Matka

Keitä ovat Tripadvisorissa Suomea huvikseen markkinoivat kansalaiset? Liisa Puskala käyttää joka päivä vapaa-aikaansa turistien valistamiseen netissä

Maailman suurimmalla matkailusivustolla Tripadvisorissa Suomen markkinoi matkailijoille muutama aktiivinen nimimerkki. Esimerkiksi MrsHelsinki Liisa Puskala, joka käyttää turistien neuvomiseen joka päivä aikaa, ilmaiseksi.

Anteeksi, voinko olla avuksi?

Matkailija seisoo keskellä katua. Katse pälyilee kartassa, matkaoppaassa ja talojen seinillä. Missä minä olen? Suurin osa ohikulkijoista kävelee ohitse, mutta eivät kaikki. Joskus joku pysähtyy tarjoamaan apua juuri silloin, kun sitä tarvitsee.

Yksi auttajista on helsinkiläinen Liisa Puskala. Hän on päättänyt, ettei koskaan kävele ohitse, jos joku näyttää eksyneeltä. ”Se on minun periaatteeni.”

”Yleisin neuvontapaikkani on Rautatientori.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkennetaan: se on Puskalan yleisin fyysinen neuvontapiste. Toinen, vähintään yhtä aktiivinen neuvontapiste, sijaitsee verkossa. Tarkemmin sanottuna maailman suurimmalla matkailusivustolla Tripadvisor.

Tripadvisor on nettisivusto, jolla miljoonat matkailijat antavat hyvien ja huonojen kokemustensa kiertää kirjoittamalla arvosteluja muiden muassa hotelleista, ravintoloista ja nähtävyyksistä.

Nettisivustolla voi myös keskustella. Suomella ja Helsingillä on Tripadvisorissa oma keskustelupalstansa. Internetin kielellä foorumi, jossa matkailijat kyselevät apua ja toiset vastaavat. Foorumilla päivystää myös Liisa Puskala.

 

Missä voi tavata oikean joulupukin?


Keskustelualustalla hänet tunnetaan Rouva Helsinkinä, MrsHelsinki. Nimimerkki MrsHelsinki on julkaissut Helsinki-foorumilla yli 3 000 kirjoitusta.

Puskala on koulutukseltaan psykologi ja työskentelee kouluttajana. Hän sanoo käyttävänsä aikaa matkailijoiden auttamiseen päivittäin kymmenisen minuuttia, joskus pidempään.

Hän auttaa matkailijoita täysin vapaaehtoisesti ja ilmaiseksi. Matkailuneuvonta on Puskalalle yksi vapaaehtoistyön muoto.

”Motiivina on auttaa ja valistaa matkailijoita.”

Eikä Puskala edes ole foorumin aktiivisin auttaja. Esimerkiksi nimimerkki JohntheFinn on kirjoittanut keskustelupalstalle lähemmäs 10 000 kommenttia.

Nimimerkin takaa löytyy Englannissa syntynyt kielenkääntäjä John Arnold, joka muutti Suomeen rakkauden perässä 44 vuotta sitten. Arnold käy Tripadvisorissa muutaman kerran päivässä.

Hänelle matkailun neuvontatyö on ajanvietettä.

Kielenkääntäjän työ on yksinäistä, ja foorumi tarjoaa vastapainoa: mahdollisuuden keskustella tuntemattomien ihmisten kanssa, auttaa.

 

Miksi keskiyön aurinko paistaa yöllä?

Netin matkailuneuvojilta kysellään usein Suomesta joulupukista, revontulista, lentoasemayhteyksistä... Mutta joskus ihmetellään odottamattomiakin asioita. Esimerkiksi sitä, miksi keskiyön aurinkoa täytyy odottaa yöhön asti.

”Yritin kohteliaasti sanoa, että keskiyö on yleensä aika myöhään”, Arnold kertoo.

Joku toinen on puolestaan luullut Lappia omaksi maaksi ja tiedustellut, onko se kaukana Suomesta. Sitäkin on kysytty, missä voi tavata aidon joulupukin.

”Vähän ikävä siihen on sanoa, että joulupukkia ei ole olemassa”, Arnold sanoo.

Eräs singaporelainen matkailija halusi puolestaan ostaa Helsingistä Suomen kansallispuvun. Hänet Puskala neuvoi Suomen käsityön museon puoleen.

”Kuten niin usein, kysyjä ei palannut kertomaan, mitä tapahtui tai kiittämään tiedosta”, Puskala sanoo.

Hänen mielestään hilpeimmät keskusteluketjut syntyvät usein suomalaisesta kylpyläetiketistä. Aina on joku, joka kauhistuu kuullessaan, ettei yleisessä suihkussa olla uimapuvussa.

 

Onko saunassa pakko olla alasti?

Verkon vapaaehtoiset matkailulähettiläät tekevät arvokasta työtä: itsenäinen ja utelias matkailija tietää, että uuteen matkakohteeseen on helpointa tutustua paikallisen opastamana, ja tuttuunkin paikkaan pääsee syvemmälle, kun kontaktina on joku, joka tuntee kulmat.

Tämän on äkännyt myös matkailua pääkaupungissa edistävä Helsinki Marketing. Se luottaa paikallisten suositusten voimaan kaupungin omalla My Helsinki -sivustollaan. Sivusto myös maksaa sisällöstä tekijöille. Tripadvisorissa Helsingillä ei ole virallista neuvojaa.

Kuten ei ole myöskään Suomen matkailua edistävällä Visit Finlandilla. Johtaja Paavo Virkkusen mukaan Tripadvisorin kaltaisella sivustolla uskottavuus saattaisi jopa kärsiä, jos sisältö olisi kaupallisesti tuotettua.

Matkailu on miljardibisnestä, jota netin vapaaehtoiset tukevat ilmaiseksi. Pelkästään kesällä 2017 ulkomaiset matkailijat toivat Suomeen yli miljardi euroa.

”Kaupunkimarkkinointi on muuttunut luonteeltaan, ja siitä myös tässä on kyse: ihmiset ovat ylpeitä kaupungistaan ja haluavat käyttää omaa aikaansa siitä kertomiseen”, sanoo Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto.

Sellaisia ovat myös Puskala ja Arnold, jotka eivät saa matkailuneuvonnastaan penniäkään. Matkailusivustojätti on tosin huomioinut molempien aktiivisuuden ja myöntänyt heille kunniamerkit. Puskala ja Arnold on nimitetty kohdeasiantuntijoiksi. Se on korkein status, jonka matkailusivuston avustaja voi saada.

Lisäksi Tripadvisor lähettää joskus kannustusviestejä, Puskala kertoo.

Tripadvisorin mukaan arvosteluista ja viesteistä kertyvillä pisteillä ja kunniamerkeillä ei ole rahallista arvoa, eikä niitä voi vaihtaa mihinkään.

Motiivi tulee muualta. Puskalalle matkailusivuston selaaminen tarjoaa mahdollisuuden auttaa muita sekä haaveilla: ekologisen nojatuolimatkan tekemiseen.

Verkon ulkopuolella Puskala ei juuri matkaile, mutta viime talvena oli pakko.

”Yksi kysyi, miten pääse Kummakivelle eli kivikautiselle kivenjärkäleelle, joka tasapainoilee kallion päällä Ruokolahdella. Ei ollut mitään hajua.”

Kun Puskala lopulta löysi vastauksen, hän päätyi itsekin käymään paikalla.

Arnoldista vapaaehtoisessa neuvonnassa on kyse yksinkertaisesta asiasta.

”Tästä saa hyvän mielen.”


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Matka
 • Matkailu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  6. 6

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  7. 7

   Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille

  8. 8

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  9. 9

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  10. 10

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sipilä ja Medvedev puhuvat ainakin ongelmajätteistä
  3. Suomessa teinit juovat harvemmin kuin muissa Euroopan maissa mutta useammin humalaan asti – Vertailussa näkyy dramaattinen muutos vuoteen 2002
  4. Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset
  5. Petosvyyhti Helsingin seudulla: Yritys pumppasi petollisten lainojen ja tekaistujen laskujen avulla 150 000 euroa ulkomaisille tileille
  6. Kiira Korpi halusi olla tarkoituksella avoin elämäkerrassaan – ”Menestyksen hinta voi olla kova”
  7. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  8. Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Siennaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä
  9. Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset
  10. Tuomariehdokas Kavanaugh kiisti seksuaalisen ahdistelun moneen kertaan – Ja kiistämisen hän oppi mestarilta, Bill Clintonilta
  11. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa ja näyttää suorana
  12. Näytä lisää