Matka

Hipit ja hipsterit valtasivat kaupungin keskeltä Texasia – kaupunki kolminkertaisti asukaslukunsa ja siitä povataan jo uutta Piilaaksoa

Yhdysvaltojen nopeimmin kasvava metropoli on Austin, jonka talousnäkymiä pidetään yhtenä maan vahvimpina. Matkailijalle kaupunki tarjoaa erinomaisia keikkoja ja hyvää ruokaa.

Suomalaiselle Texasista tulee herkästi mieleen karjapaimenia, öljylähteitä ja punaniskoja. Osavaltion liberaalissa pääkaupungissa törmää kuitenkin todennäköisemmin kasvissyöjiin, sateenkaarilippuihin ja luomukahvia siemaileviin startup-hipstereihin. Asekoteloiden sijasta kaupungin katukuvassa vilahtelee lähinnä muusikoiden kitarakoteloita.

Austin on lähes kolminkertaistunut asukaslukunsa 20 vuodessa ja sen talousnäkymiä pidetään Yhdysvaltain vahvimpina. Mihin kaupungin lumo oikein perustuu?


Hippikeitaasta globaaliksi suunnannäyttäjäksi

Keep Austin Weird -iskulause hyppii silmille Austinin lentokentän matkamuistomyymälässä. Monia syntyperäisiä austinilaisia kuulemma huolestuttaa kotikaupunkinsa ilmiömäinen väestönkasvu. Boheemista hippikeitaasta keskellä Texasia on kasvanut muutamassa vuosikymmenessä Amerikan nopeimmin kasvava metropoli ja teknologian globaali suunnannäyttäjä. Vuokrien nousun myötä pienet yrittäjät ovat alkaneet kaikota isojen tieltä.

Kahden miljoonan asukkaan Austinille on käynyt kuin paikalliselle elintarvikejätille Whole Foodsille, joka aloitti toimintansa kaupungin laidalla ituhippien pienenä luomukauppana 40 vuotta sitten. Molemmista on tullut osa amerikkalaista valtavirtaa.


Tai niin kuin maaliskuisin järjestettävälle South By Southwest -musiikkifestivaalille, josta paisui 30 vuodessa globaalin viihdealan ja teknologian merkittävin yksittäinen messutapahtuma SXSW. Festareilla on lanseerattu esimerkiksi Twitter ja Spotify sekä musiikkiartisteja James Bluntista Amy Winehouseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konkreettisimmin kasvun huomaa Austinin keskustassa. 1800-luvun alussa perustetusta lännenkaupungista muistuttavien harvojen puutalojen ja Texasin kongressirakennuksen välille on kasvanut tiheä pilvenpiirtäjäviidakko. Kauppakeskuksia joudutaan jo kaivamaan keskustassa maan alle.

Toisaalta Austinin sydämestä löytyy Barton Springsin maauimala ja virkis­tysalue, jonka paikalliset ympäristöaktiivit onnistuivat suojelemaan gryndereiltä.

 

Asekoteloiden sijasta kaupungin katukuvassa vilahtelee lähinnä muusikoiden kitarakoteloita.

Austinin lumo ei kosketa vain amerikkalaisia. Texasin piilaakso kiinnostaa yhä useampia globaaleja toimijoita ja turisteja. Kasvua selittää osaltaan osavaltion höveli yritysveropolitiikka. Forbes ennakoikin viime vuonna Austinista San Franciscon ja Seat­tlen manttelinperijää teknologian saralla.

Vieraat aksentit erottuvat tuon tuosta keskustassa 6th Streetin terasseiden puheensorinasta. Lähikorttelien merkittävimpiin työnantajiin lukeutuvat esimerkiksi brittiläinen software-yritys ARM Holdings, kanadalainen pelifirma BioWare ja korealainen Samsung.

 

Tutkimukset kertovat: Austin on Yhdysvaltojen viihtyisin iso kaupunki

Vaatesuunnittelua opiskeleva Uber-kuski kyselee Helsingin kierrätyspolitiikasta ja suosittelee vierailemaan Austinin North Loopissa, kaupungin tuoreimmassa vintage-puotikeskittymässä. Jo’s -kahvilan omistaja tiedustelee matkatärppejä tulevalle Skandinavian lomalleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Austinissa ollaan avoimia ja uteliaita. Muusta Texasista poiketen austinilaiset ovat olleet suvaitsevampia ulkomaailman tuulahduksille jo usean sukupolven ajan. Täkäläiset vaikuttavat epäamerikkalaisen aidoilta ja välittömiltä. Etelän vieraanvaraisuus yhdistyy Austinissa omaperäisellä tavalla liberaaliin avarakatseisuuteen. On kuvaavaa, että Texasin kongressin edessä paikalliset peräävät saman vuorokauden aikana seksuaalivalistusta kouluihin ja kannabiksen laillistamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Austin on valittu toistuvasti eri tutkimuksissa Yhdysvaltain viihtyisämmäksi asuinkaupungiksi. Nuorekkuutta kaupunkikuvaan tuo luonnollisesti University Of Texas Austin eli UT. Yliopisto on yksi Pohjois-Amerikan suurimmista ja kansainvälisimmistä. UT on ollut myös omiaan lisäämään muuttovirtaa Austiniin, kun oppilaat haluavat asettautua kaupunkiin opintojensa päätyttyä. Kampusalueelta löytyy museoiden ja kirjastojen ohella mainioita ruokapaikkoja, baareja, kirjakauppoja sekä Texas Longhorns -jalkapallojoukkueen kotista­dion.

Kaupunki tarjoaa ammattimuusikoille ilmaisen terveydenhuollon

Austinin kansainvälinen maine on lähtöisin kiinnostavasta kulttuuritarjonnasta. 1980-luvulla Austin tunnettiin lähinnä blueskitaristi Stevie Ray Vaughanin ja kantrilegenda Willie Nelsonin kotikaupunkina. 1990-luvulla kaupunki nousi elokuvamaailman tietoisuuteen ohjaaja Richard Linklaterin indie-leffojen myötä.

Sittemmin Austin brändäsi itsensä onnistuneesti livemusiikin maailman pääkaupungiksi. Nyt livemusiikin lasketaan olevan Austinille peräti 2 miljardin dollarin vuotuinen bisnes. Paikallisia muusikkoja on liki 10 000. Työmahdollisuuksien ohella muusikkoja vetää puoleensa Yhdysvaltojen oloissa täysin ennenkuulumaton asia. Health Alliance For Austin Musicians -hanke mahdollistaa kaupungin takauksella paikallisille ammattimuusikoille ilmaisen terveydenhuollon.


Musiikkielämä keskittyy Austinin keskustaan ja sen eteläpuolelle. Maineikkaan 6th Streetin varrella tai välittömässä läheisyydessä sijaitsee vierivieressä kymmenittäin klubeja, joissa soi elävä musiikki seitsemänä iltana viikossa. Väentungoksesta päätellen kaikelle musiikille riittää yleisöä. Lisää uusia klubeja löytyy keskustan itäpuolelta sekä Congress Avenuen eteläpuolelta. Livemusiikin tarjontaa korostavat lukuisat musiikkifestivaalit, joita kaupungissa riittää ympäri vuoden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Levykauppojakin on runsaasti. 1970-luvulla 6th Streetin länsipäähän perustettu Waterloo Records on vinyylibuumin myötä saanut kymmeniä haastajia eri puolille Austinia. Suurin osa vinyyliyrittäjistä sijoittuu pohjoisen North Loopin alueelle.

Paikallisista musiikkiympyröistä löytyy kosolti Suomi-­yhteyksiä. Kolmannen polven amerikansuomalainen viulisti Erik Hokkanen esittää keikoillaan säännöllisesti suomalaisia kansanlauluja ja Antone’s blues-klubilla pokena toimii muuan Viivi-niminen suomalaisnainen. Continental Clubissa Laika & The Cosmonauts -paitaan pukeutunut tarjoilija tarjoaa suomalais­asiakkaalle jopa ilmaisen Shiner Bock -oluen.

Toki Austinista löytyy myös rippeitä cowboy-kulttuurista. Austin Rodeo on maankuulu kantriartistien estradi ja Congress Avenuella sijaitsevan Allen Boots -kaupan saapas- ja stetsonkokoelmia kehutaan Texasin parhaimmiksi.

Täällä syntyivät ruokarekat

Austin on aina tunnettu maukkaasta ruoastaan. Vaurauden myötä nukkavierut texmex-ruokalat ovat väistyneet kalliimpien high end -ravintoloiden tieltä ja ruuan tyylikirjo on samalla merkittävästi laajentunut lyhyessä ajassa.

Etelä-Austinissa sijaitseva Sway tarjoilee erinomaista thaimaalaista fine diningia. Justine’sin Sommelier puolestaan todistaa, että teksasilaisravintolan ranskalaisviinivalikoima voi olla sekä ylitsevuotavan runsas että laadukas.

Loistavaa texmexiä ja grilliruokaakin on yhä tarjolla. Esimerkiksi Franklin Barbequen maine on kirinyt Eurooppaan ja Aasiaan saakka, mistä johtuen grillikylkeään voi joutua jonottamaan tuntitolkulla. South Congress Cafen fuusiokeittiö puolestaan naittaa Amerikan etelän klassikot eurooppalaisiin vaikutteisiin. Kaupungin autenttisinta molea tarjoilee Hecho En Mexico ja maukkaimmat tacot löytyy Juan In A Millionin tiskiltä.

Austinista on myös peräisin ruokarekkakulttuuri, joka on sittemmin levinnyt ympäri Yhdysvaltoja ja Eurooppaa. Rekkoja on Austinissa tätä nykyä toista sataa ja niiden monipuolinen tarjonta kannattaa ehdottomasti katsastaa.


Fakta

Hyvän sään Austin


Austinin ilmasto on pääsääntöisesti lämmin ja kuiva läpi koko vuoden.

Lämpötilat liikkuvat kesäisin keskimäärin 30 asteessa ja talvisinkin elohopea käy harvoin pakkasen puolella.

Otollisin aika matkustaa Austiniin on maalis-huhtikuussa tai syys-lokakuussa.

Samoihin ajanjaksoihin osuu merkittäviä festivaaleja ja messutapahtumia, joten majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin.

Helsingistä nopeimmat lentoyhteydet Austiniin tarjoavat Finnair ja American Airways.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Yhdysvallat
 • Texas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tämän hämmentävämpää nettihuijausta ei ole: mies loi ”bändilleen” tyhjästä fanikunnan, levy-yhtiön ja uutissivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  2. 2

   Raporttien mukaan Kiina on tappanut satojatuhansia mielipidevankeja ja myynyt heidän sisäelimiään – nyt riippumaton tuomioistuin tutkii elinsiirrot

  3. 3

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  4. 4

   Mies jäi vuorokaudeksi puristuksiin pöllipinon alle Hauholla ja vietti yön taivasalla – Palomestari: ”Sitkeä kaveri”

  5. 5

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  6. 6

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  7. 7

   Airiston Helmi -operaatiossa takavarikoitua yli 3 miljoonan euron käteis­pottia vaaditaan palautettavaksi – Krp vastustaa

  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  10. 10

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  3. 3

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  4. 4

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  5. 5

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  6. 6

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  7. 7

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  8. 8

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  9. 9

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  10. 10

   Pamahdus aiheutti ison poliisioperaation Töölössä, viime vuonna samassa asuntolassa löytyi matkalaukkuun kätketty ruumis – ”Poliisiautot tulee ja menee, neuloja siellä täällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  8. 8

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  9. 9

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  10. 10

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Amerikkalaismediat: Trump antamassa potkut kansallisen turvallisuuden ministerille ja etsii korvaajaa myös kansliapäällikölleen
  3. Mies jäi vuorokaudeksi puristuksiin pöllipinon alle Hauholla ja vietti yön taivasalla – Palomestari: ”Sitkeä kaveri”
  4. Saastuttavan kivihiilen kulutuksen kasvu näyttää hiipuvan – Aasian voimalat kuitenkin toimivat vielä vuosikymmeniä
  5. Raporttien mukaan Kiina on tappanut satojatuhansia mielipidevankeja ja myynyt heidän sisäelimiään – nyt riippumaton tuomioistuin tutkii elinsiirrot
  6. Airiston Helmi -operaatiossa takavarikoitua yli 3 miljoonan euron käteis­pottia vaaditaan palautettavaksi – Krp vastustaa
  7. Pop-pankkiliitto erotti hallituksensa puheenjohtajan – epäillään rikkoneen luoton myöntämistä koskevia ohjeita Kurikan osuuspankissa
  8. Suomen naishiihdon nuori lupaus Anita Korva menee vapaaehtoisena armeijaan – tähtäimessä liikunta-aliupseerin pesti: ”Uskon, että hän sopeutuu helposti”
  9. Suomen 17-vuotiaat tytöt ovat jo tehneet yhden ennätyksen jalkapallon MM-kisoissa – Uruguayssa on tuskin koskaan nähty yhtä paljon ruisleipää
  10. Tunti sitten
  11. Ison Omenan kirjastossa 3D-tulostettiin klitoris, eikä dildonkaan valmistamiselle ole esteitä – ”Tulosteella voi havainnollistaa anatomiaa”, kirjasto ohjeistaa
  12. Merkel vaati Euroopalle yhteistä armeijaa – osa euro­parlamentista buuasi liitto­kanslerin puheelle
  13. Näytä lisää