Matka

Pohjois-Espanjan komeimmalla vaellusreitillä voi liukastuessaan pudota satoja metriä – vuoren sisältä löytyy myös yksi maailman pisimmistä tunneleista

Picos de Europan kansallispuistossa on Pohjois-Espanjan jännittävin vaellusreitti. Reitti kulkee rotkon reunalla, jossa pudotusta on satoja metrejä. Komea reitti on tuttu vain paikallisille, joten rinteillä saa patikoida yllättävän rauhassa.

Villivuohi tapittaa metrin päässä eikä tee elettäkään siirtyäkseen. Sarvipään kanssa ei kannata jäädä pelaamaan silmäpeliä, parempi livahtaa varovasti ohi. Kapea polku on louhittu pystysuoraan kallioon, eikä kaiteita ole.

Espanjalaisen kansallispuiston Picos de Europan kuuluisin patikointipolku Ruta del Cares rakennettiin aikoinaan vuoristossa sijaitsevan vesivoimalan huoltoreitiksi. Polku kulkee Cares-joen uurtaman rotkon rinteillä ja pudotus on paikoin satoja metrejä.

 

Vuoret ovat ensimmäinen näkö­havainto Euroopan mantereesta Amerikasta meriteitse saapuville.

Välillä kuilun seinämät ovat vain muutaman metrin päässä toisistaan. Pari kertaa rotko ylitetään siltaa pitkin, ja osa polusta kulkee vettä tippuvien tunneleiden läpi.

Noin 10 kilometrin reitin kävelee yhteen suuntaan runsaassa kolmessa tunnissa. Kummassakin päässä on pieni vuoristokylä, joissa on ravintoloita ja hotelleja. Reitin varrella ei ole palveluita, joten vähintäänkin vettä kannattaa ottaa mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Picos de Europa on Ordesa y Monte Perdidon ohella Espanjan vanhin kansallispuisto, kumpikin perustettiin vuonna 1918. Idea näille varhaisille puistoille saatiin Yhdysvaltojen Yellow­stonesta ja Yosemitesta.


Espanjalaisten keskuudessa Picos de Europa on todennäköisesti maan tunnetuin kansallispuisto, mutta maan rajojen ulkopuolella sitä ei juuri tunneta.

Nimensä Picos de Europa – Euroopan huiput – on saanut siitä, että alueen korkeimmat vuoret ovat ensimmäinen näkö­havainto Euroopan mantereesta Amerikasta meriteitse saapuville. Picosin korkein vuori Macizo Central kohoaa 2 648 metriin merenpinnasta.

Picosissa on myös maailman syvimpiä luolia, muun muassa yli 1,5 kilometriin ulottuva Torca del Cerro.

Metsästys on kansallispuistossa kielletty, ja siellä on säilynyt ainutlaatuinen eläinkanta. Vuorilla elää karhuja, iberiansusia, gemssejä ja puolivillejä asturianponeja. Taivaalla lentelee muun muassa partakorppikotkia.

Vaikka alue on suojeltua, vuoriston uumenissa on muutamia kyliä, joissa on pikkuhotelleja ja ravintoloita. Ylellisempää majoitusta kaipaavat voivat jäädä puiston lähellä oleviin alakyliin, joissa hotellitarjonta on runsasta. Hyviä tukikohtia ovat muiden muassa Potes ja Cangas de Onis.

 

Picosissa on myös maailman syvimpiä luolia, muun muassa yli 1,5 kilometriin ulottuva Torca del Cerro.

Korkeimmalla puistossa sijaitsevassa Sotresin kylässä maalaishotellin isäntä näyttää kartasta päiväpatikointiin sopivia reittejä. Hän katsoo vielä säätiedotuksen. Lähitunneiksi on luvassa pelkkää aurinkoa, joten vieraat uskaltaa päästää matkaan.

Isäntä tekee vielä isot sämpylät evääksi ja varmistaa, että retkeilijöiden repussa on riittävä määrä vesipulloja.

Reitti kulkee vuoristoniityn läpi, alempana on lehmiä laitumella. Polku jatkuu yhä ylöspäin, pian se kohoaa jo pilvien yläpuolelle.

Laaksot peittyvät ja vuorten huiput pistävät pilvien läpi näkyviin.

Muutaman tunnin kävelyn aikana vastaan tulee vain muutama muu seurue. Korkealla maa on valkoisena. Espanjalainen perhe on aloittanut lumisodan. Kesälläkin muutamia suosikkireittejä lukuun ottamatta Picosissa saa vaeltaa hämmästyttävän rauhassa.

Kävelyreitit on merkitty hyvin, ja niitä on kaiken tasoisia ja pituisia. Halutessaan voi tehdä useamman päivän vaelluksia retkeilymajasta tai kylästä toiseen, mutta useimmat tyytyvät tekemään päiväretkiä yhdestä majoituspaikasta.

Picosin eteläreunalta Fuenta Déstä ylös vuorille pääsee köysiradalla, suoraan komeiden maisemien luokse. Varsinkin kesällä köysiradan jonot voivat olla pitkiä, vaikka ihmiset sitten vuoristoon hajaantuvatkin. Suosittuun köysirataan lipun voi ostaa myös etukäteen.

 

Picosin ravintoloissa tarjoillaan rehtiä maalaisruokaa.

Kun naapurimaakunnan baski­alueilla hienostellaan mielikuvituksellisen näköisillä tapaksilla ja Michelin-ravintoloitakin on tiheästi, Picosin ravintoloissa tarjoillaan rehtiä maalaisruokaa. Perinneannos on Fabada Astu­riana, valkoisista pavuista, verimakkarasta, porsaanlavasta sekä mausteisesta kastikkeesta valmistettu muhennos.

Aterian päätteeksi tarjotaan usein paikallisia juustoja, joista tunnetuin on sinihomejuusto queso de Cabrales. Se tehdään pastöroimattomasta lehmänmaidosta, mutta joukkoon voidaan laittaa myös vuohenmaitoa, jolloin maku on voimakkaampi. Cabralesin juustoa saa valmistaa ainoastaan Picos de Europan alueella laiduntaneiden lehmien maidosta.

Ravintoloiden hintataso on edullinen. Kolmen ruokalajin menu maksaa tyypillisesti noin 15 euroa, ja siihen saa mukaan jo karahvillisen viiniä. Picos de Europassa ei kasvateta viiniä, mutta siellä tehdään hyviä siidereitä.


Picos de Europa sijaitsee noin 20 kilometriä rannikolta. Samana päivänä voi patikoida vuoristoniityillä, tehdä lumipalloja sekä uida ja surffata meressä. Biskajanlahden rannalla on kymmeniä rantalomakaupunkeja ja satoja hiekkarantoja.

Pohjois-Espanjan rantakaupungit eivät ole yhtä aurinkovarmoja kuin Välimeren rannalla. Ne ovat suosittuja etenkin espanjalaisten keskuudessa, ja kesällä majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin, varsinkin viikonloppuna.

Picosin kohdalta itään rannikkoa kuljettaessa Santanderin ja Bilbaon välillä rannat tuppaavat olemaan täynnä. Santanderissa voi käydä, mutta se ei ehkä ole kauneinta Espanjaa. Kaupunki paloi pahoin vuonna 1941 ja historiallinen keskusta tuhoutui. Santanderin metropolialueella asuu 390 000 ihmistä.

Santander tosin yrittää houkutella taiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneita matkailijoita uudella maailmankuulun arkkitehdin Renzo Pianon suunnittelemalla taidekeskuksella. Aivan meren rannalle pylväiden päälle rakennettu Centro Botín avattiin runsas vuosi sitten. Kaupungissa toivotaan, että siitä tulee Bil­baon Guggenheimin veroinen turistimagneetti.

Picosista länteen päin hyvä retkikohde on Oviedo, Woody Allenin lempikaupunki Espanjassa. Hän sijoitti sinne suurelta osin Vicky Cristina Barcelona -elokuvansa, ja Oviedossa on jopa Woody Allenin patsas. Keskiaikaisessa kaupungissa on kauniita puistoja ja eläväinen opiskelijakulttuuri. Muun muassa F1-maailmanmestari Fernando Alonso ja Espanjan kuningatar Letizia ovat syntyneet Oviedossa.

Fakta

Lennä Bilbaoon ja valitse yli 35 vaellusreitistä omasi


Picos de Europaa lähin iso lentokenttä on Bilbao. Sieltä Picosiin ajaa 2,5 tunnissa, bussimatka kestää noin neljä tuntia.

Kesällä Finnair lentää Helsingistä Biarritziin, josta ajaa Picosiin noin neljä tuntia.

Potes, Arenas de Cabrales ja Cangas de Onís ovat isoimmat kansallispuiston kupeessa sijaitsevat alakylät, joista voi hyvin tehdä päiväretkiä vuoristoalueelle. Niissä on paljon majoitusta.

Kansallispuiston sisällä on myös majataloja sekä retkeilymajoja eli refugioita. Korkeimmalla sijaitseva kylä on Sotres, jossa on muutama pieni hotelli.

Picos de Europassa on yli 35 vaellusreittiä, eri tasoisia ja eri pituisia. Kuuluisin on rotkon rinteille louhittu Ruta del Cares, jota ei voi suositella korkeita paikkoja pelkääville. Helpommat reitit kulkevat vuoristoniityillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Espanja
 • Retkeily
 • Luonto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-johtajilta täystyrmäys Britannian brexit-mallille – Suora lähetys Theresa Mayn tiedotustilaisuudesta alkaa kello 15.45

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  6. 6

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  7. 7

   Keskusta ja kokoomus antoivat tukensa Timo Soinille – merkittävin asia äänestyksessä oli politiikan uskottavuus

  8. 8

   Mikä on epäterveellisin herkku?

  9. 9

   Puolustusvoimien entinen komentaja antaa ronskissa muistelmakirjassaan ohjeen päättäjille: Suomen ei pidä liittyä Natoon

  10. 10

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat – HS seuraa hetki hetkeltä

  4. 4

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  5. 5

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  6. 6

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  10. 10

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää