Matka

Hipit ja hipsterit valtasivat kaupungin keskeltä Texasia – kaupunki kolminkertaisti asukaslukunsa ja siitä povataan jo uutta Piilaaksoa

Yhdysvaltojen nopeimmin kasvava metropoli on Austin, jonka talousnäkymiä pidetään yhtenä maan vahvimpina. Matkailijalle kaupunki tarjoaa erinomaisia keikkoja ja hyvää ruokaa.

Suomalaiselle Texasista tulee herkästi mieleen karjapaimenia, öljylähteitä ja punaniskoja. Osavaltion liberaalissa pääkaupungissa törmää kuitenkin todennäköisemmin kasvissyöjiin, sateenkaarilippuihin ja luomukahvia siemaileviin startup-hipstereihin. Asekoteloiden sijasta kaupungin katukuvassa vilahtelee lähinnä muusikoiden kitarakoteloita.

Austin on lähes kolminkertaistunut asukaslukunsa 20 vuodessa ja sen talousnäkymiä pidetään Yhdysvaltain vahvimpina. Mihin kaupungin lumo oikein perustuu?


Hippikeitaasta globaaliksi suunnannäyttäjäksi

Keep Austin Weird -iskulause hyppii silmille Austinin lentokentän matkamuistomyymälässä. Monia syntyperäisiä austinilaisia kuulemma huolestuttaa kotikaupunkinsa ilmiömäinen väestönkasvu. Boheemista hippikeitaasta keskellä Texasia on kasvanut muutamassa vuosikymmenessä Amerikan nopeimmin kasvava metropoli ja teknologian globaali suunnannäyttäjä. Vuokrien nousun myötä pienet yrittäjät ovat alkaneet kaikota isojen tieltä.

Kahden miljoonan asukkaan Austinille on käynyt kuin paikalliselle elintarvikejätille Whole Foodsille, joka aloitti toimintansa kaupungin laidalla ituhippien pienenä luomukauppana 40 vuotta sitten. Molemmista on tullut osa amerikkalaista valtavirtaa.


Tai niin kuin maaliskuisin järjestettävälle South By Southwest -musiikkifestivaalille, josta paisui 30 vuodessa globaalin viihdealan ja teknologian merkittävin yksittäinen messutapahtuma SXSW. Festareilla on lanseerattu esimerkiksi Twitter ja Spotify sekä musiikkiartisteja James Bluntista Amy Winehouseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konkreettisimmin kasvun huomaa Austinin keskustassa. 1800-luvun alussa perustetusta lännenkaupungista muistuttavien harvojen puutalojen ja Texasin kongressirakennuksen välille on kasvanut tiheä pilvenpiirtäjäviidakko. Kauppakeskuksia joudutaan jo kaivamaan keskustassa maan alle.

Toisaalta Austinin sydämestä löytyy Barton Springsin maauimala ja virkis­tysalue, jonka paikalliset ympäristöaktiivit onnistuivat suojelemaan gryndereiltä.

 

Asekoteloiden sijasta kaupungin katukuvassa vilahtelee lähinnä muusikoiden kitarakoteloita.

Austinin lumo ei kosketa vain amerikkalaisia. Texasin piilaakso kiinnostaa yhä useampia globaaleja toimijoita ja turisteja. Kasvua selittää osaltaan osavaltion höveli yritysveropolitiikka. Forbes ennakoikin viime vuonna Austinista San Franciscon ja Seat­tlen manttelinperijää teknologian saralla.

Vieraat aksentit erottuvat tuon tuosta keskustassa 6th Streetin terasseiden puheensorinasta. Lähikorttelien merkittävimpiin työnantajiin lukeutuvat esimerkiksi brittiläinen software-yritys ARM Holdings, kanadalainen pelifirma BioWare ja korealainen Samsung.

 

Tutkimukset kertovat: Austin on Yhdysvaltojen viihtyisin iso kaupunki

Vaatesuunnittelua opiskeleva Uber-kuski kyselee Helsingin kierrätyspolitiikasta ja suosittelee vierailemaan Austinin North Loopissa, kaupungin tuoreimmassa vintage-puotikeskittymässä. Jo’s -kahvilan omistaja tiedustelee matkatärppejä tulevalle Skandinavian lomalleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Austinissa ollaan avoimia ja uteliaita. Muusta Texasista poiketen austinilaiset ovat olleet suvaitsevampia ulkomaailman tuulahduksille jo usean sukupolven ajan. Täkäläiset vaikuttavat epäamerikkalaisen aidoilta ja välittömiltä. Etelän vieraanvaraisuus yhdistyy Austinissa omaperäisellä tavalla liberaaliin avarakatseisuuteen. On kuvaavaa, että Texasin kongressin edessä paikalliset peräävät saman vuorokauden aikana seksuaalivalistusta kouluihin ja kannabiksen laillistamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Austin on valittu toistuvasti eri tutkimuksissa Yhdysvaltain viihtyisämmäksi asuinkaupungiksi. Nuorekkuutta kaupunkikuvaan tuo luonnollisesti University Of Texas Austin eli UT. Yliopisto on yksi Pohjois-Amerikan suurimmista ja kansainvälisimmistä. UT on ollut myös omiaan lisäämään muuttovirtaa Austiniin, kun oppilaat haluavat asettautua kaupunkiin opintojensa päätyttyä. Kampusalueelta löytyy museoiden ja kirjastojen ohella mainioita ruokapaikkoja, baareja, kirjakauppoja sekä Texas Longhorns -jalkapallojoukkueen kotista­dion.

Kaupunki tarjoaa ammattimuusikoille ilmaisen terveydenhuollon

Austinin kansainvälinen maine on lähtöisin kiinnostavasta kulttuuritarjonnasta. 1980-luvulla Austin tunnettiin lähinnä blueskitaristi Stevie Ray Vaughanin ja kantrilegenda Willie Nelsonin kotikaupunkina. 1990-luvulla kaupunki nousi elokuvamaailman tietoisuuteen ohjaaja Richard Linklaterin indie-leffojen myötä.

Sittemmin Austin brändäsi itsensä onnistuneesti livemusiikin maailman pääkaupungiksi. Nyt livemusiikin lasketaan olevan Austinille peräti 2 miljardin dollarin vuotuinen bisnes. Paikallisia muusikkoja on liki 10 000. Työmahdollisuuksien ohella muusikkoja vetää puoleensa Yhdysvaltojen oloissa täysin ennenkuulumaton asia. Health Alliance For Austin Musicians -hanke mahdollistaa kaupungin takauksella paikallisille ammattimuusikoille ilmaisen terveydenhuollon.


Musiikkielämä keskittyy Austinin keskustaan ja sen eteläpuolelle. Maineikkaan 6th Streetin varrella tai välittömässä läheisyydessä sijaitsee vierivieressä kymmenittäin klubeja, joissa soi elävä musiikki seitsemänä iltana viikossa. Väentungoksesta päätellen kaikelle musiikille riittää yleisöä. Lisää uusia klubeja löytyy keskustan itäpuolelta sekä Congress Avenuen eteläpuolelta. Livemusiikin tarjontaa korostavat lukuisat musiikkifestivaalit, joita kaupungissa riittää ympäri vuoden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Levykauppojakin on runsaasti. 1970-luvulla 6th Streetin länsipäähän perustettu Waterloo Records on vinyylibuumin myötä saanut kymmeniä haastajia eri puolille Austinia. Suurin osa vinyyliyrittäjistä sijoittuu pohjoisen North Loopin alueelle.

Paikallisista musiikkiympyröistä löytyy kosolti Suomi-­yhteyksiä. Kolmannen polven amerikansuomalainen viulisti Erik Hokkanen esittää keikoillaan säännöllisesti suomalaisia kansanlauluja ja Antone’s blues-klubilla pokena toimii muuan Viivi-niminen suomalaisnainen. Continental Clubissa Laika & The Cosmonauts -paitaan pukeutunut tarjoilija tarjoaa suomalais­asiakkaalle jopa ilmaisen Shiner Bock -oluen.

Toki Austinista löytyy myös rippeitä cowboy-kulttuurista. Austin Rodeo on maankuulu kantriartistien estradi ja Congress Avenuella sijaitsevan Allen Boots -kaupan saapas- ja stetsonkokoelmia kehutaan Texasin parhaimmiksi.

Täällä syntyivät ruokarekat

Austin on aina tunnettu maukkaasta ruoastaan. Vaurauden myötä nukkavierut texmex-ruokalat ovat väistyneet kalliimpien high end -ravintoloiden tieltä ja ruuan tyylikirjo on samalla merkittävästi laajentunut lyhyessä ajassa.

Etelä-Austinissa sijaitseva Sway tarjoilee erinomaista thaimaalaista fine diningia. Justine’sin Sommelier puolestaan todistaa, että teksasilaisravintolan ranskalaisviinivalikoima voi olla sekä ylitsevuotavan runsas että laadukas.

Loistavaa texmexiä ja grilliruokaakin on yhä tarjolla. Esimerkiksi Franklin Barbequen maine on kirinyt Eurooppaan ja Aasiaan saakka, mistä johtuen grillikylkeään voi joutua jonottamaan tuntitolkulla. South Congress Cafen fuusiokeittiö puolestaan naittaa Amerikan etelän klassikot eurooppalaisiin vaikutteisiin. Kaupungin autenttisinta molea tarjoilee Hecho En Mexico ja maukkaimmat tacot löytyy Juan In A Millionin tiskiltä.

Austinista on myös peräisin ruokarekkakulttuuri, joka on sittemmin levinnyt ympäri Yhdysvaltoja ja Eurooppaa. Rekkoja on Austinissa tätä nykyä toista sataa ja niiden monipuolinen tarjonta kannattaa ehdottomasti katsastaa.


Fakta

Hyvän sään Austin


Austinin ilmasto on pääsääntöisesti lämmin ja kuiva läpi koko vuoden.

Lämpötilat liikkuvat kesäisin keskimäärin 30 asteessa ja talvisinkin elohopea käy harvoin pakkasen puolella.

Otollisin aika matkustaa Austiniin on maalis-huhtikuussa tai syys-lokakuussa.

Samoihin ajanjaksoihin osuu merkittäviä festivaaleja ja messutapahtumia, joten majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin.

Helsingistä nopeimmat lentoyhteydet Austiniin tarjoavat Finnair ja American Airways.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Yhdysvallat
 • Texas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

  2. 2

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  3. 3

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  6. 6

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  7. 7

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  8. 8

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  9. 9

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää