Matka

Montenegrossa kannattaa opetella yksi fraasi, josta ei olisi haittaa muuallakaan: Samo polako – ota rauhallisesti

Montenegron vuorilla on vielä polkuja, joilla voi kulkea yksin koko päivän, ja kyliä, joissa juustot ja hillot on tehty samalla tavalla satoja vuosia. Paikallisella vieraanvaraisuudella ei ole rajoja, eikä se riipu isäntien tulotasosta.

Istun auringonpaisteessa puisella laukaisualustalla ja katselen vaijeria. Se on noin sormenpaksuinen ja viettää jyrkästi alas tyhjyyteen, jossa se erottuu vain ohuena lankana. Linnut laulavat.

Takanani Milica Knežević sytyttää tupakan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”No, oletko valmis?”

En, mutta nousen silti. Koko kehoni tärisee, kun Knežević kiristää valjaiden remmejä reisieni ympärille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä saattaa olla kauheinta, mitä olen ikinä tehnyt.

”Istu valjaisiin”, kehottaa Miladin Ostojić, joka omistaa tämän noin kilometrin mittaisen vaijeri­radan Taran kanjonin yllä Montenegrossa.

Istun, ja otan kiinni kapuloista yläpuolellani. Ostojić vetää minua hieman ylemmäs vaijerin varassa, nostan jalat ylös ja sitten tajuan: Nytkö jo? Ei, ei!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöhäistä. Hän irrottaa otteensa ja syöksyn alas kuin vuoristoradassa ilman raiteita tai vaunuja. Ensimmäiset kymmenen sekuntia jalkani harovat ilmaa ja uikutan kauhusta.

Sitten tulee rentous. Kanjonia reunustavat metsät huojuvat tuulessa ja pohjalla virtaava turkoosi joki pilkahtaa näkyviin. Katson siltaa, joka seisoo rotkon yllä massiivisilla kaarijaloilla, ja tiedän että sillalla seisovat turistit kuvaavat minua, kun kiidän silmät kyynelissä kohti kanjonin vastarantaa.

 

Tämä saattaa olla kauheinta, mitä olen ikinä tehnyt.


”Balkania ei voi kokea kaupungeissa”, väittää Brit Boone. Hän omistaa vaimonsa Astridin kanssa Meanderbug-nimisen matkailuyrityksen, joka myy muun muassa maatilamajoitusta ja luontoaktiviteetteja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tietysti Montenegron keskiaikaiset rantakaupungit kumisevat historiaa. Mutta jos ei poistu niiden muurien sisältä, voi jäädä kokematta kokonaan toinen maailma: koskemattomat vuoristometsät, käsityöläiskulttuuri sekä paikallisten vieraanvaraisuus. Vaikka maa on pieni, vuorilla voi patikoida kokonaisen päivän tapaamatta yhtään ihmistä.

Kun lähtee ajamaan rannikolta sisämaahan kohti Montenegron tunnettua luontonähtävyyttä Durmitorin kansallispuistoa, tien varsilla ei näy McDonald’seja ja ketjukauppoja vaan pöytiä, joilla myydään hunajaa, juustoja ja hilloja. Risteyksiin pystytetyt ravintolat ovat pienimmillään vain aurinkovarjo ja baaritiski.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On erikoista, että venetsialaisvalloittajat aikanaan nimesivät maan ”mustaksi vuoreksi”, sillä Montenegro on hyvin vihreä. Vuoria peittävät euroopanmustamäntyjen aarnimetsät.

Muun muassa monimuotoisuutensa takia Durmitorin kansallispuisto on Unescon suojelema. Kalkkikivivuoria ja karstijyrkänteitä huuhtovat joet, joissa elää muun muassa uhanalainen tonavanlohi. Purot sukeltavat ainutlaatuisiin maanalaisiin luoliin matkallaan jäätikköjärviin.

 

”Paikallisten vieraanvaraisuudella ei ole rajaa eikä se riipu isäntien tulotasosta.”

Runsaan kolmen tunnin ajomatkan jälkeen saavumme Zabljakiin, joka on Durmitorin luontomatkailun ja hiihtoturismin keskus. Majatalot ylängöllä ovat korkeita ja kapeita, koska lumipeite voi kohota metreihin. Jotkin niistä muistuttavat vuoristomajoja eli katuneita, joihin paimenet ovat perinteisesti muuttaneet kesäisin.

Matkailijat voivat nykyisin yöpyä myös katuneissa. Katun Road -vaelluksella Kosovon rajalla voi kulkea vuoristomajalta toiselle, nukkua majoissa tai leirintäalueilla ja tehdä ruokaa paikallisten asukkaiden kanssa.

Kun yöpyy kaukana ravintoloista, saattaa päästä kiinni itse tekemisen kulttuuriin, joka elää kylissä vahvana. Karuissa vuoristo-oloissa perheet tekevät itse hilloja, juustoja, säilykkeitä, savulihaa ja hedelmäviinaa rakijaa.

”Kun syö montenegrolaisten kanssa, saa usein kuulla, että kaikki on luomua ja omasta maasta”, Brit Boone kertoo.

”Paikallisten vieraanvaraisuudella ei ole rajaa eikä se riipu isäntien tulotasosta.”

Kun Boone perheineen muutti Montenegroon vuonna 2013 ja vieraili ensi kertoja maaseudulla, hän ihasteli usein toistettua fraasia sve može: kaikki on mahdollista. Hänestä se ilmentää sitä, että säännöistä voidaan joustaa ja vieraalle sanotaan mieluiten kyllä.

Pian Zabljakin jälkeen avautuva näky salpaa hengen: rinteet humahtavat alas Taran kanjoniin, joka on maailman toiseksi syvin. Kanjonin yllä 172 metrin korkeudessa seisoo ihmisen luoma ihme, vuonna 1940 valmistunut Taran silta.

Taran vierasmajassa kanjonin lael­la on vastassa Branislav Ostojić. Hän katsoo jalkapalloa televisiosta ja kiiruhtaa hakemaan pöytään pullon oman talon rakijaa. Kun Ostojić viihdyttää vieraita television edessä, muu perhe pesee kantarelleja ilta-aterialle. Keittiöstä alkaa leijailla tuoreen leivän tuoksu.

Yksi matkajärjestäjien toive on, että matkailu pitäisi kyläkulttuurin elossa ja kylät asutettuina. Montenegron minimipalkka on noin 300 euroa kuussa ja maaseudulla työttömyysaste monesti yli 20 prosenttia. Boonen mukaan viime vuonna kylistä muutti pois 2 500 ihmistä.

Viime vuosina matkailu kaupunkien ulkopuolella onkin virinnyt Montenegrossa. Vaellus- ja pyöräilyreittejä on esimerkiksi alettu merkitä paremmin. Durmitorissa hyvä paikka aloittaa ovat Black Lake -järven rantojen varjoisat mäntymetsät.

Kansallispuiston voi kokea myös veden päällä, kanjonin pohjalla, jossa taivas on kaukana ja Tara-joki vie kumivenettä iloisesti loiskien.


Ilta-aurinko pisaroituu kiiviköynnöksen läpi. Helle alkaa taittua Marezan kylässä pääkaupunki Podgorican pohjoispuolella.

Kolmikymppiset Aleks Novović ja Kristina Žugić omistavat täällä yhteisöpuutarhan.

”Jokainen saa 30 neliömetrin palstan, jonka voi jakaa kumppaneiden kanssa. Tämä on sosiaalinen kokeilu, miten ihmiset oppivat toimimaan toistensa kanssa”, Žugić kertoo.

Alueella kasvaa melkein mikä vain kurpitsoista viini­köynnöksiin. Puutarhassa on ihmisiä kädet mullassa, mutta kuulemma osa on jo hylännyt palstansa. Žugić puistelee päätään. ”Montenegrolaiset ovat joskus niin passiivisia.”

Yhteisöpuutarhan ohella Novović ja Žugić majoittavat vieraita värikkäässä kodissaan. Sitäkin he haluaisivat kehittää: haaveissa on tehdä ratsastusmatkoja läheisille nummille ja keskiaikaiselle luostarille, joita Montenegrossa riittää.

Mutta vieraan tekee onnelliseksi jo ulkona sijaitseva suihku, patjat hämärällä parvella sekä kasvisruokaillallinen, joka nautitaan pimenevässä puutarhassa isäntäparin seurassa. Kesäkurpitsat ja tomaatit ovat muutaman metrin päästä. Kaskaat säksättävät ja lihava rupikonna ryömii portaita ylös.

Toinen sanonta, joka kiteyttää jotakin oleellista Montenegrosta, on samo polako: ota rauhallisesti.

Montenegro

 Montenegro on pieni, noin 600 000 asukkaan maa Balkanilla, Adrianmeren rannalla.

 Suomesta lentoja järjestetään muun muassa Tivatiin ja Podgoricaan, mutta halvin ja suorin vaihtoehto on usein lentää Kroatian puolelle Dubrovnikiin, josta on alle tunnin matka rajalle.

 Montenegro ei ole EU-maa, mutta maassa on käytössä eurot. Hintataso on edullisempi kuin esimerkiksi Kroatian kaupunkikohteissa. Ravintoloissa esimerkiksi kala- ja liha-annosten hinta kerrotaan usein painon mukaan.

 Hiihtoturismille paras aika on tammi–maaliskuussa. Turistikauden huippu on kesä–heinäkuussa, mutta sitä ympäröivinäkin kuukausina lämpötila on noin 20 asteessa.

 Maassa puhutaan montenegroa, joka muistuttaa muita balkanilaisia kieliä. Matkailija pärjää hyvin englannilla.

 Maaseudun kokee parhaiten, jos vuokraa auton. Tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa ja hiljattain päällystetty, mutta kaupungeissa ne voivat olla kapeita ja vuoristossa on usein serpentiinimutkia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Montenegro
 • Noora Mattila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  2. 2

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Vantaa purkaa taloja uusien tieltä – samalla jopa 40 vuotta asunnossaan asuneet vuokralaiset menettävät kotinsa

  4. 4

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  5. 5

   Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – epäillyn jäljille päästiin poliisin saatua vinkin käteen haavoittuneesta miehestä

  6. 6

   Maan uumeniin kairatut reiät paljastivat kokonaisen uuden maailman – suurin osa elämästä onkin maan alla

   Tilaajille
  7. 7

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  8. 8

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  9. 9

   Riidan hävinnyt Aalto-pankkiiriliike ei ole maksanut korvausta iäkkäälle asiakkaalle – Sijoittajien korvaus­rahastostakaan ei ole ollut apua pien­sijoittajalle

  10. 10

   Suomeen on tulossa lakeja, jotka mahdollistavat verkko­tiedustelun meri­kaapelista – HS selvitti, miten se käytännössä tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  2. 2

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  3. 3

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  6. 6

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  7. 7

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  8. 8

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  9. 9

   Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

  10. 10

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa yhä pakoaan – Tämä tilanteesta tiedetään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vantaa purkaa taloja uusien tieltä – samalla jopa 40 vuotta asunnossaan asuneet vuokralaiset menettävät kotinsa
  3. Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – epäillyn jäljille päästiin poliisin saatua vinkin käteen haavoittuneesta miehestä
  4. Kasperi Kapanen nöyryytti ensin NHL:n kärkijoukkueen ruotsalaistähteä, sitten venäläistä ja iski lopulta kiekon yläkulmaan
  5. Nukketeatteri on monen jouluperinne – selvitimme, mistä suosio johtuu
  6. Mikä on suurin asia, joka on löytynyt hain mahasta?
  7. Patrik Laine tykitti kuivan putkensa poikki – Mikael Granlundilta hävyttömän hieno maalisyöttö
  8. Jabaar Edmond ei ole koskaan saanut äänestää, mutta ensi vaaleissa hän saa – Hänen kaltaisensa saattavat ratkaista Yhdysvaltojen seuraavan presidentin valinnan
  9. Ruotsalainen SEB on tarjonnut Aalto-pankkiiri­liikkeen entisille asiakkaille korvauksia – SEB:n vakuutukset saivat aiemmin poikkeukselliset moitteet
  10. Riidan hävinnyt Aalto-pankkiiriliike ei ole maksanut korvausta iäkkäälle asiakkaalle – Sijoittajien korvaus­rahastostakaan ei ole ollut apua pien­sijoittajalle
  11. Tunti sitten
  12. Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä
  13. Näytä lisää