Matka

Japanilaisesta Fukuokan miljoonakaupungista puuttuu jotain isoille kaupungeille oleellista: ruuhkat ja meteli

1,5 miljoonan asukkaan kaupunkiin pääsee Helsinki-Vantaalta kymmenen tunnin suorilla lennoilla. Kaupungissa pärjää hyvin, vaikkei osaisi yhtään japania. Kielimuurin sulattaa tekniikka.

Ympärillä kuuluu pääsääntöisesti japania ja välillä tehokkaiden virkailijoiden suoraviivaista englantia, varmuuden vuoksi.

Se on kuin ääneen lausumaton lupaus hyvästä. Nyt voisi olla mahdollisuus nauttia paikallisesta kulttuurista ilman, että tarvitsee hikoilla nähtävyysjonoissa ja pelätä turisteille tehtyjä ansoja tai kukkarolle väkisinkäyviä matkamuistojen myyjiä.

Ihollaan voi tuntea toisenkin lupauksen, kun viileästä terminaalista pääsee ulos. Fukuoka kuuluu lämpimän ilmaston alueeseen, keskilämpötila vuodessa on yli 16 astetta ja alkusyksystäkin mennään heittämällä yli 30 asteen.

Fukuoka sijaitsee Japanin eteläisimmän ja kolmenneksi suurimman saaren, Kyushun, pohjoisrannikolla. Pohjoisessa on Genkain meri, muissa ilmansuunnissa kaupunkia rajaavat udun keskeltä erottuvat vuoret.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurkaupunki-statuksesta huolimatta Fukuoka on yllättävän kompakti ja liikkuminen on helppoa. Vaikka asukkaita on noin 1,5 miljoonaa, missään ei törmää ruuhkiin, ei arkiaamuina eikä myöskään viikonloppuiltoina.

Pilvenpiirtäjät puuttuvat, eivätkä autoilijat huudata torvia. Kaupunki sykkii rauhallisesti.

Fukuokan muodostaa kaksi keskustaa, Hakata ja Tenjin. Välissä virtaa Naka-joki. Lentoasemaa lähinnä on Hakata, vain noin kymmenen minuutin metromatkan päässä. Ja jos samassa kyydissä istuu vielä parin pysäkinvälin verran, on päässyt Tenjiniin.

Julkinen liikenne on vaivatonta ja edullista, tungosta ei ole, ja keskustasta toiseen pääsee alle kahdella eurolla. Kauemmaksi ulottuvilla bussireiteillä on huomioitu myös isoimpia hotelleita.

Fukuokasta saa parhaiten irti kävelemällä. Etäisyydet eivät ole niin mielipuoliset kuin vaikkapa Pariisissa. Keskustan alueella on muutaman korttelin välein puistoja, joissa voi levähtää – vaikka shintopyhäkön vieressä.

Yksi suosituista nähtävyyksistä on Fukuoka Tower, 234 metriä korkea maamerkki ja näköalatorni. Se sijaitsee lähellä meren rantaa, noin kuuden kilometrin päässä Tenjinin ytimestä.

Fukuoka Tower on avoinna yleisölle aamusta iltaan, ja sieltä koko kaupungin ja sitä reunustavat vuoret näkee hienosti. Se on oikeastaan ainoa paikka, josta laajempi kuva Fukuokasta on mahdollista saada.

Hissiä odotellessa ja nousun aikana ystävällinen, mutta hillityn pidättyväisesti käyttäytyvä henkilökunta kertoo perustiedot rakennuksesta. Se tapahtuu englannilla, josta ymmärtää, ettei lisäkysymyksiä kannata esittää.

Tornin vieressä molempiin suuntiin avautuu hiekkaranta ja puistoalue Momochi Seasiden Park. Rannalla on keskus, josta löytyy ruokapaikkoja ja esimerkiksi surffausvälineitä myyviä liikkeitä. Nyt moni liike on sulkenut jo ovensa, vaikka lämpöä riittäisi vielä pitkälle syksyyn.

Japanilaiset eivät palvo aurinkoa. Vähäinen päivetys kertoo, että ihminen on siistissä sisätyössä. Naisilla voi nähdä t-paidasta huolimatta käsivarret peittäviä kangassuojia ja puolet kasvoista peittäviä aurinkolippoja, jotka tuovat mieleen Kylie Minoguen Can’t Get You Out Of My Head -videon.

Jos aikataulut käyvät yksiin, kannattaa kaupungissa vieraillessa käydä kokemassa myös japanilaista urheiluhuumaa. Fukuokan ylpeys on baseball-joukkue SoftBank Hawks, jonka kotiareena sijaitsee samaisen rannan vieressä.

Kaupunkilaisten fanituksen aste muistuttaa newyorkilaisten suhdetta koripallojoukkue Knicksiin. Pelipäivinä katukuvaan ilmestyvät joukkueen lippikset ja paitojen selkään suosikkipelaajien nimet.

Ottelut kestävät useamman tunnin. Nuoret ja vanhat viettävät aikaansa myös areenan ulkopuolella jutellen ja ostaen fanituotteita ja eväitä läheisestä kaupasta.

Japani on hyvin muotiorientoitunut paikka, ja kuumat brändit ha­luavat nimenomaan sen markkinoille. Esimerkiksi kovassa huudossa olevalla Supreme-merkillä on liikkeitä Japanissa saman verran kuin muualla yhteensä.

Ja myös Fukuoka tarjoaa shoppailijalle pienen paratiisin. Perinteisten kauppakeskusten ja pääkatujen lisäksi kannattaa kiinnittää huo­miota vintage-liikkeisiin. Japanilaiset ovat edelläkävijöitä muodin kierrättämisessä ja Fukuokan second hand -kulttuuri voi yllättää.

Liikkeet kuten Bookoff ja Ragtag ovat erikoistuneet pääasiassa korkea­tasoisiin käytettyihin tavaroihin. Liikkeiden sisältä paljastuu hyllymetreittäin aitoja Guccin ja Louis Vuittonin laukkuja.

Kauppoja hierova voi luottaa japanilaiseen rehellisyyteen. Jos hinta tuntuu liian edulliselta, myyjä kyllä näyttää naarmun tai tahran, joka hintaa laskee.

Ja vaikka oikeastaan missään ei puhuta englantia, palveluhalu on omaa luokkaansa – ja kyky käyttää tekniikkaa apuna. Ravintoloissa ja liikkeissä henkilökunnalla on puhelimissaan kieltä kääntäviä sovelluksia. Ja jos niistäkään ei ole apua, saattaa myyjä ottaa tabletilla videoyhteyden tulkkiin, jolle asiakas voi esittää kysymyksensä.

Jos kaupunkia kierrellessä tulee hiki, kannattaa käydä elpymässä kuumien lähteiden kylpylässä. Aivan keskustan tuntumasta löytyy esimerkiksi Tenjin Yunohana. Uimahousuja ei tarvita, sillä miehet ja naiset ovat eri puolilla, ja pyyhkeen voi vuokrata.

Kuumassa ja suolaisessa vedessä lilluminen on nautinnollinen kokemus, samoin kuin lukuisat eri vesihierontamahdollisuudet. Kylpylästä löytyy ilahduttavasti myös sauna, jonka seinässä on vähemmän ilahduttavasti televisio.

Ja varoituksen sana: älä yritä kylpylään, jos sinulla on tatuointeja, koska lennät sieltä ulos.

Japanissa tatuoinnit ovat yhtä kuin mafia. Toisin sanoen paikalliset eivät niistä suutu tai loukkaannu, vaan kauhistuvat. Pienen merkin voi saada laastarin alle piiloon, mutta isomman kuvion kanssa ei kannata kokeilla.

Kylpylän jälkeen on varmasti nälkä, joten miksipä et poikkeaisi vaikkapa läheltä löytyvään Sushiro-ravintolaan. Täällä ruoka tulee eteesi liukuhihnaa pitkin.

Jokaisella paikalla on tabletti, josta tilaat haluamasi annokset ja juomat omassa tahdissasi. Kun herkkusi lähestyy hihnaa pitkin, alkaa tabletti soittaa merkkiääntä. Houkuttelevan näköisiä annoksia voi helposti syödä silmillään.

Hinta ei näissä paikallisissa pikaruokapaikoissa päätä huimaa. Tuhti sushiateria kustantaa noin 10 euroa – loppusumma tulee lautaspinon korkeudesta, jonka tarjoilija lopuksi mittaa.

Sushirossa ja muissakin keskustan paikoissa ruokalistat ovat päällisin puolin englanniksi, mutta suppeasti. Tarkan ruokavalion tai allergioiden kanssa kannattaa olla vähän varpaillaan, koska ravintoloissa ei puhuta englantia.

Jos yrität vaihtaa pizzan täytteitä, saattaa tarjoilija kyllä nyökytellä kaiken olevan selvää ja poistua paikalta – silti saatat lopulta saada eteesi jotain ihan muuta kuin mitä tilasit. Jos siedät luovuutta ja voit annoksen syödä, anna mennä. Japanilaiset eivät halua kenenkään menettävän kasvojaan, joten ylittämätön kielimuuriongelma yritetään sivuuttaa toivomalla parasta.

Usein toistettu sanonta on, että parhaat paikat löytyvät sieltä, mihin turistit eivät löydä. Fukuokassa ne pääkadunkin paikat ovat täynnä paikallisia, mutta silti sivukujakierros kannattaa.

Pienten katujen kerrostalot ovat täynnä toinen toistaan erikoisempia pieniä pubeja eri kerroksissa. Ei muuta kuin portaat ylös ja sisälle. Samalla käytävällä saattaa olla useita paikkoja.

Nämä baarit näyttävät suosivan teemoja, vaikka kuinka löyhiä. Pari kitaraa seinällä tekee rokkibaarin, lumi- ja lainelaudoista syntyy surffibaarin. Ja se paikka, johon pitää mennä paljain jaloin lattialla lojuvan hiekan takia, on tietysti rantabaari.


Fakta

10 tuntia Fukuokaan


 Fukuokaan pääsee keväästä syksyyn suorilla lennoilla Helsingistä. Finnair lentää sinne kolme kertaa viikossa

 Lentokausi loppuu lokakuun 25. päivä. Ensi vuonna matkustusaika on 25.4.–14.9.

 Lento kestää alle 10 tuntia ja maksaa runsaat 800 euroa.

 Säiden puolesta optimaalisin vierailuaika Fukuokassa on huhtikuusta kesäkuuhun. Sen jälkeen kuumuutta – yli kolmenkymmenen asteen hellettä – riittää pitkälle syksyyn.

 Kaupungissa on eniten turisteja helmikuussa ja maaliskuussa sekä keskikesällä. Tällöin myös hinnat ovat korkeimmillaan. Elokuun jälkeen muiden muassa hotelleja saa edullisemmin.

 Kirsikkapuut kukkivat Fukuokassa maaliskuun loppupuoliskolla. Silloin kaupunkiin ei pääse Suomesta suorilla lennoilla, joten kukinta-ajan kokeminen vaatii yhden tai kahden pysähdyksen taktiikan.

 Välilaskujen kautta Fukuokaan pääsee ympäri vuoden. Halvimmillaan välilaskulliset lennot saa alle 800 eurolla. Matkustusaika on noin 20 tuntia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Japani
 • Juha Riihimäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  2. 2

   Cherokeet hylkäsivät senaattorin dna-todisteet juuristaan alkuperäiskansassa – Trump riemastui: ”Edes he eivät halua häntä!”

  3. 3

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  4. 4

   Ecuador ärähti suurlähetystössään asuvalle Julian Assangelle: Ruoki kissaasi ja putsaa vessa

  5. 5

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  6. 6

   Uutistoimisto Reuters: Ruotsin talousrikosviranomainen saanut varainhoitajalta ilmoituksen rahanpesua ehkäisevien lakien rikkomisesta Nordeassa

  7. 7

   Nuoret ajoivat Kalajoen turmassa 165 kilometrin tuntinopeudella – törmäys rekisteröitiin myös maanjäristyksiä mittaavalla seismologian laitoksella

  8. 8

   Pelleilyä vakavilla asioilla ja eduskunnan selän taakse menemistä – hallitus sai oppositiolta kovan ryöpyn irtisanomislaista

  9. 9

   Kun Eliya Zweygbergin 14 vuoden masennuslääkitys päättyi, reaktio oli armoton – Lääkityksen lopettaminen voi aiheuttaa rajuja oireita, ja Zweygberg pelkäsi jopa vahingoittavansa lemmikkejään

   Tilaajille
  10. 10

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  4. 4

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  5. 5

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  6. 6

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  7. 7

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  8. 8

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  9. 9

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  10. 10

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  10. 10

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää