Matka

Sunnuntaihiihtäjän pumppu joutuu ennennäkemättömään rääkkiin Sveitsin Davosissa, jonne täydellinen aika matkustaa olisi juuri nyt

Kun tuberkuloosia vastaan löydettiin lääke, Sveitsin Davosissa piti löytää uusi matkailuteema. Se oli hiihto. Vuoristoladuilla sivakointi on suomalaiselle kuitenkin hengästyttävä elämys.

Davos. Sveitsiläisen Davosin matka maailmanmaineeseen alkoi tappavasta keuhkotaudista, tuberkuloosista. Jo 1850-luvulla havaittiin, että Euroopan huipulla sijaitsevan kaupungin kuiva ilmasto soveltui hyvin tuberkuloosin pitkäkestoiseen hoitoon.

Lääkkeen löytäminen tautiin 1950-luvulla vei pohjan tubiturismilta, mutta nykysveitsiläisten onneksi davoslaiset eivät jääneet voivottelemaan sairasvuoteille vaan alkoivat määrätietoisesti satsata yhä enemmän myös terveys- ja kongressituristeihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopputulos on komea: 12 000 asukkaan vuoristokaupungissa käy tätä nykyä yli kaksi miljoonaa vierailijaa vuodessa, mukaan lukien Maailman talousfoorumin ja esimerkiksi maailmancup-hiihtokisojen osallistujat.

Kompaktissa kylässä suosion syitä ei tarvitse etsiä kaukaa: Modernit kongressikeskukset ja lukuisat Davosissa majaansa pitävät tiedeinstituutit, kuusi lasketteluun valjastettua vuorta sekä toistasataa kilometriä erinomaisen kuntoista hiihtolatua ovat kaikki erittäin helposti saavutettavissa. Kesällä turisteja jylhään alppikaupunkiin tuovat esimerkiksi patikointi, golf ja maastopyöräily. Davosinjärvellä on mahdollisuus vesiurheiluun.

”Davosilla on maine talviurheilukaupunkina, mutta itse asiassa turisteista noin 40 prosenttia tulee muulloin kuin talvella”, kertoo Davos Klostersin alueen turismitoimistossa työskentelevä Aurelia Schmid.

 

Suomalaiseen ilmanalaan tottuneelle stoppi uhkaa tulla Davosin laduilla huomattavasti nopeammin kuin kotimaassa.


Hiihtolatujen davoslainen erikoisuus on niiden maksuttomuus. Suomessa tuntuisi likipitäen pöyristyttävältä maksaa Lapin laduista keskellä talvea, mutta Keski-Euroopassa ilmaiset ladut ovat harvinainen poikkeus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laduilla hintaa maksavat sen sijaan keuhkot: Tasaistakin löytyy, mutta kun suomalaiseen matalaan ilmanalaan tottuneilla keuhkoilla lähtee rykimään rinteitä ylös puolentoista kilometrin korkeudella merenpinnasta, stoppi uhkaa tulla huomattavasti nopeammin kuin kotimaassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ammattihiihtäjien korkeanpaikanleirien tärkeys konkretisoituu aivan uudella tavalla.

Isoista kävijämääristä huolimatta Davos on hyvinkin rauhallinen matkakohde. Kasino, elokuvateatteri ja jokunen yökerho rinteiltä löytyy, mutta villimpää after-skitä kaipaavat etsiytyvät ennemmin 70 kilometriä etelään, St. Moritziin.

”Davosissa ei ole Guccin tai Louis Vuittonin kaltaisia luksusliikkeitä, mutta ei myöskään paparazzeja, jotka kyttäävät St. Moritzissa. Monelle julkisuuden henkilölle juuri yksityisyys on syy valita Davos, ja me Davosissa vitsailemmekin, että St. Moritzissa on samppanja- ja turkis-ilmasto”, Aurelia Schmid nauraa tunnettujen kaupunkien eroille.

Davos nimittää itseään Euroopan korkeimmalla (1 560 metriä) sijaitsevaksi kaupungiksi. St. Moritzin lukema on vielä ylempänä, 1800 metrissä – mutta Davosissa on yli 10 000 asukasta.

Davosin oman kylän ykkösjulkkis on hiihdon nelinkertainen olympiavoittaja, Vuoden sveitsiläiseksi 2013 valittu ja tänä vuonna Etelä-Koreassakin kultaa kahminut Dario Cologna.

”Hän on niin uskomattoman sympaattinen ja ystävällinen, aina jalat maassa”, Schmid huokailee – kolmeen otteeseen juttutuokion aikana.


Kuvat Colognasta hallitsevat Davosin katukuvaa. Neljä muuta Davosissa asuvaa ja viime olympialaisissa kilpaillutta hiihtäjää jäävät ykkösstaran varjoon niin kotikaupungissaan kuin laduillakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Davosin ja koko Sveitsin harvoja miinuspuolia on sen hintavuus. Majoitus ja ruokailu on suomalaisella mittapuulla kallista, eivätkä Sveitsin frangin vahvat vuodet heikenneen euron rinnalla ainakaan auttaneet asiassa.

Osa hotelleista pyrkii Davosissa kompensoimaan tilannetta talven alkusesongin aikana: Marraskuun puolivälistä joulukuulle hiihtohissiliput sisältyvät usein majoituksen hintaan. Silloin on mahdollista säästää pitkä penni, mutta toisaalta rinteissä saattaa olla ruuhkaa, koska kaikki huiput eivät ole vielä marraskuussa avoinna.

Eurojen vaihtaminen frangeiksi ei ole välttämättä tarpeen, koska luottokortit hyväksytään oikeastaan missä tahansa.

Valtaosa paikallisista puhuu äidinkielenään saksaa, mutta englannilla tulee toimeen erinomaisesti.

 

Davosin ja koko Sveitsin harvoja miinuspuolia on sen hintavuus.

Suomesta Davosiin pääsee helpoimmin lentämällä Finnairilla Zürichiin, josta vuokra-autolla hurauttaa määränpäähän kauniiden maisemien läpi alle kahdessa tunnissa. Toinen kätevä vaihtoehto on lentokentältä starttaava juna. Perille pääsee runsaassa parissa tunnissa, muutamalla vaihdolla.

Junamatkalla ehtii vuodenvaihteen jälkeen havaita, kuinka saavutaan talven syliin ja korkeammalle vuoristoon. Zürichissä ei lunta esimerkiksi helmikuussa välttämättä näy lainkaan, ja puolimatkan vaihtoasemalla Landquartissakin vain hyvin vähän, kunnes Davosissa odottaa takuuvarma metrinen kinos.

Joukkoliikenne ylipäätään on Sveitsissä erittäin toimivaa. Lähijunaverkosto on kattava, ja keltaiset postibussit tukevat kylissä, joihin raiteet eivät yllä.

Davos sai oman rautatiensä jo vuonna 1890.

”Alun perin terveydelle hyödyllisen ilmaston havaitsi kuolemanrangaistustuomiotaan 1850-luvulla Saksasta Sveitsiin paennut saksalaislääkäri Alexander Spengler. Rautatie taas syntyi erään hollantilaisen aloitteesta. Joten olemme saaneet tarpeellista apua ulkomailta”, Schmid hymyilee.

Spenglerin nimi on yhä sveitsiläisten huulilla, sillä kaupungissa kisataan joulunpyhien jälkeen joka vuosi kansainvälinen Spengler Cup, 1923 perustettu ja maailman vanhin edelleen pelattava jääkiekkoturnaus.


Paikallinen joukkue HC Davos on kaupunkilaisten ylpeyden­aihe. Jäähalliin kokoonnutaan tapaamaan tuttuja, ja myös moni matkailija vierailee talvella otteluissa, koska sveitsiläiset todella osaavat luoda lätkäkatsomoon tunnelmaa.

Joka vuosi tammikuussa kylän saa muutamaksi päiväksi totaalisen sekaisin 1970-luvulta asti järjestetty Maailman talousfoorumin vuosikokous. Tuolloin luksushotellit ovat täynnä, ja joka paikassa parveilee sotilaita ja poliiseja.

Huhtikuun alusta kesäkuun puoliväliin moni hotelli pitää ovensa kiinni. Tuolloin suksi­sesonki on jo ohi, mutta sää vielä viileää ja maasto märkää.

Toinen hiljaisempi ajanjakso osuu lokakuulle, joskin lokakuun lopulla hiihtämään pääsevät jo niin Keski-Euroopan maajoukkuehiihtäjät kuin sunnuntaisivakoitsijatkin, muodollista maksua vastaan. Syksyisiltä tuolloin vielä näyttäville latureiteille levitetään sahanpurun alla kesän viettänyttä edellisen talven tykkilunta.

Fakta

Davos


  Euroopan korkeimmalla (1 560 metriä) sijaitseva yli 10 000 asukkaan kaupunki.

  Finnair lentää Helsingistä Zürichiin, josta perille Davosiin on runsaan kahden tunnin juna- tai automatka.

  Tunnetaan erityisesti talviurheilumahdollisuuksistaan, mutta turisteja saapuu nauttimaan kauniista luonnosta myös kesäisin.

  Luottokortilla ja englannin kielellä pärjää käytännössä kaikkialla, joten Sveitsin frangeja ei ole välttämättä tarpeen vaihtaa lyhyellä reissulla lainkaan.

  Hintataso on suomalaisesta näkökulmasta varsin kallis.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matka
 • Sveitsi
 • Hiihto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadan tuhannen arvoinen yllätys

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Äänestä HS:n piparikisan voittajaa: Helsingin kuuluisuudet elävät joulupipareina

  6. 6

   Aiemmin taloyhtiössä sai remontoida miten haluaa ja mutta enää ei – Onko tämä oikein ja toteutuuko yhdenvertaisuus?

  7. 7

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  8. 8

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  10. 10

   Viran­omaisten innostus brändäämiseen luo virastoille ja palveluille outoja nimiä, jotka voivat pahimmillaan olla laittomia – Suomen kielen asiantuntija kertoo, millainen nimi toimii

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  8. 8

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää