Matka

Pohjois-Espanjan komeimmalla vaellusreitillä voi liukastuessaan pudota satoja metriä – vuoren sisältä löytyy myös yksi maailman pisimmistä tunneleista

Picos de Europan kansallispuistossa on Pohjois-Espanjan jännittävin vaellusreitti. Reitti kulkee rotkon reunalla, jossa pudotusta on satoja metrejä. Komea reitti on tuttu vain paikallisille, joten rinteillä saa patikoida yllättävän rauhassa.

Villivuohi tapittaa metrin päässä eikä tee elettäkään siirtyäkseen. Sarvipään kanssa ei kannata jäädä pelaamaan silmäpeliä, parempi livahtaa varovasti ohi. Kapea polku on louhittu pystysuoraan kallioon, eikä kaiteita ole.

Espanjalaisen kansallispuiston Picos de Europan kuuluisin patikointipolku Ruta del Cares rakennettiin aikoinaan vuoristossa sijaitsevan vesivoimalan huoltoreitiksi. Polku kulkee Cares-joen uurtaman rotkon rinteillä ja pudotus on paikoin satoja metrejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Vuoret ovat ensimmäinen näkö­havainto Euroopan mantereesta Amerikasta meriteitse saapuville.

Välillä kuilun seinämät ovat vain muutaman metrin päässä toisistaan. Pari kertaa rotko ylitetään siltaa pitkin, ja osa polusta kulkee vettä tippuvien tunneleiden läpi.

Noin 10 kilometrin reitin kävelee yhteen suuntaan runsaassa kolmessa tunnissa. Kummassakin päässä on pieni vuoristokylä, joissa on ravintoloita ja hotelleja. Reitin varrella ei ole palveluita, joten vähintäänkin vettä kannattaa ottaa mukaan.

Picos de Europa on Ordesa y Monte Perdidon ohella Espanjan vanhin kansallispuisto, kumpikin perustettiin vuonna 1918. Idea näille varhaisille puistoille saatiin Yhdysvaltojen Yellow­stonesta ja Yosemitesta.


Espanjalaisten keskuudessa Picos de Europa on todennäköisesti maan tunnetuin kansallispuisto, mutta maan rajojen ulkopuolella sitä ei juuri tunneta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nimensä Picos de Europa – Euroopan huiput – on saanut siitä, että alueen korkeimmat vuoret ovat ensimmäinen näkö­havainto Euroopan mantereesta Amerikasta meriteitse saapuville. Picosin korkein vuori Macizo Central kohoaa 2 648 metriin merenpinnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Picosissa on myös maailman syvimpiä luolia, muun muassa yli 1,5 kilometriin ulottuva Torca del Cerro.

Metsästys on kansallispuistossa kielletty, ja siellä on säilynyt ainutlaatuinen eläinkanta. Vuorilla elää karhuja, iberiansusia, gemssejä ja puolivillejä asturianponeja. Taivaalla lentelee muun muassa partakorppikotkia.

Vaikka alue on suojeltua, vuoriston uumenissa on muutamia kyliä, joissa on pikkuhotelleja ja ravintoloita. Ylellisempää majoitusta kaipaavat voivat jäädä puiston lähellä oleviin alakyliin, joissa hotellitarjonta on runsasta. Hyviä tukikohtia ovat muiden muassa Potes ja Cangas de Onis.

 

Picosissa on myös maailman syvimpiä luolia, muun muassa yli 1,5 kilometriin ulottuva Torca del Cerro.

Korkeimmalla puistossa sijaitsevassa Sotresin kylässä maalaishotellin isäntä näyttää kartasta päiväpatikointiin sopivia reittejä. Hän katsoo vielä säätiedotuksen. Lähitunneiksi on luvassa pelkkää aurinkoa, joten vieraat uskaltaa päästää matkaan.

Isäntä tekee vielä isot sämpylät evääksi ja varmistaa, että retkeilijöiden repussa on riittävä määrä vesipulloja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reitti kulkee vuoristoniityn läpi, alempana on lehmiä laitumella. Polku jatkuu yhä ylöspäin, pian se kohoaa jo pilvien yläpuolelle.

Laaksot peittyvät ja vuorten huiput pistävät pilvien läpi näkyviin.

Muutaman tunnin kävelyn aikana vastaan tulee vain muutama muu seurue. Korkealla maa on valkoisena. Espanjalainen perhe on aloittanut lumisodan. Kesälläkin muutamia suosikkireittejä lukuun ottamatta Picosissa saa vaeltaa hämmästyttävän rauhassa.

Kävelyreitit on merkitty hyvin, ja niitä on kaiken tasoisia ja pituisia. Halutessaan voi tehdä useamman päivän vaelluksia retkeilymajasta tai kylästä toiseen, mutta useimmat tyytyvät tekemään päiväretkiä yhdestä majoituspaikasta.

Picosin eteläreunalta Fuenta Déstä ylös vuorille pääsee köysiradalla, suoraan komeiden maisemien luokse. Varsinkin kesällä köysiradan jonot voivat olla pitkiä, vaikka ihmiset sitten vuoristoon hajaantuvatkin. Suosittuun köysirataan lipun voi ostaa myös etukäteen.

 

Picosin ravintoloissa tarjoillaan rehtiä maalaisruokaa.

Kun naapurimaakunnan baski­alueilla hienostellaan mielikuvituksellisen näköisillä tapaksilla ja Michelin-ravintoloitakin on tiheästi, Picosin ravintoloissa tarjoillaan rehtiä maalaisruokaa. Perinneannos on Fabada Astu­riana, valkoisista pavuista, verimakkarasta, porsaanlavasta sekä mausteisesta kastikkeesta valmistettu muhennos.

Aterian päätteeksi tarjotaan usein paikallisia juustoja, joista tunnetuin on sinihomejuusto queso de Cabrales. Se tehdään pastöroimattomasta lehmänmaidosta, mutta joukkoon voidaan laittaa myös vuohenmaitoa, jolloin maku on voimakkaampi. Cabralesin juustoa saa valmistaa ainoastaan Picos de Europan alueella laiduntaneiden lehmien maidosta.

Ravintoloiden hintataso on edullinen. Kolmen ruokalajin menu maksaa tyypillisesti noin 15 euroa, ja siihen saa mukaan jo karahvillisen viiniä. Picos de Europassa ei kasvateta viiniä, mutta siellä tehdään hyviä siidereitä.


Picos de Europa sijaitsee noin 20 kilometriä rannikolta. Samana päivänä voi patikoida vuoristoniityillä, tehdä lumipalloja sekä uida ja surffata meressä. Biskajanlahden rannalla on kymmeniä rantalomakaupunkeja ja satoja hiekkarantoja.

Pohjois-Espanjan rantakaupungit eivät ole yhtä aurinkovarmoja kuin Välimeren rannalla. Ne ovat suosittuja etenkin espanjalaisten keskuudessa, ja kesällä majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin, varsinkin viikonloppuna.

Picosin kohdalta itään rannikkoa kuljettaessa Santanderin ja Bilbaon välillä rannat tuppaavat olemaan täynnä. Santanderissa voi käydä, mutta se ei ehkä ole kauneinta Espanjaa. Kaupunki paloi pahoin vuonna 1941 ja historiallinen keskusta tuhoutui. Santanderin metropolialueella asuu 390 000 ihmistä.

Santander tosin yrittää houkutella taiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneita matkailijoita uudella maailmankuulun arkkitehdin Renzo Pianon suunnittelemalla taidekeskuksella. Aivan meren rannalle pylväiden päälle rakennettu Centro Botín avattiin runsas vuosi sitten. Kaupungissa toivotaan, että siitä tulee Bil­baon Guggenheimin veroinen turistimagneetti.

Picosista länteen päin hyvä retkikohde on Oviedo, Woody Allenin lempikaupunki Espanjassa. Hän sijoitti sinne suurelta osin Vicky Cristina Barcelona -elokuvansa, ja Oviedossa on jopa Woody Allenin patsas. Keskiaikaisessa kaupungissa on kauniita puistoja ja eläväinen opiskelijakulttuuri. Muun muassa F1-maailmanmestari Fernando Alonso ja Espanjan kuningatar Letizia ovat syntyneet Oviedossa.

Fakta

Lennä Bilbaoon ja valitse yli 35 vaellusreitistä omasi


Picos de Europaa lähin iso lentokenttä on Bilbao. Sieltä Picosiin ajaa 2,5 tunnissa, bussimatka kestää noin neljä tuntia.

Kesällä Finnair lentää Helsingistä Biarritziin, josta ajaa Picosiin noin neljä tuntia.

Potes, Arenas de Cabrales ja Cangas de Onís ovat isoimmat kansallispuiston kupeessa sijaitsevat alakylät, joista voi hyvin tehdä päiväretkiä vuoristoalueelle. Niissä on paljon majoitusta.

Kansallispuiston sisällä on myös majataloja sekä retkeilymajoja eli refugioita. Korkeimmalla sijaitseva kylä on Sotres, jossa on muutama pieni hotelli.

Picos de Europassa on yli 35 vaellusreittiä, eri tasoisia ja eri pituisia. Kuuluisin on rotkon rinteille louhittu Ruta del Cares, jota ei voi suositella korkeita paikkoja pelkääville. Helpommat reitit kulkevat vuoristoniityillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Espanja
 • Retkeily
 • Luonto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  2. 2

   Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  7. 7

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  8. 8

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  9. 9

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  10. 10

   Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamisen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?
  3. Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi
  4. Wayne Rooneyn pitkä maajoukkueura päättyi juhlaotteluun, mutta valinta herätti myös kritiikkiä – ”Maajoukkuepelejä ei pitäisi jakaa kuin lahjoja”
  5. 4 tuntia sitten
  6. Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    
  7. Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön
  8. Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamisen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi
  9. Miksi Jätkäsaaresta ei tehty korkeampaa, kysyy kaupunki­taloustieteen uusi apulaisprofessori Tuukka Saarimaa – Ja kuka voittaa, kun Talin Golf-kentälle ei tehdä kerrostaloja?
  10. Painitähti Petra Olli tarvitsi auton, ja silloin Harri Halmeen puhelin soi – Näin manageri pyörittää urheilutähtien talousasioita
  11. Yritysten pitäisi investoida rohkeammin
  12. Irtisanomiskiista voisi jo unohtua
  13. Näytä lisää