Matka

Hipit ja hipsterit valtasivat kaupungin keskeltä Texasia – kaupunki kolminkertaisti asukaslukunsa ja siitä povataan jo uutta Piilaaksoa

Yhdysvaltojen nopeimmin kasvava metropoli on Austin, jonka talousnäkymiä pidetään yhtenä maan vahvimpina. Matkailijalle kaupunki tarjoaa erinomaisia keikkoja ja hyvää ruokaa.

Suomalaiselle Texasista tulee herkästi mieleen karjapaimenia, öljylähteitä ja punaniskoja. Osavaltion liberaalissa pääkaupungissa törmää kuitenkin todennäköisemmin kasvissyöjiin, sateenkaarilippuihin ja luomukahvia siemaileviin startup-hipstereihin. Asekoteloiden sijasta kaupungin katukuvassa vilahtelee lähinnä muusikoiden kitarakoteloita.

Austin on lähes kolminkertaistunut asukaslukunsa 20 vuodessa ja sen talousnäkymiä pidetään Yhdysvaltain vahvimpina. Mihin kaupungin lumo oikein perustuu?


Hippikeitaasta globaaliksi suunnannäyttäjäksi

Keep Austin Weird -iskulause hyppii silmille Austinin lentokentän matkamuistomyymälässä. Monia syntyperäisiä austinilaisia kuulemma huolestuttaa kotikaupunkinsa ilmiömäinen väestönkasvu. Boheemista hippikeitaasta keskellä Texasia on kasvanut muutamassa vuosikymmenessä Amerikan nopeimmin kasvava metropoli ja teknologian globaali suunnannäyttäjä. Vuokrien nousun myötä pienet yrittäjät ovat alkaneet kaikota isojen tieltä.

Kahden miljoonan asukkaan Austinille on käynyt kuin paikalliselle elintarvikejätille Whole Foodsille, joka aloitti toimintansa kaupungin laidalla ituhippien pienenä luomukauppana 40 vuotta sitten. Molemmista on tullut osa amerikkalaista valtavirtaa.


Tai niin kuin maaliskuisin järjestettävälle South By Southwest -musiikkifestivaalille, josta paisui 30 vuodessa globaalin viihdealan ja teknologian merkittävin yksittäinen messutapahtuma SXSW. Festareilla on lanseerattu esimerkiksi Twitter ja Spotify sekä musiikkiartisteja James Bluntista Amy Winehouseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konkreettisimmin kasvun huomaa Austinin keskustassa. 1800-luvun alussa perustetusta lännenkaupungista muistuttavien harvojen puutalojen ja Texasin kongressirakennuksen välille on kasvanut tiheä pilvenpiirtäjäviidakko. Kauppakeskuksia joudutaan jo kaivamaan keskustassa maan alle.

Toisaalta Austinin sydämestä löytyy Barton Springsin maauimala ja virkis­tysalue, jonka paikalliset ympäristöaktiivit onnistuivat suojelemaan gryndereiltä.

 

Asekoteloiden sijasta kaupungin katukuvassa vilahtelee lähinnä muusikoiden kitarakoteloita.

Austinin lumo ei kosketa vain amerikkalaisia. Texasin piilaakso kiinnostaa yhä useampia globaaleja toimijoita ja turisteja. Kasvua selittää osaltaan osavaltion höveli yritysveropolitiikka. Forbes ennakoikin viime vuonna Austinista San Franciscon ja Seat­tlen manttelinperijää teknologian saralla.

Vieraat aksentit erottuvat tuon tuosta keskustassa 6th Streetin terasseiden puheensorinasta. Lähikorttelien merkittävimpiin työnantajiin lukeutuvat esimerkiksi brittiläinen software-yritys ARM Holdings, kanadalainen pelifirma BioWare ja korealainen Samsung.

 

Tutkimukset kertovat: Austin on Yhdysvaltojen viihtyisin iso kaupunki

Vaatesuunnittelua opiskeleva Uber-kuski kyselee Helsingin kierrätyspolitiikasta ja suosittelee vierailemaan Austinin North Loopissa, kaupungin tuoreimmassa vintage-puotikeskittymässä. Jo’s -kahvilan omistaja tiedustelee matkatärppejä tulevalle Skandinavian lomalleen.

Austinissa ollaan avoimia ja uteliaita. Muusta Texasista poiketen austinilaiset ovat olleet suvaitsevampia ulkomaailman tuulahduksille jo usean sukupolven ajan. Täkäläiset vaikuttavat epäamerikkalaisen aidoilta ja välittömiltä. Etelän vieraanvaraisuus yhdistyy Austinissa omaperäisellä tavalla liberaaliin avarakatseisuuteen. On kuvaavaa, että Texasin kongressin edessä paikalliset peräävät saman vuorokauden aikana seksuaalivalistusta kouluihin ja kannabiksen laillistamista.

Austin on valittu toistuvasti eri tutkimuksissa Yhdysvaltain viihtyisämmäksi asuinkaupungiksi. Nuorekkuutta kaupunkikuvaan tuo luonnollisesti University Of Texas Austin eli UT. Yliopisto on yksi Pohjois-Amerikan suurimmista ja kansainvälisimmistä. UT on ollut myös omiaan lisäämään muuttovirtaa Austiniin, kun oppilaat haluavat asettautua kaupunkiin opintojensa päätyttyä. Kampusalueelta löytyy museoiden ja kirjastojen ohella mainioita ruokapaikkoja, baareja, kirjakauppoja sekä Texas Longhorns -jalkapallojoukkueen kotista­dion.

Kaupunki tarjoaa ammattimuusikoille ilmaisen terveydenhuollon

Austinin kansainvälinen maine on lähtöisin kiinnostavasta kulttuuritarjonnasta. 1980-luvulla Austin tunnettiin lähinnä blueskitaristi Stevie Ray Vaughanin ja kantrilegenda Willie Nelsonin kotikaupunkina. 1990-luvulla kaupunki nousi elokuvamaailman tietoisuuteen ohjaaja Richard Linklaterin indie-leffojen myötä.

Sittemmin Austin brändäsi itsensä onnistuneesti livemusiikin maailman pääkaupungiksi. Nyt livemusiikin lasketaan olevan Austinille peräti 2 miljardin dollarin vuotuinen bisnes. Paikallisia muusikkoja on liki 10 000. Työmahdollisuuksien ohella muusikkoja vetää puoleensa Yhdysvaltojen oloissa täysin ennenkuulumaton asia. Health Alliance For Austin Musicians -hanke mahdollistaa kaupungin takauksella paikallisille ammattimuusikoille ilmaisen terveydenhuollon.


Musiikkielämä keskittyy Austinin keskustaan ja sen eteläpuolelle. Maineikkaan 6th Streetin varrella tai välittömässä läheisyydessä sijaitsee vierivieressä kymmenittäin klubeja, joissa soi elävä musiikki seitsemänä iltana viikossa. Väentungoksesta päätellen kaikelle musiikille riittää yleisöä. Lisää uusia klubeja löytyy keskustan itäpuolelta sekä Congress Avenuen eteläpuolelta. Livemusiikin tarjontaa korostavat lukuisat musiikkifestivaalit, joita kaupungissa riittää ympäri vuoden.

Levykauppojakin on runsaasti. 1970-luvulla 6th Streetin länsipäähän perustettu Waterloo Records on vinyylibuumin myötä saanut kymmeniä haastajia eri puolille Austinia. Suurin osa vinyyliyrittäjistä sijoittuu pohjoisen North Loopin alueelle.

Paikallisista musiikkiympyröistä löytyy kosolti Suomi-­yhteyksiä. Kolmannen polven amerikansuomalainen viulisti Erik Hokkanen esittää keikoillaan säännöllisesti suomalaisia kansanlauluja ja Antone’s blues-klubilla pokena toimii muuan Viivi-niminen suomalaisnainen. Continental Clubissa Laika & The Cosmonauts -paitaan pukeutunut tarjoilija tarjoaa suomalais­asiakkaalle jopa ilmaisen Shiner Bock -oluen.

Toki Austinista löytyy myös rippeitä cowboy-kulttuurista. Austin Rodeo on maankuulu kantriartistien estradi ja Congress Avenuella sijaitsevan Allen Boots -kaupan saapas- ja stetsonkokoelmia kehutaan Texasin parhaimmiksi.

Täällä syntyivät ruokarekat

Austin on aina tunnettu maukkaasta ruoastaan. Vaurauden myötä nukkavierut texmex-ruokalat ovat väistyneet kalliimpien high end -ravintoloiden tieltä ja ruuan tyylikirjo on samalla merkittävästi laajentunut lyhyessä ajassa.

Etelä-Austinissa sijaitseva Sway tarjoilee erinomaista thaimaalaista fine diningia. Justine’sin Sommelier puolestaan todistaa, että teksasilaisravintolan ranskalaisviinivalikoima voi olla sekä ylitsevuotavan runsas että laadukas.

Loistavaa texmexiä ja grilliruokaakin on yhä tarjolla. Esimerkiksi Franklin Barbequen maine on kirinyt Eurooppaan ja Aasiaan saakka, mistä johtuen grillikylkeään voi joutua jonottamaan tuntitolkulla. South Congress Cafen fuusiokeittiö puolestaan naittaa Amerikan etelän klassikot eurooppalaisiin vaikutteisiin. Kaupungin autenttisinta molea tarjoilee Hecho En Mexico ja maukkaimmat tacot löytyy Juan In A Millionin tiskiltä.

Austinista on myös peräisin ruokarekkakulttuuri, joka on sittemmin levinnyt ympäri Yhdysvaltoja ja Eurooppaa. Rekkoja on Austinissa tätä nykyä toista sataa ja niiden monipuolinen tarjonta kannattaa ehdottomasti katsastaa.


Fakta

Hyvän sään Austin


Austinin ilmasto on pääsääntöisesti lämmin ja kuiva läpi koko vuoden.

Lämpötilat liikkuvat kesäisin keskimäärin 30 asteessa ja talvisinkin elohopea käy harvoin pakkasen puolella.

Otollisin aika matkustaa Austiniin on maalis-huhtikuussa tai syys-lokakuussa.

Samoihin ajanjaksoihin osuu merkittäviä festivaaleja ja messutapahtumia, joten majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin.

Helsingistä nopeimmat lentoyhteydet Austiniin tarjoavat Finnair ja American Airways.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Yhdysvallat
 • Texas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  5. 5

   Jussi Halla-aho syytti Alman tentissä pääministeriä talon tarjoamisesta turvapaikanhakijoille: ”Sipilällä oli keskeinen vastuu tilanteen pahentamisesta”

  6. 6

   SAK:n sekoilu #viimeinenniitti -kampanjan kuvien kanssa suututti liittojohtajia – Taistelu irtisanomislakia vastaan ei tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Australian poliisi pidätti nuoren pojan neulojen upottamisesta marjoihin ja hedelmiin

  9. 9

   Hitlerin edustaja joutui Mannerheimin taikapiiriin ja auttoi Suomea selviämään hengissä sodasta

  10. 10

   Danske Bank vierittää vastuuta rahanpesusta Sampo-pankille – Mika Ihamuotila kiistää epäilyt, Björn Wahlroos ei kommentoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  9. 9

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  10. 10

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää