

  6. 6

   Espanja uhkasi äänestää brexit-sopua vastaan, jos sopimusta ei muuteta

  7. 7

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  8. 8

   Poikkeuksellinen koulumullistus: Pikkukaupungin koululaiset aiotaan laittaa tuhannen oppilaan jättikouluihin

  9. 9

   Venäläiskenraalin vahva ehdokkuus Interpolin johtoon nostatti vastalauseiden myrskyn – Millaista valtaa Interpolin puheenjohtaja käyttää?

  10. 10

   Vahva myrkkymaali olisi estänyt merirokon kiinnittymisen Tapio Lehtisen veneen pohjaan, mutta EU tuli väliin – nyt tarvitaan skrapaa ja paistinpannua että äyriäiset saa irti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  3. 3

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  4. 4

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  5. 5

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  6. 6

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  8. 8

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  9. 9

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  10. 10

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vahva myrkkymaali olisi estänyt merirokon kiinnittymisen Tapio Lehtisen veneen pohjaan, mutta EU tuli väliin – nyt tarvitaan skrapaa ja paistinpannua että äyriäiset saa irti
  3. Häikäisevä torjunta sai NHL:n viime vuosien parhaan maalintekijän yhtymään suosionosoituksiin
  4. Airbnb poistaa majoituskohteensa Israelin siirtokunnista Länsirannalta – Israel nimittää päätöstä typeräksi boikotointiyritykseksi
  5. Ratapenkan sortuma suisti junan raiteilta lähellä Barcelonaa – Ainakin yksi kuollut, kymmeniä loukkaantunut
  6. Venäläiskenraalin vahva ehdokkuus Interpolin johtoon nostatti vastalauseiden myrskyn – Millaista valtaa Interpolin puheenjohtaja käyttää?
  7. Poikkeuksellinen koulumullistus: Pikkukaupungin koululaiset aiotaan laittaa tuhannen oppilaan jättikouluihin
  8. Valtava huumetakavarikko Helsingissä – lähes 50 kiloa amfetamiinia ja 100 000 euroa käteistä
  9. Johanna Matintalo veti Pöytyän mummojen kutoman pipon päähänsä ja päätyi mallikuvissa Etelä-Korean suurimpaan muotilehteen: ”En yleensä laittaudu sen ihmeemmin”
  10. Charles Bradleyn postuumi levy toimii yllättävän täysipainoisesti – olisi ollut sääli jättää kappaleet pöytälaatikoihin
  11. Radion sinfoniaorkesterin ja Hannu Linnun Lutosławski on korkeinta kansainvälistä tasoa
  12. Näytä lisää