Matka

Päämäärätön kuljeskelu Tukholman vanhassa kaupungissa saa riittää – viisi vinkkiä lapsiperheelle mielekkäämpään risteilypäivään

Tulevalla viikolla Ruotsin risteilyt ovat supersyyslomaviikon takia täyteen varattuja. Tässä viisi huokeaa vinkkiä risteilypäivälle, joista on iloa kokeneemmallekin Tukholman kävijälle.

1. Graffitireissulle Snösätraan

Noin kilometrin päässä Rågsvedin fiftarilähiöstä sijaitsee yksi Euroopan suurimmista graffitikeskittymistä. Snösätra Wall of Fameksi kutsuttu vanha teollisuusalue on mieleenpainuva kokemus. Se on samaan aikaan rujo ja riemunkirjava.

Ilta-auringon valossa tunnelma on surrealistinen, vastaan tulee vain koiraulkoiluttaja, pari pakettiautoa ja mopo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni maalauksista on ajankohtaisia ja kantaaottavia, kritiikkiä saavat niin narsistisena näyttäytävä selfie-kulttuuri kuin luonnonvarojen tuhlaaminenkin.

Kun graffiteja on ensin ihasteltu yhdessä, voi olla vaikea perustella neljävuotiaalle, miksi kotona seinille piirtely ei ole taidetta.

Kävelymatkalla matkalla Rågsvedin metroasemalta Snösätraan pääsee tutustumaan myös 50-luvun väljään lähiöarkkitehtuuriin ja luonnonpuistomaisemiin (Rågsveds naturreservat).

Karttapalvelun hakusanaksi kannattaa laittaa Snösätravägen tai Snösätragränden.  

2. Pari tuntia poliisina Polismuseetissa


Gärdetissa sijaitseva Polismuseet yllättää monipuolisuudellaan. Ulkona on maksuton leikkipuisto, jossa saa keinua puisilla poliisihevosilla ja taluttaa kaverin putkaan kalterien taa. Lokakuun 21. päivään saakka pihalla voi myös ajaa polkuautoilla. Autorataa elävöittävät muun muassa liikennepoliisin koppi ja bensa-asema. Hikipäiset lapset polkevat ja tankkaavat hyväntuulisina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisällä Polis, polis -lastennäyttelyssä saa istua oikean poliisiauton ja -moottoripyörän kyytiin ja pukeutua poliisiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leikkimökkimäinen passi- ja löytötavaratoimisto viehättää etenkin päiväkoti-ikäisiä lapsia, mutta miksei myös vanhempia lapsia.

Salong Batongissa (eli elokuvateatteri Pampussa) voi tutustua muun muassa lasten löytämään jalokivisaaliseen ja pankkiryöstöön.

Koululaiset voivat perehtyä audiovisuaalisesti erilaisiin tilanteisiin, joissa poliisi auttaa kansalaisia. Yhteiskunnan varjopuolia esitellään lapsentasoisesti, mutta ei liian pehmitetysti.

Museon alakerrassa on vanhoja poliisin asuja ja poliisiradioita. Yläkerrassa valaistus on hämärä ja tunnelma jännittävä – tänne on helppo kuvitella suositut ruotsalaiset dekkarikirjailijat inspiraatiota hakemaan. Esillä on muun muassa tutkimusvälineistöä ja lavastettuja rikospaikkoja. Suomalainen huomaa nujakointikulisseista nopeasti Koskenkorva-pullon.

Viikonloppuisin lapsille on ohjelmaa. Klo 12 (Prata polis) jutustellaan yleisesti poliisin työstä ja klo 15 (Tjuv och polis) keskitytään tarinoihin vanhan ajan poliiseista ja rosvoista. Jälkimmäistä suositellaan yli 5-vuotiaille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähellä sijaitsee useita muitakin museoita, esimerkiksi Etnografiska museet ja Tekniska museet.

Bussipysäkki (linja 69) Museiparken Polismuseetin vieressä. Lippuhinnat: aikuiset 60 SEK, lapset ilmaiseksi. Polkuauto, 20 min./20 SEK. Katuosoite: Museivägen 7. Nettisivut: polismuseet.se  

3. Klassikot: Junibacken ja Vasamuseet

Junibackenin ruotsalaisen lastenkirjallisuuden hahmoihin ja tarinoihin perustuva satumaa on varma valinta, jos vain budjetti taipuu vierailuun.

Pippi flyttar in -näytelmää esitetään kolmesti päivässä. Ruotsinkielinen esitys tempaa mukaansa turistinkin – onhan tarina suurelle osalle katsojista ennestään tuttu. Reippaat lapsinäyttelijät ovat taitavia ja esityksessä on paljon musiikkia ja tanssia. Huvikummussa pääsee myös temmeltämään silloin, kun tila ei ole teatterikäytössä.

Visiitti on helppo yhdistää toiseen klassikkokohteeseen, viereiseen Vasamuseetiin. Kävelymatkan päässä Djurgårdenilla sijaitsevat myös muun muassa Skansenin ulkoilmamuseo ja Gröna Lundin huvipuisto, jossa on Halloween-teema 19.10. alkaen.

Junibackeniin pääsee esimerkiksi raitiovaunulla (linja 7) ja bussilla (67). Kävelymatkaa pysäkiltä Nordiska Museet/Vasamuseet on alle puoli kilometriä. Lippuhinnat: 2–15-vuotiaat 149 SEK, aikuiset 179 SEK. Katuosoite: Galärvarvsvägen 8. Nettisivut: junibacken.se  

4. Bryggartäppan on Söder ennen hipstereitä


Tukholmassa on useita menneitä aikoja nostalgisoivia leikkipuistoja. Bryggartäppan on yksi niistä. Puisto on kauniin harmoninen aikuiseenkin makuun, sillä muovia täällä ovat vain keinulaudat. Miljöössä on tavoiteltu 1800-luvun puolivälin söderiläistä henkeä: on rinkelipuotia, ulkohuussia, vaunuverstasta ja tehdasta. Kiipeilytelineen virkaa toimittaa vanha aura.

Leikkipuisto sopii erityisesti alle kouluikäisille, isommilla voi tulla tylsää.

Historiasta kiinnostuneiden iloksi esillä on vanhoja valokuvia ja pieniä tarinoita. Kannattaa nostaa katse kännykästä, sillä tarinat ovat oikeasti mielenkiintoisia.

Bussi 3 tuo melko lähelle, kävelymatkaa Gotlandsgatanin pysäkiltä on alle puoli kilometriä.  

5. ArkDesin näyttelyssä lapset suunnittelevat yhteisiä tiloja


ArkDes-museon Public Luxury -näyttely keskittyy julkisten tilojen arkkitehtuuriin ja designiin. Sunnuntaisin klo 13 museossa alkaa lapsiperheille suunnattu esittelykierros ja työpaja, Familjesöndag.

Museopedagogi Maria Ahlsén on asiansa osaava opas. Hän ottaa lapsiyleisön todesta ja innostaa yleisöä pohtimaan esimerkiksi hidasteiden ja betoniporsaiden merkitystä ja estetiikkaa – yllättävän mielenkiintoista aihetta tuskin muuten tulisi mieleen edes ajatella!

Oppaan vetämää peilikävelyä täytyy testata toistekin. Ympäristö näyttää mittasuhteiltaan ja muodoiltaan hyvin erilaiselta kuin tavallisesti, kun kävelee peili nenän alla.

Kierroksen päätteeksi lapset saavat askarrella prototyyppejä museon ateljeessa. Moni pieni käsipari väsää vanhempiensa avustuksella leikkipuistoihin sopivia kalusteita – onhan heillä keinuista ja kiipeilytelineistä ensikäden näkemystä ja kokemusta.

Viikonloppuisin perhekierroksia ja -työpajoja järjestävät myös ArkDesin kanssa samassa rakennuksessa oleva Moderna museet sekä Vasastanissa sijaitseva Bonniers konsthall.

Kannattaa jäädä bussista (nro 65) pois jo heti Skeppsholmenin sillan jälkeen, sillä näkymä kuninkaanlinnalle ja vanhaan kaupunkiin on todella kaunis. Kävelymatkaa pysäkiltä museolle on noin 300 metriä. Sisäänpääsy ja Familjesöndag-aktiviteetit ovat maksuttomia. Katuosoite: Exercisplan 4. Nettisivu: arkdes.se  

Julkinen liikenne

- Kaikkiin jutussa esiteltyihin kohteisiin pääsee näppärästi ja nopeasti julkisen liikenteen kyydissä.

- SL:n helppokäyttöiseen reittioppaaseen pääset klikkaamalla tästä ja löydät sen myös osoitteesta mini.sl.se/sv/travelplanner.

- Reitit ja aikataulut kannattaa tarkastaa aina, sillä Tukholman bussiliikenteessä on poikkeusreittejä ja -aikatauluja!

- 24 tunnin lippu maksaa noin 125 SEK aikuisilta ja 85 SEK euroa yli 7-vuotiailta. Lippu käy metrossa, busseissa ja raidelinjoilla. Viikonloppuisin myös alle 12-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi maksavan aikuisen seurassa.

- Lippuja voi ostaa esimerkiksi Pressbyrån-kioskeista ja metroasemilta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Tukholma
 • Ruotsi
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadan tuhannen arvoinen yllätys

  2. 2

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  6. 6

   Aiemmin taloyhtiössä sai remontoida miten haluaa ja mutta enää ei – Onko tämä oikein ja toteutuuko yhdenvertaisuus?

  7. 7

   Äänestä HS:n piparikisan voittajaa: Helsingin kuuluisuudet elävät joulupipareina

  8. 8

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  9. 9

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  10. 10

   Viran­omaisten innostus brändäämiseen luo virastoille ja palveluille outoja nimiä, jotka voivat pahimmillaan olla laittomia – Suomen kielen asiantuntija kertoo, millainen nimi toimii

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  7. 7

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  8. 8

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää