Matka

Oikeaoppisinta espanjaa puhutaan Salamancassa, uskovat puritanistit – vanha yliopistokaupunki kehitti kielikursseista toimivan bisneksen

Espanjan sivistyksen sydän Salamancan yliopisto houkuttaa kielikurssilaisia ympäri maailmaa. Monien mielestä Salamancan espanja on kauneinta kastiliaa.

Opiskelijoiden niskat kääntyvät kenoon Espanjan sivistyksen kehdossa, Salamancan yliopiston aukiolla.

Euroopan ensimmäisiin kuuluvan yliopiston historiallinen pääsisäänkäynti hivelee silmiä. Kiveen hakatut kuninkaat ja pelottavat sekasikiöt tuijottavat yläilmoista häntä, ken sisään astuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Missä on rupisammakko”, yliopistolla työskentelevä Jorge Trevin tivaa tulijoilta pilke silmäkulmassa.

”Jos uusi opiskelija ei nähnyt sammakkoa, tiedettiin hänen olevan likinäköinen”, hän nauraa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Missä rupisammakko istuu? No, se pitää löytää itse vanhan rituaalin mukaisesti.

Niljakkaat olennot varoittivat akateemiselle polulle saapuneita keltanokkia Salamancan viettelyksistä keskiajalla.

Ajan tummentama julkisivu on nyt puunattu edustavaksi, sillä vuonna 1218 perustettu opin­ahjo juhlii 800-vuotispäiviään.


Suurten ajattelijoiden tyyssija

Onnitteluita satelee kaariholvien alla vanhimmassa, Esquelas Maio­resin tiedekuntarakennuksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Julio Garcia on juuri väitellyt oikeustieteen tohtoriksi erinomaisin arvosanoin. Läsnä on perhettä ja yliopiston rehtorikin.

”En olisi rohjennut uneksia väittelystä paikassa, jossa lukuisat Espanjan sivistyksen airueet ovat opettaneet.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opiskelijat seuraavat eittämättä suurenmoisten ajattelijoiden jalanjäljissä. Espanjankielisen maailman vanhin yliopisto oli esikuva myös Latinalaisen Amerikan korkeakouluille.

Totus orbis – koko maapallo”, päätteli filosofi ja lainoppinut Francisco de Vitoria käyskennellessään näiden hämyisien holvien alla 1500-luvulla.

Kaikkia maapallolla sitoivat hänen mielestään yhtäläiset lait ja ihmisoikeudet. Uuden maailman alkuperäisasukkaiden, in­tiaanien, riisto oli Vitoriasta moraalitonta Espanjan valloitusretkien nimissä. Hän oli yksi Salamancan koulukunnaksi kutsutun eurooppalaisen suuntauksen perustajista. Se valoi pohjat kansainvälisen oikeuden nyky­opetuksille.

Kaksikerroksinen Esquelas Maioresin rakennus on edelleen akateemisessa käytössä. Museorakennukseen pääsevät tutustumaan maksua vastaan myös matkailijat. Yliopistoaukiolla samoin sijaitsevaan Esquelas Menoresiin pääsee sen sijaan tutustumaan ilmaiseksi. Salamancan taivasta esittävä keskiaikainen maalaus kuuluu vetonauloihin.


Aarteita salakammiossa

Raskas teräsovi kääntyy vaivoin auki salakammioon, jonne pääsee Salamancan yliopiston historiallisen kirjaston pääsalista. Kirjastoa johtava Margarita Becedas González esittelee aarre­aittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Talletamme täällä vanhaan tapaan kirjaston kaikkein arvokkaimmat teokset. Niihin lukeutuvat käsin kirjoitetut kirjat ja inkunaabelit. Tänne piilotettiin myös katolisen kirkon aikoinaan kieltämät teokset.”

Becadas González vetää varovasti esiin kaikkein vanhimman käsikirjoituksen vuodelta 1059. Kuningatar Sanchalle kuulunut rukouskirja säihkyy väreissä. Sydäntä värisyttää myös ensimmäinen kastiliankielinen kieli­oppi vuodelta 1492.

Kastilia on toinen nimitys Espanjan eri kansallisuuksia yhdistävälle espanjalle. Nykyvaltion isoin itsehallintoalue Kastilia ja León, jossa Salamanca sijaitsee, on kielen alkukoti.

Turisti kurkistaa upeaan kirjastosaliin vain lasin takaa. Aarrekammion olemassaoloa ei edes arvaa. Onneksi harvinaiset teokset on digitalisoitu, joten niitä voi ihailla netissä.


Taivaallisissa korkeuksissa

Salamanca alkoi kukoistaa Euroopassa vaalittujen oppien yhtenä tyyssijana. Siksi katolisen kirkon munkkien ja nunnien sääntökunnat rupesivat perustamaan liki tuhat vuotta sitten kymmenittäin kirkkoja ja luostareita Tormesjoen rannalle.

Ne muurattiin lähitienoon kullankeltaisesta kivestä mahtipontisiksi temppeleiksi. Kaupunkia alettiin kutsua kultaiseksi.

Taivaallisiin korkeuksiin pääsee kapuamaan nyt tyrmän kautta Vanhan tuomiokirkon tornin pohjalta. Kruusatut kirkontornit ovat sinällään nähtävyys. Mahaakouristavista korkeuksista eri kattotasanteilta näkyy 144 000 asukkaan kaupunki horisonttia myöten. Kierroksia järjestetään myös öisin.

Synkän sisällissodan muistoja

Tuimat vartijat ovat vastassa vanhankaupungin sivukujalla. Espanjan sisällissodan yleis­arkistoa vahditaan visusti, mutta pienoisnäyttelyyn sen tiloissa pääsee ilmaiseksi.

Kulttuuriministeriön alainen arkisto edistää 1936–1939 käydyn sisällissodan sekä sitä seuranneen diktaattori Francisco Francon kauden tutkimusta.

Sodan tunnetuin, yhdysvaltalaisen Robert Capan valokuva kaatuvasta tasavaltalaissotilaasta on esillä näyttelytilan yhdellä seinällä.

”Tämä on kopio. Mutta meillä on tallessa kuva, joka on kehitetty New Yorkissa säilytetystä negatiivista”, arkiston johtaja Manuel Melgar Camarzana kertoo.

Sisällissodan alussa kenraali Franco piti päämajaa Salamancassa. Hän käski takavarikoida kaikkien epäilyttävien vasemmistoryhmien jäsenkortistot ympäri maata.

Melgar Camarzana vetää arkistosalin laatikoita näytiksi auki. ”Kortteja on kolme miljoonaa.” Niitä pyytävät katsoa esimerkiksi sodassa kadonneiden omaiset.

Espanjan hallitus on nyt luvannut tehdä kaikkensa, jotta kaikki tunnetut, yli tuhat joukkohautaa avataan.

”Se on ihmisoikeuskysymys. Espanjassa on vainajia, jotka pitää saada haudata arvokkaasti”, Melgar Camarzana painottaa.

Fiesta kielitehtaalla

”Mucha fiesta”, huudahtaa yhdysvaltalainen opiskelija Eric Hoffman.

Luokallinen muita ulkomaalaisia espanjan pänttääjiä purskahtaa nauruun. Öitä myöten jatkuva vilkas seuraelämä on yksi syy, miksi ulkomaalaiset nauttivat olosta Salamancassa.

Toinen on tietenkin täyteläinen, kirkas kieli: Jos Britanniassa Oxfordin englantia pidetään hienostuneen kirjakielen täydellisyyden mittana, Salamanca on sitä kastilialle.

Salamanca onkin eripituisten kielikurssien kansallinen tehotuotantolaitos. Yliopisto on vain yksi paikka, jossa kursseja järjestetään. Opiskelija-asuntolat tarjoavat huokeita yösijoja. Kotimajoitusten etuna on puhetaidon testaus isäntäväen kanssa.


Tapasten kehdossa

Salamancalaiset elävät kadulla, yliopiston kielikeskuksen opettaja María Francisca Martín muistuttaa. ”Kahvittelemassa tai viinilasillisella ja herkuttelemassa tapaksilla.”

Siksi hän patistaa opiskelijoitaankin ulkoilemaan.

”Älkää vain jääkö pelkästään neljän seinän sisään paahtamaan kielioppia!”

Kastiliaa ja Leónia väitetään tapasperinteen kehdoksi. Lääkäri määräsi 1200-luvulla eläneen kuningas Alfonso X Viisaan kulauttelemaan viiniä päivittäin. Kruunupää halusi välttää humalaa. Hän vaati pikkuruisia ruoka-annoksia juodessaan.

Tyylitietoiset paikkakuntalaiset saattavat tuntua vieraista alkuun etäisiltä.

”Mutta Espanjan sydämessä viihtyy varmasti”, Martín vakuuttaa.

Puheen humina voimistuu illan hämärtyessä loistokkaalla keskusaukiolla Plaza Mayorilla. Kimmeltäviin asuihin pukeutuneet salamancalaisdaamit ja suittu herraväki jutustelevat vilkkaasti terassipöydissä.

Nuoriso istuu muitta mutkitta aukion kiveykselle. Tässä kelpaa nauttia virvokkeita. Kun barokkiaukio alkaa äkisti kylpeä ilta­valaistuksessa, torikansa kohahtaa ihastuksesta.


Kielikurssille Salamancaan

 Espanjan kielen pääkaupungiksi kutsuttu Salamanca sijaitsee 220 kilometrin päässä Madridista. Junalla matka taittuu nopeimmillaan alle kahdessa tunnissa. Vuosittain kaupunkiin saapuu arviolta 25 000 ulkomaalaista hiomaan pelkästään espanjan taitoja.

 Kaupungin kaksi yliopistoa sekä lukuisat yksityiset kielikoulut tarjoavat opetusta ympäri vuoden lähes kaikenikäisille teineistä eläkevuosia viettäviin.

 Kurssit jaetaan osaamistason, keston ja intensiivisyyden mukaan. Oppilas voi osallistua tarjonnan mukaan museokierroksille ja kulttuuririentoihin tai päiväretkiin viinitiloille ja arkeologisille kaivauksille.

 Yösija järjestyy vaikka osana pakettia esimerkiksi opiskelija-asuntolasta tai perheestä. Majoitus maksaa parinkymmennen euron molemmin puolin per yö järjestäjästä riippuen.

 Salamancan yliopiston lokakuussa alkava kahden viikon kurssi maksaa 435–630 euroa oppituntien määrästä riippuen. Hintaan kuuluu muiden muassa espanjalaisen elokuvan iltamia ja pääsy yliopiston liikuntatiloihin.

 Salamancan katolinen yliopisto veloittaa kahden viikon kurssista 500 euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Espanja
 • Pilvikki Kause

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pitääkö lapsille pakata eväät mukaan, ovatko uimahallit ja kirjastot auki? HS selvitti maanantaina alkavan lakon vaikutuksia 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla

  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  4. 4

   Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloasumista enemmän

  5. 5

   Dokumentissa keskiluokkainen itävaltalainen matkustaa maailman ympäri kysymässä tahallisen tyhmiä – ja tajuaa olevansa viherpesun sinisilmäinen uhri

  6. 6

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri William Browder oli ennen Putinin kannattaja – nyt hän on Venäjän valtion vihollinen, jonka elämäntehtävä on paljastaa presidentin laittomuudet

  8. 8

   Miksi ay-liike voi Suomessa uhmata vaaleilla valittuja päättäjiä? Selitys löytyy vuosikymmenten takaa

  9. 9

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  10. 10

   Olympiastadionin valtava remontti on odotettua työläämpi, ja lopulliset kustannukset ovat vielä auki – neuvoa on kysytty jopa amerikkalaisen NFL-stadionin suunnittelijoilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  2. 2

   Kurvin massiivinen ”neuvosto­rumilus” muuttuu 11-kerroksiseksi hotelliksi – Remontissa paljastui piilotettu hissi

  3. 3

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  4. 4

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  5. 5

   Yllättävä tulos HS:n asumismenovertailussa: Kerrostalossa asuminen maksaa vuodessa lähes 1 400 euroa omakotitaloasumista enemmän

  6. 6

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Vuoden luontokuvan napannut seinäjokinen Taru Rantala on ensimmäinen kisan voittanut nainen – kuvakoosteessa kaikkien sarjojen voittajat

  8. 8

   Miksi ay-liike voi Suomessa uhmata vaaleilla valittuja päättäjiä? Selitys löytyy vuosikymmenten takaa

  9. 9

   Naapurusto pidättää hengitystään Järvenpäässä: Ratkeaako tämä talo liitoksistaan ennen kuin se päästään purkamaan?

  10. 10

   8 000 marssi ilmaston puolesta Helsingissä – saamelainen Petra Laiti läksytti poliitikkoja eduskuntatalon portailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon
  3. Näyttelijä Selma Blair kertoi sairastavansa MS-tautia – yhä useampi julkisuuden henkilö haluaa levittää tietoutta puhumalla avoimesti omista sairauksistaan
  4. Meksiko majoitti maahan pyrkivän siirtolaiskaravaanin naisia ja lapsia – sadat muut ylittivät rajajoen ilman poliisin estelyä
  5. Agentti: Usain Bolt on saamassa jalkapallon ammattilaissopimuksen Australiassa
  6. Pitääkö lapsille pakata eväät mukaan, ovatko uimahallit ja kirjastot auki? HS selvitti maanantaina alkavan lakon vaikutuksia 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla
  7. Ronaldon hurja maaliputki jatkuu – saavutti ensimmäisenä pelaajana 400 maalin rajan Euroopan huippuliigoissa
  8. Olympiastadionin valtava remontti on odotettua työläämpi, ja lopulliset kustannukset ovat vielä auki – neuvoa on kysytty jopa amerikkalaisen NFL-stadionin suunnittelijoilta
  9. Tunti sitten
  10. Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja nousi kahdessa kuukaudessa vuoden katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi
  11. Tutkimus: Ihmisen aivot kykenevät mutkikkaisiin laskutoimituksiin, ja syy siihen löytyy hermosolujen välisestä ”oksistosta”
  12. Tanssia ja nukketeatteria yhdistävä Heppatytöt on hurmaava esitys naureskellusta ilmiöstä
  13. Näytä lisää