Kuoleman rannoilla

Normandian maihinnousun rannat houkuttavat miljoonia turisteja. Mutta Pohjois-Ranska tarjoaa myös monia sotahistorian merkkipaikkoja, joissa saa vaeltaa kaikessa rauhassa. Kuljimme D-Day-veteraanin jalanjäljillä.

Tämä paikka tunkeutui aina Tom Blakeyn uniin. Vuosikymmenien ajan. Muisto jahtasi amerikkalaisveteraania, sillä täällä Tom Blakey ampui ensimmäistä kertaa saksalaissotilaan.

Painajaiset sijoittuivat Ranskaan, Normandian maaseudulle La Fièren sillan ympäristöön. Blakey ja hänen amerikkalaiset sotilastoverinsa kohtasivat pikkuisella kivisillalla natsi-Saksan armeijan kesällä 1944.

Normandian maakunta tunnetaan ennen kaikkea toisesta maailmansodasta ja rannoistaan. Kesäkuun 6. päivänä 1944 liittoutuneiden joukot aloittivat Saksaa vastaan Normandiassa massiivisen operaa­tion, josta tuli yksi toisen maailmansodan käännekohdista.

Nyt maihinnousun rannat ovat maailmankuuluja nähtävyyksiä, jotka houkuttavat joka vuosi miljoonia turisteja Ranskan pohjoisrannikolle. Tunnetuin rannoista on Omaha.


Harva on kuitenkaan kuullut syrjäi­sestä La Fièrestä. Merderet-joen ylittä­vällä sillalla oli silti strategi­sesti tärkeä osa, koska liittoutu­neiden lasku­varjo­joukot pistivät siellä stopin saksalaisten lisäjoukkojen etenemiselle rintaman länsiosissa.

Sotahistorioitsijat ovat kutsuneet La Fiéren taistelua yhdeksi verisimmistä Yhdysvaltain asevoimien pienten yksiköiden historiassa – ellei jopa verisimmäksi.

Pikkuisen Sainte-Mère-Églisen kylän kivisilta onkin oiva pysähdyspaikka, jos Normandian taistelupaikoista haluaa nähdä muutakin kuin turistien täyttämät rantakohteet.

Sillalla kannattaa kuitenkin piipahtaa pian. La Fiérestä voi nimittäin tulla lähivuosina suurten massojen kohde, sillä amerikkalaisnäyttelijä Tom Hanks valmistelee parhaillaan sillan taisteluista elokuvaa. Paluuta sotamies Ryaniksi Hanks ei Normandiassa suinkaan tee, vaan tulevassa No Better Place to Die -elokuvassa hänellä on tuottajan rooli.

Mutta lähdetään siis matkaan – Normandian veteraanin jalanjäljissä.

Ensimmäisessä aallossa

La Fiéren sillalta kohoavassa rinteessä liehuvat Yhdysvaltain ja Ranskan liput. Vieressä seisoo muistomerkki. Se on omistettu Yhdysvaltain laskuvarjojoukkojen 82. divisioonan sotilaille.

Divisioona kuului maihinnousun etujoukkoihin. Laskuvarjojoukot laskeutuivat Ranskan maaperälle yöllä useita tunteja ennen kuin maihinnousun päärintama nousi kesäkuun 6. päivän aamuna mereltä Normandian rannoille.

Yksi etujoukkojen sotilaista oli nuori texasilaismies Tom Blakey.

Tapasin Blakeyn Norman­diassa runsaat neljä vuotta sitten, kun maihin­noususta oli kulunut tasan 70 vuotta. Vete­raani uumoili tuolloin, että matkasta tulisi hänen viimei­sensä Ranskaan.

Hän oli oikeassa. Blakey kuoli seuraa­vana talvena 94-vuotiaana.

Onneksi hän ja monet muut jakoivat nuorem­mille sukupolville mieluusti muistojaan. HS:n haastattelussa 2014 Blakey muisteli tuntemuksiaan, kun hän laskeutui Ranskaan kesäkuun yönä 1944.

”Kaikilla on pelkonsa: lapsilla ja aikuisilla. Elämää ei voi elää pelkäämättä. Mutta me emme antaneet sen sekoittaa ajatuksiamme”, Blakey sanoi. ”Meidän piti ajatella ja hoitaa hommamme.”

Ihan ensiksi lentokone pudotti Blakeyn ja hänen toverinsa yön pimeydessä hautausmaalle muutaman kilometrin päähän.

Niinpä ennen vierailua La Fièren sillalla olemme kuvaajan kanssa ajaneet läheiseen Saint-Marcoufin kylään ja löytäneet sen kirkolta täsmälleen saman kohdan, jossa Blakey on kuvattu yli 74 vuotta sitten.

Alla näet kuvan Tom Blakeystä kirkolla vuonna 1944 sekä saman paikan nyt. Historiakuva on julkaistu normandytothebulge.be-sivustolla.

Tunnelma syksyn aamuauringossa kylpevässä uneliaassa kylässä on kuitenkin valovuosien päässä siitä sekasorrosta, joka Normandiassa sinä kesäkuun yönä vallitsi.

Hautausmaalta Blakey tovereineen selvitti tiensä La Fièren sillalle. Tehtävänä oli vallata se saksalaisilta.

Taistelut La Fièressä kestivät päiviä, vaikka laskuvarjojoukot ottivatkin sillan haltuunsa heti ensimmäisenä päivänä. Kun laskuvarjojoukot saivat muutaman päivän päästä lisävahvistusta, kuolleita ja haavoittuneita oli Blakeyn mukaan jo yli 500.

”Surulle ei voinut antaa tilaa. Työ oli tehtävä. Piti keskittyä”, Blakey muisteli vuonna 2014. Kaikkiaan oma joukko menetti Norman­diassa puolet sotilaistaan.

La Fièressä taistelupaikkoihin voi tutustua kaikessa rauhassa, sillä turisteja kivisillan tuntumassa on vain muutamia.


Amerikkalaiselle David Rightleylle vierailu muistomerkillä on tunteikas. Rightley on matkustanut Yhdysvaltain Coloradosta katsomaan kylää, jossa hänen setänsä James Rightley aikoinaan taisteli. Upseerisetä ehti johtaa joukkuettaan Normandiassa vain kahden päivän ajan ennen kuin saksalaiset ottivat hänet sotavangiksi.

Setä kertoi myöhemmin sukulaisilleen, kuinka saksalaiset nostivat hänet verta vuotavana kärryihin kuolleiden saksalaissotilaiden ruumiiden päälle ja kuljettivat pois taistelupaikalta.

”Saksalaiset hoitivat häntä ja hän oli heidän avustaan ikuisesti kiitollinen, sillä muuten hän olisi voinut kuolla”, David Rightley sanoo.

Myöhemmin saksalaiset kuljettivat sedän vankileirille Puolaan, jossa tämä kärsi lopulta nälkää. Vapaaksi James Rightley pääsi vasta sodan loppumetreillä vuonna 1945.

Tom Blakey selvisi Normandiasta onnekkaammin kuin James Rightley.

Viisi luotia viisti silti läheltä, ja yksi niistä jätti jäljen kypärään.

Blakeyn mieltä vaivasi vuosikymmenien ajan muisto ensimmäisestä hänen tappamastaan saksalaisesta. Blakey muisti, kuinka hän painoi liipaisinta, näki miehen tiputtavan aseensa ja kaatuvan taakse – ja tiesi silloin tappaneensa tämän.

Häikäiseviä rantamaisemiaMeri tuoksuu jo ennen kuin on kiivennyt rantatörmän yli. Hiekka kilometrien mittaisella Utah Beachillä on silkinpehmeää. Siellä täällä lojuu hienoja simpukankuoria ja ostereita.

Utah on maihinnousun viidestä päärannasta läntisin. Täällä amerikkalaiset kärsivät D-Dayksi kutsutussa maihinnousussa suhteellisen vähäisiä tappioita – kiitos laskuvarjojoukkojen, jotka olivat yön aikana jo ehtineet tuhota saksalaisten puolustusta rannan ympäristössä.

Sodasta muistuttavat rannalla nyt Higgins-maihinnousualus, amerikkalaisten Sherman-panssarivaunu, muistomerkit ja museo.


Atlantin rannalla eivät kahlaa enää sotilaat. Sen sijaan vedessä viilettää kansainvälisiäkin kilpailuja kiertänyt ravihevonen Bird Parker.

”Vesi tekee hyvää hänen jalalleen”, valmentaja Stéphanie Lepetit sanoo. Hän kertoo parivaljakon hoitavan hevosen loukkaantunutta jalkaa vedessä päivittäin.

Me jatkamme matkaa itään.

La Pointe du Hoc on maihinnousupaikoista maisemiltaan pysäyttävin. Kalliojyrkänteeltä aukeaa upea näkymä merelle, jyrkänteen reunamilla on saksalaisten betonibunkkereita, ja vieressä yli 30 metrin pudotus alas rannalle.

Saksalaiset olivat arvioineet, että kallioseinämä olisi liian vaikea kohde liittoutuneiden hyökkäykselle. He olivat väärässä: amerikkalaisen Ranger-pataljoonan sotilaat nousivat kalliota pitkin ylös. Apuna oli muiden muassa Lontoon palolaitoksen tikkaita.

Bunkkerin sisällä näkee yhä, miten saksalaissotilaat nukkuivat pienissä huoneissa kolmessa eri kerroksessa. Ulkona maasto kumpuilee. Isot kuopat ovat kranaattien synnyttämiä.


Seuraa­vaksi vuorossa on Omaha Beach. Omahalla amerikka­laisten tappiot olivat kaikkein raskaimmat, ensimmäi­senä päivänä noin 2 400 sotilasta. Liittoutu­neet rakensivat rannalle keino­tekoisen Mulberry-sataman, jonka jäänteenä meressä on yhä ponttoni. Sataman kautta Normandiaan virtasi kesällä 1944 valtava määrä sotilaita, kalustoa ja huoltotarvikkeita.

Omahalla on myös rannikon ehkä kuuluisin muistomerkki, haavoittuneen sotilaan patsas. Patsaalle on tuotu unikonkukkaseppeleitä, euromaiden kolikoita ja dollarin seteleitä kaatuneiden muistoksi.

Utahin rannan tapaan myös Omahalla on museo – tai itse asiassa useitakin. Muistokeskus on myös Pointe du Hocissa. Pitkin Normandian maaseutua onkin kymmenittäin museoita, muistomerkkejä, hautausmaita, bunkkereita, tykkejä ja panssarivaunuja, jotka kaikki kertovat omaa tarinaansa Normandian taisteluista.


Jo pelkästään museoita on käytännössä mahdoton koluta. Valitsemme yhden, Omahan läheisyydessä sijaitsevan Overlord-museon, koska olemme keskittyneet rannikkokierroksella amerikkalaissotilaiden jalanjälkiin.

Viisi vuotta sitten avattuun museoon on kerätty 10 000 muistoesinettä, joiden joukossa on 35 panssarivaunua, tykkiä ja ajoneuvoa. Näyttelystä on onneksi rakennettu kompakti paketti.

Oppia uusille sukupolville

Tom Blakey vietti Normandiassa kesällä 1944 hieman yli kuukauden. Sen jälkeen toinen maailmansota vei hänet vielä Hollantiin. Sodasta palattuaan Blakey teki uran öljyalalla ja perusti perheen. Elämänsä viimeisinä vuosina hän toimi kotikaupunkinsa New Orleansin kansallisessa toisen maailmansodan museossa vapaaehtoistyöntekijänä.

Blakey ei koskaan halunnut olla sankari. Hänen mielestään sankareita olivat ne, jotka eivät koskaan palanneet sodasta. Myöhemmillä muistomatkoillaan Normandiaan Blakey vieraili amerikkalaisella hautausmaalla kunnioittamassa kaatuneita tovereitaan.

Hautausmaa saa huolitellulla viheralueella vaeltavat turistilaumatkin hiljaiseksi. Yli 9 000 valkoista ristiä on järjestetty siisteihin riveihin.


Erään tuntemattoman sotilaan haudalla poika purskahtaa kyyneliin. Hän on Quinn Solley, 12.

”Tämä on hullua”, Solley sanoo.

Yhdysvaltalainen Quinn Solley kiertää maihinnousurantoja perheensä kanssa. Vanhempien, Elizabeth ja Tim Solleyn, mielestä on tärkeää, etteivät Quinn ja pikkusisko Isla, 8, pelkästään lue toisesta maailmansodasta vaan pääsevät myös itse kokemaan paikat.

”On tärkeää ymmärtää, mitkä ­asiat tähän kaikkeen johtivat, jottei historia toista itseään”, Tim Solley sanoo.

Amerikkalaiselta hautausmaalta perhe jatkaa saksalaisten hautausmaalle. On hyvä, että historiaa voi pohtia monista kulmista.

Tim Solleyn mielestä toista maailmansotaa edeltäneessä ajassa on samoja piirteitä kuin Yhdysvaltain nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä.

”Saksalaiset olivat liberaaleja, mutta sitten tuli konservatiivinen vastaisku, ihan kuin nyt Yhdysvalloissa. Näemme paljon samaa kuin omien poliitikkojemme käyttäytymisessä”, hän sanoo – nimiä mainitsematta.

Quinn puuttuu keskusteluun, sillä hänen mielestään Yhdysvaltain nykyjohtajia ei voi kutsua poliitikoiksi.

”No tosi-tv-tähdiksi”, isä sanoo.

”Twitter-tähdiksi”, poika tarkentaa.


Fakta

Normandia


 Normandian maihinnousulla tarkoitetaan liittoutuneiden länsivaltojen massiivista operaatiota Pohjois-Ranskassa kesäkuussa 1944. Pelkästään ensimmäisen päivän hyökkäykseen osallistui noin 156 000 liittoutuneiden sotilasta. Päärantoja oli viisi: amerikkalaisten valtaamat Utah ja Omaha, brittien Gold ja Sword sekä kanadalaisten Juno. Ranskaa miehittänyt natsi-Saksa joutui maihinnousun jälkeen kahden rintaman sotaan. Ranska vapautettiin 1944, ja lopulta liittoutuneet voittivat sodan. Kaikkiaan Normandian taisteluissa kuoli, haavoittui tai katosi ar­violta ainakin yli 400 000 sotilasta, ja lisäksi jopa 20 000 ranskalaista siviiliä kuoli lähinnä liittoutuneiden ilmapommituksissa. Ensi kesäkuussa maihinnoususta tulee kuluneeksi 75 vuotta, ja suunnitteilla on näyttäviä muistotilaisuuksia. Veteraaneista paikalle pääsee yhä harvempi. 70-vuotistapahtumaan osallistuivat maailman johtajat Barack Obamasta Vladimir Putiniin ja kuningatar Elisabetiin. Paras matkailukausi Normandiassa on alkukeväästä myöhäissyksyyn. Osa maihinnousun muistopaikoista sulkee ovensa tammi–helmikuussa. Kätevimmin rannikkoa kiertää vuokra-autolla. Pariisista voi ottaa ensin junan esimerkiksi Bayeuxin tai Caenin kaupunkeihin, joista on rannikolle lyhyt matka.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadan tuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  6. 6

   Aiemmin taloyhtiössä sai remontoida miten haluaa ja mutta enää ei – Onko tämä oikein ja toteutuuko yhdenvertaisuus?

  7. 7

   Äänestä HS:n piparikisan voittajaa: Helsingin kuuluisuudet elävät joulupipareina

  8. 8

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  10. 10

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  8. 8

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää