Matka

”Italian Kainuuseen” odotetaan turistiryntäystä – kaunis, köyhä ja harvaan asuttu Matera oli 1950-luvulla maan häpeäpilkku

Pian Matera saa osoittaa olevansa Italian omintakeisimpia matkailunähtävyyksiä, kun se nousee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi ensi vuonna. Parhaat majoitukset varataan jo nyt.

Kahta poikaa kantava skootteri singahtaa kulman takaa ja väistelee tottuneesti katukiveyksen muhkuraisimpia laattoja. Perässä vaappuu Italian ahtaiden kujien tilaihme, hutera kolmipyöräinen lava-auto.

Sitten iltapäiväruuhka Materan ikivanhassa luolakaupunginosassa Sassi Caveosossa on ohi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aurinko paahtaa sokaisevasti vaaleita kalkkikivitaloja, joiden yllä leijuu kuuman kivipölyn ja öljyssä paistetun leivän tuoksu. Kaksi puhelimensa reittisovellusta näpräävää turistia vetäytyy varjoon ja etsii seinästä katukylttiä, jota ei ole.

Turha huolehtia: Italian omintakeisimpiin mutta vähiten tunnettuihin matkailunähtävyyksiin kuuluvassa Materassa etäisyydet eivät ole pitkiä ja paikallisilla riittää aikaa ohjata harvakseen liikkuvat vierailijat oikealle reitille.

Toisin on ensi vuonna, jolloin Materasta tulee Euroopan kulttuuripääkaupunki yhdessä Bulgarian Plovdivin kanssa. Kulttuurituristien on tarkoitus täyttää kalliokujat viimeistään ensi kesänä.


Matera sijaitsee saapasmaan nilkassa Basilicatan maakunnassa. Basilicata on Italian Kainuu: köyhä, kaunis, harvaan asuttu ja karu syrjäseutu, jossa voi kierrellä melko rauhassa massaturismilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matera kuuluu silti maailman vanhimpiin yhtäjaksoisesti asutettuihin paikkoihin. Sassi di Materaksi kutsutun vanhankaupungin alueel­la on eletty ainakin 7 000 vuoden ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sasso tarkoittaa kiveä ja Materassa sasseiksi kutsutaan perinteisiä luola-asuntoja. Vielä 1950-luvulla jyrkkien kukkuloiden kalkkikiveen louhitut alkeelliset asunnot muodostivat kodin 30 000 ihmiselle. Niistä noin 1 500 oli kokonaan luolia, mutta muutkin kivimökit olivat tiiviisti kiinni kallionkyljessä.

Luolien ansiosta Matera oli 1600–1700-luvulla Etelä-Italian vauraimpia seutuja. Niissä vallitsi läpi vuoden 15 asteen lämpötila ja ne olivat ihanteellisia nahan, juuston, viinin ja oliiviöljyn tuotanto- ja säilytystiloja.

Menetettyään Basilicatan pääkaupungin aseman 1800-luvun alussa Matera kuitenkin vajosi sadassa vuodessa syvään köyhyyteen.


Luolakaupungista tuli koko Ita­lian julkinen häpeäpilkku sen jälkeen kun taiteilija, kirjailija ja lääkäri Carlo Levi kuvasi havaintojaan sen kurjuudesta vuonna 1945 ilmestyneessä kirjassaan.

Kirjan alkuperäinen italiankielinen nimi Kristus pysähtyi Eboliin tarkoitti, etteivät sivistys, kehitys ja hyvinvointi koskaan yltäneet Materan kaltaisille Etelä-Italian takapajuisille seuduille vaan pysähtyivät lähellä Napolia sijaitsevaan Eboliin. Teos suomennettiinkin nimellä Jumalan selän takana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Levi kuvaili Materaa paikaksi, jollaiseksi hän koulupoikana kuvitteli Danten helvetin. Kirja kuohutti ja ravisteli hallitusta niin paljon, että viranomaiset ryhtyivät vuonna 1952 säädetyn lain turvin häätämään luolakaupungin asukkaita kodeistaan.

Kaikkiaan 17 000 materalaista pakotettiin muuttamaan muutaman kilometrin päähän vuokralaisiksi uusiin, nimekkäiden arkkitehtien suunnittelemiin kerrostalokortteleihin. Nykyaikaisen asumisen korvaukseksi he joutuivat luovuttamaan entiset kotinsa valtiolle. Harva viihtyi, monet yrittivät turhaan palata koteihinsa vuosien ajan.

Tyhjien luola-asuntojen metalliristikoilla kahlitut oviaukot muistuttavat yhä materalaisten katkeraksi vääryydeksi kokemasta pakkomuutosta. Takavarikosta kertovia kylttejä proprieta del demanio, valtion omaisuutta, on korjailtu käsin muotoon demonio – paholaisen omistuksessa.

Vanha Matera autioitui vuosikymmeniksi kunnes Italian hallitus tunnusti 1980-luvun puolivälissä, että pakkomuutto oli epäonnistunut. Uusi laki salli materalaisten paluun vanhoihin koteihinsa, mutta edellytti heidän ostavan ne takaisin valtiolta ja kunnostavan nykyaikaisten asumisvaatimusten mukaisiksi.

Vaikka kustannukset olivat monille entisille asukkaille liian kovat, Sassi di Materassa asuu taas noin 3 000 ihmistä.

Kulttuurikaupunkivuoden on nyt tarkoitus kruunata Materan Tuhkimo-tarina. Sen merkeissä tehtävistä kunnostustöistä kertovia kylttejä näkyy kaikkialla. Viime vuosina entisiin luola-asuntoihin on noussut runsaasti hotelleja, ravintoloita, museoita ja taidegallerioita.

Vanhakaupunki jakautuu kahteen osaan, Sasso Barisanoon ja Sasso Caveosoon. Jos aikaa on vähän, kannattaa keskittyä Sassi Caveosoon, luola-asumisen ydinkortteleihin.

Siellä ovat modernin kuva- ja veistotaiteen museo Musma, entisten materalaisten asumista ja arkea kuvaava museo Casa Noha sekä Vico Solitarion kotimuseo, omistajien jälkeläisten kunnostama entinen luola-asunto jossa asuttiin 1700-luvun alusta pakkohäätöön asti.

Hotelleiksi muutetuista luolakodeista löytyvät wifi, ilmastointi ja kiviset kylpyammeet. Hyvä – joskin kallis vaihtoehto – on ensimmäisten joukossa jo 1990-luvun alussa rakennettu Corte San Pietro (yli 200 euroa yö).

Kallioon louhittu tasokas aamiaismajoitus Fiorentini sekä hintalaatusuhteeltaan kiitetty Il Sasso e la Seta tarjoavat matkailukauden heinä-elokuun huipun ulkopuolella yösijan alle 100 eurolla, samoin maanalaisella roomalaistyylisellä kylpylällä ylpeilevä Locanda di San Martino.

Useimmat Sassi di Materan ravintolat ovat kehitelleet annoksia, jotka pohjautuvat luola-asunnoissa tehtyihin perinteisiin köyhän kansan ruokalajeihin.


Ravintola Sassaporassa ”menu caveoson” taustat kerrotaan mielellään. Matera ylpeilee leivällään, jonka pinnan paikallisten jauhojen sitko tekee rapeaksi ja sisuksen kuohkeaksi. Pastankin päälle ripoteltiin yleensä leivänmuruja eikä kallista juustoraastetta.

Viljelijän tai vuohipaimenen perusevästä oli cialledda, leipä- ja tomaattisalaatti joka säilyi kuumallakin ilmalla.

Sadonkorjuukeittoon crapiataan kauhottiin spelttiä, valkoisia papuja, linssejä, kikherneitä, uusia perunoita, selleriä, sipulia, porkkanaa ja tomaattia.

Höysteenä oli aina ritisevän rapeiksi oliiviöljyssä tiristettyjä punaisia peperoni-maustepaprikoita. Maukkaita maistettaessa.

Suuri osa Sassista on jyrkästi kiemurtelevia, nousevia ja laskevia kivikujia, jotka ovat omiaan hitaaseen harhailuun.

Välillä näkymät autioilla ja sortuneiden talojen reunustamilla kujilla muistuttavat tulivuorenpurkauksen jälkeen kiviseksi kaupunkielämän kulissiksi jähmettynyttä Pompejia.

Tai – Jerusalemia. Materassa on filmattu enemmän Raamatun tapahtumia kuvaavia elokuvia kuin kenties missään muualla Italiassa tai koko Euroopassa, Pier Paolo Pasolinin vuonna 1964 ohjaamasta Matteuksen evankeliumista alkaen.

Niissä Galilean maisemia esittää Materaa ympäräivä Murgian ylätasanko. Sinne aukeaa komea panoraama Madonna de Idrisin luolakirkon näköalatasanteelta, joka sijaitsee Sassi Caveoson yllä kohoavalla kallionharjanteella.

Rotkolaakson tuolla puolen häämöttää 600-luvulla louhittujen luolien suuaukkoja. Ne kertovat että Kristus jatkoi sittenkin tänne asti. Turkista uskonvainoja Italian eteläosiin tuolloin paenneet munkit toivat mukanaan alkukristittyjen seurakuntien tavat kokoontua luoliin ja tehdä niistä kirkkoja ja luostareita.

Materasta ja Murgian ylängöltä on löydetty yli 150 bysanttilaista luolakirkkoa, jotka on louhittu 700-1200-luvuilla. Monien seinillä on kalliomaalauksia, joita pidetään varhaisen kirkkotaiteen helminä.

Ehkä hätkähdyttävimmän elämyksen tarjoaa Perisynnin krypta, joka sijaitsee jyrkässä rotkolaaksossa Petrapentassa kuusi kilometriä Materasta.

Vasta vuonna 1963 esiin kaivetun pienen luolan seinille on 700-luvulla maalattu värikäs kirjo raamatun tapahtumia luomiskertomuksesta evankeliumeihin. Niihin kuuluu yksi harvoista syntiinlankeemuksen kuvauksista, joissa Aatami ojentaa Eevalle viikunan eikä omenaa.

Maalauksia on tasoltaan verrattu Michelangelon luomiin Vatikaanin sikstiiniläiskappelin freskoihin. Niiden ympärillä hehkuu Materan kukkamaalariksi kutsutun taiteilijan tai taiteilijoiden tekemien unikkoja muistuttavien kukkien meri.

Krypta sijaitsee yksityisen viinitilan mailla. Isäntä Aldo Dragonen muheva ja roteva primitivo-punaviini sekä emäntä Carmela Dragonen oman tilan tuotteista valmistetut maisteluannokset viininpuristamon holvikaarisessa ruokasalissa ovat mainio tapa huipentaa tutustuminen yli tuhat vuotta kätkettyihin mestariteoksiin.

Fakta

Matera


  Materan vanhakaupunki Sassi di Matera ja kalliokirkot ovat YK:n maailmanperintökohde. Kaupunki on vuoden 2019 Euroopan kulttuuripääkaupunki yhdessä bulgarialaisen Plovdivin kanssa.

  Syrjäiseen Materaan ei ole helppoja tai halpoja yhteyksiä. Parhaiten pääsee lentämällä Bariin, josta matkaa on noin 65 kilometriä. Se taittuu henkilöautolla vajaassa tunnissa, bussilla ja paikallisjunalla 1,5–2 tunnissa.

  Finnair lentää päivittäin Roomaan, josta Ryanairilla ja Alitalialla on yhteys Bariin. Lufthansa lentää Helsingistä päivittäin Bariin yhdellä välilaskulla Frankfurtin kautta.

  Paras aika vierailla Materassa on huhti-kesäkuussa ja syys–lokakuussa. Heinä- ja elokuu ovat kuumia, ruuhkaisia ja kalliita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Italia
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadan tuhannen arvoinen yllätys

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  6. 6

   Aiemmin taloyhtiössä sai remontoida miten haluaa ja mutta enää ei – Onko tämä oikein ja toteutuuko yhdenvertaisuus?

  7. 7

   Äänestä HS:n piparikisan voittajaa: Helsingin kuuluisuudet elävät joulupipareina

  8. 8

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  10. 10

   Viran­omaisten innostus brändäämiseen luo virastoille ja palveluille outoja nimiä, jotka voivat pahimmillaan olla laittomia – Suomen kielen asiantuntija kertoo, millainen nimi toimii

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  8. 8

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää