Matka

Oikeaoppisinta espanjaa puhutaan Salamancassa, uskovat puritanistit – vanha yliopistokaupunki kehitti kielikursseista toimivan bisneksen

Espanjan sivistyksen sydän Salamancan yliopisto houkuttaa kielikurssilaisia ympäri maailmaa. Monien mielestä Salamancan espanja on kauneinta kastiliaa.

Opiskelijoiden niskat kääntyvät kenoon Espanjan sivistyksen kehdossa, Salamancan yliopiston aukiolla.

Euroopan ensimmäisiin kuuluvan yliopiston historiallinen pääsisäänkäynti hivelee silmiä. Kiveen hakatut kuninkaat ja pelottavat sekasikiöt tuijottavat yläilmoista häntä, ken sisään astuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Missä on rupisammakko”, yliopistolla työskentelevä Jorge Trevin tivaa tulijoilta pilke silmäkulmassa.

”Jos uusi opiskelija ei nähnyt sammakkoa, tiedettiin hänen olevan likinäköinen”, hän nauraa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Missä rupisammakko istuu? No, se pitää löytää itse vanhan rituaalin mukaisesti.

Niljakkaat olennot varoittivat akateemiselle polulle saapuneita keltanokkia Salamancan viettelyksistä keskiajalla.

Ajan tummentama julkisivu on nyt puunattu edustavaksi, sillä vuonna 1218 perustettu opin­ahjo juhlii 800-vuotispäiviään.


Suurten ajattelijoiden tyyssija

Onnitteluita satelee kaariholvien alla vanhimmassa, Esquelas Maio­resin tiedekuntarakennuksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Julio Garcia on juuri väitellyt oikeustieteen tohtoriksi erinomaisin arvosanoin. Läsnä on perhettä ja yliopiston rehtorikin.

”En olisi rohjennut uneksia väittelystä paikassa, jossa lukuisat Espanjan sivistyksen airueet ovat opettaneet.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opiskelijat seuraavat eittämättä suurenmoisten ajattelijoiden jalanjäljissä. Espanjankielisen maailman vanhin yliopisto oli esikuva myös Latinalaisen Amerikan korkeakouluille.

Totus orbis – koko maapallo”, päätteli filosofi ja lainoppinut Francisco de Vitoria käyskennellessään näiden hämyisien holvien alla 1500-luvulla.

Kaikkia maapallolla sitoivat hänen mielestään yhtäläiset lait ja ihmisoikeudet. Uuden maailman alkuperäisasukkaiden, in­tiaanien, riisto oli Vitoriasta moraalitonta Espanjan valloitusretkien nimissä. Hän oli yksi Salamancan koulukunnaksi kutsutun eurooppalaisen suuntauksen perustajista. Se valoi pohjat kansainvälisen oikeuden nyky­opetuksille.

Kaksikerroksinen Esquelas Maioresin rakennus on edelleen akateemisessa käytössä. Museorakennukseen pääsevät tutustumaan maksua vastaan myös matkailijat. Yliopistoaukiolla samoin sijaitsevaan Esquelas Menoresiin pääsee sen sijaan tutustumaan ilmaiseksi. Salamancan taivasta esittävä keskiaikainen maalaus kuuluu vetonauloihin.


Aarteita salakammiossa

Raskas teräsovi kääntyy vaivoin auki salakammioon, jonne pääsee Salamancan yliopiston historiallisen kirjaston pääsalista. Kirjastoa johtava Margarita Becedas González esittelee aarre­aittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Talletamme täällä vanhaan tapaan kirjaston kaikkein arvokkaimmat teokset. Niihin lukeutuvat käsin kirjoitetut kirjat ja inkunaabelit. Tänne piilotettiin myös katolisen kirkon aikoinaan kieltämät teokset.”

Becadas González vetää varovasti esiin kaikkein vanhimman käsikirjoituksen vuodelta 1059. Kuningatar Sanchalle kuulunut rukouskirja säihkyy väreissä. Sydäntä värisyttää myös ensimmäinen kastiliankielinen kieli­oppi vuodelta 1492.

Kastilia on toinen nimitys Espanjan eri kansallisuuksia yhdistävälle espanjalle. Nykyvaltion isoin itsehallintoalue Kastilia ja León, jossa Salamanca sijaitsee, on kielen alkukoti.

Turisti kurkistaa upeaan kirjastosaliin vain lasin takaa. Aarrekammion olemassaoloa ei edes arvaa. Onneksi harvinaiset teokset on digitalisoitu, joten niitä voi ihailla netissä.


Taivaallisissa korkeuksissa

Salamanca alkoi kukoistaa Euroopassa vaalittujen oppien yhtenä tyyssijana. Siksi katolisen kirkon munkkien ja nunnien sääntökunnat rupesivat perustamaan liki tuhat vuotta sitten kymmenittäin kirkkoja ja luostareita Tormesjoen rannalle.

Ne muurattiin lähitienoon kullankeltaisesta kivestä mahtipontisiksi temppeleiksi. Kaupunkia alettiin kutsua kultaiseksi.

Taivaallisiin korkeuksiin pääsee kapuamaan nyt tyrmän kautta Vanhan tuomiokirkon tornin pohjalta. Kruusatut kirkontornit ovat sinällään nähtävyys. Mahaakouristavista korkeuksista eri kattotasanteilta näkyy 144 000 asukkaan kaupunki horisonttia myöten. Kierroksia järjestetään myös öisin.

Synkän sisällissodan muistoja

Tuimat vartijat ovat vastassa vanhankaupungin sivukujalla. Espanjan sisällissodan yleis­arkistoa vahditaan visusti, mutta pienoisnäyttelyyn sen tiloissa pääsee ilmaiseksi.

Kulttuuriministeriön alainen arkisto edistää 1936–1939 käydyn sisällissodan sekä sitä seuranneen diktaattori Francisco Francon kauden tutkimusta.

Sodan tunnetuin, yhdysvaltalaisen Robert Capan valokuva kaatuvasta tasavaltalaissotilaasta on esillä näyttelytilan yhdellä seinällä.

”Tämä on kopio. Mutta meillä on tallessa kuva, joka on kehitetty New Yorkissa säilytetystä negatiivista”, arkiston johtaja Manuel Melgar Camarzana kertoo.

Sisällissodan alussa kenraali Franco piti päämajaa Salamancassa. Hän käski takavarikoida kaikkien epäilyttävien vasemmistoryhmien jäsenkortistot ympäri maata.

Melgar Camarzana vetää arkistosalin laatikoita näytiksi auki. ”Kortteja on kolme miljoonaa.” Niitä pyytävät katsoa esimerkiksi sodassa kadonneiden omaiset.

Espanjan hallitus on nyt luvannut tehdä kaikkensa, jotta kaikki tunnetut, yli tuhat joukkohautaa avataan.

”Se on ihmisoikeuskysymys. Espanjassa on vainajia, jotka pitää saada haudata arvokkaasti”, Melgar Camarzana painottaa.

Fiesta kielitehtaalla

”Mucha fiesta”, huudahtaa yhdysvaltalainen opiskelija Eric Hoffman.

Luokallinen muita ulkomaalaisia espanjan pänttääjiä purskahtaa nauruun. Öitä myöten jatkuva vilkas seuraelämä on yksi syy, miksi ulkomaalaiset nauttivat olosta Salamancassa.

Toinen on tietenkin täyteläinen, kirkas kieli: Jos Britanniassa Oxfordin englantia pidetään hienostuneen kirjakielen täydellisyyden mittana, Salamanca on sitä kastilialle.

Salamanca onkin eripituisten kielikurssien kansallinen tehotuotantolaitos. Yliopisto on vain yksi paikka, jossa kursseja järjestetään. Opiskelija-asuntolat tarjoavat huokeita yösijoja. Kotimajoitusten etuna on puhetaidon testaus isäntäväen kanssa.


Tapasten kehdossa

Salamancalaiset elävät kadulla, yliopiston kielikeskuksen opettaja María Francisca Martín muistuttaa. ”Kahvittelemassa tai viinilasillisella ja herkuttelemassa tapaksilla.”

Siksi hän patistaa opiskelijoitaankin ulkoilemaan.

”Älkää vain jääkö pelkästään neljän seinän sisään paahtamaan kielioppia!”

Kastiliaa ja Leónia väitetään tapasperinteen kehdoksi. Lääkäri määräsi 1200-luvulla eläneen kuningas Alfonso X Viisaan kulauttelemaan viiniä päivittäin. Kruunupää halusi välttää humalaa. Hän vaati pikkuruisia ruoka-annoksia juodessaan.

Tyylitietoiset paikkakuntalaiset saattavat tuntua vieraista alkuun etäisiltä.

”Mutta Espanjan sydämessä viihtyy varmasti”, Martín vakuuttaa.

Puheen humina voimistuu illan hämärtyessä loistokkaalla keskusaukiolla Plaza Mayorilla. Kimmeltäviin asuihin pukeutuneet salamancalaisdaamit ja suittu herraväki jutustelevat vilkkaasti terassipöydissä.

Nuoriso istuu muitta mutkitta aukion kiveykselle. Tässä kelpaa nauttia virvokkeita. Kun barokkiaukio alkaa äkisti kylpeä ilta­valaistuksessa, torikansa kohahtaa ihastuksesta.


Kielikurssille Salamancaan

 Espanjan kielen pääkaupungiksi kutsuttu Salamanca sijaitsee 220 kilometrin päässä Madridista. Junalla matka taittuu nopeimmillaan alle kahdessa tunnissa. Vuosittain kaupunkiin saapuu arviolta 25 000 ulkomaalaista hiomaan pelkästään espanjan taitoja.

 Kaupungin kaksi yliopistoa sekä lukuisat yksityiset kielikoulut tarjoavat opetusta ympäri vuoden lähes kaikenikäisille teineistä eläkevuosia viettäviin.

 Kurssit jaetaan osaamistason, keston ja intensiivisyyden mukaan. Oppilas voi osallistua tarjonnan mukaan museokierroksille ja kulttuuririentoihin tai päiväretkiin viinitiloille ja arkeologisille kaivauksille.

 Yösija järjestyy vaikka osana pakettia esimerkiksi opiskelija-asuntolasta tai perheestä. Majoitus maksaa parinkymmennen euron molemmin puolin per yö järjestäjästä riippuen.

 Salamancan yliopiston lokakuussa alkava kahden viikon kurssi maksaa 435–630 euroa oppituntien määrästä riippuen. Hintaan kuuluu muiden muassa espanjalaisen elokuvan iltamia ja pääsy yliopiston liikuntatiloihin.

 Salamancan katolinen yliopisto veloittaa kahden viikon kurssista 500 euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Matkailu
 • Espanja
 • Pilvikki Kause

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  2. 2

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Max Verstappenilta todella tylyä tekstiä Valtteri Bottaksesta: ”Ei hän ole kuitenkaan edes paikalla”

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  10. 10

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää