Matka

Keitä ovat Tripadvisorissa Suomea huvikseen markkinoivat kansalaiset? Liisa Puskala käyttää joka päivä vapaa-aikaansa turistien valistamiseen netissä

Maailman suurimmalla matkailusivustolla Tripadvisorissa Suomen markkinoi matkailijoille muutama aktiivinen nimimerkki. Esimerkiksi MrsHelsinki Liisa Puskala, joka käyttää turistien neuvomiseen joka päivä aikaa, ilmaiseksi.

Anteeksi, voinko olla avuksi?

Matkailija seisoo keskellä katua. Katse pälyilee kartassa, matkaoppaassa ja talojen seinillä. Missä minä olen? Suurin osa ohikulkijoista kävelee ohitse, mutta eivät kaikki. Joskus joku pysähtyy tarjoamaan apua juuri silloin, kun sitä tarvitsee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi auttajista on helsinkiläinen Liisa Puskala. Hän on päättänyt, ettei koskaan kävele ohitse, jos joku näyttää eksyneeltä. ”Se on minun periaatteeni.”

”Yleisin neuvontapaikkani on Rautatientori.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkennetaan: se on Puskalan yleisin fyysinen neuvontapiste. Toinen, vähintään yhtä aktiivinen neuvontapiste, sijaitsee verkossa. Tarkemmin sanottuna maailman suurimmalla matkailusivustolla Tripadvisor.

Tripadvisor on nettisivusto, jolla miljoonat matkailijat antavat hyvien ja huonojen kokemustensa kiertää kirjoittamalla arvosteluja muiden muassa hotelleista, ravintoloista ja nähtävyyksistä.

Nettisivustolla voi myös keskustella. Suomella ja Helsingillä on Tripadvisorissa oma keskustelupalstansa. Internetin kielellä foorumi, jossa matkailijat kyselevät apua ja toiset vastaavat. Foorumilla päivystää myös Liisa Puskala.

 

Missä voi tavata oikean joulupukin?


Keskustelualustalla hänet tunnetaan Rouva Helsinkinä, MrsHelsinki. Nimimerkki MrsHelsinki on julkaissut Helsinki-foorumilla yli 3 000 kirjoitusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puskala on koulutukseltaan psykologi ja työskentelee kouluttajana. Hän sanoo käyttävänsä aikaa matkailijoiden auttamiseen päivittäin kymmenisen minuuttia, joskus pidempään.

Hän auttaa matkailijoita täysin vapaaehtoisesti ja ilmaiseksi. Matkailuneuvonta on Puskalalle yksi vapaaehtoistyön muoto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Motiivina on auttaa ja valistaa matkailijoita.”

Eikä Puskala edes ole foorumin aktiivisin auttaja. Esimerkiksi nimimerkki JohntheFinn on kirjoittanut keskustelupalstalle lähemmäs 10 000 kommenttia.

Nimimerkin takaa löytyy Englannissa syntynyt kielenkääntäjä John Arnold, joka muutti Suomeen rakkauden perässä 44 vuotta sitten. Arnold käy Tripadvisorissa muutaman kerran päivässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänelle matkailun neuvontatyö on ajanvietettä.

Kielenkääntäjän työ on yksinäistä, ja foorumi tarjoaa vastapainoa: mahdollisuuden keskustella tuntemattomien ihmisten kanssa, auttaa.

 

Miksi keskiyön aurinko paistaa yöllä?

Netin matkailuneuvojilta kysellään usein Suomesta joulupukista, revontulista, lentoasemayhteyksistä... Mutta joskus ihmetellään odottamattomiakin asioita. Esimerkiksi sitä, miksi keskiyön aurinkoa täytyy odottaa yöhön asti.

”Yritin kohteliaasti sanoa, että keskiyö on yleensä aika myöhään”, Arnold kertoo.

Joku toinen on puolestaan luullut Lappia omaksi maaksi ja tiedustellut, onko se kaukana Suomesta. Sitäkin on kysytty, missä voi tavata aidon joulupukin.

”Vähän ikävä siihen on sanoa, että joulupukkia ei ole olemassa”, Arnold sanoo.

Eräs singaporelainen matkailija halusi puolestaan ostaa Helsingistä Suomen kansallispuvun. Hänet Puskala neuvoi Suomen käsityön museon puoleen.

”Kuten niin usein, kysyjä ei palannut kertomaan, mitä tapahtui tai kiittämään tiedosta”, Puskala sanoo.

Hänen mielestään hilpeimmät keskusteluketjut syntyvät usein suomalaisesta kylpyläetiketistä. Aina on joku, joka kauhistuu kuullessaan, ettei yleisessä suihkussa olla uimapuvussa.

 

Onko saunassa pakko olla alasti?

Verkon vapaaehtoiset matkailulähettiläät tekevät arvokasta työtä: itsenäinen ja utelias matkailija tietää, että uuteen matkakohteeseen on helpointa tutustua paikallisen opastamana, ja tuttuunkin paikkaan pääsee syvemmälle, kun kontaktina on joku, joka tuntee kulmat.

Tämän on äkännyt myös matkailua pääkaupungissa edistävä Helsinki Marketing. Se luottaa paikallisten suositusten voimaan kaupungin omalla My Helsinki -sivustollaan. Sivusto myös maksaa sisällöstä tekijöille. Tripadvisorissa Helsingillä ei ole virallista neuvojaa.

Kuten ei ole myöskään Suomen matkailua edistävällä Visit Finlandilla. Johtaja Paavo Virkkusen mukaan Tripadvisorin kaltaisella sivustolla uskottavuus saattaisi jopa kärsiä, jos sisältö olisi kaupallisesti tuotettua.

Matkailu on miljardibisnestä, jota netin vapaaehtoiset tukevat ilmaiseksi. Pelkästään kesällä 2017 ulkomaiset matkailijat toivat Suomeen yli miljardi euroa.

”Kaupunkimarkkinointi on muuttunut luonteeltaan, ja siitä myös tässä on kyse: ihmiset ovat ylpeitä kaupungistaan ja haluavat käyttää omaa aikaansa siitä kertomiseen”, sanoo Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto.

Sellaisia ovat myös Puskala ja Arnold, jotka eivät saa matkailuneuvonnastaan penniäkään. Matkailusivustojätti on tosin huomioinut molempien aktiivisuuden ja myöntänyt heille kunniamerkit. Puskala ja Arnold on nimitetty kohdeasiantuntijoiksi. Se on korkein status, jonka matkailusivuston avustaja voi saada.

Lisäksi Tripadvisor lähettää joskus kannustusviestejä, Puskala kertoo.

Tripadvisorin mukaan arvosteluista ja viesteistä kertyvillä pisteillä ja kunniamerkeillä ei ole rahallista arvoa, eikä niitä voi vaihtaa mihinkään.

Motiivi tulee muualta. Puskalalle matkailusivuston selaaminen tarjoaa mahdollisuuden auttaa muita sekä haaveilla: ekologisen nojatuolimatkan tekemiseen.

Verkon ulkopuolella Puskala ei juuri matkaile, mutta viime talvena oli pakko.

”Yksi kysyi, miten pääse Kummakivelle eli kivikautiselle kivenjärkäleelle, joka tasapainoilee kallion päällä Ruokolahdella. Ei ollut mitään hajua.”

Kun Puskala lopulta löysi vastauksen, hän päätyi itsekin käymään paikalla.

Arnoldista vapaaehtoisessa neuvonnassa on kyse yksinkertaisesta asiasta.

”Tästä saa hyvän mielen.”


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Matka
 • Matkailu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista

  6. 6

   Väestöennuste on Suomen tärkein ennuste – Tällä kertaa se oli todella synkkä ja luo painetta lisätä maahanmuuttoa

  7. 7

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  8. 8

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  9. 9

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää