Matka

Japanilaisesta Fukuokan miljoonakaupungista puuttuu jotain isoille kaupungeille oleellista: ruuhkat ja meteli

1,5 miljoonan asukkaan kaupunkiin pääsee Helsinki-Vantaalta kymmenen tunnin suorilla lennoilla. Kaupungissa pärjää hyvin, vaikkei osaisi yhtään japania. Kielimuurin sulattaa tekniikka.

Ympärillä kuuluu pääsääntöisesti japania ja välillä tehokkaiden virkailijoiden suoraviivaista englantia, varmuuden vuoksi.

Se on kuin ääneen lausumaton lupaus hyvästä. Nyt voisi olla mahdollisuus nauttia paikallisesta kulttuurista ilman, että tarvitsee hikoilla nähtävyysjonoissa ja pelätä turisteille tehtyjä ansoja tai kukkarolle väkisinkäyviä matkamuistojen myyjiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihollaan voi tuntea toisenkin lupauksen, kun viileästä terminaalista pääsee ulos. Fukuoka kuuluu lämpimän ilmaston alueeseen, keskilämpötila vuodessa on yli 16 astetta ja alkusyksystäkin mennään heittämällä yli 30 asteen.

Fukuoka sijaitsee Japanin eteläisimmän ja kolmenneksi suurimman saaren, Kyushun, pohjoisrannikolla. Pohjoisessa on Genkain meri, muissa ilmansuunnissa kaupunkia rajaavat udun keskeltä erottuvat vuoret.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurkaupunki-statuksesta huolimatta Fukuoka on yllättävän kompakti ja liikkuminen on helppoa. Vaikka asukkaita on noin 1,5 miljoonaa, missään ei törmää ruuhkiin, ei arkiaamuina eikä myöskään viikonloppuiltoina.

Pilvenpiirtäjät puuttuvat, eivätkä autoilijat huudata torvia. Kaupunki sykkii rauhallisesti.

Fukuokan muodostaa kaksi keskustaa, Hakata ja Tenjin. Välissä virtaa Naka-joki. Lentoasemaa lähinnä on Hakata, vain noin kymmenen minuutin metromatkan päässä. Ja jos samassa kyydissä istuu vielä parin pysäkinvälin verran, on päässyt Tenjiniin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Julkinen liikenne on vaivatonta ja edullista, tungosta ei ole, ja keskustasta toiseen pääsee alle kahdella eurolla. Kauemmaksi ulottuvilla bussireiteillä on huomioitu myös isoimpia hotelleita.

Fukuokasta saa parhaiten irti kävelemällä. Etäisyydet eivät ole niin mielipuoliset kuin vaikkapa Pariisissa. Keskustan alueella on muutaman korttelin välein puistoja, joissa voi levähtää – vaikka shintopyhäkön vieressä.

Yksi suosituista nähtävyyksistä on Fukuoka Tower, 234 metriä korkea maamerkki ja näköalatorni. Se sijaitsee lähellä meren rantaa, noin kuuden kilometrin päässä Tenjinin ytimestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Fukuoka Tower on avoinna yleisölle aamusta iltaan, ja sieltä koko kaupungin ja sitä reunustavat vuoret näkee hienosti. Se on oikeastaan ainoa paikka, josta laajempi kuva Fukuokasta on mahdollista saada.

Hissiä odotellessa ja nousun aikana ystävällinen, mutta hillityn pidättyväisesti käyttäytyvä henkilökunta kertoo perustiedot rakennuksesta. Se tapahtuu englannilla, josta ymmärtää, ettei lisäkysymyksiä kannata esittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tornin vieressä molempiin suuntiin avautuu hiekkaranta ja puistoalue Momochi Seasiden Park. Rannalla on keskus, josta löytyy ruokapaikkoja ja esimerkiksi surffausvälineitä myyviä liikkeitä. Nyt moni liike on sulkenut jo ovensa, vaikka lämpöä riittäisi vielä pitkälle syksyyn.

Japanilaiset eivät palvo aurinkoa. Vähäinen päivetys kertoo, että ihminen on siistissä sisätyössä. Naisilla voi nähdä t-paidasta huolimatta käsivarret peittäviä kangassuojia ja puolet kasvoista peittäviä aurinkolippoja, jotka tuovat mieleen Kylie Minoguen Can’t Get You Out Of My Head -videon.

Jos aikataulut käyvät yksiin, kannattaa kaupungissa vieraillessa käydä kokemassa myös japanilaista urheiluhuumaa. Fukuokan ylpeys on baseball-joukkue SoftBank Hawks, jonka kotiareena sijaitsee samaisen rannan vieressä.

Kaupunkilaisten fanituksen aste muistuttaa newyorkilaisten suhdetta koripallojoukkue Knicksiin. Pelipäivinä katukuvaan ilmestyvät joukkueen lippikset ja paitojen selkään suosikkipelaajien nimet.

Ottelut kestävät useamman tunnin. Nuoret ja vanhat viettävät aikaansa myös areenan ulkopuolella jutellen ja ostaen fanituotteita ja eväitä läheisestä kaupasta.

Japani on hyvin muotiorientoitunut paikka, ja kuumat brändit ha­luavat nimenomaan sen markkinoille. Esimerkiksi kovassa huudossa olevalla Supreme-merkillä on liikkeitä Japanissa saman verran kuin muualla yhteensä.

Ja myös Fukuoka tarjoaa shoppailijalle pienen paratiisin. Perinteisten kauppakeskusten ja pääkatujen lisäksi kannattaa kiinnittää huo­miota vintage-liikkeisiin. Japanilaiset ovat edelläkävijöitä muodin kierrättämisessä ja Fukuokan second hand -kulttuuri voi yllättää.

Liikkeet kuten Bookoff ja Ragtag ovat erikoistuneet pääasiassa korkea­tasoisiin käytettyihin tavaroihin. Liikkeiden sisältä paljastuu hyllymetreittäin aitoja Guccin ja Louis Vuittonin laukkuja.

Kauppoja hierova voi luottaa japanilaiseen rehellisyyteen. Jos hinta tuntuu liian edulliselta, myyjä kyllä näyttää naarmun tai tahran, joka hintaa laskee.

Ja vaikka oikeastaan missään ei puhuta englantia, palveluhalu on omaa luokkaansa – ja kyky käyttää tekniikkaa apuna. Ravintoloissa ja liikkeissä henkilökunnalla on puhelimissaan kieltä kääntäviä sovelluksia. Ja jos niistäkään ei ole apua, saattaa myyjä ottaa tabletilla videoyhteyden tulkkiin, jolle asiakas voi esittää kysymyksensä.

Jos kaupunkia kierrellessä tulee hiki, kannattaa käydä elpymässä kuumien lähteiden kylpylässä. Aivan keskustan tuntumasta löytyy esimerkiksi Tenjin Yunohana. Uimahousuja ei tarvita, sillä miehet ja naiset ovat eri puolilla, ja pyyhkeen voi vuokrata.

Kuumassa ja suolaisessa vedessä lilluminen on nautinnollinen kokemus, samoin kuin lukuisat eri vesihierontamahdollisuudet. Kylpylästä löytyy ilahduttavasti myös sauna, jonka seinässä on vähemmän ilahduttavasti televisio.

Ja varoituksen sana: älä yritä kylpylään, jos sinulla on tatuointeja, koska lennät sieltä ulos.

Japanissa tatuoinnit ovat yhtä kuin mafia. Toisin sanoen paikalliset eivät niistä suutu tai loukkaannu, vaan kauhistuvat. Pienen merkin voi saada laastarin alle piiloon, mutta isomman kuvion kanssa ei kannata kokeilla.

Kylpylän jälkeen on varmasti nälkä, joten miksipä et poikkeaisi vaikkapa läheltä löytyvään Sushiro-ravintolaan. Täällä ruoka tulee eteesi liukuhihnaa pitkin.

Jokaisella paikalla on tabletti, josta tilaat haluamasi annokset ja juomat omassa tahdissasi. Kun herkkusi lähestyy hihnaa pitkin, alkaa tabletti soittaa merkkiääntä. Houkuttelevan näköisiä annoksia voi helposti syödä silmillään.

Hinta ei näissä paikallisissa pikaruokapaikoissa päätä huimaa. Tuhti sushiateria kustantaa noin 10 euroa – loppusumma tulee lautaspinon korkeudesta, jonka tarjoilija lopuksi mittaa.

Sushirossa ja muissakin keskustan paikoissa ruokalistat ovat päällisin puolin englanniksi, mutta suppeasti. Tarkan ruokavalion tai allergioiden kanssa kannattaa olla vähän varpaillaan, koska ravintoloissa ei puhuta englantia.

Jos yrität vaihtaa pizzan täytteitä, saattaa tarjoilija kyllä nyökytellä kaiken olevan selvää ja poistua paikalta – silti saatat lopulta saada eteesi jotain ihan muuta kuin mitä tilasit. Jos siedät luovuutta ja voit annoksen syödä, anna mennä. Japanilaiset eivät halua kenenkään menettävän kasvojaan, joten ylittämätön kielimuuriongelma yritetään sivuuttaa toivomalla parasta.

Usein toistettu sanonta on, että parhaat paikat löytyvät sieltä, mihin turistit eivät löydä. Fukuokassa ne pääkadunkin paikat ovat täynnä paikallisia, mutta silti sivukujakierros kannattaa.

Pienten katujen kerrostalot ovat täynnä toinen toistaan erikoisempia pieniä pubeja eri kerroksissa. Ei muuta kuin portaat ylös ja sisälle. Samalla käytävällä saattaa olla useita paikkoja.

Nämä baarit näyttävät suosivan teemoja, vaikka kuinka löyhiä. Pari kitaraa seinällä tekee rokkibaarin, lumi- ja lainelaudoista syntyy surffibaarin. Ja se paikka, johon pitää mennä paljain jaloin lattialla lojuvan hiekan takia, on tietysti rantabaari.


Fakta

10 tuntia Fukuokaan


 Fukuokaan pääsee keväästä syksyyn suorilla lennoilla Helsingistä. Finnair lentää sinne kolme kertaa viikossa

 Lentokausi loppuu lokakuun 25. päivä. Ensi vuonna matkustusaika on 25.4.–14.9.

 Lento kestää alle 10 tuntia ja maksaa runsaat 800 euroa.

 Säiden puolesta optimaalisin vierailuaika Fukuokassa on huhtikuusta kesäkuuhun. Sen jälkeen kuumuutta – yli kolmenkymmenen asteen hellettä – riittää pitkälle syksyyn.

 Kaupungissa on eniten turisteja helmikuussa ja maaliskuussa sekä keskikesällä. Tällöin myös hinnat ovat korkeimmillaan. Elokuun jälkeen muiden muassa hotelleja saa edullisemmin.

 Kirsikkapuut kukkivat Fukuokassa maaliskuun loppupuoliskolla. Silloin kaupunkiin ei pääse Suomesta suorilla lennoilla, joten kukinta-ajan kokeminen vaatii yhden tai kahden pysähdyksen taktiikan.

 Välilaskujen kautta Fukuokaan pääsee ympäri vuoden. Halvimmillaan välilaskulliset lennot saa alle 800 eurolla. Matkustusaika on noin 20 tuntia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Japani
 • Juha Riihimäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Punaisten hiusten syy selvisi

  3. 3

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Poikkeuksellinen käänne oikeudessa: Tuomari haukkui Trumpin ex-neuvon­antajan, perui puheensa ja lykkäsi tuomion julistamista

  6. 6

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  7. 7

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  8. 8

   Belgian pääministeri eroaa – hallitus kaatui YK:n siirtolaisuus­sopimukseen

  9. 9

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Punaisten hiusten syy selvisi

  7. 7

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  8. 8

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  9. 9

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  10. 10

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää