Matka

Pohjois-Espanjan komeimmalla vaellusreitillä voi liukastuessaan pudota satoja metriä – vuoren sisältä löytyy myös yksi maailman pisimmistä tunneleista

Picos de Europan kansallispuistossa on Pohjois-Espanjan jännittävin vaellusreitti. Reitti kulkee rotkon reunalla, jossa pudotusta on satoja metrejä. Komea reitti on tuttu vain paikallisille, joten rinteillä saa patikoida yllättävän rauhassa.

Villivuohi tapittaa metrin päässä eikä tee elettäkään siirtyäkseen. Sarvipään kanssa ei kannata jäädä pelaamaan silmäpeliä, parempi livahtaa varovasti ohi. Kapea polku on louhittu pystysuoraan kallioon, eikä kaiteita ole.

Espanjalaisen kansallispuiston Picos de Europan kuuluisin patikointipolku Ruta del Cares rakennettiin aikoinaan vuoristossa sijaitsevan vesivoimalan huoltoreitiksi. Polku kulkee Cares-joen uurtaman rotkon rinteillä ja pudotus on paikoin satoja metrejä.

 

Vuoret ovat ensimmäinen näkö­havainto Euroopan mantereesta Amerikasta meriteitse saapuville.

Välillä kuilun seinämät ovat vain muutaman metrin päässä toisistaan. Pari kertaa rotko ylitetään siltaa pitkin, ja osa polusta kulkee vettä tippuvien tunneleiden läpi.

Noin 10 kilometrin reitin kävelee yhteen suuntaan runsaassa kolmessa tunnissa. Kummassakin päässä on pieni vuoristokylä, joissa on ravintoloita ja hotelleja. Reitin varrella ei ole palveluita, joten vähintäänkin vettä kannattaa ottaa mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Picos de Europa on Ordesa y Monte Perdidon ohella Espanjan vanhin kansallispuisto, kumpikin perustettiin vuonna 1918. Idea näille varhaisille puistoille saatiin Yhdysvaltojen Yellow­stonesta ja Yosemitesta.


Espanjalaisten keskuudessa Picos de Europa on todennäköisesti maan tunnetuin kansallispuisto, mutta maan rajojen ulkopuolella sitä ei juuri tunneta.

Nimensä Picos de Europa – Euroopan huiput – on saanut siitä, että alueen korkeimmat vuoret ovat ensimmäinen näkö­havainto Euroopan mantereesta Amerikasta meriteitse saapuville. Picosin korkein vuori Macizo Central kohoaa 2 648 metriin merenpinnasta.

Picosissa on myös maailman syvimpiä luolia, muun muassa yli 1,5 kilometriin ulottuva Torca del Cerro.

Metsästys on kansallispuistossa kielletty, ja siellä on säilynyt ainutlaatuinen eläinkanta. Vuorilla elää karhuja, iberiansusia, gemssejä ja puolivillejä asturianponeja. Taivaalla lentelee muun muassa partakorppikotkia.

Vaikka alue on suojeltua, vuoriston uumenissa on muutamia kyliä, joissa on pikkuhotelleja ja ravintoloita. Ylellisempää majoitusta kaipaavat voivat jäädä puiston lähellä oleviin alakyliin, joissa hotellitarjonta on runsasta. Hyviä tukikohtia ovat muiden muassa Potes ja Cangas de Onis.

 

Picosissa on myös maailman syvimpiä luolia, muun muassa yli 1,5 kilometriin ulottuva Torca del Cerro.

Korkeimmalla puistossa sijaitsevassa Sotresin kylässä maalaishotellin isäntä näyttää kartasta päiväpatikointiin sopivia reittejä. Hän katsoo vielä säätiedotuksen. Lähitunneiksi on luvassa pelkkää aurinkoa, joten vieraat uskaltaa päästää matkaan.

Isäntä tekee vielä isot sämpylät evääksi ja varmistaa, että retkeilijöiden repussa on riittävä määrä vesipulloja.

Reitti kulkee vuoristoniityn läpi, alempana on lehmiä laitumella. Polku jatkuu yhä ylöspäin, pian se kohoaa jo pilvien yläpuolelle.

Laaksot peittyvät ja vuorten huiput pistävät pilvien läpi näkyviin.

Muutaman tunnin kävelyn aikana vastaan tulee vain muutama muu seurue. Korkealla maa on valkoisena. Espanjalainen perhe on aloittanut lumisodan. Kesälläkin muutamia suosikkireittejä lukuun ottamatta Picosissa saa vaeltaa hämmästyttävän rauhassa.

Kävelyreitit on merkitty hyvin, ja niitä on kaiken tasoisia ja pituisia. Halutessaan voi tehdä useamman päivän vaelluksia retkeilymajasta tai kylästä toiseen, mutta useimmat tyytyvät tekemään päiväretkiä yhdestä majoituspaikasta.

Picosin eteläreunalta Fuenta Déstä ylös vuorille pääsee köysiradalla, suoraan komeiden maisemien luokse. Varsinkin kesällä köysiradan jonot voivat olla pitkiä, vaikka ihmiset sitten vuoristoon hajaantuvatkin. Suosittuun köysirataan lipun voi ostaa myös etukäteen.

 

Picosin ravintoloissa tarjoillaan rehtiä maalaisruokaa.

Kun naapurimaakunnan baski­alueilla hienostellaan mielikuvituksellisen näköisillä tapaksilla ja Michelin-ravintoloitakin on tiheästi, Picosin ravintoloissa tarjoillaan rehtiä maalaisruokaa. Perinneannos on Fabada Astu­riana, valkoisista pavuista, verimakkarasta, porsaanlavasta sekä mausteisesta kastikkeesta valmistettu muhennos.

Aterian päätteeksi tarjotaan usein paikallisia juustoja, joista tunnetuin on sinihomejuusto queso de Cabrales. Se tehdään pastöroimattomasta lehmänmaidosta, mutta joukkoon voidaan laittaa myös vuohenmaitoa, jolloin maku on voimakkaampi. Cabralesin juustoa saa valmistaa ainoastaan Picos de Europan alueella laiduntaneiden lehmien maidosta.

Ravintoloiden hintataso on edullinen. Kolmen ruokalajin menu maksaa tyypillisesti noin 15 euroa, ja siihen saa mukaan jo karahvillisen viiniä. Picos de Europassa ei kasvateta viiniä, mutta siellä tehdään hyviä siidereitä.


Picos de Europa sijaitsee noin 20 kilometriä rannikolta. Samana päivänä voi patikoida vuoristoniityillä, tehdä lumipalloja sekä uida ja surffata meressä. Biskajanlahden rannalla on kymmeniä rantalomakaupunkeja ja satoja hiekkarantoja.

Pohjois-Espanjan rantakaupungit eivät ole yhtä aurinkovarmoja kuin Välimeren rannalla. Ne ovat suosittuja etenkin espanjalaisten keskuudessa, ja kesällä majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin, varsinkin viikonloppuna.

Picosin kohdalta itään rannikkoa kuljettaessa Santanderin ja Bilbaon välillä rannat tuppaavat olemaan täynnä. Santanderissa voi käydä, mutta se ei ehkä ole kauneinta Espanjaa. Kaupunki paloi pahoin vuonna 1941 ja historiallinen keskusta tuhoutui. Santanderin metropolialueella asuu 390 000 ihmistä.

Santander tosin yrittää houkutella taiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneita matkailijoita uudella maailmankuulun arkkitehdin Renzo Pianon suunnittelemalla taidekeskuksella. Aivan meren rannalle pylväiden päälle rakennettu Centro Botín avattiin runsas vuosi sitten. Kaupungissa toivotaan, että siitä tulee Bil­baon Guggenheimin veroinen turistimagneetti.

Picosista länteen päin hyvä retkikohde on Oviedo, Woody Allenin lempikaupunki Espanjassa. Hän sijoitti sinne suurelta osin Vicky Cristina Barcelona -elokuvansa, ja Oviedossa on jopa Woody Allenin patsas. Keskiaikaisessa kaupungissa on kauniita puistoja ja eläväinen opiskelijakulttuuri. Muun muassa F1-maailmanmestari Fernando Alonso ja Espanjan kuningatar Letizia ovat syntyneet Oviedossa.

Fakta

Lennä Bilbaoon ja valitse yli 35 vaellusreitistä omasi


Picos de Europaa lähin iso lentokenttä on Bilbao. Sieltä Picosiin ajaa 2,5 tunnissa, bussimatka kestää noin neljä tuntia.

Kesällä Finnair lentää Helsingistä Biarritziin, josta ajaa Picosiin noin neljä tuntia.

Potes, Arenas de Cabrales ja Cangas de Onís ovat isoimmat kansallispuiston kupeessa sijaitsevat alakylät, joista voi hyvin tehdä päiväretkiä vuoristoalueelle. Niissä on paljon majoitusta.

Kansallispuiston sisällä on myös majataloja sekä retkeilymajoja eli refugioita. Korkeimmalla sijaitseva kylä on Sotres, jossa on muutama pieni hotelli.

Picos de Europassa on yli 35 vaellusreittiä, eri tasoisia ja eri pituisia. Kuuluisin on rotkon rinteille louhittu Ruta del Cares, jota ei voi suositella korkeita paikkoja pelkääville. Helpommat reitit kulkevat vuoristoniityillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Espanja
 • Retkeily
 • Luonto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  2. 2

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   300:aa suomalaista houkutellaan ripulirokotematkalle Beniniin – rokotteella yritetään saada kuriin tauti, joka tappaa pikkulapsia kehitysmaissa

  6. 6

   Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä

  7. 7

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  8. 8

   Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

  9. 9

   Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

  10. 10

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  10. 10

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perinteikäs Horse Show voi siirtyä ensi vuodeksi Helsingistä Espooseen – tapahtuma tuo alueelle vuosittain miljoonien tulot
  3. Kirjahylly pois olohuoneesta, kaikille pellavalakanat – Kerro, mitä sisustuksen ilmiöitä ja trendejä olet ihmetellyt
  4. 300:aa suomalaista houkutellaan ripulirokotematkalle Beniniin – rokotteella yritetään saada kuriin tauti, joka tappaa pikkulapsia kehitysmaissa
  5. Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria, jättikorotukset saattavat kuitenkin peruuntua – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta”
  6. Loki ja Scarlet Witch saavat omat tv-sarjansa, myös muita Marvel-elokuvien sivuhahmoja lupaillaan – Disney yrittää päästä supersankareilla Netflixin tontille
  7. Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä
  8. Tasavallan presidentin kanslialta täyskäännös: Niinistöstä kriittisen kirjan kirjoittaneet toimittajat kutsuttiin mukaan kirjamessujen keskusteluun
  9. Kaduttaako brexit brittejä? Voiko sopu lähdöstä enää syntyä? HS kokosi vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin Britannian EU-erosta
  10. Näytelmä vanhenee, mutta mies mekossa -kikka ei – Syntipukki todistaa, että ristiinpukeutuminen naurattaa teatterissa vielä vuonna 2018
  11. Onnibus-yhtiön perustaja haluaa nyt helsinkiläiset ajamaan kimppatakseilla – ”Luojan kiitos taksiuudistus”
  12. Näytä lisää