Matka

Pohjois-Espanjan komeimmalla vaellusreitillä voi liukastuessaan pudota satoja metriä – vuoren sisältä löytyy myös yksi maailman pisimmistä tunneleista

Picos de Europan kansallispuistossa on Pohjois-Espanjan jännittävin vaellusreitti. Reitti kulkee rotkon reunalla, jossa pudotusta on satoja metrejä. Komea reitti on tuttu vain paikallisille, joten rinteillä saa patikoida yllättävän rauhassa.

Villivuohi tapittaa metrin päässä eikä tee elettäkään siirtyäkseen. Sarvipään kanssa ei kannata jäädä pelaamaan silmäpeliä, parempi livahtaa varovasti ohi. Kapea polku on louhittu pystysuoraan kallioon, eikä kaiteita ole.

Espanjalaisen kansallispuiston Picos de Europan kuuluisin patikointipolku Ruta del Cares rakennettiin aikoinaan vuoristossa sijaitsevan vesivoimalan huoltoreitiksi. Polku kulkee Cares-joen uurtaman rotkon rinteillä ja pudotus on paikoin satoja metrejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Vuoret ovat ensimmäinen näkö­havainto Euroopan mantereesta Amerikasta meriteitse saapuville.

Välillä kuilun seinämät ovat vain muutaman metrin päässä toisistaan. Pari kertaa rotko ylitetään siltaa pitkin, ja osa polusta kulkee vettä tippuvien tunneleiden läpi.

Noin 10 kilometrin reitin kävelee yhteen suuntaan runsaassa kolmessa tunnissa. Kummassakin päässä on pieni vuoristokylä, joissa on ravintoloita ja hotelleja. Reitin varrella ei ole palveluita, joten vähintäänkin vettä kannattaa ottaa mukaan.

Picos de Europa on Ordesa y Monte Perdidon ohella Espanjan vanhin kansallispuisto, kumpikin perustettiin vuonna 1918. Idea näille varhaisille puistoille saatiin Yhdysvaltojen Yellow­stonesta ja Yosemitesta.


Espanjalaisten keskuudessa Picos de Europa on todennäköisesti maan tunnetuin kansallispuisto, mutta maan rajojen ulkopuolella sitä ei juuri tunneta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nimensä Picos de Europa – Euroopan huiput – on saanut siitä, että alueen korkeimmat vuoret ovat ensimmäinen näkö­havainto Euroopan mantereesta Amerikasta meriteitse saapuville. Picosin korkein vuori Macizo Central kohoaa 2 648 metriin merenpinnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Picosissa on myös maailman syvimpiä luolia, muun muassa yli 1,5 kilometriin ulottuva Torca del Cerro.

Metsästys on kansallispuistossa kielletty, ja siellä on säilynyt ainutlaatuinen eläinkanta. Vuorilla elää karhuja, iberiansusia, gemssejä ja puolivillejä asturianponeja. Taivaalla lentelee muun muassa partakorppikotkia.

Vaikka alue on suojeltua, vuoriston uumenissa on muutamia kyliä, joissa on pikkuhotelleja ja ravintoloita. Ylellisempää majoitusta kaipaavat voivat jäädä puiston lähellä oleviin alakyliin, joissa hotellitarjonta on runsasta. Hyviä tukikohtia ovat muiden muassa Potes ja Cangas de Onis.

 

Picosissa on myös maailman syvimpiä luolia, muun muassa yli 1,5 kilometriin ulottuva Torca del Cerro.

Korkeimmalla puistossa sijaitsevassa Sotresin kylässä maalaishotellin isäntä näyttää kartasta päiväpatikointiin sopivia reittejä. Hän katsoo vielä säätiedotuksen. Lähitunneiksi on luvassa pelkkää aurinkoa, joten vieraat uskaltaa päästää matkaan.

Isäntä tekee vielä isot sämpylät evääksi ja varmistaa, että retkeilijöiden repussa on riittävä määrä vesipulloja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reitti kulkee vuoristoniityn läpi, alempana on lehmiä laitumella. Polku jatkuu yhä ylöspäin, pian se kohoaa jo pilvien yläpuolelle.

Laaksot peittyvät ja vuorten huiput pistävät pilvien läpi näkyviin.

Muutaman tunnin kävelyn aikana vastaan tulee vain muutama muu seurue. Korkealla maa on valkoisena. Espanjalainen perhe on aloittanut lumisodan. Kesälläkin muutamia suosikkireittejä lukuun ottamatta Picosissa saa vaeltaa hämmästyttävän rauhassa.

Kävelyreitit on merkitty hyvin, ja niitä on kaiken tasoisia ja pituisia. Halutessaan voi tehdä useamman päivän vaelluksia retkeilymajasta tai kylästä toiseen, mutta useimmat tyytyvät tekemään päiväretkiä yhdestä majoituspaikasta.

Picosin eteläreunalta Fuenta Déstä ylös vuorille pääsee köysiradalla, suoraan komeiden maisemien luokse. Varsinkin kesällä köysiradan jonot voivat olla pitkiä, vaikka ihmiset sitten vuoristoon hajaantuvatkin. Suosittuun köysirataan lipun voi ostaa myös etukäteen.

 

Picosin ravintoloissa tarjoillaan rehtiä maalaisruokaa.

Kun naapurimaakunnan baski­alueilla hienostellaan mielikuvituksellisen näköisillä tapaksilla ja Michelin-ravintoloitakin on tiheästi, Picosin ravintoloissa tarjoillaan rehtiä maalaisruokaa. Perinneannos on Fabada Astu­riana, valkoisista pavuista, verimakkarasta, porsaanlavasta sekä mausteisesta kastikkeesta valmistettu muhennos.

Aterian päätteeksi tarjotaan usein paikallisia juustoja, joista tunnetuin on sinihomejuusto queso de Cabrales. Se tehdään pastöroimattomasta lehmänmaidosta, mutta joukkoon voidaan laittaa myös vuohenmaitoa, jolloin maku on voimakkaampi. Cabralesin juustoa saa valmistaa ainoastaan Picos de Europan alueella laiduntaneiden lehmien maidosta.

Ravintoloiden hintataso on edullinen. Kolmen ruokalajin menu maksaa tyypillisesti noin 15 euroa, ja siihen saa mukaan jo karahvillisen viiniä. Picos de Europassa ei kasvateta viiniä, mutta siellä tehdään hyviä siidereitä.


Picos de Europa sijaitsee noin 20 kilometriä rannikolta. Samana päivänä voi patikoida vuoristoniityillä, tehdä lumipalloja sekä uida ja surffata meressä. Biskajanlahden rannalla on kymmeniä rantalomakaupunkeja ja satoja hiekkarantoja.

Pohjois-Espanjan rantakaupungit eivät ole yhtä aurinkovarmoja kuin Välimeren rannalla. Ne ovat suosittuja etenkin espanjalaisten keskuudessa, ja kesällä majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin, varsinkin viikonloppuna.

Picosin kohdalta itään rannikkoa kuljettaessa Santanderin ja Bilbaon välillä rannat tuppaavat olemaan täynnä. Santanderissa voi käydä, mutta se ei ehkä ole kauneinta Espanjaa. Kaupunki paloi pahoin vuonna 1941 ja historiallinen keskusta tuhoutui. Santanderin metropolialueella asuu 390 000 ihmistä.

Santander tosin yrittää houkutella taiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneita matkailijoita uudella maailmankuulun arkkitehdin Renzo Pianon suunnittelemalla taidekeskuksella. Aivan meren rannalle pylväiden päälle rakennettu Centro Botín avattiin runsas vuosi sitten. Kaupungissa toivotaan, että siitä tulee Bil­baon Guggenheimin veroinen turistimagneetti.

Picosista länteen päin hyvä retkikohde on Oviedo, Woody Allenin lempikaupunki Espanjassa. Hän sijoitti sinne suurelta osin Vicky Cristina Barcelona -elokuvansa, ja Oviedossa on jopa Woody Allenin patsas. Keskiaikaisessa kaupungissa on kauniita puistoja ja eläväinen opiskelijakulttuuri. Muun muassa F1-maailmanmestari Fernando Alonso ja Espanjan kuningatar Letizia ovat syntyneet Oviedossa.

Fakta

Lennä Bilbaoon ja valitse yli 35 vaellusreitistä omasi


Picos de Europaa lähin iso lentokenttä on Bilbao. Sieltä Picosiin ajaa 2,5 tunnissa, bussimatka kestää noin neljä tuntia.

Kesällä Finnair lentää Helsingistä Biarritziin, josta ajaa Picosiin noin neljä tuntia.

Potes, Arenas de Cabrales ja Cangas de Onís ovat isoimmat kansallispuiston kupeessa sijaitsevat alakylät, joista voi hyvin tehdä päiväretkiä vuoristoalueelle. Niissä on paljon majoitusta.

Kansallispuiston sisällä on myös majataloja sekä retkeilymajoja eli refugioita. Korkeimmalla sijaitseva kylä on Sotres, jossa on muutama pieni hotelli.

Picos de Europassa on yli 35 vaellusreittiä, eri tasoisia ja eri pituisia. Kuuluisin on rotkon rinteille louhittu Ruta del Cares, jota ei voi suositella korkeita paikkoja pelkääville. Helpommat reitit kulkevat vuoristoniityillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Espanja
 • Retkeily
 • Luonto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  4. 4

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Ilmastotutkijat tekivät virheitä laskiessaan, kuinka paljon meri on imenyt lämpöä ilmakehästä

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  8. 8

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  9. 9

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää